Δημιουργήστε μια ιστορία με το φανταστικό διώνυμο (Παιχνιδοάσκηση δεύτερη)

2016-02-12 17:40

Παιχνιδοάσκηση δεύτερη

Δημιουργήστε μια ιστορία με το φανταστικό διώνυμο

Διαλέξτε ένα μόνον ζεύγος από τις παρακάτω λέξεις και στήστε γύρω από αυτόν τον καμβά μια μικρή ιστορία. (300- 350 λέξεις)

Κουνέλι- παιδί

Βουνά- νυφίτσα

Λίμνη- αλεπού

Κάστρο- χιόνι

Βαπόρι- μπουκάλι

Σκύλος- παραμύθι

Πιπεριά- ανάσταση

Οδηγίες

Ø Επιλέξτε το φανταστικό σας διώνυμο  εντελώς στην τύχη.

Ø Η ιστορία που θα γράψετε δεν είναι απαραίτητο να είναι παραμύθι, αλλά αυτό δεν αποκλείεται.

Ø Τα αντικείμενα μπορούν, αν θέλετε, να διαθέτουν μαγικές ικανότητες.

Ø Προσοχή! Οι δύο λέξεις που θα επιλέξετε θα πρέπει να αποτελούν βασικά δομικά στοιχεία της ιστορίας, όχι απλά να αναφέρονται μέσα σε αυτήν.

Τι είναι το φανταστικό διώνυμο: Ο Τζάνι Ροντάρι στο βιβλίο του Η γραμματική της φαντασίας γράφει: «Ο Ανρί Βαλόν έγραψε στο βιβλίο του Η προέλευση της σκέψης στο παιδί, ότι η σκέψη σχηματίζεται σε ζευγάρια. [….] Το θεμελιώδες στοιχείο της σκέψης είναι η δυαδική δομή και όχι τα μεμονωμένα στοιχεία που τη συνθέτουν. Το ζεύγος είναι προγενέστερο από τα μεμονωμένα στοιχεία.  Οπότε, εν αρχή ήταν η αντίθεση. Μια ιστορία μπορεί να γεννηθεί μόνο από ένα «φανταστικό διώνυμο.»

Οπότε διαλέγουμε λέξεις οι οποίες περιλαμβάνονται βέβαια στο διδασκόμενο κείμενο και είναι απαραίτητα άσχετες μεταξύ τους, όχι π.χ. τις λέξεις άλογο και σκύλος, που είναι συγγενικές γιατί και τα δυο είναι ζώα, και προτείνουμε στο παιδί να τις αξιοποιήσει για να χτίσει πάνω σε αυτές την ιστορία του.

«Στο φανταστικό διώνυμο» διευκρινίζει ο Ροντάρι, «οι λέξεις δεν εκλαμβάνονται με την καθημερινή τους σημασία, αλλά ελευθερωμένες από τις προφορικές τους αλυσίδες στις οποίες είναι μέρους τους καθημερινά. Είναι ‘αποξενωμένες’, ‘εκτός τόπου, ριγμένες η μία εναντίον της άλλης σε έναν ουρανό που δεν τον έχουμε ξαναδεί. Τότε βρίσκονται στις καλύτερες συνθήκες για να γεννήσουν μια ιστορία.»

 

Καλή επιτυχία και μην ξεχάσετε να στείλετε τις ιστορίες σας! nikolako333@gmail.com Θα δημοσιευτούν όλες!

Σας στέλνω πολλά πολλά φιλιά.

 

Για το BOOK TOUR, Χαρά Νικολακοπούλου.