«FOXTROT»: Ο τραγικός χορός του πένθους…

2018-10-02 10:42

Τα βήματα ενός χορού είναι δεδομένα, όπως και το πεπρωμένο  κάθε ανθρώπου και αυτό που θ’ αναγκάσει τους γύρω μας να στρέψουν το βλέμμα τους επάνω μας είναι οι φιγούρες στον χορό και ο χαρακτήρας που θα επιδείξουμε μέχρι να σταματήσει η μουσική ή η καρδιά μας. Η απουσία μας από την κατάμεστη πίστα θα φανεί μόνο στους γονείς μας και θα πονέσει μόνο εκείνους…

Unifrance

8 χρόνια μετά το πολεμικό δράμα «Lebanon» χάρη στο οποίο κέρδισε στην Βενετία τον Χρυσό Λέοντα ο Ισραηλινός Σαμουέλ Μαόζ επέστρεψε με μία περίτεχνη κι εξαιρετική ταινία γύρω απ’ την τραγικότητα της απώλειας σε 3 επίπεδα:  της ζωής, της λογικής και της συνείδησης. Όλα συνδεδεμένα με τα βήματα ενός χορού που αν και δεν φέρνει χαμόγελο χαράς εδώ, φέρνει εκείνο της παρηγοριάς.

Ο Μαόζ είχε να πει πολλά και επέλεξε πολλούς τρόπους, εξ ου ότι διάλεξε έναν μινιμαλιστικό σχεδιασμό στα σκηνικά του με σύγχρονη θεατρική κυρίως αντίληψη. Θυμίζει έντονα τα σκηνικά των σημερινών θεατρικών σκηνοθετών που πατούν στο χώρο της Επιδαύρου. Έτσι κι αλλιώς το έργο του, χωρισμένο σε 3 πράξεις, μοιάζει στημένο σε μια θεατρική σκηνή με τους πρωταγωνιστές του να στροβιλίζονται θλιμμένα στον ρυθμό του foxtrot.

Η σκηνοθετική μπαγκέτα σκίζει με αυτοπεποίθηση τον αέρα με αβάντα το σπουδαίο σενάριο του δημιουργού. Από την μία θαρραλέες αναφορές στο στρατιωτικό κατεστημένο και τον παραλογισμό του, από την άλλη ο χειρισμός της τραγικής ειρωνείας και το δίπτυχο ύβρις - νέμεσις με τον απόλυτα μετρημένα βηματισμό μπρος - πίσω, δεξιά - αριστερά,  να σπρώχνει τον θεατή σε εναλλαγή  συναισθημάτων.

Η φράση «Έστι δίκης οφθαλμός, ος τα πανθ’ ορά», (δηλαδή υπάρχει ο οφθαλμός της δικαιοσύνης, που βλέπει τα πάντα), θα σου έρθει λογικά στο μυαλό βλέποντας τον τρόπο κινηματογράφησης από ψηλά τον οποίο επιλέγει ο Μαόζ για να τονίσει την παρουσία μιας ανώτερης δύναμης, όπως και η φράση «όλα εδώ πληρώνονται» όταν η ύβρις του γιου θα πάρει την απάντησή της.

Όσο για το 3ο μέρος όπου θ’ αποκαλυφθούν μυστικά και θα ξεγυμνωθούν οι ψυχές αυτό που αξίζει να σου μείνει είναι η ουσιαστική παρουσία των εννοιών τρυφερότητα και κατανόηση.

 

Για το BOOK TOUR, Τάσος Μαργέλος.

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη