ΓΙΑΤΙ ΑΓΑΠΩ τον Matt Pokora

2017-05-27 17:55
Τον Matt Pokora τον παρακολουθώ εδώ και μερικά χρόνια. Ήταν εξ αρχής ένα όμορφο αγόρι, που τραγουδούσε και χόρευε καλά. Όμως πλέον έφτασε η στιγμή να του αφιερωθεί ένα κείμενο στο ΓΙΑΤΙ ΑΓΑΠΩ. Γιατί τώρα;  Ίσως γιατί ο τελευταίος του δίσκος έγινε «διαμαντένιος» (που σημαίνει πάνω από 500.000 αντίτυπα στη Γαλλία), ίσως γιατί ψάχνοντας πληροφορίες για αυτόν εντυπωσιάστηκα, ίσως γιατί πλέον τα περισσότερα πρωινά η μέρα μου ξεκινά με το Cette année-là για να μου φτιάξει η διάθεση; Μπορεί αν διαβάσετε παρακάτω, να καταλάβετε γιατί.
 
Ο Matt, λοιπόν, έφυγε από το Στρασβούργο σχεδόν 18 ετών (το 2003) για να συμμετάσχει στο μουσικό reality Pop Stars, το οποίο και κέρδισε. Όπως έχει πει ο ίδιος, δεν φανταζόταν ποτέ ότι μπαίνοντας στο τρένο για το Παρίσι, ουσιαστικά δεν θα επέστρεφε ποτέ στο πατρικό του σπίτι. Με τη λήξη του παιχνιδιού, έγινε μέλος του συγκροτήματος Link Up με το οποίο κυκλοφόρησε ένα single που πήγε αρκετά καλά. Όμως η συνέχεια για το συγκρότημα δεν ήταν αντίστοιχη, οπότε το 2004 ξεκίνησε σόλο καριέρα.
 
Έκτοτε, έχει κυκλοφορήσει 7 άλμπουμ:  M. Pokora το 2004, Player το 2006, MP3 το 2008 με παραγωγό τον  Timbaland (μαζί με τον οποίο και με τον Sebastian Fullσυνεργάστηκαν και στο κομμάτι Dangerous), Mise à jour το 2010 που κυκλοφόρησε σε νέα έκδοση το 2011 με τίτλο Updated / Mise à jour Version 2.0, À la poursuite du Bonheurτο 2012 (για το οποίο  κυκλοφόρησε και ζωντανή ηχογράφηση από τη συναυλία στο Bercyτο 2013), R.E.D. το 2015, και  το φθινόπωρο του 2016 το πιο πετυχημένο του άλμπουμ με τίτλο My Way.
 
Ανάμεσα στα παλαιότερα κομμάτια του, ξεχωρίζουν τα Le monde με βίντεο κλιπ που θυμίζει ταινία μικρού μήκους (αλλά προτείνω να δείτε και την ζωντανή εκτέλεση του κομματιού στη Marseille με τον Matt στο πιάνο από την φετινή του περιοδεία), Mieux que nous (ντουέτο με τον Sopranoπου μιλά για τα παιδιά χωρισμένων γονιών- ένα τέτοιο είναι και ο ίδιος), το ρυθμικό Voir la nuit s’emballer, το μελωδικό Juste un instant, και το Juste une photo de toi  (σε μουσική και στίχους του ίδιου, αν και σαφώς προτιμώ την ακουστική έκδοση).
 
Είναι ενδεικτικό ότι ο Matt πρωταγωνίστησε to 2013 με τεράστια επιτυχία στο μιούζικαλ Ρομπέν των Δασών, που παρουσιάστηκε αρχικά στο Παρίσι, αλλά κατέληξε να περιοδεύει για μήνες σε όλη τη Γαλλία. Και είναι επίσης άξιο λόγου ότι, εδώ και 14 χρόνια, ο Matt Pokora σαρώνει τα μουσικά βραβεία (μάλιστα το 2014 ήταν συνυποψήφιος με τον επίσης αγαπημένο David Guetta και τον κέρδισε στην κατηγορία «Γάλλος άνδρας καλλιτέχνης της χρονιάς»).
 
Έχοντας στο παρελθόν πειραματιστεί με διάφορα είδη μουσικής, στο My Way ο Matt διασκευάζει κομμάτια του υπέροχου Claude François, με τον οποίο σύμφωνα με πολλούς έχει αρκετά κοινά, μιας και εκείνος τραγουδούσε και χόρευε στη σκηνή. Συνολικά το MyWay έχει έναν φρέσκο funk ήχο, αρκετά ενδιαφέροντα και ασυνήθιστο για Γαλλική μουσική. Παρακολουθώντας το περίπου 14 λεπτών ντοκιμαντέρ για το πώς ηχογραφήθηκε το άλμπουμ, συνειδητοποιώ ότι το αγόρι που θυμόμουν μεγάλωσε και ωρίμασε. Οι φωνητικές του ικανότητες δεν έχουν καμία σχέση με πριν μερικά χρόνια, είναι σαφέστατα βελτιωμένες.  Είναι προφανές ότι έχει δουλέψει πολύ και  ότι παίρνει τη δουλειά του στα σοβαρά. Το MyWay ηχογραφήθηκε σε Παρίσι και Λονδίνο, με εξαιρετικούς μουσικούς. Ο Matt έδωσε τον καλύτερο του εαυτό στο συγκεκριμένο άλμπουμ, συμμετέχοντας ενεργά στις ενορχηστρώσεις, στις εισαγωγές των κομματιών, κλπ. Δεν είναι τυχαίο που το συγκεκριμένο άλμπουμ βρίσκεται εδώ και 30 εβδομάδες στα Γαλλικά charts (Best selling albums in France) αυτή τη στιγμή στη θέση 36, ενώ προφανώς έχει περάσει και από την πρώτη θέση.
 
Ακούγοντας ξανά και ξανά κομμάτια όπως το διαχρονικό Comme d’habitude (το Γαλλικό κομμάτι το οποίο διασκεύασε ο Sinatra και προέκυψε το My Way που όλοι ξέρουμε), παρατήρησα κάτι εξαιρετικά μοναδικό στη φωνή του Matt: ενώ είναι σχετικά σύνηθες οι αντρικές (και όχι μόνο) φωνές να έχουν βραχνάδα στις χαμηλές νότες, η φωνή του Pokora έχει μια ανατριχιαστική βραχνάδα στις ψηλές! Δεν νομίζω ότι είναι κάτι που έχω ξανασυναντήσει, τουλάχιστον από όσο θυμάμαι (και ομολογώ πως έσπασα το κεφάλι μου).
 
Ακόμα, βλέποντας στο YouTube το Belinda και το Alexandrie, Alexandra, διαπίστωσα πόσο ενδιαφέρουσες είναι οι χορογραφίες που συνοδεύουν τα τραγούδια του. Είναι εξαιρετικός χορευτής και πραγματικά απολαυστικός επί σκηνής. Αλλά πέρα από αυτό, φροντίζει να τον πλαισιώνουν πολυάριθμοι χορευτές-χορεύτριες και είναι προφανές πως οι παραγωγές, ακόμα και των βίντεο κλιπ του, είναι ιδιαιτέρως προσεγμένες. Για να μη μιλήσουμε για την τουρνέ του σε Γαλλία, Βέλγιο και Ελβετία που ξεκίνησε τον Μάρτιο και θα ολοκληρωθεί στο τέλος της χρονιάς, η οποία είναι γενικώς sold out, και αποτελεί  ένα πραγματικό υπερθέαμα διεθνών προδιαγραφών.
 
Επανέρχομαι λοιπόν στο αρχικό ερώτημα: γιατί τώρα; Νομίζω πως ο Matt πέρασε πλέον στην καλύτερη και πιο ώριμή του φάση. Γράφει μουσική, τραγουδάει εκπληκτικά, στήνει υπερθεάματα που προσελκύουν χιλιάδες κόσμου σε κάθε του εμφάνιση, συμμετέχει σε φιλανθρωπίες (είναι μέλος του φιλανθρωπικού θιάσου LesEnfoirés), υπογράφει  τη σειρά ρούχων OÔRA, έχει εστιατόριο στο Annecy, είναι coach στο Γαλλικό Voice (και κάτι μου λέει ότι θα το κερδίσει). Κοιτάζοντας και ακούγοντάς τον, καταλαβαίνεις ότι το αγόρι έγινε άντρας γεμάτος αυτοπεποίθηση, δημιουργική εκκεντρικότητα, ευφυία, διάθεση για δουλειά, σεβασμό για τον κόσμο και για αυτό που κάνει. Ένας άνθρωπος που πιστεύει ότι μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα, που ακτινοβολεί θετική διάθεση και ενέργεια, που δεν λέει ποτέ κακή κουβέντα για κανέναν, που είναι ευγνώμων για όσα ζει (το Pokoraείναι ψευδώνυμο και σημαίνει στα πολωνικά ταπεινότητα-ο Matt έχει και Πολωνικές ρίζες) και που σχεδόν πάντα χαμογελά. Νομίζω πως είναι ένας από τους ήλιους της σύγχρονης Γαλλόφωνης μουσικής σκηνής: toi Matt, Toi et le soleil (ζωντανή εκτέλεση στις Βρυξέλλες στις 17/03/2017)!
 
 
Για το BOOK TOUR, Μαίρη Σκόρδια.
 
 
 

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη