Ένα πρόσωπο πολλά συναισθήματα

2018-04-21 16:23

Ένα σημαντικό είδος φωτογραφίας αποτελεί η λήψη πορτραίτων. Έγχρωμα και ασπρόμαυρα πορτραίτα κυριαρχούν στη φωτογραφική βιομηχανία.

Κάθε μία λήψη πορτραίτου αποτελεί μια καλλιτεχνική εκπροσώπηση ενός προσώπου, στο οποίο το πρόσωπο και η έκφρασή του κυριαρχούν.

Η φωτογραφία αποτελεί ακαταμάχητη απόδειξη πως κάτι δεδομένο υπήρξε, συνέβη. Όταν το γεγονός έχει τελειώσει η εικόνα συνεχίζει να υπάρχει, αποδίδοντας στο γεγονός ένα είδος αθανασίας και σπουδαιότητας.

Η πρόθεση είναι να εμφανιστεί η ομοιότητα, η προσωπικότητα, ακόμα και η διάθεση του ατόμου. Για το λόγο αυτό, στη φωτογραφία, ένα πορτρέτο γενικά δεν είναι στιγμιότυπο, αλλά μια συνθετική εικόνα ενός ατόμου σε μια ακίνητη θέση.

Ένα πορτρέτο δείχνει συχνά ένα άτομο που κοιτάζει απευθείας τον φωτογράφο, προκειμένου να εμπλακεί με επιτυχία το θέμα με τον θεατή.

Όμως η κάθε φωτογραφία εκπέμπει διαφορετικά συναισθήματα και νοήματα ανάλογα με τη γωνία λήψης της φωτογραφίας αλλά και με το βλέμμα του προσώπου που φωτογραφίζεται.

Οι ακόλουθες φωτογραφίες προέρχονται από ένα προσωπικό μου πρότζεκτ με όνομα Inez στο οποίο φωτογράφισα την ίδια κοπέλα σε διαφορετικές τοποθεσίες και κάθε φωτογραφία εκπέμπει διαφορετικό νόημα και συναίσθημα.

Έμφαση δίνεται στα χαρακτηριστικά του προσώπου τα οποία προδίδουν το νόημα της φωτογραφίας και τα συναισθήματα που νιώθει εκείνη τη στιγμή η κοπέλα που φωτογραφίζεται.

 

Η πόζα του μοντέλου, φυσικά,παίζει σημαντικό ρόλο, ειδικά η στάση του σώματος. Δημιουργώντας γωνίες με το σώμα του μοντέλου προσδίδεται έμφαση στα χαρακτηριστικά που επιθυμεί ο φωτογράφος να τονίσει.


 

Όταν στο επιτρέπει ο φωτισμός αλλά και η τοποθεσία αποδίδει πολύ καλό αποτέλεσμα όταν «παίζεις» με τις σκιές και τις χρησιμοποιείς για να εμπλουτίσεις την φωτογραφία με παραπάνω στοιχεία εκτός από την έκφραση του μοντέλου.

 

 

 

Τα πορτραίτα τα διαβάζουμε όπως ένα κείμενο με πολλές λέξεις.Η παρατήρηση κάθε φωτογραφίας οδηγεί στην οπτική ανάγνωση κάθε στιγμής που έχει ήδη περάσει.

Οι φωτογραφίες πορτραίτων προσφέρουν στους ανθρώπους την ευκαιρία να μετατρέψουν την εμπειρία σε εικόνα, σε ενθύμιο και να βιώσουν στιγμές και συναισθήματα, ίσως και να ανά-βιώσουν.

Τέλος, κάθε φωτογράφος σε συνδιασμό με το μοντέλο που επιλέγει να φωτογραφίσει αποδίδει διαφορετικό νόημα και υπόσταση στην κάθε φωτογραφία. Οι λήψεις πορτραίτων αποτελούσαν και αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της φωτογραφίας λόγω των ποικίλων συναισθημάτων που προσφέρουν, επομένως αποτελούν μια καλή πρακτική επιφέροντας πάντα ένα μοναδικό και ξεχωριστό αποτέλεσμα καθώς κάθε φωτογράφος αποτυπώνει την κάθε στιγμή διαφορετικά.

 

Για το BOOK TOUR, Μαρία Μέρκου.

H σελίδα της αρθρογράφου στο facebook

https://goo.gl/1g4w8a

 

 
«Σχολή μαθητευόμενων ποιητών»
 
Εγγραφές όλο τον χρόνο 
 
• Για κορίτσια και αγόρια δημοτικού (Ελλάδα, Κύπρο και ομογένεια)
• Ολοκληρωμένο πρόγραμμα 4 εβδομαδιαίων συναντήσεων
• Κόστος: 40 ευρώ – εφάπαξ, στο κόστος συμπεριλαμβάνεται η αποστολή του πτυχίου – βεβαίωση συμμετοχής και μια μικρή έκπληξη!
• Σύγχρονη και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση
(συναντήσεις μέσω της πλατφόρμας Zoom)
• Πρωτότυπα βίντεο, online παιχνίδια, δραστηριότητες αξιολόγησης, αυτοαξιολόγησης, αλληλεπίδρασης και ένα εφημεριδάκι που τα σπάει!
• Αναλυτική ανατροφοδότηση στις εργασίες των παιδιών
 
Αυτή η λογοτεχνική συντροφιά θα τα έχει όλα!
 
Συντονίζει ο ελληνοκύπριος ποιητής Θεοφάνης Θεοφάνους
Δηλώσεις συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση: theofanis_theofanous@yahoo.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6978198751

 

Απ' το οπισθόφυλλο της έκδοσης

Αυτό είναι το Αλάτι, που, εκτός απ' τα φαγητά μας, νοστιμίζει απ' το φθινόπωρο του 2019 και τη λογοτεχνία!

Άνθρωποι από Ελλάδα, Κύπρο και Αγγλία συνδεθήκαμε μέσω μιας συγγραφικής συντροφιάς μοναδικής.

Για δώδεκα εβδομάδες μοιραζόμασταν σκέψεις και συναισθήματα.

Μελετούσαμε διάφορα λογοτεχνικά είδη, γράφαμε κι ετοιμαζόμασταν σταδιακά για την έκδοση αυτού του βιβλίου.

Σήμερα ο α΄ κύκλος του εργαστηρίου συγγραφής παρουσιάζει τη δουλειά του.

ISBN: 978-618-85110-0-2

Νεοελληνική πεζογραφία, διήγημα, ποίηση

12,50

Ζητήστε το σε όλα τα φυσικά και ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία.


Αποκτήστε το άμεσα: 

https://www.booktourmagazine.com/