Γνωρίστε την Έλενα Γλωσσιώτη

2017-01-09 07:35

Η Έλενα Γλωσσιώτη κουβεντιάζει στο BOOK TOUR με τον Θεοφάνη Θεοφάνους.

Σύντομο βιογραφικό

Η Έλενα Γλωσσιώτη γεννήθηκε στη Χαλκίδα. Εκτός από τη γενέτειρά της μεγάλωσε στη Γερμανία και σε ένα χωριό της Εύβοιας. Με έντονα και διαφορετικά βιώματα και πολλά  βιβλία, με φαντασία κι όνειρα σκιαγραφήθηκε ο χαρακτήρας της. Σπούδασε Μαιευτική στην Αθήνα και επέστρεψε στη Χαλκίδα όπου παντρεύτηκε και εργάζεται ως δημοτική υπάλληλος. Μητέρα τεσσάρων παιδιών γλίστρησε μαζί τους ξανά στο παραμύθι και στο όνειρο. Έτσι ξεκίνησε να γράφει ιστορίες και παραμύθια.

Το πρώτο παιδικό νεανικό της βιβλίο «Ο Φύλλος» (εκδόσεις Θίνες) σε εικονογράφηση της Μυρτώ Δεληβοριά εκδόθηκε το 2015. Το βιβλίο  έχει αποσπάσει το βραβείο από το Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για την εικονογράφηση του εξωφύλλου του και επιλέχθηκε στα 200 καλύτερα βιβλία παγκοσμίως από τη Παγκόσμια Παιδική Βιβλιοθήκη του Μονάχου μπαίνοντας στη λίστα των White Raven 2016

Το βιβλίο της «Ο βοσκός της θάλασσας και η Αφρομαλλούσα». από τις εκδόσεις Παρρησία σε εικονογράφηση Δήμητρας Ψυχογιού, βραβεύτηκε το 2014 από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά στη κατηγορία παραμύθι πρωτοσχολικής ηλικίας.

 Επίσης έχει βραβευτεί από το Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού Νεανικού Βιβλίου για τη συλλογή παραμυθιών της «Παραμυθοχρώματα βάφουν το μαύρο».

 

Ενότητα 1η: Εκ των έσω

Ποια παιδική σας ανάμνηση παραμένει ανεξίτηλη;

Έχω πάρα πολλές αναμνήσεις από τη παιδική μου ηλικία που είναι ανεξίτηλες. Δε θα αναφερθώ σε συγκεκριμένη ανάμνηση αλλά σ' αυτή την ονειροπόλα διάθεση πο είχα σα παιδί. Τότε που ξάπλωνα στο χορτάρι ή στο κρεβάτι μου και έπαιζα με τις σκιές και τις ηλιαχτίδες. Τότε που μια μουσική αλλιώτικη έπαιζε στ' αυτιά μου. Τότε που όλες μου οι αισθήσεις πάλλονταν χωρίς καμιά σκέψη να τις σκιάζει.

 

Και ως ενήλικη; Τι είναι αυτό που συχνά πυκνά ανασύρετε στη μνήμη σας και αποτελεί πάντα ένα καλό εφαλτήριο για το μέλλον;

Νομίζω είναι η μέρα που πήρα απόφαση να πραγματοποιήσω το όνειρό μου, ένα βιβλίο δικό μου. Είπα στον εαυτό μου τότε πως αρκετά με τις αναβολές και τις αμφιβολίες. Ή θα το κάνω τώρα ή θα μείνω για πάντα με την ανολοκλήρωτη επιθυμία. Η δυναμική αυτή να μην αφήνω κάτι αβέβαιο στο μέλλον αποτελεί πάντα ένα καλό εφαλτήριο για το μέλλον.

 

Εκλάμψεις, αναλαμπές; Συνήθως με ποιον τις μοιράζεστε;

Με τον εαυτό μου, το σύζυγο μου, τους φίλους μου και τους ήρωες των ιστοριών μου.

 

Ο άνθρωπος, ανέκαθεν, ως οντότητα ζει ανάμεσα σε πειρασμούς. Ασπίδες έχουμε;

Το να υποκύπτουμε σε κάποιους πειρασμούς είναι μέσα στην ανθρώπινη φύση μας. Ασπίδες διαθέτουμε ανάλογα τις καταβολές και το συναισθηματικό κόσμο μας και είναι αυτές που μπορούν να οδηγήσουν σε υπέρβαση του εαυτού μας σε κάτι καλύτερο.

 

Τι σας προσγειώνει απότομα;

Η βία! Οποιαδήποτε μορφή βίας σωματικής ή λεκτικής και ιδιαίτερα στα παιδιά ή στους ευπαθείς ανθρώπους.          

 

Δώστε μου ένα λόγο για ν’ αγαπήσει κανείς τη μέρα.

Η ελπίδα! Μόνο αυτή μπορεί ν' αλλάξει το τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα.

 

Σε ποια εποχή συναντάμε την αληθινή Έλενα όπου συμμετέχουν σε αυτό που ζει όλα τα μέρη του σώματος (σώμα, μυαλό, ψυχή); 

Σε κάθε εποχή. Κάποιες φορές μπορεί κάποιο από τα τρία στοιχεία να υπερτερεί περισσότερο. Όμως υπάρχει στο σύνολο μια ισορροπία.

 

Ποια είναι η ραχοκοκαλιά της ζωής;

Αγάπη, ελπίδα, συντροφικότητα και υπέρβαση. Τα βραβευμένα τέσσερα παραμύθια μου από το Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού Νεανικού Βιβλίου πραγματεύονται  ακριβώς αυτό,  τα βασικά στοιχεία της ζωής. Το καθένα είναι άλλο χρώμα κι από αυτά μπορουν να σχηματιστούν όλα τα χρώματα και οι αξίες της ζωής.

 

Ενότητα 2η: H τέχνη της γραφής

Από τα είδη του λόγου, ποιο σας συγκινεί/συναρπάζει περισσότερο;

Όταν θέλω να ονειρευτώ, το παραμύθι. Όταν θλίβομαι, η ποίηση. Όταν θέλω να προχωρήσω λίγο περισσότερο, το μυθιστόρημα.

 

Υπάρχει λογοτεχνικός ήρωας του οποίου το γραφτό της μοίρας θα αλλάζατε;

Η αλήθεια είναι ότι αρκετές φορές αναρωτιέμαι πως θα ήταν αν ένας ήρωας επέλεγε κάτι άλλο. Μου  αρέσει να σκέφτομαι μια άλλη λύση, μια άλλη διέξοδο για τον ήρωα. Όχι ότι θα άλλαζα ποτέ το γραφτό της μοίρας του, αλλά ασυναίσθητα πάντα κάνω τους δικούς μου συνειρμούς. Ένα βιβλίο σίγουρα αγαπιέται όπως είναι., αλλά είναι κίνητρο για να σκεφτώ  κατά πόσο μπορώ να  αλλάξω το δικό μου γραφτό της μοίρας.

 

Η γραφή απαιτεί πειθαρχία ή λειτουργεί αυτόματα;         

Και τα δυο μαζί. Η έμπνευση λειτουργεί αυτόματα και η ανάπτυξη της γραφής απαιτεί πειθαρχία και εργατικότητα.

 

Επιλέγετε ένα καλοξυσμένο μολύβι ή μια καινούργια γραμματοσειρά ενός πολυμέσου, για να ζυμώσετε το χρόνο, τον τόπο, τους ήρωες ως πρώτη επαφή με τη σελίδα;

Η αλήθεια είναι ότι προτιμώ τον ηλεκτρονικό υπολογιστή για να γράφω τις ιστορίες μου. Το μολύβι το χρησιμοποιώ σε λίγες περιπτώσεις είτε όταν  θέλω να κρατήσω μια έμπνευση της στιγμής είτε όταν βρίσκομαι σε κάποιο χώρο που βαριέμαι αφόρητα και δεν έχω τι να κάνω.Ε,  τότε παίρνω το μολύβι μου και γλιστρώ στο κόσμο μου.

 

Ας π(ι)ούμε μαζί έναν αγαπημένο σας στίχο/φράση/απόσπασμα από την εγχώρια ή παγκόσμια λογοτεχνία.

«Μπορείς να κόψεις όλα τα λουλούδια, αλλά δεν μπορείς να εμποδίσεις την άνοιξη να 'ρθει..» Πάμπλο Νερούδα

 

Ενότητα 3η: Μια φράση ασυμπλήρωτη

 (Ένα μικρό λογοπαίγνιο με αφορμή τον τίτλο βιβλίου «Να ζεις, να αγαπάς και να μαθαίνεις» του  Δρ. Φελίτσε Λεονάρντο Μπουσκάλια)

Να ζεις, να αγαπάς, να μαθαίνεις και να ελπίζεις πως… κι οι υπόλοιποι  άνθρωποι τριγύρω σου λειτουργούν κάτω από αυτό το πρίσμα.

 

Υ.Γ. Οι ταινίες κρύβουν μέσα στη συντομία τους μεγαλειώδεις πανανθρώπινες αξίες. Υπάρχει κάποια την οποία, από πλευράς σεναρίου, μας παροτρύνετε να δούμε;

Θα ήθελα να αναφέρω δυο ταινίες που και οι δυο με συγκίνησαν. Η μια είναι «Ο Τζόνυ πήρε το όπλο του», η καλύτερη αντιπολεμική ταινία που έχω δει είναι χωρίς ούτε μια σκηνή βίας. Και η άλλη τα «΄Ονειρα» του Κουροσάβα, μια ταινία με εικόνες που μοιάζουν με πίνακες ζωγραφικής, αλληγορική με ένα αίσθημα ελπίδας ανεξίτηλο.

 

Έκθεση εικόνων

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο "Ο Φύλλος".

Τότε ο άνθρωπος τον είδε! Σάστισε! Ένα παιδί ντυμένο με δέρματα, με βραχιόλια από καρπούς και σπόρους. Στο κεφάλι του είχε φύλλα!

Περπατούσε με γυμνά πόδια. Κατέβασε το όπλο του έκπληκτος. Δεν πίστευε αυτό που έβλεπε. Είχε ακούσει τους θρύλους που μιλούσαν για Δεντράνθρωπους, μα νόμιζε πως ήταν φανταστικές ιστορίες που τις είχαν επινοήσει οι μεγαλύτεροι σε ηλικία. Μα ακόμα και σε αυτούς τους μύθους δεν θυμότανε να λένε κάτι για φύλλα-μαλλιά. 

Αποκτήστε το άμεσα:

 www.politeianet.gr/books/9786188020948-glossioti-elena-thines-ekdoseis-o-fullos-244620

 

Το τελευταίο λογοτεχνικό της εγχείρημα.

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας βοσκός. Ζούσε ευτυχισμένος φυλώντας τα λιγοστά προβατάκια του πάνω στο βουνό. Ώσπου ήρθε ένας πραματευτής.
Τα μάτια του και η καρδιά του στάθηκαν και έμειναν σε μια εικόνα ανάμεσα στην πραμάτεια.
Από τότε η έννοια του ήταν η Αφρομαλλούσα και το όνειρό του να γίνει ο βοσκός της θάλασσας και να βοσκήσει τα πρόβατα της θάλασσας.
...Έτσι, μια μέρα ο νεαρός βοσκός θα πάρει μαζί του τα δώρα της μάνας του και θα ξεκινήσει για να βρει τη μεγάλη θάλασσα και να πραγματοποιήσει το όνειρό του.
Τι εφόδια θα χρειαστεί για να ξεπεράσει τις δυσκολίες και τα εμπόδια που θα συναντήσει στον δρόμο του;
Μήπως είναι αυτά που στηρίζουν τον άνθρωπο κάθε φορά που θέλει ν' ακολουθήσει το όνειρό του; 

Αποκτήστε το άμεσα:

 www.politeianet.gr/books/9789606962141-glossioti-elena-parrisia-o-boskos-tis-thalassas-kai-i-afromallousa-265394

 

 
«Σχολή μαθητευόμενων ποιητών»
 
Εγγραφές όλο τον χρόνο 
 
• Για κορίτσια και αγόρια δημοτικού (Ελλάδα, Κύπρο και ομογένεια)
• Ολοκληρωμένο πρόγραμμα 4 εβδομαδιαίων συναντήσεων
• Κόστος: 40 ευρώ – εφάπαξ, στο κόστος συμπεριλαμβάνεται η αποστολή του πτυχίου – βεβαίωση συμμετοχής και μια μικρή έκπληξη!
• Σύγχρονη και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση
(συναντήσεις μέσω της πλατφόρμας Zoom)
• Πρωτότυπα βίντεο, online παιχνίδια, δραστηριότητες αξιολόγησης, αυτοαξιολόγησης, αλληλεπίδρασης και ένα εφημεριδάκι που τα σπάει!
• Αναλυτική ανατροφοδότηση στις εργασίες των παιδιών
 
Αυτή η λογοτεχνική συντροφιά θα τα έχει όλα!
 
Συντονίζει ο ελληνοκύπριος ποιητής Θεοφάνης Θεοφάνους
Δηλώσεις συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση: theofanis_theofanous@yahoo.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6978198751

 

Απ' το οπισθόφυλλο της έκδοσης

Αυτό είναι το Αλάτι, που, εκτός απ' τα φαγητά μας, νοστιμίζει απ' το φθινόπωρο του 2019 και τη λογοτεχνία!

Άνθρωποι από Ελλάδα, Κύπρο και Αγγλία συνδεθήκαμε μέσω μιας συγγραφικής συντροφιάς μοναδικής.

Για δώδεκα εβδομάδες μοιραζόμασταν σκέψεις και συναισθήματα.

Μελετούσαμε διάφορα λογοτεχνικά είδη, γράφαμε κι ετοιμαζόμασταν σταδιακά για την έκδοση αυτού του βιβλίου.

Σήμερα ο α΄ κύκλος του εργαστηρίου συγγραφής παρουσιάζει τη δουλειά του.

ISBN: 978-618-85110-0-2

Νεοελληνική πεζογραφία, διήγημα, ποίηση

12,50

Ζητήστε το σε όλα τα φυσικά και ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία.


Αποκτήστε το άμεσα: 

https://www.booktourmagazine.com/