«ΦΡΑΝΤΣ ΚΑΦΚΑ»: Όταν ο Μπρεχτ συνάντησε τον Κάφκα…
35 χρόνια μετά τον «ΚΑΦΚΑ» του Σ. Σόντεμπεργκ με τον Τ. Ίρονς, έρχεται η Α. Χόλαντ να μας αιφνιδιάσει με την προσέγγισή της πάνω στην ζωή του ενός απ’ τους πιο επιδραστικούς συγγραφείς του προηγούμενου αιώνα, του Φραντς Κάφκα, ξεφεύγοντας εντελώς απ’ το στυλ ταινιών που μας έχει συνηθίσει. Σαρκάζει την τουριστική εκμετάλλευση του έργου του, ανακατεύει το χθες με το σήμερα με μαεστρικό μοντάζ, δημιουργεί υποβλητική ατμόσφαιρα με σκηνικά κι εμπνευσμένη ασπρόμαυρη φωτογραφία, ερμηνεύει τις εμμονές του συγγραφέα κι αποκαλύπτει την τρομακτική τέρας - κατσαρίδα που τον σημάδεψε… τον πατέρα του!

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου Ανιέσκα Χόλαντ, είδε το έργο της να προτείνετε απ’ την χώρα της ως την φετινή πρόταση για τα φετινά όσκαρ, άκουσε και τους απανταχού λάτρεις του συγγραφέα να την επευφημούν, αλλά ως εκεί. Η εξαιρετική της δημιουργία απαιτούσε περίσσια υπομονή απ’ τους υπόλοιπους θεατές καθώς είναι πολυσύνθετο και ιδιαίτερα απαιτητικό στην σύνθεσή του. Διαθέτει μια ελευθερία κι έναν ιδιότυπο τρόπο στην αφήγηση που θυμίζει έντονα Μπρεχτ σ’ ένα πιο δυστοπικό περιβάλλον.
Ο Πάβελ Χρτλίτσκα στο μοντάζ αποτελεί το κρυφό όπλο της, διότι η δική του δουλειά συνδέει αριστοτεχνικά το χθες με το σήμερα και βοηθά την ερμηνεία των εικόνων σε ιστορία μέσα απ’ τον καλειδοσκόπιο της ζωής του ιδιοφυή συγγραφέα σε σύνθεση της ιστορίας. Οι αδερφές του, ο έρωτας, η εβραϊκή καταγωγή και κυρίως ο αυταρχικός πατέρας του συνθέτουν το παζλ μιας ζωής που οδήγησε στην δημιουργία των σπουδαίων έργων, τα οποία δυστυχώς δεν πρόλαβε να χαρεί την αποθέωσή τους, καθώς πέθανε μόλις στα 40 του χρόνια.
Φιλόδοξο και μεταμοντέρνο, όπως αρμόζει σε μια auteur δημιουργό, διαθέτει τα στοιχεία του καφκικού σύμπαντος απ’ άκρη σε άκρη κι αξίζει την προσοχή σας. Βαρύ μεν, αλλά με νότες υπόκοφου χιούμορ που σου επιτρέπουν να το απολαύσεις!
Για το BOOK TOUR, Τάσος Μαργέλος.
.jpg)