5 + 1 ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΟΣΚΑΡ!

2014-12-03 20:26

Αν δεν γνωρίζετε ποια είναι τα βιβλία την τελευταία πενταετία που διασκευάστηκαν και χάρισαν στον σεναριογράφο τους ένα όσκαρ, ήρθε η ώρα να τα μάθετε!

 

«Push»  του  Sapphire (2010)

projectbibliophile

Το πρώτο μυθιστόρημα του Sapphire «Push» εκδίδεται το 1996 και  επανακυκλοφορεί 13 χρόνια αργότερα με τον τίτλο «Precious».

Η Oprah Winfrey ανέλαβε την παραγωγή και μεταφορά του στον κινηματογράφο με τίτλο «Precious» , ενώ ο  G. Fletcher  διασκεύασε το βιβλίο κι έγινε ο πρώτος μαύρος Αμερικάνος που πήρε όσκαρ σεναρίου (πρωτότυπου ή διασκευασμένου).

Υ.Γ.: Την ίδια χρονιά ήταν υποψήφιο και το αγαπημένο «An education» του N. Hornby… Ακόμα δεν το έχω καταπιεί ότι  έχασε!

 

«The Accidental Billionaires»  του Ben Mezrich (2011)

     En.wikipedia

O B. Mezrich  εκδίδει το «The Accidental Billionaires»  το 2009. Κύριες πηγές του ήταν οι συζητήσεις του με τον συνιδρυτή του facebook Ε. Saverin, τις οποίες ο τελευταίος αρνήθηκε, όταν ξεκίνησαν οι απανωτές δίκες με τον Zuckerberg!

Ο A. Sorkin αναλαμβάνει την διασκευή του βιβλίου και ο D. Fincher  τη σκηνοθεσία της ταινίας «The social network», με τον πρώτο να σηκώνει το χρυσό αγαλματίδιο.

Υ.Γ.: Είναι πολλά τα λεφτά Άρη…

 

«Descendants»  του K.H. Hemmings (2012)

desighispiration

Οι διθυραμβικές κριτικές απ’ τους Ν.Υ.ΤΙΜΕS για το λεπτό χιούμορ του K.H.Hemmings, σ’ ένα κλασσικό μυθιστόρημα μελοδράματος, πεδίο της γυναικείας λογοτεχνίας, κίνησε το ενδιαφέρον του δικού μας A. Payne. Αναλαμβάνει την διασκευή του σε σενάριο μαζί με τους N.Faxon και J.Rash, σκηνοθετεί την ομώνυμη ταινία και κερδίζει το 1/3 του όσκαρ διασκευασμένου σεναρίου!

Υ.Γ.: Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις στο Χόλλυγουντ,  Έλληνα θα βρεις…   

 

«The Master of Disguise» του Antonio Mendez (2013)

Amazon.co

Ο Antonio Mendez ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα ως εικονογράφος – σχεδιαστής, βρέθηκε από σπόντα να εργάζεται ως πράκτορας της CIA και κατέληξε συγγραφέας τριών  βιβλίων, όλα εμπνευσμένα απ’ τις αποστολές του!    

Ο C. Terrio διασκευάζει το βιβλίο «The master of disguise», B. Affleck σκηνοθετεί και υποδύεται τον Mendez  την  ταινία «Argo» . Αμφότεροι βραβεύτηκαν με όσκαρ:  καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου και καλύτερης ταινίας!

Υ.Γ.:   -Μy name is Mendez…Antonio Mendez!

 

«12 Years a Slave» του Solomon Northup (2014)

Reel.gr

Το βιβλίο «12 Years a Slave» εκδόθηκε το 1853, πούλησε 30.000 αντίτυπα και θεωρείται ένα απ’ τα best seller της εποχής του! Εξαφανίστηκε για 100 περίπου χρόνια, για να επανεμφανιστεί το 1968 σε μία ιδιαίτερα επιμελημένη έκδοση και να χρησιμοποιηθεί ευρέως σε αίθουσες διδασκαλίας.

Ο J. Ridley βραβεύεται με όσκαρ για την διασκευή και ο Steve McQueen γίνεται ο πρώτος μαύρος σκηνοθέτης, που ταινία του κερδίζει όσκαρ καλύτερης ταινίας!

Υ.Γ.:  Βρε τι μου θυμίζει το εξώφυλλο, τι μου θυμίζει… μην σου πω όλο το βιβλίο!

 

«Gone Girl» της Gillian Flynn (2015)

Girlwithherheadinabook

Η G. Flynn («Αιχμηρά αντικείμενα», «Σκοτεινός τόπος»), ένα απ’ τα πιο καυτά ονόματα στην σύγχρονη αμερικάνικη λογοτεχνία στον τομέα του αγωνιώδους ψυχολογικού θρίλερ, διασκευάζει σε σενάριο το βιβλίο της και με σκηνοθέτη τον D. Fincher, αισιοδοξεί ότι θα πάρει φέτος το όσκαρ…

Υ.Γ.: Αν παίζετε στοίχημα, είναι καλό ποντάρισμα!  

 

Για το BOOK TOUR, Τάσος Μαργέλος.

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη