ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ
«Μοτοσυκλέτα μεγάλου κυβισμού συγκρούστηκε χθες το βράδυ με Ι.Χ. αυτοκίνητο. Ο οδηγός της μηχανής, που είχε αναπτύξει υπερβολική ταχύτητα, πέρασε στο αντίθετο ρεύμα και έπεσε με δύναμη πάνω στο διερχόμενο αυτοκίνητο, χωρίς ο οδηγός του να προλάβει να αντιδράσει. Και οι δυο οδηγοί βρήκαν τραγικό θάνατο, ενώ απ’ το αυτοκίνητο ανασύρθηκε βαριά τραυματισμένη μία γυναίκα, της οποίας η κατάσταση σύμφωνα με τις τελευταίε πληροφορίες θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη…».
-Εμμανούηλ, πάρε τα παιδιά κι ελάτε. Το τραπέζι είναι έτοιμο, ακούστηκε η κεφάτη φωνή της Αντριάνας μέσα από τη γεμάτη γαργαλιστικές μυρωδιές κουζίνα.
Στο οβάλ τραπέζι ήταν στρωμένο το άψογα κολλαρισμένο λευκό τραπεζομάντηλο και το καλό σερβίτσιο, ενώ ένα βάζο με λουλούδια συμπλήρωνε τη χαρούμενη κυριακάτικη ατμόσφαιρα. Τα πάντα ήταν συγυρισμένα με επιμέλεια: τα πιάτα και τα σκεύη που είχαν χρησιμοποιηθεί πλυμένα, σκουπισμένα και τακτοποιημένα στις θέσεις τους, ο νεροχύτης πεντακάθαρος, οι ηλεκτρικές συσκευές αστραφτερές σαν άθικτες, το χαλί σκουπισμένο και τα ντουλάπια δίχως ίχνος δαχτυλιάς, σαν καινούρια. Η μόνη ένδειξη πως κάποιος είχε προηγουμένως μαγειρέψει εκεί μέσα ήταν τα ευχάριστα αρώματα που ανέδυαν τα φρεσκοψημένα φαγητά και γλυκά.
-Εμμανουήλ, ξαναφώναξε η νεαρή γυναίκα και κατευθύνθηκε στο σαλόνι.
Ένας άντρας λίγο μετά τα τριάντα ήταν καθισμένος μπροστά σε μια μεγάλη τηλεόραση και δυο πιτσιρίκια έπαιζαν ήσυχα πάνω στο παχύ χαλί με μία στοίβα λούτρινα ζωάκια κάθε είδους, μεγέθους και χρώματος.
-Το φαγητό θα κρυώσει, συνέχισε η γυναίκα στέλνοντας ένα φιλί στα παιδιά της. Τι βλέπεις με τόση αφοσίωση;
-Τίποτα, γλυκιά μου, για ένα ατύχημα έλεγαν, απάντησε και έκλεισε την τηλεόραση.
Πλησίασε και πήρε αγκαλιά το ένα μικρό. Το άλλο είχε ήδη προλάβει να σκαρφαλώσει στη φιλόξενη αγκαλιά της μητέρας του.
Ήταν 20 Απριλίου. Παρόλ’ αυτά ο καιρός θύμιζε καλοκαίρι. Μια ευτυχισμένη οικογένεια έπαιρνε το κυριακάτικο γεύμα της. Την ίδια στιγμή μια νεαρή γυναίκα έδινε την πιο σοβαρή μάχη της ζωής της. Μια μάχη σκληρή και άνιση. Μα για πολύ κόσμο -ίσως για την πλειοψηφία- αυτό δεν είχε καμία σημασία. Ο πόνος κι η δυστυχία έσβηναν αστραπιαία με το πάτημα ενός μαγικού κουμπιού.
«Τίποτα, για ένα ατύχημα έλεγαν…»
«Τίποτα…»
«Τ ί π ο τ α…»
………………………………………………………………………
ΤΕΛΟΣ
Γιώτα Κοτσαύτη (Ανέκδοτο κείμενο)
Για το BOOK TOUR, Γιώτα Κοτσαύτη
«…Μέσα στο κεφάλι μου έχω ολόκληρη στρατιά από ανθρώπους που παρακαλούν να βγουν έξω και να πάρουν διαταγές…»
ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΟΦ, Η τέχνη της γραφής, εκδόσεις Πατάκη
Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!
Βραχεία λίστα
Κρατικών Βραβείων Κύπρου
Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους
"Σχολή μαθητευόμενων ποιητών
Για εκπαιδευτικούς σχολικής ηλικίας
Τι θα έλεγα στους μαθητές μου"
Ένα ολότελα μαγικό ταξίδι στη χώρα της ποίησης.
Μυστικά, τεχνικές και συμβουλές για να μεταλαμπαδεύεστε στους μελλοντικούς ομότεχνους. Βήμα βήμα. Από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι το τελικό κείμενο. Πώς από μια λέξη, από μια φευγαλέα κίνηση, μπορεί να γεννηθεί ένα ποίημα. Ένα οδοιπορικό στο μέρος όπου τ' ασήμαντα για πολλούς έχουν αξία. Είστε προσκεκλημένοι σε μια μεγάλη γιορτή, γεμάτη κέφι, χορό, μουσική!
Έναρξη: Εγγραφές όλο τον χρόνο
• Για εκπαιδευτικούς και για όσους εμπλέκονται με την ανατροφή των παιδιών (Ελλάδα, Κύπρο και ομογένεια)
• Ολοκληρωμένο πρόγραμμα 4 εβδομαδιαίων συναντήσεων
• Κόστος: 50 ευρώ - εφάπαξ, στο κόστος συμπεριλαμβάνεται η αποστολή της βεβαίωσης συμμετοχής και μια μικρή έκπληξη!
• Σύγχρονη και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση (συναντήσεις μέσω της πλατφόρμας Zoom)
• Πρωτότυπα βίντεο, online παιχνίδια, δραστηριότητες αξιολόγησης, αυτοαξιολόγησης, αλληλεπίδρασης και ένα εφημεριδάκι που τα σπάει!
• Αναλυτική ανατροφοδότηση στα ποιήματα των εκπαιδευτικών
Αυτή η λογοτεχνική συντροφιά θα τα έχει όλα!
Συντονίζει ο ελληνοκύπριος ποιητής Θεοφάνης Θεοφάνους
Δηλώσεις συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση: theofanis_theofanous@yahoo.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6978198751
ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ
Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη
Λίγα λόγια για το παραμύθι
"Αριάδνη, η νύχτα των Πεφταστεριών" του Θεοφάνη Θεοφάνους,
εικονογράφηση Ιωάννα Αθανασοπούλου - Ελληνοεκδοτική.
Όσα κι αν πέφτουν αστέρια,
μοναχά ένα χρειάζεσαι
για ν’ αλλάξεις τον κόσμο.
Η Αριάδνη, μια έμπειρη και γρήγορη αραχνομοδίστρα,
αργούσε να επιλέξει τι θα ήθελε από ένα πεφταστέρι.
Πάντα κάποιος την προλάβαινε.
Ποτέ, κανένα της όνειρο δεν γινόταν πραγματικότητα.
Μια μέρα, όμως, που ο θυμός της έκανε γκλιν γκλον
και η καρδιά της τικ τακ,
η Αριάδνη αποφάσισε να πλέξει ένα τεράστιο δίχτυ και…
Το βιβλίο περιλαμβάνει
Διαθεματικές Προτάσεις Δραστηριοτήτων
από την εκπαιδευτικό Μελίνα Ιντζέ.
Ένα παραμύθι ενσυναίσθησης.
Κάθε αντίτυπο του βιβλίου περιλαμβάνει
Πιστοποιητικό κυριότητας αληθινού αστεριού
Αποκτήστε το άμεσα: ellinoekdotiki.gr/gr/ekdoseis/i/ariadni-i-nuxta-twn-peftasteriwn
Πληροφορίες-παραγγελίες,
καθημερινά από τις 9.00 ως τις 17.00
στο 210-36.13.676
✉ info@ellinoekdotiki.gr
"Λέσχη παραμυθάδων"
Πώς ξεκινάμε να γράφουμε μια ιστορία; Πώς από μια λέξη, από μια φευγαλέα κίνηση, από έναν ήχο μπορεί να γεννηθεί ένα παραμύθι; Μυστικά, τεχνικές και συμβουλές προς μελλοντικούς ομότεχνους. Βήμα βήμα. Από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι το τελικό κείμενο. Ένα οδοιπορικό στο μέρος όπου τ' ασήμαντα έχουν αξία. Ελάτε να ξετυλίξουμε παρέα το κουβάρι των λέξεων που ενώνει τη γη με τον ουρανό.
Για παιδιά δημοτικού (Από Β΄ έως και ΣΤ΄ Δημοτικού) Σύγχρονη και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση (συναντήσεις μέσω της πλατφόρμας Zoom) Ολοκληρωμένο πρόγραμμα 5 εβδομαδιαίων συναντήσεων
Έναρξη: Εγγραφές όλο τον χρόνο Κόστος: 50 ευρώ (εφάπαξ) Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής Τo εργαστήριo συντονίζει ο Θεοφάνης Θεοφάνους Εγγραφές-πληροφορίες:
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6978198751