«DUNE»: Gourmet αισθητική για απαιτητικούς σινεφίλ…

2022-03-21 14:07

Υπάρχουν στιγμές που λαχταράς ένα «βρώμικο» απ’ την καντίνα στο δρόμο κι άλλες που επιθυμείς ένα υψηλού επιπέδου πιάτο που θα γαργαλήσει τον ουρανίσκο σου με την μοναδικότητά του. Ο Ν. Βιλνέβ, σαν έτοιμος από καιρό, παίρνει στα χέρια του το δοκιμασμένο πιάτο του Ν. Λιντς και με μαεστρία παρουσιάζει ένα χάρμα ιδέσθαι για τα μάτια των πλέον απαιτητικών σινεφίλ. Το σερβίρισμα στην σκοτεινή αίθουσα αναλαμβάνει ο νέος αγαπημένος «πρίγκηπας», Τ. Σαλαμέ! Τέτοιες απολαύσεις αλλού βραβεύονται με αστέρια Michelin, εδώ με όσκαρ… και δικαίως!!

Forbes

Πόση αυτοπεποίθηση έχει αναπτύξει πλέον ο Ν. Βιλνέβ για να αναλάβει αρχικά το σίκουελ του «Blade Runner» και τώρα τη νεκρανάσταση του «Dune» και πόση εμπιστοσύνη στο ταλέντο του;… Τεράστια είναι η απάντηση, γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερο μέγεθος! Ωστόσο είναι η προσέγγιση ταυτόχρονα που δείχνει ταπεινότητα στο έργο του Φ. Χέμπερτ και ο σεβασμός στους συνεργάτες που επέλεξε να τον συνοδέψουν στην δημιουργία ενός ονείρου sci-fi που θα μας μετέφερε τόσο ζωντανά σ’ ένα σκληρό δυστοπικό μέλλον. Η φωτογραφία, ο ήχος, η μουσική, τα κουστούμια, τα σκηνικά, όλα δεμένα σε έναν αρμονικό χορό που δεν έχεις ξαναδεί και δεν έχεις απολαύσει σε τέτοιο βαθμό.

Ο ρυθμός είναι η πιο σοβαρή ένσταση όσων περίμεναν κάτι πιο εκρηκτικό. Εδώ η υπεράσπιση θα επικαλεστεί το επιχείρημα του σεβασμού στο έργο του συγγραφέα που δεν μπορεί να ολοκληρωθεί στα 150 λεπτά, αποτελεί και την συνήθη επιλογή του σκηνοθέτη που δεν εκβιάζει την εξέλιξη των ταινιών που αναλαμβάνει.

Αλήθεια, δεν είναι ανατριχιαστικό για εμάς εδώ που ο πρίγκιπας ανήκει στον οίκο των Ατρειδών; Πόσο καλύτερα να δηλώσει την τραγωδία που θα εξελιχθεί, πέρα από μεγάλες νίκες κι έρωτες;

Ο Τ. Σαλαμέ δείχνει πιο έτοιμος από ποτέ να ηγηθεί σ’ αυτό το κινηματογραφικό έπος και στηρίζεται σθεναρά από ένα καστ που έχει λόγο ύπαρξης ως χαρακτήρες για να παρελάσουν δίπλα του. Ωρίμασε ο μικρός μας ήρωας, μην έχετε καμία αμφιβολία…

Δεν είναι ευκολόπεπτο το “DUNE” για τους λάτρεις του ποπ-κορν, δεν είναι της MARVEL, δεν είναι της καντίνας και του fast food και στο φινάλε υπάρχουν είπαμε υπάρχουν ακόμα σινεφίλ με απαιτήσεις! Μαγικός κινηματογράφος φίλοι μου, σαν ένα όνειρο…

 

Για το ΒΟΟΚ TOUR, Τάσος Μαργέλος.

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη