«ΕΝΑ ΑΞΕΧΑΣΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ»: Όταν έκλαψε η Φρίντα…

2018-07-19 09:23

Το ξέσπασμα με κλάμα ορίζει την αποδοχή της απώλειας και τον πόνο της, αλλά και το γλυκοχάραμα μιας νέας ελπίδας μέσα απ’ το φως μιας νέας ζωής. Το σωτήριο κλάμα εδώ του παιδιού για την μεγάλη απώλεια της μητέρας του θα έρθει στο φινάλε και θα λυτρώσει τόσο εκείνο όσο και τους θεατές. Μέχρι εκείνη την στιγμή αιωρείται πάνω τους σαν στοιχειωμένο φάντασμα η πρώτη φράση της ταινίας: «Γιατί δεν κλαις;»…

Myfim

Η Κάρλα Σιμόν στο εντυπωσιακό της σκηνοθετικό ντεμπούτο δείχνει εξαιρετικά διαβασμένη γύρω απ’ τον τρόπο με τον οποίο κατανοούν τα παιδιά τον θάνατο και τις 4 βασικές έννοιες οι οποίες είναι άμεσα συνδεδεμένες με αυτόν: η αναστρεψιμότητα, η οριστικότητα, το αναπόφευκτο και η αιτιότητα. Κάθε μία από αυτές τις τέσσερις έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο πόσο επιτυχημένα αντιλαμβάνεται (αλλά και διαχειρίζεται) το κάθε παιδί την απώλεια. Οι εικόνες που επιλέγει άλλωστε είναι χαρακτηριστικές όπως η απόθεση αντικειμένων στο αγαλματάκι της Παναγίας ή σφαγή του αμνού με το αίμα να ρέει. Οι αντιδράσεις της Φρίντα αποτυπώνονται άψογα με τ’ ανάμεικτα συναισθήματα αποδοχής και άρνησης απέναντι στην απώλεια της μητέρας να παρασέρνουν τους θεατές στο δράμα που βιώνει. Η προσαρμογή της στο ιδανικό περιβάλλον της οικογένειας του θείου της, επανακαθορίζει τον ρόλο της, κατακτά νέες δεξιότητες, ανακαλύπτει νέες δυνάμεις και ικανότητες καθώς επανακαθορίζει τον εαυτό της.

Ο τρόπος κινηματογράφησης μου θύμισε έντονα τον Δήμο Αβδελιώτη στο «Δέντρο που πληγώναμε» με την φύση να κυριαρχεί, την παιδική τρυφερότητα να πρωταγωνιστεί, την κάμερα να κινείται ελεύθερα και ανεπιτίδευτα σε πρόσωπα και χώρους και τα προσωπικά βιώματα αντίστοιχα να καθορίζουν τα μικρά και μεγάλα μυστικά της ταινίας.

Δεν θα βρείτε τον εύκολο μελοδραματισμό ούτε την γλυκερή ευκολία διαχείρισης της απώλειας, αλλά την λύτρωση και την αισιοδοξία διασχίζοντας το μονοπάτι της πιο μεγάλης πίκρας για την ψυχή ενός παιδιού. Μπείτε στα παπούτσια της Φρίντα κι ακολουθήστε την!

 

Για το BOOK TOUR, Τάσος Μαργέλος.

 
«Σχολή μαθητευόμενων ποιητών»
 
Εγγραφές όλο τον χρόνο 
 
• Για κορίτσια και αγόρια δημοτικού (Ελλάδα, Κύπρο και ομογένεια)
• Ολοκληρωμένο πρόγραμμα 4 εβδομαδιαίων συναντήσεων
• Κόστος: 40 ευρώ – εφάπαξ, στο κόστος συμπεριλαμβάνεται η αποστολή του πτυχίου – βεβαίωση συμμετοχής και μια μικρή έκπληξη!
• Σύγχρονη και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση
(συναντήσεις μέσω της πλατφόρμας Zoom)
• Πρωτότυπα βίντεο, online παιχνίδια, δραστηριότητες αξιολόγησης, αυτοαξιολόγησης, αλληλεπίδρασης και ένα εφημεριδάκι που τα σπάει!
• Αναλυτική ανατροφοδότηση στις εργασίες των παιδιών
 
Αυτή η λογοτεχνική συντροφιά θα τα έχει όλα!
 
Συντονίζει ο ελληνοκύπριος ποιητής Θεοφάνης Θεοφάνους
Δηλώσεις συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση: theofanis_theofanous@yahoo.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6978198751

 

Απ' το οπισθόφυλλο της έκδοσης

Αυτό είναι το Αλάτι, που, εκτός απ' τα φαγητά μας, νοστιμίζει απ' το φθινόπωρο του 2019 και τη λογοτεχνία!

Άνθρωποι από Ελλάδα, Κύπρο και Αγγλία συνδεθήκαμε μέσω μιας συγγραφικής συντροφιάς μοναδικής.

Για δώδεκα εβδομάδες μοιραζόμασταν σκέψεις και συναισθήματα.

Μελετούσαμε διάφορα λογοτεχνικά είδη, γράφαμε κι ετοιμαζόμασταν σταδιακά για την έκδοση αυτού του βιβλίου.

Σήμερα ο α΄ κύκλος του εργαστηρίου συγγραφής παρουσιάζει τη δουλειά του.

ISBN: 978-618-85110-0-2

Νεοελληνική πεζογραφία, διήγημα, ποίηση

12,50

Ζητήστε το σε όλα τα φυσικά και ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία.


Αποκτήστε το άμεσα: 

https://www.booktourmagazine.com/