Γνωρίστε την Κατερίνα Ραμανδάνη

2017-07-27 15:54

Η Κατερίνα Ραμανδάνη κουβεντιάζει στο BOOK TOUR με τον Θεοφάνη Θεοφάνους.

Σύντομο βιογραφικό

Η Κατερίνα Ραμανδάνη γεννήθηκε στην Αθήνα τον Αύγουστο του 1969. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, ενώ κατάγεται από το Πευκοχώρι Χαλκιδικής. Σπούδασε προγραμματισμό στο "ΕΛΚΕΠΑ" και παρακολούθησε πρόγραμμα Δημιουργικής Γραφής στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μιλάει αγγλικά και ιταλικά. Είναι μέλος του περιοδικού "ΚΕΛΑΙΝΩ" και μέλος του Ομίλου της UNESCO Πειραιώς και νήσων. Εργάζεται ως διοικητική υπάλληλος στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Αθήνας, είναι παντρεμένη κι έχει δύο γιους.
Το 2013 απέσπασε δύο φορές το Γ΄ βραβείο από το "ΚΕΛΑΙΝΩ". Το 2014 ποιήματά της βραβεύτηκαν από το "Καφενείο των Ιδεών, ενώ πήρε το Α΄ βραβείο σε δύο κατηγορίες ποιημάτων στα "ΣΙΚΕΛΙΑΝΑ". Το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο "Σημάδι εκ γενετής" βραβεύτηκε επίσης από το "ΚΕΛΑΙΝΩ". Το 2016 και το 2017 απέσπασε το Α΄ βραβείο από την "ΕΠΟΚ". Επίσης πήρε βραβείο ερωτικής ποίησης από τον σκηνοθέτη Θ. Αγγέλου και το "ΚΕΛΑΙΝΩ" στον Πισσώνα Ευβοίας τον Μάιο του 2016. 
Ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό "ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ", στο "ΚΕΛΑΙΝΩ", στην εφημερίδα "ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ" και στη "FREE SUNDAY". 

 

Εργογραφία

(2017) Βασιλιάς ή σκύλος, Εκδόσεις Πνοή
(2014) Θελξιέπεια, Βεργίνα
(2013) Ο σφυγμός μου ακουμπά πάνω σου, Βεργίνα
(2013) Σημάδι εκ γενετής, Βεργίνα

 

Συναντήστε την στο facebook: 

www.facebook.com/katerina.ram.3 (το προσωπικό της προφίλ)

goo.gl/X9StXe (η επίσημη σελίδα για τα βιβλία της)

 

Ενότητα 1η: Εκ των έσω

Ποια παιδική σας ανάμνηση παραμένει ανεξίτηλη;

Οι σχολικές αναμνήσεις κυρίως από την εφηβεία μου, με τους συμμαθητές και τους καθηγητές μου, με τις ελάχιστες ταινίες να παρακολουθώ στο σινεμά, με τις βόλτες στην παραλία μας και κάθε ξέγνοιαστη εικόνα σαν παιδί όπως το κέντημα, τα καλοκαιρινά μπάνια και η πενθήμερη σχολική εκδρομή στην Ρόδο όταν αποφοιτούσα από το λύκειο.

 

Και ως ενήλικη; Τι είναι αυτό που συχνά πυκνά ανασύρετε στη μνήμη σας και αποτελεί πάντα ένα καλό εφαλτήριο για το μέλλον;

Οι συμβουλές των γονιών μου, κυρίως οι τεκμηριωμένες απαντήσεις του πατέρα μου που ως καθηγητής και άριστος ψυχολόγος είχε δίκιο κάθε φορά και σε κάθε θέμα ή απορία που είχα. Ακόμη θυμάμαι αυτά τα σοφά του λόγια και συχνά γίνονται η αφορμή να τα ασπαστώ και να τα μεταδώσω κι εγώ στα δικά μου παιδιά. Άλλες φορές πάλι γίνονται αντικείμενο για να κάνω την αυτοκριτική μου, ενώ άλλες πάλι εφαλτήριο για το μέλλον.

 

Εκλάμψεις, αναλαμπές; Συνήθως με ποιον τις μοιράζεστε;

Κάθε τι που αστράφτει μέσα μου ή που μου συμβαίνει ξαφνικά θέλω να το μοιράζομαι με την μητέρα μου. Πιστεύω ότι είναι ο πιο δίκαιος, ο πιο αυστηρός και ο πιο καρδιακός - αφουγκραστικός δέκτης μου. Αυστηρή ματιά αλλά και σωστή ως κριτής.

 

Ο άνθρωπος, ανέκαθεν, ως οντότητα ζει ανάμεσα σε πειρασμούς. Ασπίδες έχουμε;

Άλλες φορές έχουμε κι άλλες όχι. Οι πειρασμοί είναι πολλαπλοί κι επικίνδυνοι στην εποχή μας. Πιστεύω ότι αν έχουμε ισχυρή θέληση, δομημένο χαρακτήρα και ήθος μαζί με αρχές από την οικογένεια δύσκολα θα πέσουμε σε παγίδες και πειρασμούς. Κι αν ακόμη κάνουμε ένα σφάλμα και το αντιληφθούμε έγκαιρα θα προσπαθήσουμε να απεγκλωβιστούμε από αυτό και θα μετανιώσουμε για το λάθος μας με όλο μας το είναι. Μέσα από τέτοια διαδικασία όμως θα γίνουμε πιο σοφοί, πιο έμπειροι και πιο συνετοί άνθρωποι διότι τα παθήματα γίνονται μαθήματα. Σε κάθε βήμα μας αλλά και σε κάθε λάθος μας ένα πρέπει να είναι το όπλο μας και η ασπίδα μας: Η προσευχή και η μετάνοια.

 

Τι σας προσγειώνει απότομα;

Η γνώση ότι είμαστε όλοι εφήμεροι άνθρωποι σ’ αυτή τη γη. Η ματαιότητά μας και η συνειδητοποίηση ότι είμαστε ένα πέρασμα από εδώ.  Η γήινη ζωή μας ως προετοιμασία και πνευματικός αγώνας για την αιώνια ζωή. Μια μεγάλη και ταυτόχρονα σκληρή αλήθεια.

 

Δώστε μου ένα λόγο για ν’ αγαπήσει κανείς τη μέρα.

Η μέρα είναι φως, είναι χαρά, αισιοδοξία και δύναμη για να ξεκινήσει κάποιος με χαμόγελο. Είναι δεδομένη πιστεύω η αγάπη της μέρας.

 

Σε ποια εποχή συναντάμε την αληθινή Κατερίνα, όπου συμμετέχουν σε αυτό που ζει όλα τα μέρη του σώματος (σώμα, μυαλό, ψυχή);

Στην σημερινή δύσκολη εποχή της κρίσεως, της σύγχρονης επιστημονικής και τεχνολογικής προόδου και στην εποχή της αμφισβήτησης. Το σώμα μου πατάει στην Ελλάδα μας, το μυαλό μου στριφογυρνάει παντού και η ψυχή μου είναι δοσμένη στην αγάπη και την προσφορά.

 

Ποια είναι η ραχοκοκαλιά της ζωής;

Η ενωμένη οικογένεια. Τα παιδιά μας μέσα σε μια φωλιά οικογενειακής ευτυχίας.

 

Ενότητα 2η: H τέχνη της γραφής

Από τα είδη του λόγου, ποιο σας συγκινεί/συναρπάζει περισσότερο;

Όλα τα είδη με συναρπάζουν και με παρακινούν στο να ασχοληθώ μ’ αυτά γράφοντας. Με ενδιαφέρει η ποίηση για την αυτοτέλειά της, την συγκίνηση που αντλώ  από τον ευαίσθητο κι αιχμηρό λόγο του ποιητή, το ωραίο μυθιστόρημα κυρίως για το μεγάλο ταξίδι του νου που με συναρπάζει και με ολοκληρώνει σαν θεατή κι αναγνώστη αλλά και οι στιχομυθίες με σοφιστικό χαρακτήρα που με εντυπωσιάζει σαν οντότητα.

 

Υπάρχει λογοτεχνικός ήρωας του οποίου το γραφτό της μοίρας θα αλλάζατε;

Όχι δεν υπάρχει ή δεν θα άλλαζα κανέναν λογοτεχνικό ήρωα.

 

Η γραφή απαιτεί πειθαρχία ή λειτουργεί αυτόματα;

Η γραφή απαιτεί πειθαρχία, δομή, γνώσεις, κανόνες, πάθος, λεξιλόγιο, ιδέες, φαντασία και ταλέντο ασφαλώς.

 

Επιλέγετε ένα καλοξυσμένο μολύβι ή μια καινούργια γραμματοσειρά ενός πολυμέσου, για να ζυμώσετε το χρόνο, τον τόπο, τους ήρωες ως πρώτη επαφή με τη σελίδα;

Ξεκινώ στον υπολογιστή μου πια να γράφω με την γραμματοσειρά και τον τίτλο την κάθε πρώτη μου σελίδα μιας νέας ιστορίας.

 

Ας π(ι)ούμε μαζί έναν αγαπημένο σας στίχο/φράση/απόσπασμα από την εγχώρια ή παγκόσμια λογοτεχνία.

Μια φιλοσοφία πραγματικά με ελκύει και την ασπάζομαι: «Πρέπει να επιλέγουμε την ομαλότερη οδό και τον αλυπότερο βίο» ΣΩΚΡΑΤΗΣ

 

Ενότητα 3η: Μια φράση ασυμπλήρωτη

(Ένα μικρό λογοπαίγνιο με αφορμή τον τίτλο βιβλίου «Να ζεις, να αγαπάς και να μαθαίνεις» του  Δρ. Φελίτσε Λεονάρντο Μπουσκάλια)

Να ζεις, να αγαπάς, να μαθαίνεις και να ελπίζεις πως... μια μέρα θα δικαιωθείς ως άνθρωπος και ως Έλληνας.

 

Υ.Γ.: Οι ταινίες κρύβουν μέσα στη συντομία τους μεγαλειώδεις πανανθρώπινες αξίες. Υπάρχει κάποια την οποία, από πλευράς σεναρίου, μας παροτρύνετε να δούμε;

«Όσα παίρνει ο άνεμος», μια κλασσική ταινία εποχής. Κι ένα βιβλίο: «Τα σταφύλια της οργής» που είναι ένα αριστούργημα.

 

Έκθεση εικόνων 

Σημάδι εκ γενετής  Ο σφυγμός μου ακουμπά πάνω σου

 

Το τελευταίο της λογοτεχνικό εγχείρημα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΝΟΗ.

Λίγα λόγια για το βιβλίο "Βασιλιάς ή σκύλος". 

"Θα ζήσεις σαν βασιλιάς και θα πεθάνεις σαν σκύλος" του είπε η Σιλβάνα, η Ισπανίδα τσιγγάνα. Ένας χρησμός που έκρυβε μέσα του δόξα αλλά και πόνο, θα καθόριζε τη ζωή του. Ο Άκης, τρίτος γιος μιας πολύ φτωχής οικογένειας στον Ωρωπό καταφέρνει να γίνει σπουδαίος παράγοντας στην πόλη του και να ζήσει σαν βασιλιάς. Ο έρωτας, τα χρήματα, τα ταξίδια, οι γυναίκες και οι περιπέτειες, είναι άφθονα. Όμως κάτι δεν πάει καλά, κι εκείνος τρέμει για το τέλος του... Άραγε, θα επιβεβαιωθούν τα προφητικά λόγια; Θα καταφέρει ν' αλλάξει την ροή των γεγονότων;

 

Αποκτήστε το άμεσα:

www.ekdoseispnoi.gr/index.php/el/new-releases-gr

 

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη