ΦΕΡΜΟΥΑΡ – Μανίνα Ζουμπουλάκη, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2014

2017-05-01 17:42

Άλλο ένα αγαπημένο βιβλίο έρχεται αυτό το μήνα να προστεθεί στη λίστα της στήλης «Ταξιδεύοντας με τα βιβλία». Πρόκειται για το “Φερμουάρ” της αγαπημένης Μανίνας Ζουμπουλάκη που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2014 από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Πήρα το βιβλίο στα χέρια μου ένα πρωί του Φλεβάρη. Η αμεσότητα, ο γρήγορος ρυθμός της ιστορίας, η φωνή και τα λόγια των ηρώων με κράτησαν για ώρες καθηλωμένο στον καναπέ και με έβαλαν στη λίστα των «υπόπτων» για το θάνατο του Απόστολου του Υπουργού Ανεργίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, παρέα με την Αλίκη τη λαϊκή τραγουδίστρια, τη Μάγδα τη γραμματέα, την Κυρία Κούλα την καφετζού, την Ελένη τη σύζυγο, τη Δάφνη την κόρη και σκηνοθέτρια, τον Μιχάλη του γιου και μακιγιέρ, της Αρετής το “ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ”, της Καίτης της μοδίστρας…

Ένας θάνατος λοιπόν, ένα έγκλημα για εξιχνίαση. Όλοι, από το περιβάλλον του Υπουργού ύποπτοι. Όλοι ξέρουν μα δε μιλούν για τους δικούς του λόγους ο κάθε ένας. Κοινό τους σημείο το “Φερμουάρ” που βάζουν στα λόγια τους, στην αλήθεια, σε όσα δεν πρέπει να δουν το φως…

Η Μανίνα Ζουμπουλάκη με την έξυπνη δομή της ιστορίας, την επιλογή των ηρώων, το ύφος της γλώσσας που αλλάζει από ήρωα σε ήρωα, με τα περιστατικά, τη σχέση του Υπουργού με τους άλλους ήρωες, καταφέρνει να σε βάλει στην ιστορία από την πρώτη σελίδα του μυθιστορήματος. Σε κάνει να ακούσεις τις ανάσες των ηρώων, να νιώσεις την αγωνία τους, το φόβο, την απελπισία τους… Οι σελίδες του μυθιστορήματος γίνονται καθρέφτες μέσα από τους οποίους αντικρίζουμε κάθε φορά και ένα κομμάτι της κοινωνίας μας, την Ελλάδα του σήμερα, τα όσα βιώνουμε, σκεφτόμαστε.

Με αφορμή το φόνο του Υπουργού και μέσα από τις αφηγήσεις των ηρώων ερχόμαστε αντιμέτωποι με συμβιβασμένους γάμους, οικογενειακές σχέσεις στα όρια, παράνομους έρωτες, κοινωνικές αδικίες, με το Σύστημα και με τον τρόπο που λειτουργεί.

Θα κλείσω την ανάρτηση αυτού του μήνα με τα λόγια από το οπισθόφυλλο του βιβλίου καθώς δε θα ήθελα να προδώσω κάποιο κομμάτι της ιστορίας που θα έβαζε φρένο στη γρήγορη και ανατρεπτική εξέλιξή της.

 

Καλή ανάγνωση!

Για το BOOK TOUR, Χάρης Γαντζούδης.

 

 

Από το οπισθόφυλλο:

Όλα ξεκινούν με ένα έγκλημα, σχεδόν στυγερό. Μπλέκεται κόσμος – μια λαϊκή τραγουδίστρια, μια γραμματέας σε υπουργείο. Μια δημόσια υπάλληλος πρώην –και- νυν ιδεολόγος. Η σύζυγος του υπουργού. Η κόρη, σκηνοθέτρια, και ο γιος, μακιγιέρ. Η καφετζού, στο άσχετο. Η αστυνομία. Η μοδίστρα, άνεργη και σε απελπισία.

Σχέσεις, διαφθορά, έρωτας και θάνατος, διαπλοκή στο Δημόσιο: όλοι ψάχνουν για ένα νόημα στη ζωή τους. Όλοι κρύβουν λόγια. Ή κρύβουν κάτι σκοτεινό που κολυμπάει κοντά στην Αλήθεια.

Η Ελλάδα όπως είναι σήμερα – σε κρίση, με ανθρώπους που αναζητούν το Δίκιο και το Νόημα – ενώ ταυτόχρονα τα φοβούνται.

Με γυναίκες που αποφασίζουν ότι η Μοίρα (της χώρας και των αγαπημένων τους) δεν πρέπει να αφήνεται στην τύχη.

Το έγκλημα μπορεί να μην είναι αυτό που φαίνεται τελικά.

Και η Αλήθεια να είναι θέμα οπτικής γωνίας…    

Περιγραφή

50 μικρά πεζά, 50 κλικ δευτερολέπτων που αποτυπώνουν στιγμές φόβου, πανικού, απουσίας, απώλειας, αναζήτησης, μετάβασης, απόφασης, απελευθέρωσης… Στιγμές λίγο πριν το ξέσπασμα της μπόρας που όμως όταν περάσει θα φανεί ο ήλιος κι ο ουρανός θα καθαρίσει από τα σύννεφα, από ό,τι μας εμποδίζει να δούμε τον δρόμο που ανοίγεται μπροστά μας.

50 μικρά πεζά, 50 κλικ δευτερολέπτων μέσα από τα οποία ο συγγραφέας επιχειρεί να μας μεταφέρει εικόνες, συναισθήματα, αλήθειες, μιας εποχής που τρέχει κι αλλάζει και να μας βάλει στη ζωή ανθρώπων που είτε την ακολουθούν είτε μένουν αγκιστρωμένοι στον δικό τους κόσμο.

 

Αποκτήστε το άμεσα:

 www.tsoukatou.gr/nees-kyklofories/klik-deuteroleptwn-detail.html

 
«Σχολή μαθητευόμενων ποιητών»
 
Εγγραφές όλο τον χρόνο 
 
• Για κορίτσια και αγόρια δημοτικού (Ελλάδα, Κύπρο και ομογένεια)
• Ολοκληρωμένο πρόγραμμα 4 εβδομαδιαίων συναντήσεων
• Κόστος: 40 ευρώ – εφάπαξ, στο κόστος συμπεριλαμβάνεται η αποστολή του πτυχίου – βεβαίωση συμμετοχής και μια μικρή έκπληξη!
• Σύγχρονη και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση
(συναντήσεις μέσω της πλατφόρμας Zoom)
• Πρωτότυπα βίντεο, online παιχνίδια, δραστηριότητες αξιολόγησης, αυτοαξιολόγησης, αλληλεπίδρασης και ένα εφημεριδάκι που τα σπάει!
• Αναλυτική ανατροφοδότηση στις εργασίες των παιδιών
 
Αυτή η λογοτεχνική συντροφιά θα τα έχει όλα!
 
Συντονίζει ο ελληνοκύπριος ποιητής Θεοφάνης Θεοφάνους
Δηλώσεις συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση: theofanis_theofanous@yahoo.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6978198751

 

Απ' το οπισθόφυλλο της έκδοσης

Αυτό είναι το Αλάτι, που, εκτός απ' τα φαγητά μας, νοστιμίζει απ' το φθινόπωρο του 2019 και τη λογοτεχνία!

Άνθρωποι από Ελλάδα, Κύπρο και Αγγλία συνδεθήκαμε μέσω μιας συγγραφικής συντροφιάς μοναδικής.

Για δώδεκα εβδομάδες μοιραζόμασταν σκέψεις και συναισθήματα.

Μελετούσαμε διάφορα λογοτεχνικά είδη, γράφαμε κι ετοιμαζόμασταν σταδιακά για την έκδοση αυτού του βιβλίου.

Σήμερα ο α΄ κύκλος του εργαστηρίου συγγραφής παρουσιάζει τη δουλειά του.

ISBN: 978-618-85110-0-2

Νεοελληνική πεζογραφία, διήγημα, ποίηση

12,50

Ζητήστε το σε όλα τα φυσικά και ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία.


Αποκτήστε το άμεσα: 

https://www.booktourmagazine.com/