ΓΙΑΤΙ ΑΓΑΠΩ τον Jim Morrison

2015-12-09 17:09

Το πλήρες πραγματικό του όνομα ήταν James Douglas Morrison και γεννήθηκε στις 8 Δεκεβρίου του 1943 στο Melbourne της Florida. Δυστυχώς πέθανε πολύ νέος, σε ηλικία 27 μόλις ετών, στις 3 Ιουλίου του 1971 στο Παρίσι. Υπάρχουν πολλές εκδοχές για την αιτία του θανάτου του, καθώς δεν έγινε νεκροψία.

Όλοι τον γνωρίζουμε ως Jim Morrison και ως frontman των ανατρεπτικώνDoors, που άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους στην παγκόσμια μουσική. Το συγκρότημα δημιουργήθηκε το 1965 με ιδρυτικά μέλη τον Morrison και τον Ray Manzarek (πλήκτρα), που στη συνέχεια τους ακολούθησαν οι Robby Krieger (κιθάρα) και John Densmore (ντραμς). Η μουσική των Doorsχαρακτηρίζεται ως «ψυχεδελικό ροκ». Μάλιστα, σε μια λίστα με τα πιο «ψυχεδελικά» τραγούδια όλων των εποχών το The End ψηφίστηκε ως νούμερο 1.

Η επίδραση των Doors στην πορεία της παγκόσμιας μουσικής είναι αναμφισβήτητη. Ποιος δεν έχει τραγουδήσει την πραγματικά εξαίσια μελωδία του People are strange; Ποιος δεν έχει ξεσηκωθεί με τον απίστευτο ρυθμό του Hello, I love you; Ποιος δεν έχει ανατριχιάσει με το Light my fire; Ποιος δεν έχει πορωθεί με το Βreak onthrough; Ποιος δεν έχει χορέψει το L.A. woman

Η μουσική των Doors ήταν πολύ διαφορετική. Μέσα στο ίδιο τραγούδι συχνά αλλάζουν τονικότητες, αλλάζει ο ρυθμός, αλλάζει το ύφος, αλλά το τραγούδι εξακολουθεί να έχει συνοχή! Αυτός ο «ανορθόδοξος» μουσικός δρόμος ίσως να οφείλεται στο ότι ο Morrison δεν ήταν παραδοσιακός μουσικός. Ουσιαστικά, δεν έπαιζε κάποιο όργανο και στις ηχογραφήσεις και τις ζωντανές εμφανίσεις των Doors, τα μόνα όργανα που έπαιζε ήταν οι μαράκες και το ντέφι (εξαίρεση αποτελεί το Orange county suite, στο οποίο παίζει πιάνο-αρκετά απλοϊκά τολμώ να πω). Επίσης, μερικές φορές σφύριζε αυτοσχέδιους σκοπούς. Είχε όμως το πιο σπουδαίο όργανο στη διάθεσή του: την μοναδικά αισθαντική φωνή του. Και μια έντονα σκοτεινή πλευρά, η οποία προφανώς κυριάρχησε στη ζωή του.

Ο Morrison διάβαζε πάρα πολύ, ήταν ουσιαστικά καλλιεργημένος. Η αγάπη του για την ποίηση και τη φιλοσοφία είναι ιδιαίτερα προφανής στη μουσική τωνDoors. Ήταν εξαιρετικά ευαίσθητος, κάτι επίσης προφανές τόσο στους στίχους του, όσο και στον τρόπο που τραγουδούσε. Αυτή του η ευαισθησία σε συνδυασμό με την ανεξέλεγκτη εκφραστικότητά του τον έκανε απολύτως καθηλωτικό πάνω στη σκηνή.

Αν ζούσε, σήμερα ο Morrison θα γινόταν 72 ετών. Αν ζούσε, μάλλον θα ήταν δυστυχής με όσα συμβαίνουν στον παρανοϊκό πλανήτη μας. Όμως ποιος ξέρει πόσα ακόμα μουσικά αριστουργήματα θα μας είχε κληροδοτήσει αν είχε ζήσει λίγο περισσότερο;  
 
 
Για το BOOK TOUR, Μαίρη Σκόρδια.
 
 
 
 
 
 
«Σχολή μαθητευόμενων ποιητών»
 
Εγγραφές όλο τον χρόνο 
 
• Για κορίτσια και αγόρια δημοτικού (Ελλάδα, Κύπρο και ομογένεια)
• Ολοκληρωμένο πρόγραμμα 4 εβδομαδιαίων συναντήσεων
• Κόστος: 40 ευρώ – εφάπαξ, στο κόστος συμπεριλαμβάνεται η αποστολή του πτυχίου – βεβαίωση συμμετοχής και μια μικρή έκπληξη!
• Σύγχρονη και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση
(συναντήσεις μέσω της πλατφόρμας Zoom)
• Πρωτότυπα βίντεο, online παιχνίδια, δραστηριότητες αξιολόγησης, αυτοαξιολόγησης, αλληλεπίδρασης και ένα εφημεριδάκι που τα σπάει!
• Αναλυτική ανατροφοδότηση στις εργασίες των παιδιών
 
Αυτή η λογοτεχνική συντροφιά θα τα έχει όλα!
 
Συντονίζει ο ελληνοκύπριος ποιητής Θεοφάνης Θεοφάνους
Δηλώσεις συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση: theofanis_theofanous@yahoo.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6978198751

 

Απ' το οπισθόφυλλο της έκδοσης

Αυτό είναι το Αλάτι, που, εκτός απ' τα φαγητά μας, νοστιμίζει απ' το φθινόπωρο του 2019 και τη λογοτεχνία!

Άνθρωποι από Ελλάδα, Κύπρο και Αγγλία συνδεθήκαμε μέσω μιας συγγραφικής συντροφιάς μοναδικής.

Για δώδεκα εβδομάδες μοιραζόμασταν σκέψεις και συναισθήματα.

Μελετούσαμε διάφορα λογοτεχνικά είδη, γράφαμε κι ετοιμαζόμασταν σταδιακά για την έκδοση αυτού του βιβλίου.

Σήμερα ο α΄ κύκλος του εργαστηρίου συγγραφής παρουσιάζει τη δουλειά του.

ISBN: 978-618-85110-0-2

Νεοελληνική πεζογραφία, διήγημα, ποίηση

12,50

Ζητήστε το σε όλα τα φυσικά και ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία.


Αποκτήστε το άμεσα: 

https://www.booktourmagazine.com/