Αναζητώντας την Όντρεϋ-Sophie Kinsella

2016-03-15 14:10

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΟΝΤΡΕΥ

 Sophie Kinsella 

Η πρωταγωνίστρια του παρόντος μυθιστορήματος είναι η Όντρεϋ, μία δεκατετράχρονη κοπέλα με ψυχολογικές διαταραχές και συχνές κρίσεις πανικού. Ωστόσο, καταφέρνει να βρει τον αληθινό έρωτα στα μάτια του φίλου του αδελφού της. Ο Λάινους είναι ένα αγόρι το οποίο θα αποτελέσει το έρεισμα της στις δύσκολες στιγμές και θα της αποδείξει το νόημα της πραγματικής αγάπης. Τα πάντα, όμως, σε αυτό το βιβλίο αποτελούν μία διαρκή έκπληξη. 

Παρά το νεανικό χαρακτήρα του, το βιβλίο καταφέρνει να θίξει ευαίσθητα κοινωνικά προβλήματα της επικαιρότητας, όπως αυτό του σχολικού εκφοβισμού το οποίο έχει λάβει πλέον μεγάλες διαστάσεις. Ο Όντρεϋ, λοιπόν, ως θύμα ενός παρόμοιου περιστατικού, προσπαθεί να προσαρμοστεί στην νέα της πραγματικότητα, αποφεύγοντας την άμεση οπτική επαφή με τους υπόλοιπους ανθρώπους και για αυτό ακριβώς το λόγο δεν αποχωρίζεται ποτέ τα μαυρά γυαλιά ηλίου της. Ο αναγνώστης δεν μαθαίνει ποτε λεπτομερώς το περιστατικό που στιγμάτισε τη ζωή της Όντρεϋ, αφού, εξάλλου δεν είναι αυτός ο στόχος της συγγραφέως. Θα μπορούσε να συμπεράνει κανείς διαβάζοντας το βιβλίο, πως στόχος του παρόντος μυθιστορήματος είναι να οξύνει τον προβληματισμό και την ανησυχία μας αναφορικά με το κρίσιμο ζήτημα του bullying. Η Sophie Kinsella καταφέρνει να αποτυπώσει με κάθε δόση ειλικρίνειας και ρεαλιστικότητας την αλήθεια σχετικά με τις ψυχολογικές διαταραχές της ηρωίδας μας αλλά και την αδυναμία των γονέων να καταλάβουν ορισμένες φορές τα νεαρά μέλη της οικογένειας. 

Παρ' όλα αυτά, σε αρκετά σημεία του βιβλίου ο αναγνώστης έρχεται αντιμέτωπος με στιγμές που του προξενούν γέλιο και συγκίνηση που συνοδεύουν τις πράξεις των πρωταγωνιστών μας, κυρίως της Όντρεϋ και του Λάινους, του παράφορου έρωτα της ηρωίδας. Καθ' όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης καταλήγουμε στο συμπέρασμα, ότι η ίδια η συγγραφέας έχει μελετήσει το θέμα των ψυχολογικών διαταραχών και έχει προβεί στην αντίστοιχη έρευνα. Δεν έχει αφήσει τίποτα στην τύχη αλλά αντίθετα περιγράφει με τον αρμόζον τρόπο τους αγχώδεις κλονισμούς και τις κρίσεις πανικού. Επίσης, παρουσιάζει την ίδια την Όντρεϋ να αναλαμβάνει αυτοβούλως την αντιμετώπιση της πάθησης της με απόλυτη ωριμότητα και υπευθυνότητα γαι το μικρό της ηλικίας της. 

Ο κάθε έφηβος – και όχι μόνο- που υποφέρει από την ίδια κατάσταση έχει τη δυνατότητα να ταυτιστεί με την Όντρεϋ και να την νιώσει ως συνοδοιπόρο του στο δύσκολο μονοπάτι της ζωής. Το συγκεκριμένο βιβλίο απευθύνεται σε κάθε ηλικία ενεργοποιώντας και αφυπνίζοντας τον εκάστοτε αναγνώστη να προβληματιστεί για τις καταστάσεις τις οποίες εσκεμμένα και μη αγνοεί και να λάβει ενεργό δράση για την αντιμετώπισή τους. Τελικά, μη γνωρίζοντας το παρελθόν της Όντρεϋ συνειδητοποιείς πως δεν σε ενδιαφέρει πού βρισκόταν η ίδια αλλά που θα βρεθεί...

 

Για το BOOK TOUR, Κάλλη Κωνσταντινοπούλου.