ΦΟΒΟΣ ΚΑΝΕΝΑΣ – Γιάννης Φαρσάρης, Εκδόσεις OPENBOOK, 2015

2016-03-01 16:25

Άνοιξη και δε νομίζω ότι υπάρχει καλύτερος τρόπος να την καλωσορίσουμε από ένα βιβλίο με τις «ξενυχτισμένες» λέξεις ενός συγγραφέα που εκτιμώ απεριόριστα, του Γιάννη Φαρσάρη.

Πρώτη φορά τον γνώρισα το 2012 μέσα από έναν διαγωνισμό που διοργάνωνε η Ανοιχτή βιβλιοθήκη [OPENBOOK]. Από τότε άρχισα να παρακολουθώ τη δουλειά του και να διαβάζω τα έργα του.

Πρώτη συγγραφική απόπειρα του Γιάννη Φαρσάρη ήταν το μυθιστόρημα JOHNNIE SOCIETY που κυκλοφόρησε το 2008 και δυο χρόνια αργότερα η συλλογή διηγημάτων ΕΒΔΟΜΗ ΕΣΠΕΡΙΝΗ. Και τα δυο αυτά έργα κυκλοφορούν ελεύθερα στο διαδίκτυο από την Ανοιχτή Βιβλιοθήκη η οποία είναι άλλο ένα δημιούργημα του συγγραφέα.

Λίγους μήνες πριν, μέσα Σεπτεμβρίου του 2015, «συντεθήκαμε» ξανά. Αυτή τη φορά αφορμή στάθηκε το μυθιστόρημά μου «Δεύτερη Ζωή» που δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στο περιοδικό Fractal και στα τέλη του Νοέμβρη με χαρά έλαβα ένα αντίτυπο του τελευταίου του βιβλίου ΦΟΒΟΣ ΚΑΝΕΝΑΣ.

 

«Κι όταν ήρθε ο Πολύφημος στη σπηλιά, κάτσαμε δίπλα στη φωτιά και του διάβασα την Ιλιάδα», Διήγημα Φόβος Κανένας.

   

            Πρόκειται για μια συλλογή, που όπως διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, αποτελείται από «29 μικροδιηγήματα, θραύσματα του παράδοξου, επιχειρούν να υπονομεύσουν οικείες όψεις μιας θλιμμένης πραγματικότητας».

 

«Και πέρασαν αυτοί οι δυο καλά κι εμείς τους κοιτάγαμε κρυφά και καπνίζαμε και τους τραβάγαμε φωτογραφίες με το κινητό και τις ποστάραμε κατευθείαν στον τοίχο τους, να τις δουν όλοι. Εμείς περάσαμε καλύτερα», Διήγημα Παραμύθι.

 

            Φόβος λοιπόν. Ποιος άνθρωπος δεν έχει νιώσει την ανάσα του; Μα ο Γιάννης Φαρσάρης μέσα από την πένα και το χιούμορ του καταφέρνει να του δώσει άλλη διάσταση. Με λόγο απλό και λέξεις ουσιαστικές καταφέρνει να κάνει τον αναγνώστη κομμάτι της ιστορίας και να τον φέρει αντιμέτωπο με τους φόβους, τα πάθη και τις οριακές καταστάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι χαρακτήρες, μα και ο ίδιος ο αναγνώστης. Μα στο τέλος, μέσα από τα έξυπνα ευρήματα του συγγραφέα, αναγνώστης και χαρακτήρας καταφέρνουν να βγουν από το σκοτεινό λαβύρινθο του φόβου.

 

«“Ντίνο” με είπε χθες βράδυ, την ώρα που κάναμε έρωτα, η γυναίκα μου. “Ντίνο;” τη ρώτησα, αλλά εκείνη δεν απάντησε, γιατί ήταν ξαπλωμένη δίπλα μου νεκρή», Διήγημα Ο Ντίνος

 

            Το βιβλίο το διάβασα ξανά και ξανά. Προσωπικά πιστεύω ότι η συλλογή διηγημάτων «Φόβος Κανένας» είναι η καλύτερη στιγμή του Γιάννη Φαρσάρη. Αυτά τα μικρά διηγήματα κρύβουν μέσα τους έναν μεγάλο κόσμο και μπόλικη αλήθεια και ο αναγνώστης χρειάζεται θάρρος και δύναμη για να την αντέξει.

 

«“Παρακαλώ , τι θα πάρετε;”

“Εκδίκηση”», Διήγημα Στο μπαρ

 

Τη συλλογή διηγημάτων του Γιάννη Φαρσάρη «Φόβος Κανένας» μπορείτε να την κατεβάσετε στον υπολογιστή σας από την Ανοιχτή Βιβλιοθήκη [OPENBOOK] και είμαι σίγουρος πως  θα σας κρατήσει καλή συντροφιά. 

https://www.openbook.gr/2015/11/fovos-kanenas.html

 

Καλή Ανάγνωση.

Για το BOOK TOUR, Χάρης Γαντζούδης.

 

Η σελίδα του συγγραφέα-αρθρογράφου στο facebook: 

www.facebook.com/charisgantzoudis

 

Περιγραφή

50 μικρά πεζά, 50 κλικ δευτερολέπτων που αποτυπώνουν στιγμές φόβου, πανικού, απουσίας, απώλειας, αναζήτησης, μετάβασης, απόφασης, απελευθέρωσης… Στιγμές λίγο πριν το ξέσπασμα της μπόρας που όμως όταν περάσει θα φανεί ο ήλιος κι ο ουρανός θα καθαρίσει από τα σύννεφα, από ό,τι μας εμποδίζει να δούμε τον δρόμο που ανοίγεται μπροστά μας.

50 μικρά πεζά, 50 κλικ δευτερολέπτων μέσα από τα οποία ο συγγραφέας επιχειρεί να μας μεταφέρει εικόνες, συναισθήματα, αλήθειες, μιας εποχής που τρέχει κι αλλάζει και να μας βάλει στη ζωή ανθρώπων που είτε την ακολουθούν είτε μένουν αγκιστρωμένοι στον δικό τους κόσμο.

 

Αποκτήστε το άμεσα:

 www.tsoukatou.gr/nees-kyklofories/klik-deuteroleptwn-detail.html

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη