Bραδιές παραμυθιών με το φως των κεριών!

2015-03-03 17:27
"Κι αν σου μιλώ με παραμύθια
είναι γιατί τ΄ακούς γλυκύτερα..." 


Bραδιές παραμυθιών με το φως των κεριών!
Όλα τα Σάββατα του Μαρτίου, ώρα: 8:30 μ.μ.
 

Για μεγάλους που ακόμα ονειρεύονται.

Βραδιές ζωντανεμένης αφήγησης παραμυθιών από τη λαϊκή παράδοση της Ελλάδος αλλά και άλλων λαών και τόπων του κόσμου, όπου μιλούν για πολλές διαφορετικές πραγματικότητες που αντίθετους  κόσμους οριοθετούν και ένα καλειδοσκόπιο διαφορετικοτήτων δημιουργούν. 
Όμως όλοι οι αντίθετοι κόσμοι των παραμυθιών, μα και της ζωής ξεδιπλώνονται κάτω από τον ίδιο ουρανό.
Μπορούν άραγε οι αντιθέσεις συνθέσεις να γενούν και ένα όραμα δημιουργικό για το νέο κόσμο να μεταδώσουν;

Πώς το βάρος μπορεί δώρο πολύτιμο να γίνει και πώς η αγάπη μπορεί το δέντρο να ανθίσει; Θα καταφέρει ένας παπουτσής να φτιάξει παπούτσια με φτερά; Αυτά και άλλα παραμύθια μας περιμένουν να τ΄ακούσουμε. Ανάψτε το φαναράκι σας κι ελάτε να ταξιδέψουμε μαζί εκεί που τα παραμύθια μιλούν σαν τα πουλιά...  

Η αφήγηση των παραμυθιών συνοδεύεται από ήχους ιδιόφωνων από διάφορα μέρη του κόσμου που ηχητικά τοπία δημιουργούν και παραμυθιακές ατμόσφαιρες υποβάλλουν. Το παραμυθοταξίδι μας θα συνοδεύσει κι ένα ποτήρι κρασί φτιαγμένο χειροποίητα. 

Σχεδιασμός προγράμματος, αφήγηση παραμυθιών: Ζωή Νικητάκη 

Ημερομηνίες: 7,14, 21, 28 Μαρτίου 2015, ώρα 20.30-21.30
Κόστος συμμετοχής με ένα ποτήρι κρασί: 7 ευρώ
Στον όμορφο χώρο τεχνών Συμμορία του Ήλιου
Διεύθυνση: Δημοφώντος 136, Άνω Πετράλωνα
Τηλέφωνο κρατήσεων: 6974828873 (λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, η κράτηση είναι απαραίτητη)


......................................................................................................................................................................................................
 
H Zωή Νικητάκη αφηγείται παραμύθια για παιδιά και για μεγάλους που ακόμα ονειρεύονται, γράφει παραμύθια ενίοτε μα και τα εικονογραφεί. Ζωγραφίζει από τότε που θυμάται τον εαυτό της και έχει διδάξει επί δυο δεκαετίες παιδιά όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης ως φιλόλογος και από το 2006 έως το 2014 ως μουσειοπαιδαγωγός στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης.
 
Αγαπά τα παραμύθια γιατί είναι σαν τα πουλιά. Τα ακούνε μόνον τα παιδιά και όσοι έχουν καθαρή καρδιά, όπως και η γιαγιά της, που τον παραμυθοαέρα εμφύσησε στο νου και στην καρδιά της. 
 
Aφηγείται παραμύθια από τη γραπτή και την προφορική παράδοση του τόπου μας, καθώς κι άλλων λαών και τόπων του κόσμου, παραμύθια δικά της μα και ποιητικές ιστορίες. Αγαπά τα μαγικά παραμύθια και τις ιστορίες σοφίας που την αλήθεια απάνω στα φτερά τους κουβαλούν απ΄την αυγή του χρόνου. ‘Εχει σχεδιάσει και υλοποιήσει διαδραστικές παραστάσεις αφήγησης παραμυθιών με ποικίλες θεματικές σε μουσεία, σχολεία, γκαλερί, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, σε θέατρα, στο ογκολογικό νοσοκομείο Άγιος Σάββας, στο Αθηναϊκό Ωδείο, στο Σχολείο Παιχνιδιού, σε Φεστιβάλ για παιδιά, στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου δρόμου, στο θέατρο Φούρνος, στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Ακρίτας, στη Στοά του Βιβλίου σε συνεργασία με τις εκδόσεις Εν Πλω, κλπ. Έχει λάβει μέρος σε ημερίδες και συνέδρια με διαλέξεις για το παραμύθι και τη θεραπευτική λειτουργία του. Έχει υλοποιήσει σεμινάρια για φοιτητές παιδαγωγικής και προσχολικής αγωγής.
 
Εστιάζει στη θεραπευτική δράση και λειτουργία των παραμυθιών και θεωρεί ότι η αφήγηση είναι μια πράξη για μετάδοση δύναμης, μια διαδικασία μύησης για το ταξίδι της ψυχής και την ανέλιξη της συνειδητότητας. 
 
Το 2000 κυκλοφόρησε για τα σχολεία της Ελλάδας και της Κύπρου από την Actionaid και το Υπουργείο Παιδείας το βιβλίο “Τα παραμύθια ταξιδεύουν”, με παραμύθια του κόσμου που επέλεξε και εικονογράφησε, στο πλαίσιο του διαπολιτισμικού προγράμματος “Παιδιά του κόσμου - Πολίτες του κόσμου”.
 
Τον Σεπτέμβριο του 2012 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Τρίμορφο το βιβλίο "Λαϊκά παραμύθια της Ζακύνθου" που ανθολόγησε, διασκεύασε και εικονογράφησε.                        
 
Ως εικονογράφος έχει συνεργαστεί με την Αctionaid Ελλάς και το Υπουργείο Παιδείας, το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, τους Ερευνητές της εφημερίδος Καθημερινής, κλπ. Έχει λάβει μέρος σε εκθέσεις ζωγραφικής στην Ελλάδα και στην Ινδία. Η πρώτη της ατομική έκθεση πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο του Λουτρού των Αέρηδων με έργα από την εικονογράφηση του βιβλίου της "Λαϊκά παραμύθια της Ζακύνθου".
 
Ετοιμάζεται η έκδοση δυο νέων βιβλίων που έχει γράψει και εικονογραφήσει: 
“Παραμύθια για της καρδιάς μας την αλήθεια”, εκδόσεις Κονιδάρη και “Το παραμύθι της Ροδιάς”, εκδόσεις Παρρησία.
                        
 


Περισσότερα στοιχεία για την ίδια μπορείτε να βρείτε στους ιστότοπους:
https://www.facebook.com/zoe.nikitaki?fref=ts
https://www.facebook.com/laikaparamythiazakynthou?fref=ts
www.en-gr.com/index.php/el/authors/1183-zoi-nikitaki
 
 
Για το BOOK TOUR, Θεοφάνης Θεοφάνους. 

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη