Γνωρίστε τον Άγγελο Καλαμούτσο

2018-06-13 09:54

Ο Άγγελος Καλαμούτσος κουβεντιάζει στο BOOK TOUR με τον Θεοφάνη Θεοφάνους.

Σύντομο βιογραφικό 

Ο Άγγελος Καλαμούτσος, γεννήθηκε το 1979 στα Βούρβουρα, ένα όμορφο ορεινό χωριό της Αρκαδίας όπου πέρασε τα πρώτα του παιδικά χρόνια. Έζησε ένα μικρό χρονικό διάστημα στην Τρίπολη και από τα δεκαπέντε του χρόνια κατοικεί μόνιμα στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Ηλεκτρονικής του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Αθηνών, ενώ πραγματοποιεί σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό, στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Πατρών. Σήμερα εργάζεται στο τμήμα πληροφορικής πολυεθνικής εταιρίας. Τα πρώτα του λογοτεχνικά βήματα έγιναν το 2013, με την έκδοση του μυθιστορήματος "Μη φοβάσαι Μαρία" και της ποιητικής συλλογής "Απόσταγμα ψυχής". Το μυθιστόρημά του "Ρόδα είναι" κυκλοφορεί από τον Απρίλιο του 2018 από τις εκδόσεις Πνοή.

 

Εργογραφία

(2018) Ρόδα είναι, Εκδόσεις Πνοή
(2013) Απόσταγμα… ψυχής, Bookstars - Γιωγγαράς
(2013) Μη φοβάσαι Μαρία, Bookstars - Γιωγγαράς

 

 

Ενότητα 1η: Εκ των έσω

Ποια παιδική σας ανάμνηση παραμένει ανεξίτηλη;

Είχα την τύχη να μεγαλώσω σε ένα όμορφο ορεινό χωριό της Αρκαδίας. Αυτό σημαίνει πως οι εικόνες που έχω από την παιδική μου ηλικία είναι πολλές και γεμάτες χρώματα. Ανεξίτηλες είναι ωστόσο εκείνες οι απέραντες μέρες του καλοκαιριού, γεμάτες όλες παιχνίδι, χωρίς… παιχνίδια!

 

Και ως ενήλικος; Τι είναι αυτό που συχνά πυκνά ανασύρετε στη μνήμη σας και αποτελεί πάντα ένα καλό εφαλτήριο για το μέλλον;

Εφαλτήριο για το μέλλον είναι ότι καθημερινά χτίζουμε. Δεν μπορώ να πω πως υπάρχει μια τέτοια στιγμή μονάχα. Κι αν υπήρχε δεν θα αρκούσε.

 

Εκλάμψεις, αναλαμπές; Συνήθως με ποιον τις μοιράζεστε;

Πριν μοιραστώ οποιαδήποτε σκέψη τη φέρνω γύρα στο μυαλό μου αμέτρητες φορές. Οι περισσότερες φυσικά απορρίπτονται εν τη γενέσει τους. Εκείνες που καταφέρνουν και γίνονται λόγια, συνήθως βρίσκουν τα πιο απίθανα αυτιά, ακόμα και αγνώστους.                                                         

 

Ο άνθρωπος, ανέκαθεν, ως οντότητα ζει ανάμεσα σε πειρασμούς. Ασπίδες έχουμε;

Οι ασπίδες συχνά φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα, αν είναι τυφλές. Απ’ όλους τους πειρασμούς της ζωής μου, περισσότερο μετάνιωσα για εκείνους που δεν υπέκυψα!

 

Τι σας προσγειώνει απότομα;

Η αγένεια των ανθρώπων. Ένας ανάγωγος άνθρωπος λειτουργεί τοξικά στη ζωή μου. Το έχω δουλέψει πολύ μέσα μου ώστε να μη μου χαλάει τη διάθεση μία κακή συμπεριφορά, ωστόσο δεν έχω καταφέρει ακόμα να την προσπερνώ με αδιαφορία.

                                                                                                    

Δώστε μου ένα λόγο για ν’ αγαπήσει κανείς τη μέρα.

Αν ήταν να έβρισκε κανείς την ευτυχία από τα λόγια μου, θα το έκανα ευχαρίστως. Τέτοιους λόγους όμως, καλύτερα να τους ανακαλύπτει κανείς μονάχος του.

 

Σε ποια εποχή συναντάμε τον αληθινό Άγγελο,όπου συμμετέχουν σε αυτό που ζει όλα τα μέρη του σώματος (σώμα, μυαλό, ψυχή); 

Ο έρωτας είναι ικανός να προκαλέσει την ταυτόχρονη έξαρση κάθε κυττάρου μας. Κι αν πάλι, όπως είναι η φύση του, δεν κρατά για πολύ, τουλάχιστον έχουμε περισσότερες από μια επιλογές.

 

Ποια είναι η ραχοκοκαλιά της ζωής;

Αν είχα τη δυνατότητα να κάνω την ερώτηση αυτή σε ένα ψάρι, η απάντηση θα ήταν το δίχως άλλο «το νερό». Μια αγελάδα θα απαντούσε «το γρασίδι» ίσως, και ούτω καθεξής. Όμοια και οι άνθρωποι, καθένας τρέφεται και ζει βασιζόμενος στη δική του ραχοκοκαλιά.

 

Ενότητα 2η: H τέχνη της γραφής

 Από τα είδη του λόγου, ποιο σας συγκινεί/συναρπάζει περισσότερο;

Ο γραπτός λόγος από μονάχος του είναι μοναδικός. Είτε είσαι αυτός που τον αφουγκράζεται είτε εκείνος που τον συντάσσει. Παρά τον κατακερματισμό του γραπτού λόγου ωστόσο, δεν μπορώ να ξεχωρίσω την αγάπη ανάμεσα στην πεζογραφία και την ποίηση. Τώρα που το ξανασκέφτομαι… δεν θέλω κιόλας.

 

Υπάρχει λογοτεχνικός ήρωας του οποίου το γραφτό της μοίρας θα αλλάζατε;

Κάθε λογοτεχνικός ήρωας γράφει μονάχος του την ιστορία και επιλέγει το τέλος (του). Αυτός είναι που μιλά στον συγγραφέα κι εκείνος πιάνει το μολύβι και χαράζει το χαρτί. Επομένως όχι, αν παρενέβαινα στη μοίρα οποιουδήποτε, θα ήταν θαρρείς και αξίωνα να φέρω τον κόσμο στα μέτρα μου χωρίς τη συγκατάθεσή του.

 

Η γραφή απαιτεί πειθαρχία ή λειτουργεί αυτόματα;         

Η γραφή είναι σαν το άγριο άλογο. Τρέχει αυθόρμητα, γοητεύει με την αίσθηση της ελευθερίας και την αψεγάδιαστη ομορφιά. Ωστόσο αν θες να κατακτήσεις ένα άγριο άλογο, πρέπει να το εξημερώσεις, να το υποτάξεις… να το κάνεις να πειθαρχήσει!

 

Επιλέγετε ένα καλοξυσμένο μολύβι ή μια καινούργια γραμματοσειρά ενός πολυμέσου, για να ζυμώσετε το χρόνο, τον τόπο, τους ήρωες ως πρώτη επαφή με τη σελίδα;

Ένα καλοξυσμένο μολύβι και μια κόλλα χαρτί, είναι ο πιο όμορφος τρόπος για να εκφράσεις τις σκέψεις σου, να φτιάξεις χαρακτήρες, να δημιουργήσεις κόσμους. Οι λέξεις σου είναι χειροπιαστές, έχουν όγκο και άρωμα κι ο αναγνώστης γνωρίζει πέρα από τα λόγια σου και ένα κομμάτι από σένα! Ωστόσο εγώ χρησιμοποιώ το laptop μου.

 

Ας π(ι)ούμε μαζί έναν αγαπημένο σας στίχο/φράση/απόσπασμα από την εγχώρια ή παγκόσμια λογοτεχνία.

- Πατέρα, φώναξα, πάει η σταφίδα μας!

- Εμείς δεν πάμε, μου αποκρίθηκε, σώπα!

Ποτέ δεν ξέχασα τη στιγμή ετούτη, θαρρώ μου στάθηκε στις δύσκολες στιγμές της ζωής μου μεγάλο μάθημα. Αναθυμόμουν τον πατέρα μου ήσυχο, ασάλευτο, να στέκεται στο κατώφλι, μήτε βλαστημούσε μήτε παρακαλούσε μήτε έκλαιγε. Ασάλευτος κοίταζε τον όλεθρο κι έσωζε, μόνος αυτός, ανάμεσα σ’ όλους τους γειτόνους, την αξιοπρέπεια του ανθρώπου.

*απόσπασμα από το βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη «Αναφορά στο Γκρέκο»

 

Ενότητα 3η: Μια φράση ασυμπλήρωτη

(Ένα μικρό λογοπαίγνιο με αφορμή τον τίτλο βιβλίου «Να ζεις, να αγαπάς και να μαθαίνεις» του  Δρ. Φελίτσε Λεονάρντο Μπουσκάλια)

Να ζεις, να αγαπάς, να μαθαίνεις και να ελπίζεις πως… να ελπίζεις; Κανένας δεν άλλαξε τον κόσμο με την ελπίδα, κάνε όσα δεν τόλμησες, άναψε όσες περισσότερες φωτιές μπορείς και φτιάξε μονάχος εσύ, με τα χέρια σου την ελπίδα!

 

Υ.Γ.: Οι ταινίες κρύβουν μέσα στη συντομία τους μεγαλειώδεις πανανθρώπινες αξίες. Υπάρχει κάποια την οποία, από πλευράς σεναρίου, μας παροτρύνετε να δούμε;

Η Βερόνικα αποφασίζει να πεθάνει - 2009

*Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Paulo Coelho

 

Έκθεση εικόνων 

 

Το τελευταίο του λογοτεχνικό εγχείρημα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή.

 

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο "Ρόδα είναι".

www.facebook.com/rodaeinai/ 

Το χειρόγραφο ενός τριαντάχρονου άνδρα που ζει σ' έναν ιδιότυπο χώρο φιλοξενίας ατόμων με κινητικά προβλήματα φέρνει στο φως μια τρομακτική ιστορία. Το βράδυ που ο Παύλος αποφάσισε να γράψει την ιστορία της ζωής του, ένα φοβερό δίλημμα στοίχειωνε το μυαλό του. "Αξίζει να θυσιαστεί κανείς για την αγάπη, ή μήπως η αγάπη για ζωή είναι ο μόνος δρόμος;" 

Πώς όμως ένας νέος, γεμάτος ζωή άνδρας, καταλήγει μόνος σ' ένα τέτοιο μέρος; Τι πραγματικά συνέβη στη ζωή του Παύλου μέχρι εκείνο το βράδυ; Ένα γαϊτανάκι από προσωπικά βιώματα ξετυλίγεται, και ένα ένα τα κομμάτια του παζλ μπαίνουν στη θέση τους. Τα μυστικά που αποκαλύπτει στο παλιό τετράδιο σοκάρουν. Η ανθρώπινη δύναμη, όταν την οδηγεί το πάθος, μοιάζει ικανή να καταφέρει τα πάντα. Ο δρόμος προς την ολοκλήρωση είναι μακρύς και γεμάτος εμπόδια, κι όταν η μέρα εκείνη πλησιάζει, κανένας δεν μπορεί να προβλέψει το τέλος.

Αποκτήστε το άμεσα: 

www.ekdoseispnoi.gr/index.php/el/books-gr/mythistorima/roda-einai

 

 

Περισσότερα για τον ίδιο τον συγγραφέα, τη ζωή και το έργο του 

θα βρείτε στην επίσημη σελίδα του στο facebook:

www.facebook.com/KalamoutsosAuthor/

και στο προσωπικό του ιστολόγιο:

kalamoutsos.blogspot.com/

 

 
«Σχολή μαθητευόμενων ποιητών»
 
Εγγραφές όλο τον χρόνο 
 
• Για κορίτσια και αγόρια δημοτικού (Ελλάδα, Κύπρο και ομογένεια)
• Ολοκληρωμένο πρόγραμμα 4 εβδομαδιαίων συναντήσεων
• Κόστος: 40 ευρώ – εφάπαξ, στο κόστος συμπεριλαμβάνεται η αποστολή του πτυχίου – βεβαίωση συμμετοχής και μια μικρή έκπληξη!
• Σύγχρονη και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση
(συναντήσεις μέσω της πλατφόρμας Zoom)
• Πρωτότυπα βίντεο, online παιχνίδια, δραστηριότητες αξιολόγησης, αυτοαξιολόγησης, αλληλεπίδρασης και ένα εφημεριδάκι που τα σπάει!
• Αναλυτική ανατροφοδότηση στις εργασίες των παιδιών
 
Αυτή η λογοτεχνική συντροφιά θα τα έχει όλα!
 
Συντονίζει ο ελληνοκύπριος ποιητής Θεοφάνης Θεοφάνους
Δηλώσεις συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση: theofanis_theofanous@yahoo.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6978198751

 

Απ' το οπισθόφυλλο της έκδοσης

Αυτό είναι το Αλάτι, που, εκτός απ' τα φαγητά μας, νοστιμίζει απ' το φθινόπωρο του 2019 και τη λογοτεχνία!

Άνθρωποι από Ελλάδα, Κύπρο και Αγγλία συνδεθήκαμε μέσω μιας συγγραφικής συντροφιάς μοναδικής.

Για δώδεκα εβδομάδες μοιραζόμασταν σκέψεις και συναισθήματα.

Μελετούσαμε διάφορα λογοτεχνικά είδη, γράφαμε κι ετοιμαζόμασταν σταδιακά για την έκδοση αυτού του βιβλίου.

Σήμερα ο α΄ κύκλος του εργαστηρίου συγγραφής παρουσιάζει τη δουλειά του.

ISBN: 978-618-85110-0-2

Νεοελληνική πεζογραφία, διήγημα, ποίηση

12,50

Ζητήστε το σε όλα τα φυσικά και ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία.


Αποκτήστε το άμεσα: 

https://www.booktourmagazine.com/