«ΧΑΜΕΝΕΣ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ»: Παριζιάνικα πίτουρα - αριστοκρατικές κότες!

2022-08-07 12:50

Φιλοδοξία και ματαιοδοξία αποτελούν δύο γλυκές αμαρτίες που οδηγούν αργά ή γρήγορα με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή και των πιο εφευρετικών στην δημιουργία μυαλών ανά τον κόσμο και διαμέσου των αιώνων! Η πτώση δε έρχεται με μεγαλύτερη ταχύτητα και με δυνατότερο κρότο κυρίως στους χώρους της δημοσιογραφίας, του θεάματος και της πολιτικής. Ο τρομερός Ονορέ ντε Μπαλζάκ το περίγραψε με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο σε πολλά απ’ τα έργα του, με το ομώνυμο της ταινίας, γραμμένο το 1837, να φαντάζει ανατριχιαστικά επίκαιρο για έναν πολύ απλό και διαχρονικά επιβεβαιωμένο λόγο: Όποιος μπλέκει με τα παριζιάνικα πίτουρα, τον τρώνε οι αριστοκρατικές κότες!

Cinenews

Η ταινία που σάρωσε 7 από τα βραβεία Σεζάρ, έχει πολλά ατού και ένα πυρηνικό όπλο: το σενάριό της! Διότι όταν καταφέρνεις να δαμάσεις  ένα τόσο μεγαλειώδες λογοτεχνικό έργο και να βρεις τις ισορροπίες και  τα πατήματα που θα μεταφέρουν με τέτοια αρμονία την μετατροπή του σε σενάριο, όντως αξίζεις όχι ένα, αλλά πολλά βραβεία. Η αίσθηση του χορτάτου θα σε γεμίσει από την μεταφορά σου σε μία εποχή που το Παρίσι ζούσε το μεγαλείο μιας εποχής στηριγμένης σε σαθρά εδάφη που οδηγούσαν στους υπονόμους, με τα απόνερα έτοιμα να παρασύρουν τους χαμένους σε ηδονισμό κι έπαρση φτωχοδιαβόλους του.

Ο υπερευαίσθητος και ταλαντούχος επαρχιώτης ποιητής Λυσιέν, θα μετακομίσει στο Παρίσι, εκεί όπου με αρκετή δόση τύχης θα βρεθεί στα λημέρια της φτηνής και εξαγορασμένης δημοσιογραφίας. Θα μετατραπεί σ’ έναν τρομερό λιβελογράφο και θα παρασυρθεί απ’ την απληστία και την έπαρση στην ακολασία και την ψευδαίσθηση της επιτυχίας. Η πρόσκαιρη είσοδος του στον κόσμο της αριστοκρατίας θα λήξει όταν χαθεί η μαγεία με το χτύπημα του ρολογιού που δηλώνει το τέλος του παραμυθιού… η τύχη κάποτε τελειώνει!

Η εποχή της Παλινόρθωσης στο Παρίσι αναγεννήθηκε εκπληκτικά σκηνοθετικά και σκηνογραφικά, τα κουστούμια σε ζαλίζουν και οι ερμηνείες σε μαγεύουν. Ο αιχμηρός λόγος του Μπαλζάκ είναι πανταχού παρών για να κατακεραυνώσει την υποκρισία της εξουσίας και τα καταστροφικά αποτελέσματα της διαπλοκής με την δημοσιογραφία… διαχρονικές αλήθειες! Θα μπορούσε να λείπει απ’ την off διήγηση ο ρυθμός της λογοδιάρροιας, αλλά παρασύρεσαι απ’ τον έξοχο ρυθμό της ταινίας και το αντέχεις!!

Υ.Γ.: «Σταμάτα να ελπίζεις κι άρχισε να ζεις»…     


Για το BOOK TOUR, Τάσος Μαργέλος.

 

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη