Γνωρίστε τη Μαριλίτα Χατζημποντόζη

2015-02-09 10:06

Η Μαριλίτα Χατζημποντόζη κουβεντιάζει στο BOOK TOUR με τον Θεοφάνη Θεοφάνους.

Σύντομο βιογραφικό

ΜΑΡΙΛΙΤΑ ΧΑΤΖΗΜΠΟΝΤΟΖΗ είναι πτυχιούχος της ελληνικής φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και κάτοχος διπλώματος Θεατρολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού. Εργάζεται στην ιδιωτική εκπαίδευση και ασχολείται και με την συγγραφή παιδικών βιβλίων και παραμυθιών. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα παραμύθια της: Η ΕΥΤΥΧΟΥΠΟΛΗ, και ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ. Στις 19 Μαρτίου κυκλοφορεί το νέο παραμύθι της ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΥΤΥΧΟΥΠΟΛΗ (εκδόσεις Ψυχογιός). Mπορείτε να επισκεφτείτε το blog της https://istoriessantomeli.blogspot.gr

 

Ενότητα 1η: Εκ των έσω

Ποια παιδική σας ανάμνηση παραμένει ανεξίτηλη;

Τα καλοκαίρια των παιδικών μου χρόνων. Είχα την τύχη να αποκτήσω στις αποσκευές των αναμνήσεων μου μια υπέροχη παιδική ηλικία. Ειδικά τα καλοκαίρια με όλα τα ξαδέρφια μου στη Σαλαμίνα, τροφοδότησαν έξοχα τις εικόνες που κρατώ μέχρι σήμερα.

 

Και ως ενήλικη; Τι είναι αυτό που συχνά πυκνά ανασύρετε στη μνήμη σας και αποτελεί πάντα ένα καλό εφαλτήριο για το μέλλον;

Λόγια αγαπημένων μου προσώπων,λόγια και πράξεις τους είναι το στήριγμά μου και η επιθυμία μου να ονειρεύομαι και να προσδοκώ το καλύτερο!

 

Εκλάμψεις, αναλαμπές; Συνήθως με ποιον τις μοιράζεστε;

Με τον άνθρωπο της ζωής μου.

 

Ο άνθρωπος, ανέκαθεν, ως οντότητα ζει ανάμεσα σε πειρασμούς. Ασπίδες έχουμε;

Φυσικά! Πιστεύω πολύ στη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής. Ο άνθρωπος είναι ικανός να επιβιώσει μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Έχουμε τρομερή δύναμη μέσα μας, αυτήν την δύναμη, όταν τη πιστέψουμε, γίνεται η ασπίδα μας για κάθετί που απειλεί να διαταράξει την εσωτερική μας ειρήνη.

 

Τι σας προσγειώνει απότομα;

Όταν βλέπω γύρω μου παιδιά που δεν ζουν την ανεμελιά και την ξεγνοιασιά της ηλικίας τους.

 

Δώστε μου ένα λόγο για ν’ αγαπήσει κανείς τη μέρα.

Καινούργια μέρα, καινούργια τύχη!!

 

Σε ποια εποχή συναντάμε την αληθινή Μαριλίτα, όπου συμμετέχουν σε αυτό που ζει όλα τα μέρη του σώματος (σώμα, μυαλό, ψυχή); 

Αγαπώ πολύ τη ζωή με ό τι αυτό συνεπάγεται, με τις χαρές και τις δυσκολίες της. Ζω στο τώρα, περνάω πολύ χρόνο με τους γιους μου, τον Νικόλα και τον Πάρη, με τις δραστηριότητές τους, τα παιχνίδια μας. Παίζω πολύ μαζί τους και μαθαίνω από αυτούς!

 

Ποια είναι η ραχοκοκαλιά της ζωής;

Αγάπη και πάλι αγάπη….

 

Ενότητα 2ηH τέχνη της γραφής

Από τα είδη του λόγου, ποιο σας συγκινεί/συναρπάζει  περισσότερο;

O προφορικός λόγος έχει όλα αυτά τα παραγλωσσικά χαρακτηριστικά, όπως οι χειρονομίες, η έκφραση του προσώπου, ο τόνος της φωνής, που δημιουργούν μια άλλη επαφή. Αντίθετα στο γραπτό λόγο χρειάζεται μεγαλύτερη κινητοποίηση της φαντασίας κι αυτό έχει μια άλλη γοητεία.

 

Υπάρχει λογοτεχνικός ήρωας του οποίου το γραφτό της μοίρας θα αλλάζατε;

Ναι. Την Άννα Καρένινα. Θέλω να βλέπω τους ανθρώπους αισιόδοξους, να πιστεύουν στο φως της ζωής και μέσα από τις δυσκολίες να ξυπνά η θέληση για ζωή, όχι για παραίτηση.

 

Η γραφή απαιτεί πειθαρχία ή λειτουργεί αυτόματα;         

Λειτουργεί με απόλυτη ελευθερία, αλλιώς δεν θα είχε νόημα. Η πειθαρχία χρειάζεται μόνο στην οργάνωση του τελικού υλικού.

 

Επιλέγετε ένα καλοξυσμένο μολύβι ή μια καινούργια γραμματοσειρά ενός πολυμέσου, για να ζυμώσετε το χρόνο, τον τόπο, τους ήρωες ως πρώτη επαφή με τη σελίδα;

Πάντα οι ήρωές μου ζουν αρχικά μέσα μου και ξετυλίγουν νοητικά και διαισθητικά το νήμα των περιπετειών τους.

 

Ας π(ι)ούμε μαζί έναν αγαπημένο σας στίχο/φράση/απόσπασμα από την εγχώρια ή παγκόσμια λογοτεχνία.

Ο κόσμος είναι μια δικιά μου ιδέα. Schopenhauer.

 

Ενότητα 3η:  Μια φράση ασυμπλήρωτη

 (Ένα μικρό λογοπαίγνιο με αφορμή τον τίτλο βιβλίου «Να ζεις, να αγαπάς και να μαθαίνεις» του  Δρ. Φελίτσε Λεονάρντο Μπουσκάλια)

Να ζεις, να αγαπάς, να μαθαίνεις και να ελπίζεις πως… πάντα κάτι καλό σε περιμένει!!!!!!

 

Υ.Γ. Οι ταινίες κρύβουν μέσα στη συντομία τους μεγαλειώδεις πανανθρώπινες αξίες. Υπάρχει κάποια την οποία, από πλευράς σεναρίου, μας παροτρύνετε να δούμε;

Ο τίτλος της ταινίας είναι <<Άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας και πάλι άνοιξη>> σε σενάριο και σκηνοθεσία του κορεάτη Kim-Ki-duk. Εκπληκτικές εικόνες φυσικών τοπίων που μεταμορφώνονται με την πάροδο των εποχών και των χρόνων. Πλάνα μαγευτικής ομορφιάς που σε βυθίζουν σε μια απίστευτη μαγεία, μέσα από την οποία αναδύεται όλο το μυστήριο, αλλά και το μεγαλείο της ανθρώπινης ύπαρξης.

 

Έκθεση εικόνων 

Μια γρήγορη ματιά στα εξώφυλλα και στις περιλήψεις των παραμυθιών της συγγραφέως που λάτρεψαν χιλιάδες μικροί και μεγάλοι αναγνώστες. 

 

Mια φορά στης παραμυθοχώρας τον καιρό, προκηρύχτηκε διαγωνισμός για το καλύτερο παραμύθι του κόσμου όλου! Καλεσμένοι όλοι οι ήρωες των παραμυθιών, το έπαθλο όμως ένα, και ποιος θα το κερδίσει; Ποιος ο ρόλος της Σταχτοπούτας, της Κοκκινοσκουφίτσας και του Κάπτεν Χουκ; Tι γυρεύει κοντά τους η Αλίκη από τη χώρα των Θαυμάτων; Για ποιο λόγο εμφανίζεται ο φοβερός κριτής-έκπληξη; Θα τα καταφέρουν τελικά να βρουν τον νικητή; Ένας θα σηκώσει το κύπελλο και ποιος τελικά θα είναι αυτός; Ένα μαγευτικό παραμύθι με όλους τους ήρωες των παραμυθιών!

 

Ο Ευτύχιος λατρεύει τα ταξίδια. Παρέα με την Ευτυχούλα ξεκινούν μια ονειρική περιπλάνηση, προκειμένου να μάθουν σε όλους τους ανθρώπους να χαμογελούν. Πώς θα τα καταφέρουν; Μα… ξέρουν το μυστικό της ευτυχίας! 

 

Μια φορά κι έναν καιρό σε μια χώρα πολύ μακρινή ζούσαν δυο παιδιά: ο Ευτύχιος και η Ευτυχούλα. Μία ήταν η αποστολή τους: να διαδώσουν το μυστικό της ευτυχίας σε όλες τις πολιτείες του κόσμου! Και το είχαν καταφέρει! Έτσι, κάθε πόλη που συναντούσαν στις περιπλανήσεις τους την ονόμαζαν ΕΥΤΥΧΟΥΠΟΛΗ. Τι συνέβη όμως όταν ξαφνικά από κάποια πολιτεία χανόταν το χαμόγελο, όταν εξαφανίστηκε το μυστικό της ευτυχίας; Πώς έγινε αυτό; Ποιος έδιωξε τον βασιλιά Ντορεμί από το παλάτι του; Ποιος κρατά στα χέρια του τον μαγικό χάρτη και τι κρύβει στο σεντούκι του ο μυστηριώδης πειρατής Μπουρμπουλήθρας; 

 Παιδιά, ακολουθήστε τον Ευτύχιο και την Ευτυχούλα σε ένα ονειρικό ταξίδι με προορισμό την ΕΥΤΥΧΟΥΠΟΛΗ!

 

 
«Σχολή μαθητευόμενων ποιητών»
 
Εγγραφές όλο τον χρόνο 
 
• Για κορίτσια και αγόρια δημοτικού (Ελλάδα, Κύπρο και ομογένεια)
• Ολοκληρωμένο πρόγραμμα 4 εβδομαδιαίων συναντήσεων
• Κόστος: 40 ευρώ – εφάπαξ, στο κόστος συμπεριλαμβάνεται η αποστολή του πτυχίου – βεβαίωση συμμετοχής και μια μικρή έκπληξη!
• Σύγχρονη και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση
(συναντήσεις μέσω της πλατφόρμας Zoom)
• Πρωτότυπα βίντεο, online παιχνίδια, δραστηριότητες αξιολόγησης, αυτοαξιολόγησης, αλληλεπίδρασης και ένα εφημεριδάκι που τα σπάει!
• Αναλυτική ανατροφοδότηση στις εργασίες των παιδιών
 
Αυτή η λογοτεχνική συντροφιά θα τα έχει όλα!
 
Συντονίζει ο ελληνοκύπριος ποιητής Θεοφάνης Θεοφάνους
Δηλώσεις συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση: theofanis_theofanous@yahoo.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6978198751

 

Απ' το οπισθόφυλλο της έκδοσης

Αυτό είναι το Αλάτι, που, εκτός απ' τα φαγητά μας, νοστιμίζει απ' το φθινόπωρο του 2019 και τη λογοτεχνία!

Άνθρωποι από Ελλάδα, Κύπρο και Αγγλία συνδεθήκαμε μέσω μιας συγγραφικής συντροφιάς μοναδικής.

Για δώδεκα εβδομάδες μοιραζόμασταν σκέψεις και συναισθήματα.

Μελετούσαμε διάφορα λογοτεχνικά είδη, γράφαμε κι ετοιμαζόμασταν σταδιακά για την έκδοση αυτού του βιβλίου.

Σήμερα ο α΄ κύκλος του εργαστηρίου συγγραφής παρουσιάζει τη δουλειά του.

ISBN: 978-618-85110-0-2

Νεοελληνική πεζογραφία, διήγημα, ποίηση

12,50

Ζητήστε το σε όλα τα φυσικά και ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία.


Αποκτήστε το άμεσα: 

https://www.booktourmagazine.com/