ΔΡΑΚΟΣ ΣΤΟ ΧΙΟΝΙ, Καίτη Οικονόμου

2015-11-01 15:04

  Δράκος Στο Χιόνι , Καίτη Οικονόμου
Είδος: Σύγχρονο Aισθηματικό Μυθιστόρημα
Βαθμολογία : 10/10!!!

Ελληνική Πεζογραφία
Σελίδες   504
Εκδόσεις Ωκεανίδα
ISBN: 9789604105601
Ημ. Έκδοσης: 07/05/2009 
Τιμή   20- 12,17ευρω

Το 2010, η χαρισματική μεταφράστρια του κοσμαγάπητου 7τομου έργου ,Χάρι Πότερ, η Καίτη Οικονόμου προσέφερε στο αναγνωστικό κοινό ένα μαγευτικό ταξίδι στο γραφικό Πάπιγκο και μας σύστησε ένα πλάσμα που συγκεντρώνει πάνω του όλα τα γνωρίσματα του Δράκου, που ο γιαννιώτικος θρύλος τον θέλει να κατοικεί στην αλπική λίμνη, μακρυά από τα ανθρώπινα βλέμματα.
             Ελάτε να γνωρίσουμε το "Δράκο Στο Χιόνι",της Καίτης Οικονόμου από τις Εκδόσεις Ωκεανίδα, και να ανακαλύψουμε τι είναι εκείνο που θα τον πείσει να σπάσει την απομόνωσή του στο πιο συγκινητικό ρομαντικό μυθιστόρημα των τελευταίων χρόνων
 
ΠΕΡΙΛΗΨΗ 

Στα μέρη, όπου κυριαρχεί ο θρύλος του δίκαιου και συμπονετικού αλλά απρόσιτου Δράκου της Λίμνης γεννιέται ένα αγόρι, ο Χρήστος, καρπός ενός απαγορευμένου έρωτα ανάμεσα στον φέρελπι επιχειρηματία Κίτσο Ντούσκο και τη 16 χρονη υπηρέτριά του, Αννέτα Χαρίση. 
Ο γάμος του με τη σκληρόκαρδη Αφροδίτη και τα δυο του νόμιμα παιδιά τον αναγκάζουν να βγάλει την Αννέτα και τον γιο τους από τη ζωή του.

Η Αννέτα παλεύει μόνη να μεγαλώσει το νόθο παιδί της σε μιαν αφιλόξενη κοινωνία, ώσπου πεθαίνει κι ο Χρήστος -13 ετών- μένει πεντάρφανος σε μιαν αδυσώπητη μάχη επιβίωσης στους δρόμους.
Σ' αυτόν τον αγώνα σφυρηλατείται ένας χαρακτήρας τραχύς, δυσπρόσιτος, μα αγνός, όπως του θρυλούμενου δράκου.
Η απροσδόκητη ανθρωπιά ωστόσο θα βοηθήσει τον έφηβο Χρήστο να ορθοποδήσει, ενώ το δικό του πείσμα θα τον οδηγήσει στην επιτυχία, αναδεικνύοντάς τον σε έναν διαπρεπή δημοσιογράφο! 
Και τότε, μια άδικη κατηγορία τού προσάπτει μια ατιμωτική πράξη- διασύροντας το όνομά του.
         Εν αναμονή της δίκης του, ο Χρήστος αποσύρεται από όλους, αναζητώντας καταφύγιο στο μικρό σπιτάκι δίπλα στη περιβόητη Δρακολίμνη- το ίδιο μοναχικός, το ίδιο απλησίαστος αλλά και το ίδιο συμπονετικός με το Δράκο της. Ο καιρός περνά σε μιαν αδιαπέραστη μοναξιά για το Χρήστο...
Ένα βράδυ με μια τρομακτική χιονοθύελλα, ο Χρήστος βρίσκει μια κοπέλα αβοήθητη στα χιόνια κι αναγκάζεται να σπάσει το άβατο του κόσμου του για πρώτη φορά, με απρόβλεπτες συνέπειες για όλους...

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ 
Τι να πω;
Πρόκειται για μια μοναδική, μια υπέροχη ιστορία αγάπης!!!! Αξέχαστη Καίτη Οικονόμου στα καλύτερά της!!!!!!
Έργο που ευωδιάζει θηλυκότητα, λεβεντιά, συμπόνια, φύση! Λύρισμος και δροσερή γραφή συνδυάζονται με λεξιλογικό πλούτο και άριστη χρήση της γλώσσας! 

Κανένα άλλο ρομαντικό μυθιστόρημα δεν κατάφερε ποτέ να με αγγίξει τόσο βαθιά και τόσο αβίαστα, όσο ο "Δράκος Στο Χιόνι" !!!!!


Έχω την εντύπωση πως ο Δράκος Στο Χιόνι" είναι ίσως η μοναδική ερωτική ιστορία του είδους, που διαθέτει τέτοια δυναμική χωρίς να στηρίζεται σε κανενός είδους συγκλονιστική ανατροπή ή σε κάποια πρωτότυπη ιδέα!    
Όχι, τίποτα από αυτά δεν υπάρχει στο Δράκο της Οικονόμου κι όμως η συναισθηματική δύναμη αυτού του βιβλίου είναι ασύλληπτη!
Σε αυτό συμβάλλουν κυρίως τρεις παράγοντες.
Οι ονειρικές εικόνες που συμφιλιώνουν τον Άνθρωπο ξανά με τη Δημιουργία, 
το βάθος των κεντρικών χαρακτήρων,
η αγάπη που αναβλύζει σε όλες τις μορφές της!

Ήδη από την αρχή η Καίτη Οικονόμου μας σεργιανά στο πανέμορφο Πάπιγκο με μιαν εντυπωσιακή εικονοπλαστική δεινότητα. 
Θαρρείς και βλέπουμε το πρόσωπό μας να αντανακλάται στα κρυστάλλινα νερά των απλησίαστων λιμνών(των "πισίνων"όπως τις αποκαλούν"), κάτω από τη σκια των επιβλητικών βουνών.
Στα έκθαμβα μάτια μας ξεδιπλώνεται η πανσπερμία των χρωμάτων που μόνο στο ηπειρώτικο τοπίο συναντάς με τέτοια "ένταση", ενώ μας τυλίγει η μυστηριακή αύρα του θρύλου, καθώς διασχίζουμε το απόρθητο βασίλειο "του δράκου".
Αυτός ο ιδιότυπος συγκερασμός Φύσης και Λαϊκής Παράδοσης,ιδιαίτερα στον πρόλογο της ιστορίας μας, παραπέμπει στην αρχή ενός γλυκού παραμυθιού και μάς επιστρέφει κάτι από τη χαμένη αθωότητα, που νοσταλγούμε!
Παράλληλα προοικονομεί την κατεύθυνση του βιβλίου, του δικού μας -γιατί όχι;-σύγχρονου παραμυθιού":
Η άγρια ομορφιά της απρόσιτης Δρακολιμνης και η ανυπότακτη ,πληγωμένη γοητεία του Δράκου να πλανάται στο χώρο.Κι ύστερα μια λαβωμένη "νεράιδα" που αυτός περιθάλπει ,ενώ εκείνη τον "εξημερώνει" με τον τρόπο που η "Αλεπού"είχε πει στο "Μικρο Πρίγκιπα": Με την αγάπη που είναι το μοναδικό βάλσαμο στις πληγές...
                Ναι! Τόσο απλό και τόσο ευλογημένο!
Απλό όσο οι όμορφες αλήθειες ενός παιδιού,που ξέρουμε ότι η πολύπλοκη ενήλικη πραγματικότητα θα ανατρέψει, αλλά διαισθανόμαστε ότι είναι ο σωστός δρόμος που κάποτε θελήσαμε ,αλλά φοβηθήκαμε να ακολουθήσουμε...

Η πλοκή δε μας επιφυλάσσει τίποτα το καινοτόμο, λοιπόν, μάλιστα εμπεριέχει κάποια στερεοτυπικά γνωρίσματα: 
Υπερβολικό κάλλος του κεντρικού ζευγαριού,
 μια πλούσια, αλλά καλόψυχη πρωταγωνίστρια, 
έναν άπιστο σύζυγο, 
μια "κακιά μητριά", 
έναν άντρα που πίσω από το σκληρό του προσωπείο κρύβει μια ευαίσθητη, πληγωμένη ψυχή.

Παράλληλα όμως θίγονται ζητήματα ουσίας, όπως οι οικογενειακοί δεσμοί, η αδερφική αγάπη, η συγχώρεση.
Με πόση τρυφερότητα πλαισιώνει η συγγραφέας την νοητική αναπηρία...


Φυσικά , η ιστορία αναπαράγει την απόλυτη φαντασίωση κάθε κοπέλας, που είναι η παρουσία κάποιου δυνατού παρηγορητή να την περιθάλψει στη δύσκολη στιγμή της! 
Ω, τι αγαλλίαση φέρνουν στην ψυχή οι στιγμές της χιονοθύελλας-παραστατικές, σα να τις ζεις κι εσύ! Μέσα στο χιονιά, τόση ζεστασιά... 

Κατά τα άλλα, η συνύπαρξη του Χρήστου με τη Δήμητρα εξελίσσεται απολαυστικά και άκρωςπειστικά- μέσα από εύστροφους διαλόγους και δόσεις καίριου χιούμορ-φωτίζοντας τις δυσχέρειες, αλλά και την αυθεντική τρυφερότητα, που χαρακτηρίζει τις δυσεύρετες βαθιές σχέσεις.

          Μια αγάπη, χωρίς εξάρσεις, πομπώδεις υπερβολές ή ακραία θυσία, πλασμένη με υλικά της πραγματικότητας.
Μια αγάπη βάλσαμο στις πληγές των ηρώων και στις δικές μας!
    Στο Δράκο συναντάμε ένα από τα πιο ταιριαστά ζευγάρια βιώνοντας μιαν εξαίσια συμπληρωματικότητα.
        Ο Χρήστος είναι σκληρός,απότομος,συμπονετικός κι απρόσιτος όπως ο δράκος που ο θρύλος τον θέλει να κατοικεί τη Δρακολιμνη των Ιωαννίνων.
         Η Δημητρα είναι γλυκειά,τρυφερή, ασυμβίβαστη και θετική-λίγο εκτός της φρενήρους εποχής μας.

Και οι δυο τους όμως είναι Μόνοι.

       Η καλαισθησία κι η ευαισθησία με την οποία χειρίζεται η Καίτη Οικονόμου όλα αυτά τα ωραία συστατικά  είναι υποδειγματική και οδηγεί σε ένα γοητευτικό αποτέλεσμα, μια ατόφια ιστορία αγάπης-κάθε είδους:
            Παράλληλα,με τον έντονο ρομαντισμό, από το βιβλίο ξεπηδά μια βαθιά κατανόηση προς τον άνθρωπο και τα λάθη του-με αποτέλεσμα ο αναγνώστης να δίνει άφεση ακόμη και στους αρνητικούς χαρακτήρες-πράγμα που διευρύνει τους συναισθηματικούς του ορίζοντες και τον στρέφει σε πιο επιεική θεώρηση των άλλων...
            Αυτό πιο έντονα παρατηρείται στον πολυδιάστατο χαρακτήρα του Κίτσου Ντούσκου, που είναι καταλύτης στο έργο.
Γύρω από το πρόσωπό του εξυφαίνονται τραγικά γεγονότα που ενεργοποιούν αθέατες πλευρές του, εκπλήσσοντας τον αναγνώστη, ενώ η πατρική αγάπη υπερισχύει και αναπλάθει τη διαβρωμένη ψυχή του.

Δυνατότερο όμως σημείο του βιβλίου είναι ο Χρήστος Χαρίσης, που συνδιαλέγεται ευθέως με το γιαννιώτικο θρύλο της Δρακολίμνης.
Κανείς δεν μπορεί να μείνει ασυγκίνητος από έναν τέτοιο χαρακτήρα- εύρημα.
Ένας χαρακτήρας που εμπνέει δέος με τη βλοσυρή του αρρενωπότητα  και την άτεγκτη ηθική του, προστάτης όσων αδύναμων βρέθηκαν στο δρόμο του.

        Μέσα από το Χρήστο Χαρίση, η Οικονόμου χειρίζεται με μαεστρία το μοτίβο του τραχύ και λιγομίλητου άντρα που κρύβει οδυνηρό σκοτάδι και τραύματα, χωρίς αυτά να αλλοτριώνουν το ηθικό του διαμέτρημα και τον συμπονετικό του χαρακτήρα.
Η ίδια η Καίτη Οικονόμου  έχει αναφέρει πως έμπνευσή της για τον Χρήστο στάθηκε το πρότυπο του Ηπειρωτη (ο αγνός και ντόμπρος άντρας του βουνού), όπως το γνώρισε από την όμορφη συμπόρευση της με τον άνδρα της. Θεωρώ πως η Καίτη Οικονόμου το τίμησε ιδανικά!
           Η μεγαλοθυμία του χαρακτήρα αυτού κι η αρρενωπότητά του, είναι το δομικά του στοιχεία και προβάλλουν με φυσικότητα σε δύο ξεχωριστές εκφάνσεις που συγκινούν εξίσου-χωρίς ουδέποτε να εκπίπτουν στον μελοδραματισμό.
Υπέροχα ιδανικά που αναδεικνύουν τις πραγματικές αξίες της ζωής.


Σε ένα κοινωνικό γίγνεσθαι που κυριαρχούν οι ιλιγγιώδεις ρυθμοί ,ο αισθησιασμός κι ο κυνισμός, η ΚΑΙΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ενσταλάζει μικρές παρηγορητικες πινελιές τρυφερότητας κι ανθρωπιάς!!
Ο έρωτάς όπως θα έπρεπε να είναι...Τι καλύτερο από αυτό;

         

Αυτός είναι ο Δράκος στο Χιόνι!
Ένα βιβλίο πραγματικά όμορφο με τον τρόπο που προσέγγιζε ο Όσκαρ Ουάιλντ την Ομορφιά, όταν έλεγε τη ρήση :"Η Ομορφιά Θα Σώσει Τον Κόσμο!"

         Ναι! Αυτή η ομορφιά ψυχής που διαπνέει τον "Δράκο Στο Χιόνι" θα "σώσει τον κόσμο"με την έννοια ότι αναδεικνύει την αλήθεια της αγάπης στον άνθρωπο και στη φύση και δίνει ένα μικρό έναυσμα να γίνουμε λίγο καλύτεροι άνθρωποι και σύντροφοι!

Γνωρίστε, λοιπόν, τον πιο τρυφερό Δράκο κι αφήστε τον να λιώσει τα χιόνια της ψυχής σας και της ψυχρής εποχής μας!
 

                                                                                       

Επιτρέψτε μου να καταθέσω εδώ ότι με αυτό το βιβλίο έχω ένα ιδιαίτερο προσωπικό δέσιμο! 
Το ανακάλυψα σε μια πολύ δυσάρεστη προσωπική στιγμή που έψαχνα απεγνωσμένα ένα βιβλίο να με γοητεύσει πραγματικά, όταν κι έπεσα πάνω του!
         Το ερωτεύτηκα από την πρώτη ματιά κι αυτό με αντάμειψε με "την καταπραυντική του συντοφιά", παρασύροντάς με σε μια αξέχαστη απόδραση ανθρωπιάς και συναισθημάτων- πράγμα που έχουν επισημάνει πολλοί αναγνώστες.
Είχα τη χαρά να ευχαριστήσω τη συγχωρεμένη την Καίτη Οικονόμου γι' αυτήν την παραμυθία -γεγονός που τη συγκίνησε βαθιά... 

                                             

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ

 
                                                                
Aπό το περασμένο καλοκαίρι Λογοτεχνία πενθεί μια ήρεμη δύναμη που την κόσμησε με ήθος και ευωδία ψυχής, την ΚΑΙΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (1954-2014).
Ύστερα από 3 χρόνια αθόρυβης πάλης και άμετρου ψυχικού σθένους με τον καρκίνο η 60χρονη συγγραφέας και μεταφράστια Καίτη Οικονόμου δε βρίσκεται πια στη ζωη.
 
Η Καίτη Οικονόμου γεννήθηκε κι έζησε στην Αθήνα. Μητέρα δυο γιων.
Με άριστη γνώση Αγγλικών εργάστηκε ως μια ικανότατη μεταφράστρια-
με βασικό σταθμό στη μεταφραστική της δραστηριότητα φυσικά 
το μεγαλόπνοο εγχείρημα να μεταφράσει τα 6 από τα 7 βιβλία της σειράς ΧΑΡΡΥ ΠΟΤΕΡ.
Κανείς δεν αμφισβητεί ότι τα κατάφερε με απολυτη επιτυχια διατηρώντας την μαγική ατμόσφαιρα των βιβλίων 
και αναδεικνύοντας παράλληλα τον εκπληκτικό πλούτο της ελληνικής γλώσσας.

Η συγγραφική της δραστηριότητα κινήθηκε στο πλαίσιο του σύγχρονου ρομαντικού μυθιστορήματος.
Όλα της τα βιβλία χαρακτηρίζονται από μια βαθιά τρυφερότητα, μια αγάπη στον άνθρωπο και μια φωτεινή θεώρηση των σχέσεων.

Με τρόπο ανάλαφρο και συνάμα ουσιαστικό η συγγραφέας Καίτη Οικονόμου, ανατέμνει πειστικά τους χαρακτήρες που χτίζει και ζητά να απαλύνει τις πληγές τους.

Μεσα από τα έργα της η Καίτη Οικονόμου χειρίζεται με μαεστρία και ευαισθησία το μοτίβο του τραχύ και λιγομίλητου άντρα που κρύβει οδυνηρό σκοτάδι και τραύματα, χωρίς αυτά να αλλοτριώνουν το ηθικό του διαμέτρημα και τον συμπονετικό του χαρακτήρα.
Η ίδια έχει αναφέρει πως την εμπνέει το αρχέτυπο του Ηπειρώτη (ο αγνός και ντόμπρος άντρας του βουνού), όπως το γνώρισε από την όμορφη συμπόρευση της με τον άνδρα της.
Μέσα από τα βιβλία της Οικονόμου συχνά συναντάμε μια ευαισθησία απέναντι στην παιδική ψυχή.
Το παιδί προβάλλει ως μια προσωπικοτητα με αυτόνομη επίδραση στην πλοκή κι όχι απλά ως "διακοσμητικό στοιχείο" της.
(Μου το Είπε Ενας Αγγελος, Λευκή Ορχιδέα, ΤΟ Φθινοπωρο της Μαγισσας) 
Στα βιβλια της παρεχονται ευστοχες συβουλες διαχειρισης των παιδιων με μια συγχρονη κ γεματη ανθρωπια οπτικη.

Επισης τολμηρα θιγονται κοινωνικα προβληματα οπως τα ναρκωτικα. (πχ Ερωτας Πολεμος)

Ενα άλλο χαρακτηριστικο των βιβλιων της Οικονομου είναι η ζωηρη εικονοπλασια κι η εξυμνηση της φυσης μεσα από έναν εξαισιο λυρισμο,
(πχ ΔΡΑΚΟΣ ΣΤΟ ΧΙΟΝΙ,ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΤΗς ΜΑΓΙΣΣΑΣ,ΕΡΩΤΑΣ -ΠΟΛΕΜΟΣ)
Το στοιχειο της συγκινησης είναι διαχυτο στα βιβλια της με τοση συγγραφικη επιδεξιοτητα που καθιστα τα εργα της αξεχαστες αναγνωστικες εμπειριες.

Γλωσσικος πλουτος και αφθονο συναισθημα σε ολο τους το μεγαλειο σε ολα!!!

Το εργο της δεν μπορει να χαρακτηριστει βαθυστοχαστο η πολιτικοποιημενο ,
προσφερει όμως αναταση ψυχης ,διεισδυοντας στην ψυχη σου,
ακριβως όπως το αρωμα των αναρριχωμενων γιασεμιων μια αυγουστιατικη βραδια.

Είναι αυτή ακριβως η δροσια ενός δειλινου και η βελουδινη ομορφια ενός κατακοκκινου ροδοπεταλου που χαρακτηριζει το εργο της Καιτης Οικονομου.
Εργο που ευωδιαζει θηλυκοτητα,συμπονια,φυση.

Το κενο που αφησε η Καιτη Οικονομου είναι δυσαναπληρωτο. Αντιο,αγαπημενη μας!! 
 
Ο κήπος με τις μουριές, εκδ. Ωκεανίδα, 2006, ISBN 9604104160
Το σκουλαρίκι της τύχης, εκδ. Ωκεανίδα, 2007, ISBN 9604104535
Μου το είπε ένας άγγελος, εκδ. Ωκεανίδα, 2008, ISBN 9789604105076
Δράκος στο χιόνι, εκδ. Ωκεανίδα, 2009, ISBN 9789604105601
Λευκή ορχιδέα, εκδ. Ψυχογιός, 2010, ISBN 9789604537754
To φθινόπωρο της μάγισσας, εκδ. Ψυχογιός, 2011, ISBN 9789604538935
Έρωτας πόλεμος, εκδ. Ψυχογιός, 2012, ISBN 9789604966493
Η καρδιά θυμάται, εκδ. Ψυχογιός, 2012, ISBN 9786180101362---1Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ PUBLIC


ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ

• Τζουντ ο αφανής (1987), Hardy Thomas, εκδ. Ενάλιος
• Ερωτικό γράμμα (1987), Schine Cathleen, εκδ Ενάλιος
• Το φιάσκο της μελλοντολογίας(1987), Shakhnazarov Georgi, εκδ Σύγχρονη Εποχή
• Περιπέτειες στο εμπόριο δέρματος της Αλάσκας (1988), Hawkes John, εκδ Ροές
• Το καλοκαίρι πριν από το σκοτάδι (1991), Lessing, Doris, εκδ Καστανιώτη
• Τέλος (1992), Close Frank, εκδ Λιβάνη
• Στα πόδια των αγγέλων (1992), McCaughrean Geraldine, εκδ Καστανιώτη
• Ηλεκτρικές καταιγίδες (1993), Homel David, εκδ Καστανιώτη
• Ποκαχόντας (1995), Donnell Susan, εκδ Ψυχογιός
• Η αυτοφυλακισμένη (1995), Oates Joyce - Carol, εκδ Καστανιώτη
• Το τέλος της μοναξιάς (1996), Cowie Vera, εκδ Bell
• Αναζητώντας τον Τζακ (1996), Bateman Colin, εκδ Ψυχογιός
• Οι φίλες (1997), Dart Iris Rainer, εκδ Φυτράκης Α.Ε.
• Κύκλοι ζωής (1997), Plain Belva, εκδ Φυτράκης Α.Ε
• Η γυναίκα από την Κορσική (1997), Swindells Madge ,εκδ Φυτράκης Α.Ε
• Στον αστερισμό των Διδύμων (1998), Pilcher Rosamunde, εκδ Ωκεανίδα
• Ο πρώτος λαχνός (1998), Baldacci David, εκδ Bell
• Λεπτή ισορροπία (1998), Mistry Rohinton, εκδ Ενάλιος
• Ανάμεσα σε δύο κόσμους (1998), Dunmore Helen, εκδ Ψυχογιός
• Το τρίτο θαύμα (1999), Vetere Richard, εκδ Διόπτρα
• Το πεπρωμένο (1999), Heald Martin, εκδ Διόπτρα
• Το παιδί-Λάζαρος (1999), Mawson Robert, εκδ Ψυχογιός
• Οδύσσεια της καρδιάς (1999), Michael Judith, εκδ Φυτράκης Α.Ε.
• Νέα γυναίκα, μόνη, δεν ψάχνει (1999), Roberts Yvonne, εκδ Νίκη
• Κλέφτης ψυχών (1999), North Darian, εκδ Διόπτρα
• Καινούργια αρχή (1999), Dunne Catherine, εκδ Ψυχογιός
• Η λαίδη (1999), Stratton Alan, εκδ Plaza
• Η γυναίκα που έπαιζε με τη φωτιά (1999), Findley Timothy, εκδ Ενάλιος
• Γλυκιά εκδίκηση (1999), Roberts Nora, εκδ Plaza
• Το παιχνίδι των κρυφών ευχών(2000), Redmond Patrick, εκδ Ψυχογιός
• Τα σταυροδρόμια της έμπνευσης(2000), Pears Iain, εκδ Ψυχογιός
• Μόνη σε νέες περιπέτειες (2000), Roberts Yvonne, εκδ Νίκη
• Η καλή νοικοκυρά (2000), Appleyard Diana, εκδ Νίκη
• Απαγορευμένο πάθος (2000), McGrath Patrick, εκδ Ψυχογιός
• Το σπίτι των ανέμων (2001), Burnard Bonnie, εκδ Ψυχογιός
• Το αγόρι με τα γαλάζια μάτια(2001), Dunmore Helen, εκδ Ψυχογιός
• Μπέιμπ, το μικρό γουρουνάκι στη μεγάλη πόλη (2001), Korman Justine, εκδ Ψυχογιός
• Η νύχτα των αιχμαλώτων(2001), Katzenbach John, εκδ Bell
• Το μυστικό της έπαυλης (2002), Blyton Enid, εκδ Μίνωας
• Τάρα Ρόουντ(2002), Binchy Maeve, εκδ Bell
• Σεχραζάτ(2002), O' Neill Anthony, εκδ Bell
• Οι δρόμοι της βίας(2002), Harrison Colin, εκδ Bell
• Ο Χάρι Πότερ και το κύπελλο της φωτιάς (2002), Rowling J. K., εκδ Ψυχογιός
• Ο Χάρι Πότερ και η κάμαρα με τα μυστικά (2002), Rowling J. K., εκδ Ψυχογιός
• Ο Χάρι Πότερ και ο αιχμάλωτος του Αζκαμπάν (2002), Rowling J. K., εκδ Ψυχογιός
• Ο παιδίατρος στο σπίτι σας(2002), Haslam David, εκδ Μίνωας
• Ο γητευτής του λόγου (2002), Mandino Og, εκδ Διόπτρα
• Η γυναίκα από την Κορσική (2002), Swindells Madge, εκδ Φυτράκης Α.Ε.
• Η αγάπη είναι γένους θηλυκού (2002), Fitch Janet, εκδ Ψυχογιός
• Ένα βαμμένο σπίτ ι(2002), Grisham John, εκδ Bell
• Αρτέμης Φάουλ (2002), Colfer Eoin, εκδ Ψυχογιός
• 5/4 από πορτοκάλι(2002), Harris Joanne, εκδ Ψυχογιός
• Χιτανίτα(2003), Byrne Beverly, εκδ Φυτράκης Α.Ε.
• Το ταξίδι του Μόργκαν(2003), McCullough Colleen, εκδ Bell
• Στους ρυθμούς της καρδιάς(2003), Godwin Gail, εκδ Φυτράκης Α.Ε.
• Οικογένεια Μαλβέινι (2003), Oates Joyce - Carol, εκδ Ελληνικά Γράμματα
• Ο Χάρι Πότερ και το τάγμα του Φοίνικα (2003), Rowling J. K., εκδ Ψυχογιός
• Ξεπέρασε την ενοχή και γέμισε με αγάπη (2003, Borysenko Joan, εκδ Διόπτρα
• Κοχύλια και όνειρα (2003), Harris Joanne, εκδ Ψυχογιός
• Δουλειές με φούντες (2003), McGregor Tom, εκδ Ψυχογιός
• Ας μην πάμε στα σκυλιά απόψε (2003), Fuller Alexandra, εκδ Διόπτρα
• Αρτέμης Φάουλ(2003), Colfer Eoin, εκδ Ψυχογιός
• Το φυλαχτό της Σαμαρκάνδης (2004), Stroud Jonathan, εκδ Μίνωας
• Το πέταγμα του ερωδιού (2004), Swindells Madge, εκδ Φυτράκης Α.Ε.
• Τα παιχνίδια της μοίρας (2004), Cox Josephine, εκδ Μίνωας
• Ρυτίδες (2004), Perricone Nicholas, εκδ Διόπτρα
• Πάψε να ζεις με ψέματα (2004), Lieberman David J., εκδ Διόπτρα
• Μυστικά καρδιάς (2004), Michael Judith, εκδ Φυτράκης Α.Ε.
• Μυστικά και πάθη (2004), Harris Joanne, εκδ Ψυχογιός
• Κυνηγοί της ελπίδας (2004), Ryan Mary, εκδ Bell
• Η καρδιά του κόσμου (2004), Godwin Gail, εκδ Φυτράκης Α.Ε.
• Η γυναίκα από την Κορσική (2004), Swindells Madge, εκδ Φυτράκης Α.Ε.
• Δια πυρός και σιδήρου (2004), Quinnell A. J., εκδ Μίνωας
• Γυναίκες της Κίνας (2004), Xinran, εκδ Διόπτρα
• Το μάτι του Γκόλεμ (2005), Stroud Jonathan, εκδ Μίνωας
• Οι σούπερ καταδιώκτες (2005), Colfer Eoin, εκδ Ψυχογιός
• Οι δύο μάγοι και ο βασιλιάς των Κορακιών (2005), Clarke Susanna, εκδ Διόπτρα
• Ο Χάρι Πότερ και ο ημίαιμος πρίγκιψ (2005), Rowling J. K., εκδ Ψυχογιός
• Ο Μινώταυρος κάνει διάλειμμα για τσιγάρο (2005), Sherrill Steven, εκδ Διόπτρα
• Ο ζωγράφος και η μούσα του (2005), Harris Joanne, εκδ Ψυχογιός
• Ο έκτος θρήνος (2005), Brodrick William, εκδ Μίνωας
• Μικρό νησί (2005), Levy Andrea, εκδ Μίνωας
• Η ιστορία μιας γυναίκας (2005), McEldowney Eugene, εκδ Ψυχογιός
• Εραστές και ψεύτες (2005), Cox Josephine, εκδ Μίνωας
• Άγγελοι στην κόλαση (2005), Cole Martina, εκδ Μίνωας
• Χαίρετε και αντίο (2006), Harris Joanne, εκδ Ψυχογιός
• Φίλοι - συμπολίτες (2006), Hardy Thomas, εκδ Το Ποντίκι
• Τα παγωμένα βάθη (2006), Collins William Wilkie, εκδ Το Ποντίκι
• Σημάδια στην άμμο (2006), Cox Josephine, εκδ Μίνωας
• Οι κακοτυχίες του αιδεσιμότατου Έιμος Μπάρτον (2006), Eliot George, εκδ Το Ποντίκι
• Ο πενηντάρης (2006), Goethe Johann Wolfgang von, εκδ Το Ποντίκι
• Ιησούς (2006), Wangerin Walter, εκδ Ψυχογιός
• Η ώρα η καλή! (2006), Makis Eve, εκδ Μίνωας
• Η πύλη του Πτολεμαίου (2006), Stroud Jonathan, εκδ Μίνωας
• Η λυδία λίθος (2006), Wharton Edith, εκδ Το Ποντίκι
• Welcome to the Club 2 (2006), Gardener Hilary, εκδ Μίνωας
• Τώρα και για πάντα (2007), Jordan Penny, εκδ Bell
• Το καλοκαίρι της αθωότητας (2007), Fletcher Susan, εκδ Μίνωας
• Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου(2007), Rowling J. K., εκδ Ψυχογιός
• Ο διάβολος δεν έχει φύλο (2007), Harris Joanne, εκδ Ψυχογιός
• Η δέκατη τρίτη ιστορία (2007), Setterfield Diane, εκδ Bell
• Οι ιστορίες του Μπιντλ του Βάρδου (2008), Rowling J. K., εκδ Ψυχογιός
• Μια στάλα κουράγιο (2008), Greive Bradley Trevor, εκδ Φυτράκης Α.Ε.
• Η φυλή της φωτιάς(2008), Harris Joanne, εκδ Ψυχογιός
• Η θρησκεία(2008), Willocks Tim, εκδ Bell
• Γόβες και γλυκές αμαρτίες (2008), Harris Joanne, εκδ Ψυχογιός
• Το νησί των καταραμένων (2009), Lehane Dennis, εκδ Bell
• Η πολιτεία των ληστών (2009), Benioff David, εκδ Ψυχογιός
• Uglies (2009), Westerfeld Scott, εκδ Μεταίχμιο
• Το γαλανομάτικο αγόρι (2010), Harris Joanne, εκδ Ψυχογιός
• Σημάδια στην άμμο (2010), Cox Josephine, εκδ Μίνωας
• Σημαδεμένη (2010), Cast P. C., εκδ Μεταίχμιο
• Προδομένη (2010), Cast P. C., εκδ Μεταίχμιο
• Παιχνίδι ισχύος (2010), Jordan Penny, εκδ Bell
• Εραστές και ψεύτες (2010), Cox Josephine, εκδ Μίνωας
• Ένας κόσμος χωρίς τέλος (2010), Follett Ken, εκδ Bell
• Specials (2010), Westerfeld Scott, εκδ Μεταίχμιο
• Pretties (2010), Westerfeld Scott, εκδ Μεταίχμιο
• Το χειρόγραφο Τσάνσελορ (2011), Ludlum Robert, εκδ Bell
• Extras (2011), Westerfeld Scott, εκδ Μεταίχμιο
 

Για το BOOK TOUR, Ελισσάβετ Π. Δέδε.

Μην παραλείψετε να γίνεται μέλος της ομάδας -ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: https://www.facebook.com/groups/683579561752610/?fref=ts

που διαχειρίζεται η αρθρογράφος στο facebook και να περιηγηθείτε στο ιστολόγιό της -https://stonasterismotouvivliou.blogspot.gr/- όπου πέρα από λεπτομερείς βιβλιοκριτικές θα βρείτε απολαυστικές συνεντεύξεις από τον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού γενικότερα.

 

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη