ΕΛΕΝΗ Ή Ο ΚΑΝΕΝΑΣ – Ρέα Γαλανάκη, Εκδόσεις Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, 2014

2017-09-01 17:07

Καλωσορίσουμε το Σεπτέμβριο με μια επιλογή βιβλίου που για καιρό υπήρχε στο μυαλό μου. Για καιρό με περίμενε υπομονετικά στο ράφι της βιβλιοθήκης μέχρι να βρω το χρόνο να ασχοληθώ μαζί του. Μα πάντα κάτι προέκυπτε. Πάντα κάτι άλλο έπαιρνε τη θέση του κι η «Ελένη» έμενε πίσω. Χωρίς να παραπονιέται, χωρίς να διαμαρτύρεται. Υπομονετικά περίμενε τη σειρά της. Όπως και στην πραγματικότητα, όπου κλεισμένη για περισσότερα από είκοσι χρόνια στο γενέθλιο σπίτι της περίμενε το τέλος. Μα η ανάγνωση του μυθιστορήματος δεν ήταν παρά μια αρχή, ένα ανοιχτό παράθυρο σε μια ζωή ενδιαφέρουσα, περιπετειώδη, τη ζωή της Ελένης Μπούκουρα – Αλταμούρα, της πρώτης Ελληνίδας ζωγράφου που κατόρθωσε να σπουδάσει την Τέχνη της σε μια εποχή που κάτι τέτοιο ήταν απαγορευμένο στο φύλο της.

Η ιστορία ξεκινά. Στο πρώτο μέρος του μυθιστορήματος, η συγγραφέας μας μεταφέρει στις Σπέτσες, τον τόπο όπου γεννήθηκε και ζούσε η Ελένη με την οικογένεια της. Στον τόπο όπου για πρώτη φορά εκδήλωσε την αγάπη της για τη ζωγραφική. Κι από εκεί στο Ναύπλιο για να καταλήξουν οικογενειακώς στην Αθήνα, σε ένα σπίτι στην Πλάκα. Ο πατέρας της Γιάννης Μπούκουρας αγοράζει το Θέατρο των Αθηνών (ή Θέατρο Μπούκουρα) ενώ η κόρη του Ελένη αρχίζει να φοιτά στη Σχολή Χιλλ όπου ζωγράφιζε συνέχεια: στα διαλλείματα μα και κατά τη διάρκεια του μαθήματος και τιμωρήθηκε για αυτό.

«…Στάθηκε όρθια μέσα στην τάξη με το δεξιό της χέρι υψωμένο. Στα δάχτυλα του είχε το μολύβι, αφού οι ένοχοι, όταν διαπομπεύονται, πρέπει να επιδεικνύουν τα σύνεργα του εγκλήματος…».

Κι αυτή η τιμωρία ήταν που έκανε την Ελένη να ορκιστεί πως η ζωγραφική είναι ο δικός της δρόμος κι ας πλήρωνε για αυτή την απόφαση.

«…Τότε όμως αποφάσισε ότι θα γίνει οπωσδήποτε ζωγράφος, ακόμη κι αν αυτό σήμαινε να μείνει δια βίου διαφορετική από τα συνομήλικα κορίτσια και από τις γυναίκες του σογιού της… ».

Έτσι συνέχιζε να ζωγραφίζει κρυφά τα βράδια χρησιμοποιώντας ότι είχε απομείνει από τα κεριά που έκαιγαν στους κοινόχρηστους χώρους.

«…Πριν ακόμη φέξει κατέβαινε από τους κοιτώνες κι έκλεβε τα απομεινάρια, τα δίπλωνε μέσα στη σκούρα της εσάρπα και επέστρεφε να κοιμηθεί για πολύ λίγο, ώσπου να ακούσει το εγερτήριο…».

Βλέποντας ο πατέρας τη μανία της κόρης του για την ζωγραφική, στιγμή δεν την απέτρεψε. Αντίθετα προσέλαβε τον Ιταλό Ραφαέλο Τσέκολι για να τη διδάξει την Τέχνη που τόσο αγαπούσε.

«…Τα μαθήματα τους κράτησαν αρκετά χρόνια. Ο δάσκαλος, που γνώριζε ανατομία, δίδαξε στην Ελένη την ανθρώπινη πλευρά των αγαλμάτων. Ο ίδιος, μεγάλος γνώστης της αρχαίας τέχνης, δίδαξε στη μαθήτριά του την ιερότητα κυρίως του γυμνού…».

Και κάπως έτσι περνάμε στο δεύτερο μέρος του μυθιστορήματος όπου η συγγραφέας δίνει τη σκυτάλη της ιστορίας στην ίδια την Ελένη η οποία μας διηγείται τη συνέχεια της ζωής της. Πρώτος σταθμός το ταξίδι με τον πατέρα της στην Ιταλία όπου εκείνη θα συνέχιζε τις σπουδές της. Για να αποκτήσει πρόσβαση στη γνώση, κι ενώ ο πατέρας της είχε επιστρέψει στην Ελλάδα, απαρνήθηκε τη γυναικεία φύση της και μεταμφιέστηκε στον “Κανένα”.

«…Κι εγώ, αποφασίζοντας εκείνο το πρωί σε μιαν ξένη πολιτεία να δώσω ως άντρας εξετάσεις, ενδεχομένως να ζήσω έτσι λίγα χρόνια, γέννησα τον εαυτό μου ως Κανένα… ».

Δεύτερος σταθμός ο έρωτας της για τον επίσης ζωγράφο Σαβέριο Αλταμούρα για τον οποίο ασπάστηκε τον καθολικισμό για να τον παντρευτεί κι έτσι να αποκτήσουν το όνομα του τα παιδιά που είχαν αποκτήσει εκτός γάμου, ο Ιωάννη και η Σοφία. Μόνο ο τρίτος τους γιος, ο Αλέξανδρος γεννήθηκε “νόμιμα”. Μα η ευτυχία δεν κράτησε για πολύ. Ο Σαβέριο εγκατέλειψε την Ελένη για την Αγγλίδα ζωγράφο Τζέην Χέιν.

Τρίτος σταθμός η επιστροφή της Ελένης στην Αθήνα, όπου για να μεγαλώσει τη Σοφία και τον Ιωάννη (μιας και ο Αλέξανδρος έμεινε πίσω και τον οποίο η Ελένη συνάντησε χρόνια μετά στις Σπέτσες) εργάζεται ως ζωγράφος. Μετά το θάνατο όμως του πατέρα της αποφασίζει να εγκατασταθεί μόνιμα στον τόπο ο οποίος τη γέννησε. Έτσι εγκαταλείπει την Αθήνα και μετακομίζει μόνιμα στις Σπέτσες. Στο σπίτι που γεννήθηκε, έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής μόνη, απομονωμένη από τον έξω κόσμο. Μόνη συντροφιά η πιστή της υπηρέτρια Λασκαρίνα και ο γάτος της μιας και τα δυο παιδιά της είχαν πεθάνει από φυματίωση. Μόνη, χωρίς να δημιουργεί πια πάνω στον καμβά, συνομιλώντας με φαντάσματα και τη θάλασσα. Μόνη με φήμες για μαγεία και τρέλα να ακολουθούν το όνομα της.

Στο τελευταίο μέρος του βιβλίου, η συγγραφέας παίρνει ξανά τη σκυτάλη και μας διηγείται τα μετά θάνατον, τα λίγα που είχαν απομείνει να θυμίζουν την Ελένη που είχε επιλέξει να ζει ως ο Κανένας.

«…Η Νίνα έσκυβε κιόλας πάνω από τις λαμπάδες. Άγνωστο αν ακούστηκε, η Ελένη όμως, ή ο Κανένας, πρόλαβε να πει ότι η αγάπη τούτη είναι κι η μόνη χαρισμένη ανάσταση, καθώς το πικραμύγδαλο της φλόγας της στριβόταν σε λεπτή κλωστή καπνού.».

Όταν τελείωσα το βιβλίο άρχισα να ψάχνω πληροφορίες για την Ελένη Αλταμούρα. Οι πληροφορίες δεν είναι πολλές, όπως και τα έργα της, μιας και η ίδια – όπως λέγεται – τα κατέστρεψε μετά το θάνατο του γιου της Ιωάννη. Δε μπορώ λοιπόν να μη θαυμάσω την εξαιρετική έρευνα της Ρέας Γαλανάκη, τον τρόπο που μπλέκει την πραγματικότητα με το μύθο αλλά και το θαυμάσιο χειρισμό της γλώσσας.

Τέλος, αν ψάχνετε το επόμενο βιβλίο που θα διαβάσετε, το μυθιστόρημα «Ελένη ή ο Κανένας» είναι κάτι παραπάνω από καλή επιλογή. Μέσα από τις σελίδες του θα παρακολουθήσετε την ανατρεπτική ζωής της πρώτης Ελληνίδας ζωγράφου, τη ζωή μιας σπουδαίας γυναίκας η οποία τόλμησε να ακολουθήσει το δρόμο της, να πάει κόντρα στην κοινωνία της εποχής και να ζήσει όπως η καρδιά της πρόσταζε κι ας έμεινε για τους πολλούς ο Κανένας.

 

Καλή ανάγνωση!

Για το BOOK TOUR, Χάρης Γαντζούδης.

Περιγραφή

50 μικρά πεζά, 50 κλικ δευτερολέπτων που αποτυπώνουν στιγμές φόβου, πανικού, απουσίας, απώλειας, αναζήτησης, μετάβασης, απόφασης, απελευθέρωσης… Στιγμές λίγο πριν το ξέσπασμα της μπόρας που όμως όταν περάσει θα φανεί ο ήλιος κι ο ουρανός θα καθαρίσει από τα σύννεφα, από ό,τι μας εμποδίζει να δούμε τον δρόμο που ανοίγεται μπροστά μας.

50 μικρά πεζά, 50 κλικ δευτερολέπτων μέσα από τα οποία ο συγγραφέας επιχειρεί να μας μεταφέρει εικόνες, συναισθήματα, αλήθειες, μιας εποχής που τρέχει κι αλλάζει και να μας βάλει στη ζωή ανθρώπων που είτε την ακολουθούν είτε μένουν αγκιστρωμένοι στον δικό τους κόσμο.

 

Αποκτήστε το άμεσα:

 www.tsoukatou.gr/nees-kyklofories/klik-deuteroleptwn-detail.html

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός εξωφύλλου - οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο συγγραφής-εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

"Σχολή μαθητευόμενων ποιητών

Για εκπαιδευτικούς σχολικής ηλικίας

Τι θα έλεγα στους μαθητές μου"

 

Ένα ολότελα μαγικό ταξίδι στη χώρα της ποίησης.

Μυστικά, τεχνικές και συμβουλές για να μεταλαμπαδεύεστε στους μελλοντικούς ομότεχνους. Βήμα βήμα. Από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι το τελικό κείμενο. Πώς από μια λέξη, από μια φευγαλέα κίνηση, μπορεί να γεννηθεί ένα ποίημα. Ένα οδοιπορικό στο μέρος όπου τ' ασήμαντα για πολλούς έχουν αξία. Είστε προσκεκλημένοι σε μια μεγάλη γιορτή, γεμάτη κέφι, χορό, μουσική!

 

Έναρξη: Εγγραφές όλο τον χρόνο

• Για εκπαιδευτικούς και για όσους εμπλέκονται με την ανατροφή των παιδιών (Ελλάδα, Κύπρο και ομογένεια)

• Ολοκληρωμένο πρόγραμμα 4 εβδομαδιαίων συναντήσεων

• Κόστος: 50 ευρώ - εφάπαξ, στο κόστος συμπεριλαμβάνεται η αποστολή της βεβαίωσης συμμετοχής και μια μικρή έκπληξη!

• Σύγχρονη και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση (συναντήσεις μέσω της πλατφόρμας Zoom)

• Πρωτότυπα βίντεο, online παιχνίδια, δραστηριότητες αξιολόγησης, αυτοαξιολόγησης, αλληλεπίδρασης και ένα εφημεριδάκι που τα σπάει!

• Αναλυτική ανατροφοδότηση στα ποιήματα των εκπαιδευτικών

 

Αυτή η λογοτεχνική συντροφιά θα τα έχει όλα!

Συντονίζει ο ελληνοκύπριος ποιητής Θεοφάνης Θεοφάνους

Δηλώσεις συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση: theofanis_theofanous@yahoo.gr

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6978198751

www.ekdoseisalati.com

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους *
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο συγγραφής - εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

 

Λίγα λόγια για το παραμύθι 

"Αριάδνη, η νύχτα των Πεφταστεριών" του Θεοφάνη Θεοφάνους, 

εικονογράφηση Ιωάννα Αθανασοπούλου - Ελληνοεκδοτική.

Όσα κι αν πέφτουν αστέρια,
μοναχά ένα χρειάζεσαι 
για ν’ αλλάξεις τον κόσμο.


Η Αριάδνη, μια έμπειρη και γρήγορη αραχνομοδίστρα,
αργούσε να επιλέξει τι θα ήθελε από ένα πεφταστέρι. 
Πάντα κάποιος την προλάβαινε. 
Ποτέ, κανένα της όνειρο δεν γινόταν πραγματικότητα. 
Μια μέρα, όμως, που ο θυμός της έκανε γκλιν γκλον 
και η καρδιά της τικ τακ, 
η Αριάδνη αποφάσισε να πλέξει ένα τεράστιο δίχτυ και…

Το βιβλίο περιλαμβάνει
Διαθεματικές Προτάσεις Δραστηριοτήτων 

από την εκπαιδευτικό Μελίνα Ιντζέ.

 

Ένα παραμύθι ενσυναίσθησης.
Κάθε αντίτυπο του βιβλίου περιλαμβάνει 
Πιστοποιητικό κυριότητας αληθινού αστεριού 

Αποκτήστε το άμεσα: ellinoekdotiki.gr/gr/ekdoseis/i/ariadni-i-nuxta-twn-peftasteriwn

Πληροφορίες-παραγγελίες, 
καθημερινά από τις 9.00 ως τις 17.00 

στο 210-36.13.676

✉ info@ellinoekdotiki.gr

«Σχολή μαθητευόμενων ποιητών»
 
Έναρξη: Εγγραφές όλο τον χρόνο
 
• Για κορίτσια και αγόρια δημοτικού (Ελλάδα, Κύπρο και ομογένεια)
• Ολοκληρωμένο πρόγραμμα 4 εβδομαδιαίων συναντήσεων
• Κόστος: 40 ευρώ – εφάπαξ, στο κόστος συμπεριλαμβάνεται η αποστολή του πτυχίου – βεβαίωση συμμετοχής και μια μικρή έκπληξη!
• Σύγχρονη και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση (συναντήσεις μέσω της πλατφόρμας Zoom)
• Πρωτότυπα βίντεο, online παιχνίδια, δραστηριότητες αξιολόγησης, αυτοαξιολόγησης, αλληλεπίδρασης και ένα εφημεριδάκι που τα σπάει!
• Αναλυτική ανατροφοδότηση στις εργασίες των παιδιών
 
Αυτή η λογοτεχνική συντροφιά θα τα έχει όλα!
 
Συντονίζει ο ελληνοκύπριος ποιητής Θεοφάνης Θεοφάνους
 
Δηλώσεις συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση: theofanis_theofanous@yahoo.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6978198751 

 

 

"Λέσχη παραμυθάδων"

Πώς ξεκινάμε να γράφουμε μια ιστορία; Πώς από μια λέξη, από μια φευγαλέα κίνηση, από έναν ήχο μπορεί να γεννηθεί ένα παραμύθι; Μυστικά, τεχνικές και συμβουλές προς μελλοντικούς ομότεχνους. Βήμα βήμα. Από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι το τελικό κείμενο. Ένα οδοιπορικό στο μέρος όπου τ' ασήμαντα έχουν αξία. Ελάτε να ξετυλίξουμε παρέα το κουβάρι των λέξεων που ενώνει τη γη με τον ουρανό. 

Για παιδιά δημοτικού (Από Β΄ έως και ΣΤ΄ Δημοτικού)  Σύγχρονη και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση  (συναντήσεις μέσω της πλατφόρμας Zoom) Ολοκληρωμένο πρόγραμμα 5 εβδομαδιαίων συναντήσεων                                                     

Έναρξη: Εγγραφές όλο τον χρόνο Κόστος: 50 ευρώ (εφάπαξ)  Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής Τo εργαστήριo συντονίζει ο Θεοφάνης Θεοφάνους Εγγραφές-πληροφορίες:

theofanis_theofanous@yahoo.gr 

www.ekdoseisalati.com

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6978198751