«FOXTROT»: Ο τραγικός χορός του πένθους…

2018-10-02 10:42

Τα βήματα ενός χορού είναι δεδομένα, όπως και το πεπρωμένο  κάθε ανθρώπου και αυτό που θ’ αναγκάσει τους γύρω μας να στρέψουν το βλέμμα τους επάνω μας είναι οι φιγούρες στον χορό και ο χαρακτήρας που θα επιδείξουμε μέχρι να σταματήσει η μουσική ή η καρδιά μας. Η απουσία μας από την κατάμεστη πίστα θα φανεί μόνο στους γονείς μας και θα πονέσει μόνο εκείνους…

Unifrance

8 χρόνια μετά το πολεμικό δράμα «Lebanon» χάρη στο οποίο κέρδισε στην Βενετία τον Χρυσό Λέοντα ο Ισραηλινός Σαμουέλ Μαόζ επέστρεψε με μία περίτεχνη κι εξαιρετική ταινία γύρω απ’ την τραγικότητα της απώλειας σε 3 επίπεδα:  της ζωής, της λογικής και της συνείδησης. Όλα συνδεδεμένα με τα βήματα ενός χορού που αν και δεν φέρνει χαμόγελο χαράς εδώ, φέρνει εκείνο της παρηγοριάς.

Ο Μαόζ είχε να πει πολλά και επέλεξε πολλούς τρόπους, εξ ου ότι διάλεξε έναν μινιμαλιστικό σχεδιασμό στα σκηνικά του με σύγχρονη θεατρική κυρίως αντίληψη. Θυμίζει έντονα τα σκηνικά των σημερινών θεατρικών σκηνοθετών που πατούν στο χώρο της Επιδαύρου. Έτσι κι αλλιώς το έργο του, χωρισμένο σε 3 πράξεις, μοιάζει στημένο σε μια θεατρική σκηνή με τους πρωταγωνιστές του να στροβιλίζονται θλιμμένα στον ρυθμό του foxtrot.

Η σκηνοθετική μπαγκέτα σκίζει με αυτοπεποίθηση τον αέρα με αβάντα το σπουδαίο σενάριο του δημιουργού. Από την μία θαρραλέες αναφορές στο στρατιωτικό κατεστημένο και τον παραλογισμό του, από την άλλη ο χειρισμός της τραγικής ειρωνείας και το δίπτυχο ύβρις - νέμεσις με τον απόλυτα μετρημένα βηματισμό μπρος - πίσω, δεξιά - αριστερά,  να σπρώχνει τον θεατή σε εναλλαγή  συναισθημάτων.

Η φράση «Έστι δίκης οφθαλμός, ος τα πανθ’ ορά», (δηλαδή υπάρχει ο οφθαλμός της δικαιοσύνης, που βλέπει τα πάντα), θα σου έρθει λογικά στο μυαλό βλέποντας τον τρόπο κινηματογράφησης από ψηλά τον οποίο επιλέγει ο Μαόζ για να τονίσει την παρουσία μιας ανώτερης δύναμης, όπως και η φράση «όλα εδώ πληρώνονται» όταν η ύβρις του γιου θα πάρει την απάντησή της.

Όσο για το 3ο μέρος όπου θ’ αποκαλυφθούν μυστικά και θα ξεγυμνωθούν οι ψυχές αυτό που αξίζει να σου μείνει είναι η ουσιαστική παρουσία των εννοιών τρυφερότητα και κατανόηση.

 

Για το BOOK TOUR, Τάσος Μαργέλος.

 
«Σχολή μαθητευόμενων ποιητών»
 
Εγγραφές όλο τον χρόνο 
 
• Για κορίτσια και αγόρια δημοτικού (Ελλάδα, Κύπρο και ομογένεια)
• Ολοκληρωμένο πρόγραμμα 4 εβδομαδιαίων συναντήσεων
• Κόστος: 40 ευρώ – εφάπαξ, στο κόστος συμπεριλαμβάνεται η αποστολή του πτυχίου – βεβαίωση συμμετοχής και μια μικρή έκπληξη!
• Σύγχρονη και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση
(συναντήσεις μέσω της πλατφόρμας Zoom)
• Πρωτότυπα βίντεο, online παιχνίδια, δραστηριότητες αξιολόγησης, αυτοαξιολόγησης, αλληλεπίδρασης και ένα εφημεριδάκι που τα σπάει!
• Αναλυτική ανατροφοδότηση στις εργασίες των παιδιών
 
Αυτή η λογοτεχνική συντροφιά θα τα έχει όλα!
 
Συντονίζει ο ελληνοκύπριος ποιητής Θεοφάνης Θεοφάνους
Δηλώσεις συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση: theofanis_theofanous@yahoo.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6978198751

 

Απ' το οπισθόφυλλο της έκδοσης

Αυτό είναι το Αλάτι, που, εκτός απ' τα φαγητά μας, νοστιμίζει απ' το φθινόπωρο του 2019 και τη λογοτεχνία!

Άνθρωποι από Ελλάδα, Κύπρο και Αγγλία συνδεθήκαμε μέσω μιας συγγραφικής συντροφιάς μοναδικής.

Για δώδεκα εβδομάδες μοιραζόμασταν σκέψεις και συναισθήματα.

Μελετούσαμε διάφορα λογοτεχνικά είδη, γράφαμε κι ετοιμαζόμασταν σταδιακά για την έκδοση αυτού του βιβλίου.

Σήμερα ο α΄ κύκλος του εργαστηρίου συγγραφής παρουσιάζει τη δουλειά του.

ISBN: 978-618-85110-0-2

Νεοελληνική πεζογραφία, διήγημα, ποίηση

12,50

Ζητήστε το σε όλα τα φυσικά και ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία.


Αποκτήστε το άμεσα: 

https://www.booktourmagazine.com/