Διακόσιες δέκα χιλιάδες οκάδες βαμβακιού - μια παράσταση στο Αρχείο

2016-04-06 15:41

"Σε μια γειτονιά του Ταύρου, λίγο πριν δύσει ο ήλιος, 20 θεατές φτάνουν στην είσοδο του Ιστορικού Αρχείου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Εκεί τους περιμένουν δύο γυναίκες με στολή αρχειονόμου. Στα πρώτα λεπτά της συνάντησης, η μία καταγράφει το όνομα κάθε επισκέπτη και η άλλη χωρίζει τους θεατές σε δύο ομάδες: τους «Εργαζόμενους» και τους «Βιομήχανους». Κάθε θεατής φέρει πλέον ένα διακριτικό. Όλοι μαζί προχωρούν στο εσωτερικό του πρώην βιομηχανικού κτηρίου. Οι δύο ερευνήτριες μυούν τους επισκέπτες στα άδυτα του Αρχείου. Διεισδύουν τόσο βαθιά σε αυτό που μελετούν, που σταδιακά μεταλλάσσονται, ταυτίζονται και γίνονται οι ίδιες το αντικείμενο της έρευνάς τους. Χαρίζοντας φωνή σε ψίθυρους από το παρελθόν."

 

Την 1η Απριλίου είχα την χαρά και την τύχη να παρακολουθήσω την παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη «Διακόσιες δέκα χιλιάδες οκάδες βαμβακιού» στο Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.

Η κα Ανδρεάδη κατόπιν έρευνας στο Ιστορικό Αρχείο, δημιουργεί έναν μοναδικό τρόπο αφήγησης (σε κείμενο της ίδιας και του Άρη Ασπρούλη) και καλεί τους θεατές να μελετήσουν την βιομηχανική ιστορία και να περιηγηθούν στο Αρχείο, μεταμορφώνοντάς τους σε βιομηχάνους και εργάτες (εγώ ντύθηκα προς μεγαλη μου χαρά βιομήχανος για μια φορά στη ζωή μου και το καταευχαριστήθηκα!). Προσωπικά βρήκα απολαυστική την διαδικασία να κινούμαι με φακούς στο εσωτερικό του Αρχείου και να ανακαλυπτω στοιχεία, φωτογραφίες και υλικό, αλλά και οι άλλοι θεατές φάνηκε να το απολαμβάνουν εξίσου!

Στην συνέχεια το βάρος περνά στην αφήγηση προσωπικών ιστοριών σε ένα μοναδικό ταξίδι στην ιστορία που σε κάνει να συγκινείσαι, να χαίρεσαι, να χαμογελάς και να λυπάσαι...

Εξαιρετικές και πολύ ταλαντούχες οι δύο ερμηνεύτριες Ιφιγένεια Γρίβα και Κατερίνα Μισιχρόνη, που μας υποδέχτηκαν, καθοδήγησαν και μάγεψαν με τις ιστορίες τους, σηκώνοντας επάξια το δύσκολο έργο αφήγησης διαφορετικών ιστοριών υπό την μορφή μονολόγου.

Λυπάμαι πολύ που δεν ανέκρινα περισσότερο την Ιόλη και τον Άρη μετα την παράσταση αλλά επιφυλάσσομαι να τους καλέσω για συνέντευξη να μου πουν περισσότερα για αυτό το πραγματικά καινοτόμο τρόπο «θεάτρου-αρχείου».

Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την επιστημονική σύμβουλο της παράστασης και γλυκύτατη οικοδέσποινά μας κα Λένα Μπενέκη για την περιποίηση και την υπομονή της στις ερωτήσεις μου.

Κι επειδή μου αρέσουν τα κλισέ, σας τονίζω: μην χάσετε αυτήν την παράσταση, θα χάσετε!

Μέχρι τις 23 Μαϊου Δευτέρα και Παρασκευή, ώρα 20.00

 

Ιστορικό Αρχείο Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς: Δωρίδος 2 & λεωφ. Ειρήνης - Ταύρος, τηλ.: 210 3418051. Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Περιορισμένος αριθμός 20 θεατών ανά παράσταση. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων, στο τηλέφωνο 210 3418011 (9:00 - 17:00).

Σκηνοθεσία - έρευνα Αρχείου - συγγραφή κειμένων: Ιόλη Ανδρεάδη

Κείμενο παράστασης: Ιόλη Ανδρεάδη - Άρης Ασπρούλης,

Επιστημονική σύμβουλος: Λένα Μπενέκη, σκηνογραφική επιμέλεια: Δήμητρα Λιάκουρα, επιμέλεια φωτισμών: Χριστίνα Θανάσουλα, φωτογραφίες: Πάνος Μιχαήλ, οργάνωση παραγωγής: ArtMinds.

 Ερμηνεύουν: Ιφιγένεια Γρίβα και Κατερίνα Μισιχρόνη.

 

Περισσότερα για την παράσταση 

και τους συνετελεστές θα βρείτε εδώ: goo.gl/8REZM3

 

Για το BOOK TOUR, Εύα Γ. Χαραλαμποπούλου.

 
«Σχολή μαθητευόμενων ποιητών»
 
Εγγραφές όλο τον χρόνο 
 
• Για κορίτσια και αγόρια δημοτικού (Ελλάδα, Κύπρο και ομογένεια)
• Ολοκληρωμένο πρόγραμμα 4 εβδομαδιαίων συναντήσεων
• Κόστος: 40 ευρώ – εφάπαξ, στο κόστος συμπεριλαμβάνεται η αποστολή του πτυχίου – βεβαίωση συμμετοχής και μια μικρή έκπληξη!
• Σύγχρονη και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση
(συναντήσεις μέσω της πλατφόρμας Zoom)
• Πρωτότυπα βίντεο, online παιχνίδια, δραστηριότητες αξιολόγησης, αυτοαξιολόγησης, αλληλεπίδρασης και ένα εφημεριδάκι που τα σπάει!
• Αναλυτική ανατροφοδότηση στις εργασίες των παιδιών
 
Αυτή η λογοτεχνική συντροφιά θα τα έχει όλα!
 
Συντονίζει ο ελληνοκύπριος ποιητής Θεοφάνης Θεοφάνους
Δηλώσεις συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση: theofanis_theofanous@yahoo.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6978198751

 

Απ' το οπισθόφυλλο της έκδοσης

Αυτό είναι το Αλάτι, που, εκτός απ' τα φαγητά μας, νοστιμίζει απ' το φθινόπωρο του 2019 και τη λογοτεχνία!

Άνθρωποι από Ελλάδα, Κύπρο και Αγγλία συνδεθήκαμε μέσω μιας συγγραφικής συντροφιάς μοναδικής.

Για δώδεκα εβδομάδες μοιραζόμασταν σκέψεις και συναισθήματα.

Μελετούσαμε διάφορα λογοτεχνικά είδη, γράφαμε κι ετοιμαζόμασταν σταδιακά για την έκδοση αυτού του βιβλίου.

Σήμερα ο α΄ κύκλος του εργαστηρίου συγγραφής παρουσιάζει τη δουλειά του.

ISBN: 978-618-85110-0-2

Νεοελληνική πεζογραφία, διήγημα, ποίηση

12,50

Ζητήστε το σε όλα τα φυσικά και ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία.


Αποκτήστε το άμεσα: 

https://www.booktourmagazine.com/