Γνωρίστε τη Βάνα Μαυρίδου

2018-08-28 16:05

Η Βάνα Μαυρίδου κουβεντιάζει στο BOOK TOUR με τον Θεοφάνη Θεοφάνους.

Σύντομο βιογραφικό

Η Βάνα Μαυρίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Αρχιτεκτονική σχολή της Πάτρας και εξειδικεύτηκε στην αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων, αντικείμενο με το οποίο ασχολείται επαγγελματικά. Από μικρή ανακάλυψε την αγάπη της για τη λογοτεχνία και τη συγγραφή. Όταν απέκτησε το πρώτο της παιδί άρχισε να δημιουργεί εικόνες μέσα από φανταστικά ταξίδια. Διηγούμενη ιστορίες πήγαινε σε χώρες μακρινές, συναντούσε ήρωες ξεχωριστούς και ζούσε μαζί τους όμορφες, μικρές μα και μεγάλες στιγμές. 

"Ο Νέλο και το μαγικό πινέλο" είναι το πρώτο της παραμύθι που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή και κάνει πραγματικότητα το όνειρο να δει τις ιστορίες της στα χέρια των παιδιών. 

 

Εργογραφία

(2018) Ο Νέλο και το μαγικό πινέλο, Εκδόσεις Πνοή

 

Ενότητα 1η: Εκ των έσω

Ποια παιδική σας ανάμνηση παραμένει ανεξίτηλη;

Οι σχολικές γιορτές. Αυτή η ατμόσφαιρα, της ομαδικής προσπάθειας, τα ταξίδια στην ποίηση των μεγάλων μας ποιητών και μουσικοσυνθετών. Η κατάθεση ψυχής μαθητών και δασκάλων, ήταν η δική μου διέξοδος από ένα σύστημα εκπαίδευσης που κατά τη γνώμη μου πνίγει τα παιδιά και δε τα αφήνει να εξελίξουν την προσωπικότητα και τα ταλέντα τους.

 

Και ως ενήλικη; Τι είναι αυτό που συχνά πυκνά ανασύρετε στη μνήμη σας και αποτελεί πάντα ένα καλό εφαλτήριο για το μέλλον;

Είναι ο απλός τρόπος που σκέφτονται τα παιδιά. Αυτές οι αφοπλιστικές,  ειλικρινείς και τόσο προφανείς σκέψεις που κάνουν. Αν καταφέρναμε να σκεφτόμαστε κι εμείς με αυτό τον απλό τρόπο, αν λέγαμε αυτά που νιώθουμε στους άλλους, σίγουρα θα ζούσαμε πιο όμορφα και με λιγότερα προβλήματα. Κάθε φορά που θέλω να προχωρήσω σε κάτι αυτό προσπαθώ να κάνω, να σκεφτώ όπως σκεφτόμουν μικρή.

 

Εκλάμψεις, αναλαμπές; Συνήθως με ποιον τις μοιράζεστε;

Συνήθως δεν τις μοιράζομαι. Τις αποτυπώνω με κάποιο τρόπο στο χαρτί, είτε με ένα γρήγορο σκίτσο, μια σημείωση, είτε ακόμα και με ολοκληρωμένο κείμενο. Έτσι μπορώ αργότερα να τις εξελίξω και να τις ολοκληρώσω. 

 

Ο άνθρωπος, ανέκαθεν, ως οντότητα, ζει ανάμεσα σε πειρασμούς. Ασπίδες έχουμε;

Θεωρώ ότι οι ασπίδες του καθενός εξαρτώνται από το παρελθόν του. Από τα βιώματα και τις εμπειρίες του, από τον τρόπο με τον οποίο έχει μεγαλώσει και τα ενδεχόμενα κενά που μπορεί να έχει στην προσωπικότητά του. Ένας χαρακτήρας δεμένος και δυνατός, που έχει νιώσει ασφάλεια ως παιδί, σίγουρα έχει και τους απαραίτητους μηχανισμούς για να αμυνθεί στους περισσότερους πειρασμούς. Χωρίς αυτό βέβαια να είναι και απαραίτητα το σωστό. Καμιά φορά οι πειρασμοί μπορούν να μας οδηγήσουν σε μονοπάτια που προσφέρουν εμπειρίες που σε άλλη περίπτωση δε θα ζούσαμε. 

 

Τι σας προσγειώνει απότομα;

Δυστυχώς η πραγματικότητα. Η καθημερινότητα έχει τόσες απαιτήσεις που μας αναγκάζει να ακολουθούμε τους ρυθμούς της και να αφήνουμε στην άκρη καθετί που μας κάνει να ξεφεύγουμε.

 

Δώστε μου ένα λόγο για ν’ αγαπήσει κανείς τη μέρα.

Ο μόνος τρόπος να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας είναι να συμφιλιωθούμε με τη ζωή που κάνουμε και με τον τρόπο που ξοδεύουμε την κάθε μας μέρα. Αν δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, τότε ίσως πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους να αλλάξουμε έστω και σε μικρό βαθμό την καθημερινότητά μας, ώστε να μην ανακαλύψουμε κάποια στιγμή ότι έχουμε βαλτώσει.

 

Σε ποια εποχή συναντάμε την αληθινή Βάνα, όπου συμμετέχουν σε αυτό που ζει όλα τα μέρη του σώματος (σώμα, μυαλό, ψυχή); 

Νομίζω πως μέχρι τώρα η απάντηση είναι τα τελευταία 6 χρόνια περίπου, από τότε που έγινα μητέρα. Τότε είναι που άλλαξε ολοκληρωτικά ο τρόπος που σκέφτομαι, ο τρόπος που αντιμετωπίζω την κάθε συνθήκη, αλλά και η σημασία που δίνω στο κάθε γεγονός. Βεβαίως υποθέτω,  πως σε αυτή την ερώτηση μετά από δέκα χρόνια, η απάντηση θα ήταν διαφορετική.

 

Ποια είναι η ραχοκοκαλιά της ζωής;

Η αγάπη. Όχι τόσο το να αγαπιέσαι, αλλά το να καταφέρεις να αγαπάς. Είναι πολύ δύσκολο πια να βρεις ανθρώπους που αγαπούν αληθινά, με όλο τους το είναι. Αν το καταφέρνεις αυτό, τότε σίγουρα νιώθεις υπερπλήρης.

 

Ενότητα 2η: H τέχνη της γραφής

Από τα είδη του λόγου, ποιο σας συγκινεί/συναρπάζει περισσότερο;

Η αφήγηση και πιο συγκεκριμένα τα μυθιστορήματα. Μου αρέσει να γίνομαι συνταξιδιώτης στο ταξίδι της φαντασίας του κάθε δημιουργού. Να ανακαλύπτω και να ακολουθώ  δρόμους που κάποιος άλλος δημιούργησε εξ αρχής και να βλέπω πτυχές της προσωπικότητας και των συναισθημάτων του.

 

Υπάρχει λογοτεχνικός ήρωας του οποίου το γραφτό της μοίρας θα αλλάζατε;

Όχι. Δε θα τολμούσα ποτέ να αλλάξω ή να διορθώσω την πορεία ενός ήρωα που δημιούργησε κάποιος άλλος. Ο κάθε ήρωας ακολουθεί τη μοίρα που ο δημιουργός του όρισε γι αυτόν, και αυτός είναι ένας μονόδρομος. 

 

Η γραφή απαιτεί πειθαρχία ή λειτουργεί αυτόματα;         

Και τα δύο είναι απαραίτητα συστατικά. Ο αυθορμητισμός είναι αυτός που δημιουργεί τις ιδέες και τους δίνει σάρκα. Είναι αυτή η μαγική στιγμή που οι ιδέες προσγειώνονται ξαφνικά στο κεφάλι μας και πρέπει να τις καταγράψουμε. Μα  η πειθαρχία είναι αυτή που θα φέρει την ολοκλήρωση και το τελικό προϊόν. χωρίς συνέπεια στο γράψιμο είναι εξαιρετικά δύσκολο να φτάσει κανείς στο επιθυμητό αποτέλεσμα. 

 

Επιλέγετε ένα καλοξυσμένο μολύβι ή μια καινούργια γραμματοσειρά ενός πολυμέσου, για να ζυμώσετε το χρόνο, τον τόπο, τους ήρωες ως πρώτη επαφή με τη σελίδα;

Συνήθως την πρώτη καταγραφή της ιδέας την κάνω με μολύβι, σε ένα κλασικό σχολικό τετράδιο. Εκεί φτιάχνω το σχεδιάγραμμα, δίνω τα ονόματα των ηρώων και χτίζω ένα σκελετό για το κείμενό μου. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η φάση, περνάω στον υπολογιστή για να ξεκινήσω το πλήρες κείμενο.

 

Ας π(ι)ούμε μαζί έναν αγαπημένο σας στίχο/φράση/απόσπασμα από την εγχώρια ή παγκόσμια λογοτεχνία.

Δεν ξέρω αν είναι ο αγαπημένος μου, αλλά σίγουρα έχει αποτυπωθεί στη μνήμη μου:

«Μπήκα μέσα στο βιβλιοπωλείο και ανέπνευσα εκείνο το άρωμα χαρτιού και μαγείας που, περιέργως, κανένας ποτέ δε σκέφτηκε να εμφιαλώσει» Carlos Ruiz Zafon

 

Ενότητα 3η: Μια φράση ασυμπλήρωτη

(Ένα μικρό λογοπαίγνιο με αφορμή τον τίτλο βιβλίου «Να ζεις, να αγαπάς και να μαθαίνεις» του  Δρ. Φελίτσε Λεονάρντο Μπουσκάλια)

Να ζεις, να αγαπάς, να μαθαίνεις και να ελπίζεις πως… κάθε αύριο σου επιφυλάσσει κρυμμένους θησαυρούς.

 

Υ.Γ.: Οι ταινίες κρύβουν μέσα στη συντομία τους μεγαλειώδεις πανανθρώπινες αξίες. Υπάρχει κάποια την οποία, από πλευράς σεναρίου, μας παροτρύνετε να δούμε;

«Το κυνήγι της ευτυχίας», είναι αυτή που μου έρχεται πρώτη στο μυαλό. Mια ταινία σύγχρονη, που μιλά για τις αντιξοότητες της ζωής, τη θέληση και τη δύναμη του ανθρώπου να σταθεί στα πόδια του και να βρει την ευτυχία δίπλα του, στα απλά και καθημερινά, που καμιά φορά έχουμε αλλά δεν εκτιμάμε…

 

Έκθεση εικόνων

Λίγα λόγια για το βιβλίο "Ο Νέλο και το μαγικό πινέλο".

Ο Νέλο, ένα μικρό αγόρι που δεν έχει πολλούς φίλους, αντιμετωπίζει τη μοναχικότητά του μέσα από τη ζωγραφική. Ένα αναπάντεχο γεγονός θα τον βοηθήσει να νιώσει αυτοπεποίθηση και να ξεχωρίσει μέσα από το μοναδικό ταλέντο, που μέχρι τότε δεν ήξερε ότι έκρυβε μέσα του.

Μια ιστορία για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που δυσκολεύονται να πιστέψουν στον εαυτό τους και χρειάζονται κάποιον ή κάτι για να τα παρακινήσει.

 

Αποκτήστε το άμεσα:

 www.ekdoseispnoi.gr/index.php/el/books-gr/paramithi/o-nelo-kai-to-magiko-pinelo

 

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη