ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΗ – Ξένια Καλογεροπούλου, Εκδόσεις Πατάκη, 2015

2017-10-01 15:13

Σάββατο, 5 Οκτωβρίου 2013 και η αυλαία έπεσε για τον Κωστή Σκαλιόρα. Ο σπουδαίος δημοσιογράφος, μεταφραστής και κριτικός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών. Ο θάνατος του ήταν η αφορμή για την επί 37 χρόνια σύζυγο του Ξένια Καλογεροπούλου να αρχίσει να γράφει  ένα γράμμα, ένα “Γράμμα στον Κωστή”.

«…Το Σάββατο στις 5 Οκτωβρίου του 2013 είχα περάσει το πρωινό μαζί σου. Καθόμουν δίπλα σου και σε κοίταζα. Ξαφνικά, δεν ξέρω κι εγώ πως, κατάλαβα πως δεν ήσουν πια εκεί. Φώναξα μια νοσοκόμα. Σε κοίταξε για μια στιγμή, κι ύστερα έπιασε το χέρι μου και το ακούμπησε στο στήθος σου.

            Ίσα ίσα για να νιώσω την τελευταία σου ανάσα.

            Κι ύστερα έπιασα να σου γράφω…».

Ένα γράμμα 366 σελίδων μέσα από το οποίο η Ξένια Καλογεροπούλου προσπαθεί να κρατήσει ζωντανό στη μνήμη της, στην καθημερινότητα της, στη ζωή της, τον αγαπημένο της.

Το βιβλίο είναι ένα ταξίδι στη ζωή, το έργο, την Ελλάδα, το Παρίσι, το Λονδίνο… ένα ταξίδι στις δεκαετίες που οι πιο νέοι δε ζήσαμε μα η Ξένια Καλογεροπούλου με την αμεσότητα και τον οικείο τρόπο γραφής της καταφέρνει να μας κάνει κομμάτι τους.

Στις πρώτες σελίδες του βιβλίου συναντάμε την Ξένια Καλογεροπούλου και τον Κωστή Σκαλιόρα στην αρχή του έρωτα τους.

«…Κι έτσι αρχίσαμε να κάνουμε παρέα σαν δυο έφηβοι του ΄50.

            Βγαίναμε κάθε βράδυ μαζί. Μετά τα μεσάνυχτα όμως. Μιλούσαμε ασταμάτητα. Κι ύστερα ένα πρώτο φιλί, ένα δεύτερο, ώσπου γίναμε ζευγάρι.

            Για τριάντα εφτά ολόκληρα χρόνια…».

Καθώς όμως προχωρά η ιστορία η Ξένια Καλογεροπούλου βουτά στο παρελθόν της. Εξιστορεί με ειλικρίνεια περιστατικά από την επαγγελματική αλλά και την προσωπική της ζωή. Διαβάζοντας το βιβλίο ένα από τα περιστατικά που με συγκλόνισαν ήταν η περιγραφή της ηθοποιού μιας ακόμα αποτυχημένης εγκυμοσύνης.

«…Μόλις έμεινα μόνη άρχισα να πονάω. Οι πόνοι έρχονταν κατά διαστήματα και δυνάμωναν. Υποθέτω ότι ήταν κάτι σαν τους πόνους της γέννας, αλλά όχι τόσο δυνατό.

            Κατάλαβα ότι κάτι έπρεπε να βγει από μέσα μου. Όταν βγήκε αυτό το κάτι το έβαλα σε ένα τάπερ για να το δείξω στο γιατρό, το φύλαξα στο ψυγείο και σούρθηκα ως το κρεβάτι μου εξαντλημένη…».

Διάβασα το βιβλίο σε 3 μέρες. Ένα μέρος του μάλιστα στην Αίγινα, στον τόπο δηλαδή που η Ξένια Καλογεροπούλου είχε περάσει κάποιο μικρό διάστημα της ζωής της. Δε έχει νόημα να αναφέρω κι άλλα περιστατικά από το βιβλίο. Να πω μόνο πως αξίζει να διαβάσετε αυτή την εξομολόγηση της Ξένιας Καλογεροπούλου. Θα συγκινηθείτε, θα γελάσετε, θα μπείτε στον υπέροχο κόσμο της ηθοποιού και θα γευτείτε τις χαρές και τις πίκρες της.

Όταν τέλειωσα το βιβλίο μου συνέβη αυτό που γράφει στο οπισθόφυλλο ο σκηνοθέτης (και φίλος της Ξένιας Καλογεροπούλου που έχει ξεχωριστεί θέση στο βιβλίο) Σταμάτης Φασουλής και με αυτό θα κλείσω αυτή την παρουσίαση:

«Όποιος διαβάσει αυτό το βιβλίο θα αγαπήσει την Ξένια. Αν την αγαπάει, θα την αγαπήσει διπλά».

                                       

Καλή Ανάγνωση

Για το BOOK TOUR, Χάρης Γαντζούδης.

 

Ζητήστε τις ποιητικές συλλογές 

"ΣΩΜΑΤΑ" και "Ν΄ ΑΝΤΕΧΩ" 

του Χάρη Γαντζούδη

 σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία.

 

Μόλις κυκλοφόρησε!

Η ποιητική συλλογή Ν` αντέχω περιέχει τη φθορά που ο χρόνος προκαλεί στις σχέσεις των ανθρώπων, τον πόνο του τέλους, τον θυμό της αποτυχίας, τη θλίψη της μοναξιάς μα και την ελπίδα για να μπορεί η ψυχή ν` αντέχει. Η συγγραφή των δεκαπέντε ποιημάτων αποτέλεσε λύτρωση για την ψυχή μου και θα είμαι ευτυχής αν κάποιο από αυτά λυτρώσει και τη δική σας ψυχή.

 
Αποκτήστε το άμεσα: 

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη