Γνωρίστε τον Παναγιώτη Δεληγιάννη

2015-04-29 10:27

Ο Παναγιώτης Δεληγιάννης κουβεντιάζει στο BOOK TOUR με τον Θεοφάνη Θεοφάνους.

Σύντομο βιογραφικό

Ο Παναγιώτης Δεληγιάννης γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1982 στην Αθήνα και ζει στην Βαρυμπόμπη. Είναι λάτρης της σκηνής του τρόμου και του φανταστικού από τότε που θυμάται τον εαυτό του. Έτσι αποφάσισε να αφήσει και το δικό του στίγμα σε αυτόν τον τομέα που αγαπάει τόσο πολύ. Ο Στόχος (Ημερολόγιο) είναι το πρώτο μέρος της ιστορίας του που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια των περιπάτων του στα δύσβατα μονοπάτια της Πάρνηθας.

 

Εργογραφία

(2014)

Ο στόχος,  Λυκόφως

 

Ενότητα 1η: Εκ των έσω

Ποια παιδική σας ανάμνηση παραμένει ανεξίτηλη;

Έχω έντονες αναμνήσεις από τις καθημερινές εξερευνήσεις που κάναμε με τους φίλους μου, μέσα στα ατελείωτα δάση των βασιλικών κτημάτων και από τα καλοκαιρινά μεσημέρια που καθόμουν ανέμελος κάτω από ένα μεγάλο δέντρο στην αυλή μου. Διάβαζα και έπαιζα υπό τους ήχους των τζιτζικιών.

 

Και ως ενήλικος; Τι είναι αυτό που συχνά πυκνά ανασύρετε στη μνήμη σας και αποτελεί πάντα ένα καλό εφαλτήριο για το μέλλον;

Ανασύρω από την μνήμη μου τις ανέμελες στιγμές των παιδικών μου χρόνων και βλέποντας τον γιο μου να μεγαλώνει, εύχομαι να περάσει μία υπέροχη παιδική ηλικία. Μέσα από την δική του πορεία προς την ενηλικίωση θα ξαναζήσω και εγώ μερικές ανέμελες στιγμές.

 

Εκλάμψεις, αναλαμπές; Συνήθως με ποιον τις μοιράζεστε;

Με την γυναίκα μου και τους φίλους μου. Οι καλύτεροι ψυχολόγοι/ συμβουλάτορες/ακροατές του κόσμου.

 

Ο άνθρωπος, ανέκαθεν, ως οντότητα ζει ανάμεσα σε πειρασμούς. Ασπίδες έχουμε;

Έχουμε αν και πολλές φορές αφηνόμαστε στους πειρασμούς λόγω της ανθρώπινης υπόστασής μας.  

Βασικές ασπίδες του κάθε ανθρώπου είναι η θέληση και η κριτική σκέψη.

Με την κριτική σκέψη μπορούμε να κρίνουμε και να αξιολογούμε  τους πειρασμούς.

Με την θέληση μπορούμε να τους αποφεύγουμε.

 

Τι σας προσγειώνει απότομα;

Η σκληρή πραγματικότητα και η απανθρωπιά των ανθρώπων. Για αυτό πολλές φορές χάνομαι στον μικρόκοσμό μου.

 

Δώστε μου ένα λόγο για ν’ αγαπήσει κανείς τη μέρα.

Κάθε ημέρα είναι μοναδική και δεν πρόκειται να ξανάρθει. Αν είναι όμορφη ή άσχημη εξαρτάται από εμάς και από λίγη τύχη.

Μπορείς να αγαπήσεις την ημέρα αν περνάς όσο πιο πολύ χρόνο γίνεται με αυτούς που αγαπάς και σε αγαπούν. Ακόμη και τις πιο βαρετές ημέρες που έχουμε περάσει με τους αγαπημένους μας, αργότερα τις σκεφτόμαστε με νοσταλγία.

 

Σε ποια εποχή συναντάμε τον αληθινό Παναγιώτη, όπου συμμετέχουν σε αυτό που ζει όλα τα μέρη του σώματος (σώμα, μυαλό, ψυχή); 

Θα έλεγα σήμερα. Από τότε που γεννήθηκε ο γιος μου, προσπαθώ να συνδυάσω το τρίπτυχο. Στο παρελθόν αντιδρούσα με περισσότερο αυθορμητισμό και ενθουσιασμό, με αποτέλεσμα να κάνω πολλά λάθη (τα οποία δεν μετανιώνω).

 

Ποια είναι η ραχοκοκαλιά της ζωής;

Σίγουρα η αγάπη. Όποιος δεν αγάπησε ή δεν αγαπήθηκε, έζησε μία μάταιη ζωή.

 

Ενότητα 2η: H τέχνη της γραφής

Από τα είδη του λόγου, ποιο σας συγκινεί/συναρπάζει  περισσότερο;

Verba volant, scripta manent. Ο γραπτός λόγος και ειδικότερα ο μυθιστορηματικός λόγος. Μου αρέσει να γνωρίζω καινούριους κόσμους και να ζω την περιπετειώδη ζωή των ηρώων ενός μυθιστορήματος.

 

Υπάρχει λογοτεχνικός ήρωας του οποίου το γραφτό της μοίρας θα αλλάζατε;

Θα άλλαζα την μοίρα του Λόρδου Βόλντεμορτ. Δεν τον ήθελα νεκρό. Είναι ο αγαπημένος μου ήρωας της λογοτεχνίας και σίγουρα άξιζε μία καλύτερη τύχη.

 

Η γραφή απαιτεί πειθαρχία ή λειτουργεί αυτόματα;

Ένας συνδυασμός. Οι ιδέες έρχονται αυτόματα στο μυαλό σου. Αν όμως δεν τις πειθαρχήσεις σωστά και δεν βάλεις μία σειρά σύντομα θα σε εγκαταλείψουν.

                                                                                        

Επιλέγετε ένα καλοξυσμένο μολύβι ή μια καινούργια γραμματοσειρά ενός πολυμέσου, για να ζυμώσετε το χρόνο, τον τόπο, τους ήρωες ως πρώτη επαφή με τη σελίδα;

Ξεκίνησα με ένα καλοξυσμένο μολύβι. Το προτιμούσα. Αλλά τελικά μία καινούρια γραμματοσειρά και η ευκολία διόρθωσης στον υπολογιστή με κέρδισαν.

 

Ας π(ι)ούμε μαζί έναν αγαπημένο σας στίχο/φράση/απόσπασμα από την εγχώρια ή παγκόσμια λογοτεχνία.

«Υπάρχει μια γυναίκα στην αρχή κάθε μεγαλουργήματος»

Ονορέ Ντε Μπαλζάκ

Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν και πολλοί που διαφωνούν με αυτό. Είναι μία πολύ δυνατή και αληθινή φράση και για αυτόν τον λόγο την χρησιμοποιώ στην αρχή του βιβλίου μου.

 

Ενότητα 3η:  Μια φράση ασυμπλήρωτη

 (Ένα μικρό λογοπαίγνιο με αφορμή τον τίτλο βιβλίου «Να ζεις, να αγαπάς και να μαθαίνεις» του  Δρ. Φελίτσε Λεονάρντο Μπουσκάλια)

Να ζεις, να αγαπάς, να μαθαίνεις και να ελπίζεις πως…

ο κόσμος θα γίνει ένα καλύτερο μέρος για τις επόμενες γενεές.

 

Υ.Γ. Οι ταινίες κρύβουν μέσα στη συντομία τους μεγαλειώδεις πανανθρώπινες αξίες. Υπάρχει κάποια την οποία, από πλευράς σεναρίου, μας παροτρύνετε να δούμε;

Θα σας πρότεινα να δείτε (αν δεν το έχετε ήδη κάνει) την ταινία «Η ένατη πύλη», η οποία είναι βασισμένη σε ένα πολύ καλό βιβλίο (Η λέσχη Δουμάς ή η σκιά του Ρισελιέ, του Αρτούρο Πέρεθ- Ρεβέρτε). Ο μοναδικός Ρομάν Πολάνσκι, το μετέφερε στην μεγάλη οθόνη, δημιουργώντας ένα μικρό αριστούργημα. Κάθε φορά που το βλέπω, ταξιδεύω με την φαντασία μου στην μυστικιστική Ευρώπη, την εποχή της Αναγέννησης.

 

Έκθεση εικόνων

Μια γρήγορη ματιά στην περίληψη του συγγράματος.

Στους λάτρεις των μυθιστορημάτων τρόμου και μυστηρίου απευθύνεται το βιβλίο «Ο στόχος» του Παναγιώτη Δεληγιάννη. Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο της σειράς μυστηρίου και τρόμου, με τον υπότιτλο «Ημερολόγιο» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως. Είναι ένα σκοτεινό θρίλερ που θα καθηλώσει τους αναγνώστες μέχρι την τελευταία του σελίδα με τα απρόοπτα και τις ανατροπές που συμβαίνουν στην εξέλιξη της υπόθεσης.

Πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος ο Βίτο που απολαμβάνει μία πολύ καλή ζωή. Ταξιδεύει σε όλη την Ευρώπη και γράφει για ένα ιταλικό περιοδικό εναλλακτικού τουρισμού, ζώντας κάθε στιγμή με πάθος. Μετά τον ξαφνικό χαμό της μητέρας του αποφασίζει να βάλει σε μία τάξη τα προσωπικά του και να δεσμευτεί με την από χρόνια συνάδελφό του, την Κάρλα. Τότε εμφανίζεται μία νέα συνάδελφος, η Λάουρα, που τον αναστατώνει. Μαζί της θα ταξιδέψει στην Ελλάδα για να την εκπαιδεύσει.

Για τις ανάγκες της δουλειάς τους θα βρεθούν στα Βασιλικά Κτήματα, όπου όμως η Λάουρα θα εξαφανιστεί. Με την εξαφάνισή της ανοίγει ένας κύκλος τρόμου. Καθώς ο Βίτο την αναζητά μέσα στα πυκνά δάση και τα ερειπωμένα από χρόνια κτήρια, θα ανακαλύψει πράγματα που έπρεπε να μείνουν μυστικά. Η αποκρουστική φιγούρα, που τον ακολουθεί, θα στοιχειώσει ακόμη περισσότερο τις ημέρες του και τα όνειρά του που γίνονται όλο και πιο εφιαλτικά. Τότε θα συναντήσει ανθρώπους που έχουν έναν σκοτεινό σκοπό.

Ποιος είναι τελικά ο Στόχος; Ποιος τον υπηρετεί και για ποιον λόγο;

Ένα σκοτεινό θρίλερ που θα σας καθηλώσει μέχρι την τελευταία του σελίδα.

 

Μια όμορφη στιγμή από την παρουσίαση του βιβλίου.

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη