ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ…

2015-11-19 20:28

Φωτογραφία... σημαίνει

…αποτύπωση στιγμών που δεν ξαναγυρίζουν πίσω

…είναι η οπτική γωνία που αντιλαμβανόμαστε την καθημερινότητα, αυθόρμητη και απαλλαγμένη από κάθε υποκριτικό σχεδιασμό ή προετοιμασία

…είναι η αγωνία του φωτογράφου να κλειδώσει τη στιγμή για πάντα, να την περάσει στην αιωνιότητα

... Η φωτογραφία είναι τέχνη, πάθος, έρωτας, ματαιοδοξία, αγάπη για τη στιγμή, ελατήριο για τη φαντασία, πρόκληση

…είναι μνήμη, επιστήμη, άποψη, ταξίδι, γνώση

. ..είναι αλήθεια και ψέμα μαζί όπως είναι και κάθε μορφή τέχνης

…Μια φωτογραφία  δίνει αξία στη στιγμή και σε κάθε τι (πρόσωπο ή πράγμα) που απαθανατίζει

Τέλος…

                η φωτογραφία

είναι μία φέτα χρόνου ακινητοποίησης που σε περιμένει να ρεμβάσεις… να νιώσεις… να βυθιστείς στο μεγαλείο της.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ…ΣΥΡΟΣ

 

 

ΣύροςΔεσπόζει στο Αιγαίο και στη καρδιά μας

…ένα νησί με ταυτότητα και με πλούσιο πολιτιστικό φορτίο

…ένα γλυκό νησί με τα περίφημα λουκούμια του

…ένα εύγευστο νησί με την ιδιαίτερη κουζίνα του

 …ένα νησί προικισμένο απλόχερα στο φυσικό του τοπίο

…ένα αρχοντικό νησί με αξιοπρόσεκτη αρχιτεκτονική

…ένα νησί με έντονη πολιτιστική δραστηριότητα

…ένα νησί όπου η θρησκευτική διαφοροποίηση δε χωρίζει, άλλα συνυπάρχει αρμονικά 

…ένα νησί στολίδι για το Αιγαίο που αποτελεί ιδιαίτερο προορισμό για ιδιαίτερους τουρίστες

 

 

Η Σύρος είναι νησί των Κυκλάδων. Πρωτεύουσά της είναι η Ερμούπολη, η οποία είναι πρωτεύουσα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου . Η Σύρος αναπτύχθηκε ιδιαίτερα μετά το 1826, όταν εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από τα Ψαρά, τη Χίο, την Κρήτη και τη Μικρά Ασία. Υπήρξε ναυτικό, βιομηχανικό και πολιτιστικό κέντρο του νέου ελληνικού κράτους .

Αποτελεί συχνό προορισμό φωτογράφων καθώς συναρπάζει με τα πολυάριθμα αξιοθέατά της. Η Άνω Σύρος με τα όμορφα,γραφικά σοκάκια της και το σπίτι του Μάρκου Βαμβακάρη, το Ναυπηγίο Νεώριον και το Καρνάγιο με τα πολύχρωμα μικρά καϊκάκια του, ο επιβλητικός Ναός του Αγίου Νικολάου με την πλούσια εικονογράφηση, το μεγαλοπρεπές Δημαρχείο στην πλατεία Μιαούλη, το Θέατρο Απόλλων με την εκθαμβωτική αρχιτεκτονική του είναι μερικά από τα γνωστά και πολυφωτογραφημένα αξιοθέατα του νησιού.

Και εγώ, λοιπόν, υπέκυψα στην ομορφιά του νησιού φωτογραφίζοντας κάποια από τα πιο γνωστά αξιοθέατά του. Ο Ναός του Αγίου Νικολάου μας δείχνει την επιβλητικότητά του (στην πρώτη φωτογραφία) ένα φθινοπωρινό απόγευμα. Στην δεύτερη φωτογραφία, φαίνεται η αρχοντική αρχιτεκτονική των Συριανών με τις καμάρες που δεσπόζουν στην Άνω Σύρο.
Φυσικά και δεν θα μπορούσα να αντισταθώ στο μεγαλείο του Θεάτρου Απόλλων το οποίο έχει αρχιτεκτονική αντίστοιχη της Σκάλας του Μιλάνου, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες παρακάτω.

 

Εξωτερική λήψη του Θ. Απόλλων

 

Εσωτερική λήψη του Θ. Απόλλων

 

Τέλος, ένα από τα πιο επιβλητικά κτήρια του νησιού αποτελεί το Δημαρχείο της Σύρου που βρίσκεται στην πλατεία Μιαούλη και αποτελεί το πρώτο αξιοθέατο που θα αντικρίσει κάθε επισκέπτης με την είσοδό του στο νησί.

Συνεπώς, με το τέλος του ταξιδιού μας σε ένα από τα πιο γραφικά νησιά του Αιγαίου (στο οποίο και σπουδάζω), πιστεύω ότι κάθε φωτογράφος είναι σημαντικό να βλέπει συνηθισμένα γι αυτόν τοπία-κτήρια με άλλο μάτι...με το φωτογραφικό του μάτι, γιατί μέσα από τα πιο απλά και καθημερινά πράγματα βγαίνουν οι πιο απίθανες φωτογραφικές λήψεις.....

 

 

γι’ αυτό ξεκινήστε να φωτογραφίζετε ότι μέχρι τώρα θεωρούσατε δεδομένο και συνηθισμένο, βάζοντας το δικό σας στυλ, όπως έκανα και εγώ με το νησί της Σύρου!!

 

Για το BOOK TOUR, Μαρία Μέρκου.

H σελίδα της αρθρογράφου στο facebook

https://goo.gl/1g4w8a