Dune-Μέρος Δεύτερο: Να ’χα 1.000 μάτια!

2024-04-25 22:32

Αν μπορούσα να διαλέξω μονάχα μία ταινία που θα έβλεπα φέτος σε σκοτεινή αίθουσα και τις υπόλοιπες απ’ τον καναπέ με το home cinema, θα ήταν ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ αυτή! Είναι απλά ΑΔΥΝΑΤΟΝ να εκτιμήσεις κάπου αλλού το κινηματογραφικό μεγαλείο της, τόσο οπτικά, όσο κι ακουστικά. Πώς να χωρέσει αυτός ο πλούτος σε μια τηλεοπτική οθόνη;… Σαν να θες να εκτιμήσεις μια συμφωνική ορχήστρα ακούγοντάς την από τρανζιστοράκι! Ένα δώρο υψηλού κόστους και ποιότητας 2,5 ωρών απ’ τον Ντενί Βιλνέβ που αξίζει σε όποιον αγαπά τον κινηματογράφο!

Reddit

Αν ξεκινήσεις να μιλάς για το εικαστικό μέρος της ταινίας, θα αδικήσεις τον πλούτο του αφηγηματικού… την ίδια πρόταση δοκίμασα και αντιστρόφως και κατέληξα ότι κάποιο κομμάτι της θ’ αδικήσω! Εξαιρετικά δομημένοι κι εκτελεσμένοι χαρακτήρες και ονειρικές εικόνες από ευφάνταστα σκάφη, μονομαχίες που κόβουν την ανάσα στην πρώτη γραμμή.

Το βασικό πρωταγωνιστικό τρίο θυμίζει έντονα το αντίστοιχο του Μάτριξ. Μόνο που εδώ στον κεντρικό μεσσιανικό ρόλο του Πολ Ατρείδη, έχουμε κι έναν υψηλού επιπέδου ηθοποιό, τον Τ. Σαλαμέ. Η εναλλαγή από θλιμμένο κι ευάλωτο πριγκιπόπουλο σε οργισμένο επαναστάτη ορκισμένο για ελευθερία, σε αφήνει έκπληκτο αρχικά, γοητευμένο στο φινάλε. Η αγαπημένη του Τσέινι (Ζεντάγια) αποτελεί την καθαρότητα κι αγνότητα που απαιτεί το μυαλό του θεατή για ν’ αντέξει τα υπόγεια και παραπλανητικά σχέδια των ηγετών της. Όσο για τον Στίλγκαρ (Μπαρδέμ) αγγίζει τις ατάκες του Μορφέα με άλλο χρώμα δέρματος, αλλά με την ίδια βαθιά πίστη!

Η μαεστρική διαχείριση εντάσεων και ήρεμων πλάνων στην έρημο, όπου πετάγονται άξαφνα τεράστια σκουλήκια για να τα καβαλήσουν οι ήρωές μας, αποδεικνύει ότι κάποια ταλέντα σαν αυτό του Βιλνέβ είναι φτιαγμένα από κάποιο σπάνιο υλικό. Το υλικό που χρειάζεται για να ηγείσαι μεγάλων αλλαγών στο είδος του υπερηρωικού κινηματογράφου. Παίρνει τον τίτλο με το σπαθί του και είναι έτοιμος να κάνει κομμάτια το σπαθί όποιου τον αμφισβητήσει!

Υ.Γ.: Όσο για την τρομερή επιλογή του  Όστιν Μπάτλερ στον ρόλο του επαρσιακού και τυφλωμένου για εξουσία, επίλεκτου των Χαρκόνεν, πιθανότατα θα έκανε τον Στινγκ να κοκκινίσει από ντροπή, που τόλμησε να υποδυθεί τότε τον αντίστοιχο ρόλο!!

 

Για το BOOK TOUR, Τάσος Μαργέλος.

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη