Γνωρίστε τη Γιώτα Σούσουλα

2019-02-28 17:03

Η Γιώτα Σούσουλα κουβεντιάζει στο BOOK TOUR με τον Θεοφάνη Θεοφάνους.

Βιογραφικό σημείωμα

H Γιώτα Σούσουλα γεννήθηκε στην Αθήνα. Εργάζεται από το 1992 ως συντονίστρια σε ομάδες αυτογνωσίας και λίγο αργότερα ως εισηγήτρια σεμιναρίων. Το 2005 ίδρυσε το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Ανθρώπινων Δυνατοτήτων "My Orama", με στόχο να βοηθήσει τον κάθε άνθρωπο να αξιοποιήσει τις απεριόριστες δυνατότητές του και να ζήσει τη ζωή που ονειρεύεται. Οι γνώσεις, η εμπειρία, η μέθοδος προσέγγισης των λύσεων, η αγάπη της για τον άνθρωπο, η πίστη της στις ανθρώπινες δυνατότητες και το πάθος της για συνεχή εξέλιξη έχουν βοηθήσει εκατοντάδες ανθρώπους να κάνουν κορυφαίες αλλαγές στη ζωή τους. Υποστηρίζει αθλητές, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, στελέχη επιχειρήσεων, μαθητές, οικογένειες και τους βοηθάει αποτελεσματικά στην προσωπική και επαγγελματική τους πορεία. 
Το 2013 εκδόθηκε το βιβλίο της με τίτλο "Ας δημιουργήσουμε καταπληκτικές ζωές", από τις Εκδόσεις Ίαμβος. Το "Αγάπα αν τολμάς" είναι το δεύτερο συγγραφικό της έργο και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πνοή.

  Συμμετοχή σε συλλογικά έργα
(2018) Αγάπα αν... τολμάς, Εκδόσεις Πνοή
(2013) Ας δημιουργήσουμε καταπληκτικές ζωές, Ίαμβος

 

Ενότητα 1η: Εκ των έσω

Ποια παιδική σας ανάμνηση παραμένει ανεξίτηλη;

Έχω υπέροχες παιδικές αναμνήσεις γεμάτες από το φλογερό πνεύμα που όλοι μας είχαμε σαν παιδιά. Πρωταγωνιστής σε όλες  είναι ο αδελφός μου  (που δεν είναι πια σ’ αυτή τη διάσταση). Θυμάμαι ότι είχαμε δώσει στους εαυτούς μας τον τίτλο των απελευθερωτών ζώων γιατί δεν μας άρεσε καθόλου να τα βλέπουμε σε κλουβιά ή γενικά μαντρωμένα και να περιμένουν το προκαθορισμένο πεπρωμένο τους. Έτσι πολλές φορές με το χαρτζιλίκι μας αγοράζαμε διάφορα μικρά πουλάκια και τα αφήνουμε να πετάξουν ελεύθερα, ή χρυσόψαρα που πηγαίναμε και τα ρίχναμε στη μεγάλη λιμνούλα του εθνικού κήπου.

 

Και ως ενήλικη; Τι είναι αυτό που συχνά πυκνά ανασύρετε στη μνήμη σας και αποτελεί πάντα ένα καλό εφαλτήριο για το μέλλον;

Η γέννηση του γιου μου και τη γεμάτη αγάπη ματιά της οικογένειάς μου.

 

Εκλάμψεις, αναλαμπές; Συνήθως με ποιον τις μοιράζεστε;

Κάποιες με την οικογένεια και με τους φίλους μου και κάποιες μόνο με τον εαυτό μου.

 

Ο άνθρωπος, ανέκαθεν, ως οντότητα ζει ανάμεσα σε πειρασμούς. Ασπίδες έχουμε;

Πιστεύω ότι η αυτογνωσία είναι η μεγαλύτερη ασπίδα μας.

 

Τι σας προσγειώνει απότομα;

Οι ξαφνικές αλλαγές του καιρού.

                                                                                                                                      

Δώστε μου ένα λόγο για ν’ αγαπήσει κανείς τη μέρα.

Το φως.

 

Σε ποια εποχή συναντάμε την αληθινή Γιώτα, όπου συμμετέχουν σε αυτό που ζει όλα τα μέρη του σώματος (σώμα, μυαλό, ψυχή); 

Από τα 25 μου και μετά συμμετέχω τον περισσότερο καιρό σε ό,τι κάνω με όλη μου την ύπαρξη.

 

Ποια είναι η ραχοκοκαλιά της ζωής;

Χαίρομαι που μου κάνετε αυτή την ερώτηση. Αυτή είναι μια ερώτηση που όλοι μας είναι αναγκαίο να κάνουμε συχνά στον εαυτό μας. Η ραχοκοκαλιά της ζωής είναι η αναγνώριση του μεγαλείου της ύπαρξης που αυτή με σειρά της μας βάζει στη διαδικασία να κατανοήσουμε την αποστολή μας σ’ αυτή τη ζωή. Να εκφράσουμε τα μοναδικά μας χαρίσματα για το καλό μας και για το μεγαλύτερο καλό όλων.

 

Ενότητα 2η: H τέχνη της γραφής

Από τα είδη του λόγου, ποιο σας συγκινεί/συναρπάζει  περισσότερο;  

Όταν γράφω με συναρπάζει ο γραπτός λόγος και δεν θέλω να πολυμιλάω. Τον άλλο καιρό με  συναρπάζει ο προφορικός λόγος.

 

Υπάρχει λογοτεχνικός ήρωας του οποίου το γραφτό της μοίρας θα αλλάζατε;  

Όταν ήμουν μικρή και είχα πρωτοδιαβάσει τα 100 χρόνια μοναξιάς του Μάρκεζ ήθελα να αλλάξω τη ζωή όλων των ηρώων αργότερα κατάλαβα ότι στη λογοτεχνία υπάρχει μια μυστική συμφωνία ανάμεσα στον συγγραφέα και στον αναγνώστη: Ο σεβασμός και η αποδοχή και γιατί όχι και η υπακοή (παρόλο που δεν μ’ αρέσει σαν λέξη ) στην οπτική του συγγραφέα.

 

Η γραφή απαιτεί πειθαρχία ή λειτουργεί αυτόματα;

Παλιά πίστευα ότι λειτουργεί αυτόματα και ότι είναι θέμα έμπνευσης, τώρα ξέρω ότι η έμπνευση προϋποθέτει αυτοπειθαρχία και δράση.  

 

Επιλέγετε ένα καλοξυσμένο μολύβι ή μια καινούργια γραμματοσειρά ενός πολυμέσου, για να ζυμώσετε τον χρόνο, τον τόπο, τους ήρωες ως πρώτη επαφή με τη σελίδα;

Και τα δυο.

 

Ας π(ι)ούμε μαζί έναν αγαπημένο σας στίχο/φράση/απόσπασμα από την εγχώρια ή παγκόσμια λογοτεχνία.

«Χθες βράδυ είδα στον ύπνο μου πως ξαναγύρισα στο Μάντερλεη», από τη Ρεβέκκα της Δάφνης Ντε Μωριέ. Αγαπώ αυτή τη φράση γιατί με απλό αλλά αριστουργηματικό τρόπο η συγγραφέας ανοίγει την πόρτα των αναμνήσεων της ηρωίδας της.  Απαλά,  χωρίς περιττούς θορύβους και τρυπώνει μέσα σε αρχεία του νου προκειμένου να τα αναθεωρήσει να τα φωτίσει να τα ξαναζήσει και να τα θεραπεύσει .

 

Ενότητα 3η: Μια φράση ασυμπλήρωτη

(Ένα μικρό λογοπαίγνιο με αφορμή τον τίτλο βιβλίου «Να ζεις, να αγαπάς και να μαθαίνεις» του  Δρ. Φελίτσε Λεονάρντο Μπουσκάλια)

Να ζεις, να αγαπάς, να μαθαίνεις και να ελπίζεις πως…

«Στάθηκα σε ίση απόσταση από την αθλιότητα και τον ήλιο. Η αθλιότητα δεν με άφησε να πιστέψω πως όλα θα πάνε καλά κάτω από τον ήλιο και μέσα στην ιστορία. Ο ήλιος μου έμαθε» … Αμπέρ Καμύ από το βιβλίο «Η καλή και η ανάποδη».

 

Υ.Γ. Οι ταινίες κρύβουν μέσα στη συντομία τους μεγαλειώδεις πανανθρώπινες αξίες. Υπάρχει κάποια την οποία, από πλευράς σεναρίου, μας παροτρύνετε να δούμε;

Τον τελευταίο καιρό έχω κολλήσει στην κυριολεξία με έναν Ιάπωνα σκηνοθέτη τον Hirokazu Koreeda τον οποίο  θεωρώ κορυφαίο. Σας προτείνω την ταινία «Like father like son» του 2013.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη ήταν χαρά και τιμή για μένα.

 

Έκθεση εικόνων 

Λίγα λόγια για το βιβλίο "Αγάπα αν τολμάς".

Η Γιώτα Σούσουλα αντλεί την έμπνευσή της από συνθήματα στους τοίχους και γράφει άρθρα που βασίζονται στη γνώση και στις εμπειρίες της μέχρι τώρα διαδρομής της. Επιδιώκει να δημιουργήσει ένα τόξο θετικής ενέργειας μιλώντας για την αγάπη, τον έρωτα, την πολύπαθη ευτυχία, τα δώρα της κατάθλιψης, την ξεχασμένη πληρότητα, τις σχέσεις μας με τους ανθρώπους αλλά και για τη σχέση με τον εαυτό μας. Ένα βιβλίο για όλους εκείνους που νοιάζονται για την ελευθερία στη σκέψη, την ενότητα στις σχέσεις, τη χαρά στη ζωή, την ειρήνη στον πλανήτη, την ανιδιοτελή προσφορά και τη σύνδεση με τη ζωή. Είναι για όλους εκείνους που κρατούν το πνεύμα τους άγρυπνο, τον νου τους φιλέρευνο και την καρδιά τους πύρινη. Αγάπα αν τολμάς. Η ζωή είναι μια υπέροχη περιπέτεια, και η κορυφαία στιγμή της είναι όταν κατανοείς τον σκοπό της πολύτιμης ύπαρξής σου, αντιλαμβάνεσαι τις απεριόριστες δυνατότητές σου και έρχεσαι πιο κοντά στον αληθινό σου εαυτό. Αγάπα αν τολμάς και τότε θα βρεθείς μεμιάς στον πυρήνα της αιωνιότητας.
 

Αποκτήστε το άμεσα:

www.ianos.gr/agapa-an-tolmas-0435940.html

 

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη