Γνωρίστε τη Μαρία Καλτσή

2016-04-11 20:13

Η Μαρία Καλτσή κουβεντιάζει στο BOOK TOUR με τον Θεοφάνη Θεοφάνους.

Σύντομο βιογραφικό

Γεννήθηκα το 1979 και μεγάλωσα στη Λαμία Φθιώτιδος. Ο πατέρας μου κατάγεται από ένα χωριό έξω από τη Λαμία, την Πελασγία και η μητέρα μου κατάγεται από την Κω Δωδεκανήσου. Τα καλοκαίρια μου όλα από μικρή τα περνούσα στο πανέμορφο αυτό νησί της Δωδεκανήσου. Από μικρή θυμάμαι τον πατέρα μου να μου αγοράζει συνεχώς βιβλία και να με μαθαίνει να τα αγαπάω όσο και τα παιχνίδια μου! Σπούδασα τέσσερα χρόνια στο ΤΕΙ Μεσολογγίου Τεχνολόγος Γεωπόνος στο τμήμα Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας. Μετά τις σπουδές μου επέστρεψα για πολύ λίγο στην πόλη μου, τη Λαμία αλλά η ζωή με έφερε στα Ιωάννινα. Τα τελευταία δεκατρία χρόνια σχεδόν, ζω μόνιμα και εργάζομαι στα Ιωάννινα. Είμαι παντρεμένη και μητέρα δύο μικρών παιδιών, ενός εξάχρονου αγοριού και ενός τετράχρονου κοριτσιού που λατρεύουν τα παραμύθια. Θέλουν συνήθως να τους διηγούμαι ιστορίες από το μυαλό μου στις οποίες να πρωταγωνιστούν τα ίδια μαζί με δράκους, νεράιδες, πρίγκηπες, γίγαντες, μάγισσες και όλους τους υπόλοιπους παραμυθένιους ήρωες!! Τα παιδάκια μου είναι και η έμπνευσή μου για το πρώτο μου συγγραφικό εγχείρημα το "Ρόζα ο ροζ δράκος" και το αλλιώτικο αυτό δρακάκι είναι το τρίτο μου παιδάκι!!!

 

Εργογραφία

(2016) Το μυστικό μας, Οσελότος
(2015) Ρόζα ο ροζ δράκος, Οσελότος


Ενότητα 1η: Εκ των έσω

Ποια παιδική σας ανάμνηση παραμένει ανεξίτηλη;

Τα βράδια της Πρωτοχρονιάς που περίμενα με ανυπομονησία να έρθει ο Αϊ Βασίλης με το δώρο μου και προσπαθούσα να μείνω ξύπνια για να τον δω. Και εννοείται οι καλοκαιρινές διακοπές κάθε χρόνο στην Κω με τα αδέρφια μου και τα ξαδέρφια μου να ξεσηκώνουμε τη θάλασσα με τις βουτιές και τα γέλια μας και οι ατελείωτες ώρες που παίζαμε όλοι μαζί κρυφτό στην γειτονιά.

 

Και ως ενήλικη; Τι είναι αυτό που συχνά πυκνά ανασύρετε στη μνήμη σας και αποτελεί πάντα ένα καλό εφαλτήριο για το μέλλον;

Τις δυο πιο σημαντικές μέρες της ζωής μου!! Τις στιγμές που γέννησα τα δυο αστεράκια μου, τον γιο μου και την κόρη μου. Δεν θα ξεχάσω το πρώτο φιλί που τους έδωσα αμέσως μόλις βγήκαν από την κοιλιά μου και τα μάτια μου ήταν γεμάτα από δάκρυα χαράς, τα πιο γλυκά δάκρυα!!

 

Εκλάμψεις, αναλαμπές; Συνήθως με ποιον τις μοιράζεστε;

Με κανέναν συνήθως!

 

Ο άνθρωπος, ανέκαθεν, ως οντότητα ζει ανάμεσα σε πειρασμούς. Ασπίδες έχουμε;

Στη ζωή είναι όμορφο να υπάρχουν πειρασμοί, σε κάποιους καλό να ενδίδουμε σε κάποιους όμως να τηρούμε ηθικούς φραγμούς.

 

Τι σας προσγειώνει απότομα;

Η κοροϊδία, η κακία, το ψέμα.                                                      

 

Δώστε μου ένα λόγο για ν’ αγαπήσει κανείς τη μέρα.

Το ότι ξυπνάμε, ανοίγουμε τα μάτια μας και μπορούμε να κοιτάμε τον ήλιο.

 

Σε ποια εποχή συναντάμε την αληθινή Μαρία, όπου συμμετέχουν σε αυτό που ζει όλα τα μέρη του σώματος (σώμα, μυαλό, ψυχή); 

Σε όλες τις εποχές. Ζω την κάθε μου μέρα, την κάθε μου στιγμή με όλο μου το «είναι».

 

Ποια είναι η ραχοκοκαλιά της ζωής;

Η υγεία, η αγάπη και η οικογένεια.

 

Ενότητα 2η: H τέχνη της γραφής

Από τα είδη του λόγου, ποιο σας συγκινεί/συναρπάζει  περισσότερο;

Με συναρπάζουν τα μυθιστορήματα που είναι βασισμένα σε αληθινές ιστορίες, βλέπετε η ίδια η ζωή γράφει τα πιο δυνατά σενάρια.

Με συγκινούν τα ρομαντικά ποιήματα και μυθιστορήματα που μεταδίδουν το μήνυμα ότι κάθε ειδύλλιο πρέπει να βιωθεί με τρόπο απόλυτο και παθιασμένο.

Τέλος με συγκινούν και με συναρπάζουν τα παραμύθια και οι ήρωές τους που στο τέλος του  ταξιδιού τους έχουν γεμίσει τη ζωή μου με μαγική νεραϊδόσκονη.

 

Υπάρχει λογοτεχνικός ήρωας του οποίου το γραφτό της μοίρας θα αλλάζατε;

Όχι, κανένας! Όλοι οι ήρωες είναι παιδιά του δημιουργού τους και οι ιστορίες τους έχουν γραφτεί από τον κάθε δημιουργό με αγάπη και καταθέτοντας την ψυχή του. Για το λόγο αυτό από σεβασμό και μόνο δεν θα το έκανα. Άλλωστε το ίδιο επιθυμώ και για τους δικούς μου ήρωες, των οποίων τη μοίρα έχω γράψει με την ψυχή μου!

 

Η γραφή απαιτεί πειθαρχία ή λειτουργεί αυτόματα;         

Προσωπικά γράφω αυτά που νιώθω, όταν τα νιώθω. Με το παραμικρό ερέθισμα που θα μου δώσει μια ιδέα θα ξεκινήσω. Μόνο έτσι, επειδή το νιώθω όχι επειδή πρέπει.

 

Επιλέγετε ένα καλοξυσμένο μολύβι ή μια καινούργια γραμματοσειρά ενός πολυμέσου, για να ζυμώσετε το χρόνο, τον τόπο, τους ήρωες ως πρώτη επαφή με τη σελίδα;

Το παραμικρό που θα σκεφτώ, που θα ακούσω και θα μου δώσει μια ιδέα, θα με κάνει να τρέξω να πιάσω μολύβι και χαρτί για να το σημειώσω μην το ξεχάσω. Αργότερα όλα αυτά τα χαρτάκια και τα σημειώματα περνάνε σαν ολοκληρωμένη ιστορία στον υπολογιστή μου.

 

Ας π(ι)ούμε μαζί έναν αγαπημένο σας στίχο/φράση/απόσπασμα από την εγχώρια ή παγκόσμια λογοτεχνία.

«Μην ξεχάσεις όμως ότι όπου είναι η καρδιά σου, εκεί είναι και ο θησαυρός σου. Και πρέπει οπωσδήποτε να βρεις το θησαυρό σου για να έχουν νόημα όσα έχεις ανακαλύψει στο δρόμο σου.» Paulo Coelho

 

Ενότητα 3η: Μια φράση ασυμπλήρωτη

 (Ένα μικρό λογοπαίγνιο με αφορμή τον τίτλο βιβλίου «Να ζεις, να αγαπάς και να μαθαίνεις» του  Δρ. Φελίτσε Λεονάρντο Μπουσκάλια)

Να ζεις, να αγαπάς, να μαθαίνεις και να ελπίζεις πως… τα καλύτερα θα έρθουν!!!

 

Υ.Γ. Οι ταινίες κρύβουν μέσα στη συντομία τους μεγαλειώδεις πανανθρώπινες αξίες. Υπάρχει κάποια την οποία, από πλευράς σεναρίου, μας παροτρύνετε να δούμε;

“SERENDIPITY” μια ταινία που δείχνει τα παιχνίδια της μοίρας. Αν δυο άνθρωποι είναι γραφτό να είναι φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλο, τότε η ζωή θα βρει τρόπο να τους ενώσει…

 

Έκθεση εικόνων

Λίγα λόγια για το βιβλίο.

Η Ρόζα είναι ένας ροζ δράκος που γεννιέται ανάμεσα σε άλλους δράκους και όλοι από την πρώτη μέρα της ζωής της τη σχολιάζουν για τη διαφορετικότητα του χρώματος και της συμπεριφοράς της και δεν μπορούν να την αποδεχτούν. Απογοητευμένη και φοβισμένη τους εγκαταλείπει όλους. Θα καταφέρει άραγε να νικήσει τους φόβους της και να επιστρέψει στο βουνό των δράκων πάλι για να ζήσουν όλοι μαζί;

Αποκτήστε το άμεσα: 

www.patakis.gr/SearchShop2_new.aspx

Λίγα λόγια για το βιβλίο.

Το μυστικό μας... Το μυστικό του Μάνου και της Τζίνας, δύο ανθρώπων που η μοίρα τούς ένωσε απροσδόκητα. Εκείνος πιλότος κι εκείνη αεροσυνοδός, βρίσκονται να μοιράζονται τους ίδιους ουρανούς και ο έρωτάς τους είναι πιο δυνατός κι από τον ήλιο που βλέπουν στις πτήσεις τους. Αψήφησαν τη λογική, τα "πρέπει", τη διαφορά ηλικίας, τις ζωές που είχαν ήδη φτιάξει ο καθένας χωριστά, για ν' ακολουθήσουν τον δρόμο της καρδιάς τους και να αφεθούν σε ένα πάθος δυνατό, σ' έναν έρωτα παράνομο, κρυμμένο απ' όλους και απ' όλα, σ' ένα μυστικό που πίστευαν κι οι δυο πως δεν θα τέλειωνε ποτέ! Πόσο μπορούν να κρατηθούν όμως οι όρκοι των παθιασμένων εραστών, όταν η μοίρα έχει πάρει άλλες αποφάσεις;

Αποκτήστε το άμεσα:

www.patakis.gr/viewshopproduct.aspx?id=722742

 

Περισσότερα για τη συγγραφέα και το έργο της 

θα βρείτε στη σελίδα της στο facebook: goo.gl/X9fyQc

 

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη