Γνωρίστε την Αριάδνη Δάντε

2016-09-08 16:30

Η Αριάδνη Δάντε κουβεντιάζει στο BOOK TOUR με τον Θεοφάνη Θεοφάνους. 

Σύντομο βιογραφικό

Η συγγραφέας Αριάδνη Δάντε γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Σπούδασε Μηχανικός Πληροφορικής και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Ασφάλεια Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων.

Εργάζεται στον δημόσιο τομέα και χαίρεται απίστευτα όταν διδάσκει την Επιστήμη της σε παιδιά.

Τον Δεκέμβριο του 2013 τιμήθηκε με «Εύφημο μνεία» από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά για το διήγημα «Ο παππούς Χρήστος», στον 58ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Παιδικού Βιβλίου.

Τον Ιούλιο του 2014 κυκλοφόρησε το πρώτο της παραμύθι με τίτλο «Ο καπετάνιος και η γοργόνα», από τις εκδόσεις Tales Quest.

Τον Απρίλιο του 2015 το ποίημα “Καβούκι” διακρίθηκε σε διαγωνισμό και συμπεριλήφθηκε στην ποιητική συλλογή “Από καρδιάς” των εκδόσεων “Η Προφήτισσα”.

Τον Ιούλιο του 2015 κυκλοφόρησε το εκπαιδευτικό βιβλίο «Ψάχνοντας στην  Πυθωνία», από τις εκδόσεις Τσιπούπολη, που βασίστηκε στο πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της συγγραφέως με τίτλο «Ο Απόστολος στην Πυθωνία», με στόχο την εισαγωγή παιδιών προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας σε βασικές έννοιες προγραμματισμού.

Τον Μάιο του 2016 κυκλοφόρησε το εκπαιδευτικό βιβλίο «Ψάχνοντας στην  παραλία», από τις εκδόσεις Τσιπούπολη, που βασίστηκε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της συγγραφέως με τίτλο «Η Τύχη πάει στην παραλία», με στόχο την εισαγωγή παιδιών προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας στις Δομές Δεδομένων και τον αντικειμενοστρεφή προγραμματισμό.

Τον Ιούνιο του 2016 δημιούργησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Ο Ενρίκε στο Μεξικό" για να ενημερώσει τους μικρούς της φίλους σχετικά με τους κινδύνους που κρύβουν οι επικοινωνίες μέσω Διαδικτύου.

Έχει αναρτήσει δεκάδες ποιήματα στο Διαδίκτυο, λατρεύει να γράφει ιστορίες και παραμύθια για μικρούς και μεγάλους και το θεατρικό παιχνίδι αποτελεί για αυτήν μια αστείρευτη πηγή Ευτυχίας.

Είναι παντρεμένη, έχει δύο παιδιά και μένει μόνιμα στην Αθήνα.

e-mail : ariadnidante@gmail.com

Site : https://chipoupolis.com/     Blog : https://chipoupolis.blogspot.gr/

Facebook : www.facebook.com/ariadniDante/

Twitter : https://twitter.com/ariadnidante

 

Εργογραφία

(2016) Ψάχνοντας στην παραλία, Τσιπούπολη
(2015) Ψάχνοντας στην Πυθωνία, Τσιπούπολη
(2014) Ο καπετάνιος και η γοργόνα, Tales Quest

 

 

Ενότητα 1η: Εκ των έσω

Ποια παιδική σας ανάμνηση παραμένει ανεξίτηλη;

Οι ατέλειωτες ώρες παιχνιδιού στις αλάνες και στο προαύλιο του Δημοτικού μου σχολείου.

 

Και ως ενήλικη; Τι είναι αυτό που συχνά πυκνά ανασύρετε στη μνήμη σας και αποτελεί πάντα ένα καλό εφαλτήριο για το μέλλον;

Σκέφτομαι συχνά ένα τροχαίο ατύχημα. Κι αυτό μου δίνει ώθηση να δημιουργώ πράγματα που θα με κάνουν μόνο ευτυχισμένη.

 

Εκλάμψεις, αναλαμπές; Συνήθως με ποιον τις μοιράζεστε;

Διαρκώς! Οι περισσότερες αφορούν εκπαιδευτικές δράσεις και αφού τις καταγράψω με τη μορφή προτάσεων, τις μοιράζομαι με αυτούς που πρέπει προκειμένου να τις υλοποιήσω.

 

Ο άνθρωπος, ανέκαθεν, ως οντότητα ζει ανάμεσα σε πειρασμούς. Ασπίδες έχουμε;

Φυσικά. Οι δικές μου γράφουν τα ονόματα των μελών της οικογένειάς μου.

 

Τι σας προσγειώνει απότομα;

Οι ασθένειες των αγαπημένων μου προσώπων και οι αδικίες σε κάθε επίπεδο.

 

Δώστε μου ένα λόγο για ν’ αγαπήσει κανείς τη μέρα.

Όταν ξυπνάς το πρωί και λειτουργούν όλες σου οι αισθήσεις, λαμβάνεις εκατοντάδες όμορφα ερεθίσματα. Αρκεί να αγκαλιάσεις ένα από αυτά και θα βρεις το λόγο που σου χρειάζεται για να αγαπήσεις τη μέρα του.

 

Σε ποια εποχή συναντάμε την αληθινή Αριάδνη όπου συμμετέχουν σε αυτό που ζει όλα τα μέρη του σώματος (σώμα, μυαλό, ψυχή); 

Παρόλο που η αληθινή Αριάδνη ζει έντονα σε όλες τις εποχές του χρόνου, υπάρχει μια διαλεχτή εποχή όπου το μυαλό της δίνει τις κατάλληλες εντολές στο σώμα της για να εκφράσει ότι νιώθει η ψυχή της και αυτή δεν είναι άλλη από την εποχή της Πληροφορίας.

 

Ποια είναι η ραχοκοκαλιά της ζωής;

Η αγάπη.

 

Ενότητα 2η: H τέχνη της γραφής

Από τα είδη του λόγου, ποιο σας συγκινεί/συναρπάζει περισσότερο;

Λατρεύω τα παραμύθια. Κάθε φορά που γράφω ή διαβάζω ένα παραμύθι αυτόματα μεταφέρομαι εντός του.

 

Υπάρχει λογοτεχνικός ήρωας του οποίου το γραφτό της μοίρας θα αλλάζατε;

Δεν θα άλλαζα τον ήρωα κανενός συγγραφέα από σεβασμό προς τον δημιουργό του. Κάθε  λογοτεχνικός ήρωας ανήκει στο συγγραφέα του, ο οποίος του καθορίζει τη μοίρα του για να περάσει κάποιο σημαντικό μήνυμα. Αλλάζοντας το γραφτό, αλλάζουμε το μήνυμα του δημιουργού. Θεωρώ ότι αυτό δεν είναι σωστό να γίνεται.

 

Η γραφή απαιτεί πειθαρχία ή λειτουργεί αυτόματα;         

Πιστεύω πως το ένα συμπληρώνει το άλλο.

Στην περίπτωση μου δεν αποφασίζω εγώ πότε θα γράψω. Οι καταστάσεις της ζωής μου είναι αυτές που πυροδοτούν τα συναισθήματά μου κι οδηγούμαι στη συγγραφή. Όμως, όταν αρχίσω να γράφω, δε θα σηκωθώ από τη θέση μου εάν δεν νιώσω ότι ολοκλήρωσα τις σκέψεις μου. Καθοδηγούμαι πάντα από το συναίσθημα και αυτό με αναγκάζει να πειθαρχώ στο γραπτό μου.

 

Επιλέγετε ένα καλοξυσμένο μολύβι ή μια καινούργια γραμματοσειρά ενός πολυμέσου, για να ζυμώσετε το χρόνο, τον τόπο, τους ήρωες ως πρώτη επαφή με τη σελίδα;

Η επιλογή εξαρτάται από το σημείο στο οποίο βρίσκομαι όταν νιώσω ότι θέλω να γράψω. Αν βρίσκομαι στο σπίτι γράφω στον προσωπικό μου υπολογιστή με μια συγκεκριμένη γραμματοσειρά. Διαφορετικά, στην τσάντα μου υπάρχει πάντα μια κασετίνα με καλοξυσμένα μολύβια και ένα μπλοκ σημειώσεων.

 

Ας π(ι)ούμε μαζί έναν αγαπημένο σας στίχο/φράση/απόσπασμα από την εγχώρια ή παγκόσμια λογοτεχνία.

«Όταν η αγάπη σε καλεί ακολούθησέ την, μόλο που τα μονοπάτια της είναι τραχιά και απότομα.»-Kahlil Gibran

 

Ενότητα 3η: Μια φράση ασυμπλήρωτη

 (Ένα μικρό λογοπαίγνιο με αφορμή τον τίτλο βιβλίου «Να ζεις, να αγαπάς και να μαθαίνεις» του  Δρ. Φελίτσε Λεονάρντο Μπουσκάλια)

Να ζεις, να αγαπάς, να μαθαίνεις και να ελπίζεις πως κάθε μέρα θα γίνεσαι περισσότερο Άνθρωπος.

 

Υ.Γ. Οι ταινίες κρύβουν μέσα στη συντομία τους μεγαλειώδεις πανανθρώπινες αξίες. Υπάρχει κάποια την οποία, από πλευράς σεναρίου, μας παροτρύνετε να δούμε;

Τις μεγαλύτερες αξίες και τα σπουδαιότερα μηνύματα τα ανακάλυψα στις παιδικές ταινίες. Σας παροτρύνω να δείτε -κι αν την έχετε δει ας την ξαναδείτε- το «Βασιλιά των Λιονταριών» [The lion king, Walt Disney Pictures, 1994].

Ο «Βασιλιάς των λιονταριών» είναι ένα αριστούργημα της έβδομης τέχνης, μιας και μας μεταφέρει με μαεστρία καταστάσεις που μπορούν να συμβούν στην πραγματική ζωή μέσα από τη ζωή μιας αγέλης λιονταριών.

Πολλές φορές, η ευτυχία του ενός μπορεί να είναι η δυστυχία του άλλου. Κι έτσι, η γέννηση του μικρού Σίμπα, γιου του βασιλιά Μουφάσα, στερεί από τον κακό αδελφό του βασιλιά την ευκαιρία διαδοχής στο θρόνο. Ο κακός Σκαρ φτάνει στα άκρα μεθοδεύοντας το θάνατο του αδελφού του, αλλά και του νόμιμου διαδόχου και μην γνωρίζοντας τη διάσωση του ανιψιού του αναλαμβάνει τα ηνία της αγέλης.

Ο μικρός Σίμπα απομονώνεται στη ζούγκλα, όπου θα μεγαλώσει συντροφιά με δύο αργόσχολους, αλλά σοφούς φίλους : τον Τιμόν και τον Πούμπα. Μετά από μια τυχαία συνάντηση με μια παιδική του φίλη Νάλα, θα αντιμετωπίσει τον κακό του θείο και θα πάρει πίσω το θρόνο που του ανήκει.

Ο Βασιλιάς των λιονταριών είναι μια καταπληκτική ταινία που με συγκίνησε βαθιά και αντικατοπτρίζει περίτεχνα τις αντιδράσεις των ανθρώπων σε αντίστοιχες καταστάσεις. Σας παροτρύνω να την [ξανα]δείτε.

 

Έκθεση εικόνων

Ο καπετάνιος και η γοργόνα

Λίγα λόγια για το βιβλίο.

Ένα βράδυ ο κοσμογυρισμένος καπετάνιος καθισμένος στην πλώρη του φορτηγού πλοίου, παίζοντας την κιθάρα του ακούει ασυνήθιστους παφλασμούς.

Και τότε συναντά τη Σθενώ, τη γνωστή, τρομερή αλλά και πανέμορφη γοργόνα. Κάθε νύχτα η γοργόνα ανεβαίνει από το βυθό της για να ακούσει το τραγούδι του καπετάνιου.

Όμως ο χρόνος, σκληρός και αμείλικτος αφήνει πια έντονα σημάδια του στο θνητό καπετάνιο. Και αυτός πρέπει να εγκαταλείψει τη θάλασσα και την αγαπημένη γοργόνα του.

Η γοργόνα γίνεται σκληρή και αδίστακτη.
- Θα μπορέσει η γοργόνα να γίνει πάλι καλοσυνάτη;
- Άραγε θα καταφέρει να βρει ξανά τον καπετάνιο της;
- Ποιος δυνατός θεός θα τη βοηθήσει;
Στα παραμύθια, όλα μπορούν να συμβούν...

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο.

 

Ο Απόστολος ξεκινά το ταξίδι του στη ζούγκλα της Πυθωνίας, για να βρει τους χαμένους θησαυρούς της θείας Μνήμης. Στο χέρι του κρατά τα πέντε μαγικά κουβαδάκια που θα τον βοηθήσουν να μαζέψει τα χαμένα αντικείμενα της θείας του. 

Στη διαδρομή του συναντά ένα λιοντάρι, μια καμηλοπάρδαλη, μια μαϊμού, μια ζέβρα και έναν πύθωνα. Και αντί να φοβηθεί, ζητά από τους νέους του φίλους να τον βοηθήσουν στην αναζήτηση. 
Όμως πρέπει να προσέξουν! Κάθε κουβαδάκι χρειάζεται το δικό του περιεχόμενο!
Θα καταφέρουν να βρουν τα χαμένα αντικείμενα της θείας Μνήμης και να τα βάλουν στη σωστή θέση;

Μαθαίνουμε το σκοπό των μεταβλητών στις γλώσσες προγραμματισμού εξασκώντας τη μνήμη μας και λύνοντας απλές μαθηματικές ασκήσεις.

 

Το τελευταίο λογοτεχνικό της εγχείρημα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο.

Η Τύχη είναι η μικρή αδερφή του Απόστολου. Τα καλοκαίρια τα δυο αδέρφια φιλοξενούνται στο σπίτι της θείας Μνήμης, γιατί η μαμά και ο μπαμπάς τους δουλεύουν. Η Τύχη, όμως, είναι ένα μικρό ζιζάνιο. Βρίσκει τα κουβαδάκια της θείας Μνήμης και τα παίρνει μαζί της, για να πάει να παίξει στην παραλία. Μαζί της παίρνει και το χρυσόψαρο της θείας Μνήμης, τον Κροίσο. Στον δρόμο για την παραλία, η Τύχη σταματά στο βιβλιοπωλείο, στο παντοπωλείο και στο παγωτατζίδικο. Κι εκεί, μερικοί θησαυροί βρίσκουν την ευκαιρία και ξεγλιστρούν από την τσάντα της μικρής.

Η θεία Μνήμη, μαθαίνοντας τα νέα, αναστατώνεται! Κι ο Απόστολος συντροφιά με τα ζωάκια της Πυθωνίας αναλαμβάνει δράση. Άραγε θα καταφέρουν να μαζέψουν τα αντικείμενα, που ξεπήδησαν από την τσάντα της Τύχης στη διαδρομή και να αποτρέψουν την Τύχη να βρέξει τους θησαυρούς της θείας Μνήμης;

Μαθαίνουμε τις δομές δεδομένων στον προγραμματισμό και τον ορισμό των αντικειμένων, εξασκώντας τη μνήμη μας και λύνοντας απλές μαθηματικές ασκήσεις.

Αποκτήστε τα άμεσα:

www.patakis.gr/SearchShop2_new.aspx

 
 

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη