«CLOSE»: Αν το «κοντά» γίνει «μακριά» τότε…

2023-02-16 18:44

Αβάσταχτα σκληρό το τέλος της αθωότητας για τα αγόρια ειδικά στην περίοδο της εφηβείας, την στιγμή δηλαδή που επιλέγουν κοινωνικούς ρόλους, αρχικά στην μικροκοινωνία του σχολείου κι αφήνοντας για πάντα πίσω τους ρόλους του φανταστικού και ονειρικού παιχνιδιού. Η ταινία του Βέλγου Λούκας Ντοντ ΔΕΝ είναι ένα ακόμα μελό για να σπαταλήσεις τα χαρτομάντηλά σου, αλλά ένα γνήσιο δράμα γύρω απ’ την μοναχική κι την απότομη προσγείωση στον κόσμο των ενηλίκων, δίχως το πιο σημαντικό σου στήριγμα: τον καλύτερό σου φίλο!

Twitte

Το γέλιο και το δάκρυ των μικρών πρωταγωνιστών ήρθε έτσι ξαφνικά για να στοιχειώσει την ευφάνταστη λίστα μου με τις κινηματογραφικές παραγωγές του 2022 και να στρογγυλοκαθίσει στην πρώτη 3άδα! Θες η απρόβλεπτη αγνότητα της φιλίας, θες η γνώριμη καταγραφή της σχολικής αδιακρισίας, θες η καταλυτική σκληρότητα της απόρριψης, θες τα αβάσταχτα ερωτήματα και οι απρόσμενες απώλειες που οδηγούν σε ξενύχτια και μαύρες σκέψεις σ’ αυτή την ηλικία;… Όλα μαζί θα αναμοχλεύσουν γνωστά μονοπάτια σ’ όλους μας, θα μπλεχτούν υπέροχα με την ιστορία του Τοντ και θα ενεργοποιήσουν ένα λυτρωτικό ξέσπασμα των δακρυϊκών αδένων. Λίγο πολύ όλοι έχουμε νοιώσει το «κοντά» να γίνεται «μακριά» κι όλοι έχουμε πονέσει για την αδικαιολόγητη αιτία που οδήγησε σε μια τέτοια απόφαση. Όταν το πηγαίο γέλιο κόβεται απότομα από ένα αναίτιο χαστούκι, όταν η αγάπη, το μοίρασμα και το νοιάξιμο μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα για χάρη της τοξικής αρρενωπότητας, τότε οι πληγές της καρδιάς φαντάζουν τεράστιες και η αιμορραγία ακατάσχετη. Η  επούλωση απαιτεί κυρίως χρόνο, δύναμη χαρακτήρα και λίγοντύχη. Αν απουσιάσουν ταυτόχρονα και τα τρία τότε οι συνέπειες μπορεί να είναι δραματικές.

Τόσο τρυφερή, τόσο σπαραχτική, τόσα χαρτομάντηλα για μια ταινία που σε κερδίζει τόσο με τα συναισθήματα που σε πλημμυρίζει όσο και με την εξαιρετική της αισθητική. Μια σπουδαία ερμηνεία που θα σε εγκλωβίσει στην εκκρεμότητά της και μια εμπνευσμένη σκηνοθετική δουλειά προορισμένη για να συνοδέψει βαθιές κι ανομολόγητες εξομολογήσεις με φίλους. Μια ιστορία ειπωμένη κυρίως μέσα από κοντινά πλάνα σε μάτια που πενθούν, μπορεί να είναι μια σπουδαία ιστορία… και αυτή είναι!

 

Για το BOOK TOUR, Τάσος Μαργέλος.

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη