Άρμστρονγκ του Τόρμπεν Κούλμαν

2019-11-29 16:21
Θέλετε να διαβάστε μια εικονο-ιστορία; Μια ιστορία, όπου η φαντασία μοιάζει σχεδόν ρεαλιστική και σου αφήνει μια αίσθηση τρυφερότητας μαζί μ’ ένα γλυκό χαμόγελο; Και όπου το σχέδιο σε αφήνει έκπληκτο με τη λεπτομέρεια και το περιεχόμενό του; Τότε το “Άρμστρονγκ” του γερμανού Τόρμπεν Κούλμαν είναι ό,τι πρέπει. Θέλετε να διαβάστε μια εικονο-ιστορία; Μια ιστορία, όπου η φαντασία μοιάζει σχεδόν ρεαλιστική και σου αφήνει μια αίσθηση τρυφερότητας μαζί μ’ ένα γλυκό χαμόγελο; Και όπου το σχέδιο σε αφήνει έκπληκτο με τη λεπτομέρεια και το περιεχόμενό του; Τότε το “Άρμστρονγκ” του γερμανού Τόρμπεν Κούλμαν είναι ό,τι πρέπει. 
Θέλετε να διαβάστε μια εικονο-ιστορία; Μια ιστορία, όπου η φαντασία μοιάζει σχεδόν ρεαλιστική και σου αφήνει μια αίσθηση τρυφερότητας μαζί μ’ ένα γλυκό χαμόγελο; Και όπου το σχέδιο σε αφήνει έκπληκτο με τη λεπτομέρεια και το περιεχόμενό του; Τότε το “Άρμστρονγκ” του γερμανού Τόρμπεν Κούλμαν είναι ό,τι πρέπει. 
 

Η ιστορία ξεκινάει σε μια παλιά αποθήκη με πολλά ξεχασμένα βιβλία. Στο κέντρο της, ένα μικρό ποντικάκι σκαρφαλωμένο σε μια στοίβα από σκληρόδετα βιβλία ατενίζει τον κόσμο μέσα από ένα τεράστιο τηλεσκόπιο. 

 

“Ένα ποδαράκι γυρίζει τους δακτυλίους ενός τεράστιου τηλεσκοπίου. Ένα μικροσκοπικό γκρίζο γούνινο μπαλάκι κοιτάζει μέσα από τον σιδερένιο σωλήνα, τον γεμάτο γυάλινους φακούς. Τώρα η εικόνα του ουρανού με τ’ άστρα είναι πεντακάθαρη”.

 

(απόσπασμα από το βιβλίο)

 

Ο μικρός ποντικός μοιράζεται τις ανακαλύψεις του για το φεγγάρι με τα άλλα ποντικάκια, χωρίς να βρει συμπαράσταση στις ανησυχίες του. Τα άλλα ποντικάκια πιστεύουν ακράδαντα ότι το φεγγάρι είναι φτιαγμένο από παρμεζάνα, ίσως γκούντα ή καμαμπέρ, οπότε καθόλου δεν συγκινούνται από τον ήρωά μας. Ο ποντικός μας απογοητεύεται, μέχρι που μια μέρα δέχεται μια μυστηριώδη πρόσκληση για το Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν στην Ουάσινγκτον. Εκείνος μένει στη Νέα Υόρκη, αλλά καθόλου δεν πτοείται, καθώς βρίσκει τρόπο να φτάσει εκεί, και να απολαύσει τα επιτεύγματα των ποντικών σε ένα παράλληλο μικροσκοπικό μουσείο. Ένας γέροντας-ποντικός θα τον καθοδηγήσει και θα του συστήσει να διαβάσει τα βιβλία των ανθρώπων. Ο ποντικάκος θα ακούσει τις συμβουλές του, θα ανατρέξει στα επιστημονικά βιβλία, θα παρακολουθήσει διαλέξεις και θα αρχίσει σιγά σιγά με επιμονή να κατασκευάζει τη στολή και το όχημά του, μια τουρμπίνα, για το ταξίδι στο φεγγάρι.

 

Είναι όλα εύκολα; Καθόλου! Ο ποντικός κάνει λάθη, κάνει πειράματα, δοκιμές, αποτυγχάνει, ριψοκινδυνεύει, μέχρι που μια φωτιά καταστρέφει τα πάντα. Παράλληλα, ελλοχεύει και ένας άλλος κίνδυνος· οι άνθρωποι. Έχουν μάθει για τον πρωτοπόρο ποντικό και προσπαθούν να το πιάσουν και να ανακόψουν την πορεία του. Τα καταφέρνουν; Φυσικά όχι! Ο ποντικός θα φτιάξει το διαστημόπλοιό του, θα ταξιδέψει στο φεγγάρι, θα κάνει ανάλαφρα βήματα πάνω στην επιφάνειά του, θα αφήσει ένα μικρό σημαιάκι και θα επιστρέψει στη Γη, όπου οι υπόλοιποι ποντικοί θα τον υποδεχτούν σαν ήρωα. 

Κάποια χρόνια αργότερα, ο Νιλ Άρμστρονγκ θα είναι ο πρώτος άνθρωπος που θα φτάσει στο φεγγάρι. Εκεί θα βρει και ένα μικρό σημαιάκι…

 

Συστήνουμε τον “Άρμστρονγκ”. Η εικονογράφηση είναι υ π έ ρ ο χ η, απλώνεται σε πολλές σελίδες του βιβλίου, σε κάποια σημεία είναι δισέλιδη και δεν χορταίνεται. Ο Τόρμπεν Κούλμαν έχει σχεδιάσει με φοβερή λεπτομέρεια και ευαισθησία, με ελαφρύ χιούμορ, και επιμονή, συνοδεύοντας το έργο του με ένα λιτό ουσιαστικό κείμενο. Θα χαζέψετε ώρα τις εικόνες, και θα προσπαθήσετε να ρουφήξετε την ομορφιά τους και τις πληροφορίες που κρύβουν (εάν το επιθυμήσετε).

 

(φωτογραφία από το εσωτερικό τού βιβλίου)

 

Καταπληκτικές οι εικόνες με τον Άρμστρονγκ να ντύνει ένα ομοίωμα ποντικού με τη στολή αστροναύτη, βαστώντας βελόνα και κλωστή ή εκεί όπου δοκιμάζει τη στολή μαζί με το γυάλινο σκάφανδρο βουτώντας σε μια γυάλα, την ώρα που ένα χρυσόψαρο τον κοιτάζει με γουρλωμένα μάτια. Τι να πούμε για την εικόνα, όπου αιωρείται πάνω από τους πολυσύχναστους δρόμους της Νέας Υόρκης με τους ουρανοξύστες να τον περικυκλώνουν μετά από μια αποτυχημένη δοκιμαστική πτήση… Όλα υπέροχα, όλα εκπληκτικά!

 

Στο τέλος θα βρείτε μια σύντομη ιστορία της αστροναυτικής και πληροφορίες για τον δημιουργό, ενώ στην αρχή τον πρόλογο από τη Valerie Neal, την πρόεδρο και έφορο του Τμήματος Ιστορίας του Διαστήματος, του Εθνικού Μουσείου Αεροναυπηγικής και Διαστήματος Ινστιτούτου Σμιθσόνιαν. 

Ad astra per aspera: Μέσα από δοκιμασίες στα αστέρια. 

(έτσι κλείνει η Valerie Neal τον πρόλογό της)

 

Άρμστρονγκ 

του Τόρμπεν Κούλμαν 

Εκδόσεις Ψυχογιός 

 

Για το Book- Tour, Κωνσταντίνα Κοράκη.

 

Η Κωνσταντίνα Κοράκη ζει στην Αθήνα. Έχει γράψει την “Ανταριασμένη” και τη “Σαφένια”, καθώς και μια νουβέλα που ετοιμάζεται να βρει τον δρόμο της. Άρθρα της θα βρείτε στο Book-Tour και το Lovart’s Corner, ενώ διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί στους εξής ιστότοπους: Book-Tour, Fractal, τοβιβλιοnet, nyctophilia.gr. 

Ιστολόγιο: wordpress.com/view/konstantinakoraki.wordpress.com 

ΖΗΤΗΣΤΕ ΤΟ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ!

 

Ένα μυθιστόρημα που σας μυεί στον κόσμο της φαντασίας,

μια ηρωίδα σε συνεχή δίνη

και ένας αναγνώστης, εσύ, 

που μπορεί να το απολαύσει 

ως την τελευταία σελίδα.

 

Αποκτήστε το άμεσα: 

www.patakis.gr/viewshopproduct.aspx?id=722944

 

Μόλις κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο 

του δημιουργού του BOOK TOUR!

Ζητήστε το σε όλα τα φυσικά και ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία

Λίγα λόγια για το παραμύθι 

"Αριάδνη, η νύχτα των Πεφταστεριών" του Θεοφάνη Θεοφάνους, 

εικονογράφηση Ιωάννα Αθανασοπούλου - Ελληνοεκδοτική.

Όσα κι αν πέφτουν αστέρια,
μοναχά ένα χρειάζεσαι 
για ν’ αλλάξεις τον κόσμο.


Η Αριάδνη, μια έμπειρη και γρήγορη αραχνομοδίστρα,
αργούσε να επιλέξει τι θα ήθελε από ένα πεφταστέρι. 
Πάντα κάποιος την προλάβαινε. 
Ποτέ, κανένα της όνειρο δεν γινόταν πραγματικότητα. 
Μια μέρα, όμως, που ο θυμός της έκανε γκλιν γκλον 
και η καρδιά της τικ τακ, 
η Αριάδνη αποφάσισε να πλέξει ένα τεράστιο δίχτυ και…

Το βιβλίο περιλαμβάνει
Διαθεματικές Προτάσεις Δραστηριοτήτων 

από την εκπαιδευτικό Μελίνα Ιντζέ.

 

Ένα παραμύθι ενσυναίσθησης.
Κάθε αντίτυπο του βιβλίου περιλαμβάνει 
Πιστοποιητικό κυριότητας αληθινού αστεριού 

Αποκτήστε το άμεσα: ellinoekdotiki.gr/gr/ekdoseis/i/ariadni-i-nuxta-twn-peftasteriwn

Πληροφορίες-παραγγελίες, 
καθημερινά από τις 9.00 ως τις 17.00 

στο 210-36.13.676

✉ info@ellinoekdotiki.gr

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη