(2018) H Τυτώ και ο Μέγας Αλέξανδρος, Ελληνοεκδοτική

2018-06-02 12:09

Η Τυτώ και ο Μέγας Αλέξανδρος

 

Από το Άλφα ως το Ωμέγα.

 

H Τυτώ και ο Μέγας Αλέξανδρος

Συγγραφή: Μαρία Μπραστιάνου

Εικονογράφηση: Χρήστος Γουσίδης

Ελληνοεκδοτική, 2018

80 σελίδες
ISBN 978-960-563-198-7

Τιμή € 8,00

 

Η Μαρία Μπραστιάνου γεννήθηκε στο νησί της Θάσου, αλλά μεγάλωσε στην πόλη της Θεσσαλονίκης όπου και ζει μόνιμα με τα τρία παιδιά της. Τα παιδικά της χρόνια είναι γεμάτα εικόνες και βιώματα τόσο από τη θάλασσα, όσο και από τη μοναδική Ηπειρωτική φύση, απ΄ όπου είναι η μισή της καταγωγή. Η μεγάλη της αγάπη για τα παιδιά την οδήγησε να γίνει Παιδαγωγός Προσχολικής ηλικίας, γιατί είχε και διατηρεί την πεποίθηση πως οι σωστές βάσεις και η πολλή αγάπη στην τρυφερή αυτή ηλικία είναι απαραίτητα για την ψυχική και διανοητική ανάπτυξη των παιδιών. Ασχολήθηκε πάνω από επτά χρόνια με τις κατηχητικές ομάδες, διοργανώνοντας εκπαιδευτικά προγράμματα σε παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού με εικαστικές δημιουργίες, υλοποίηση εκδηλώσεων θεατρικού και μουσικού περιεχομένου, διασκευές παραμυθιών, κουκλοθέατρο και ομιλίες. Έτσι, η μεγάλη αυτή αγάπη για τα παιδιά ξεχείλισε και στο χαρτί με τη μορφή παιδικών βιβλίων. 

 

Ο Χρήστος Γουσίδης (www.gousidis.gr) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη κι ζει ακόμα εκεί. Ωστόσο, χρειάστηκε να φύγει αρκετές φορές μέχρι τώρα. Σπούδασε γραφιστική κι εικονογράφηση στην Αθήνα, μαθαίνοντας σχέδιο και χρώμα σα μέσα οπτικής επικοινωνίας. Μετά πήγε στο Kent Institute of Art and Design για καλές τέχνες και κατόπιν στο Glasgow School of Art όπου έκανε μια έρευνα σχετική με την παραδοσιακή και τη σύγχρονη τέχνη και πως αυτές μπορούν να συνδυαστούν. Από μικρός έχει πάει πολλές φορές την Γερμανία που του αρέσει, γιατί όλα είναι καθαρά και προσεγμένα, αλλά ποτέ δεν έμαθε να μιλάει γερμανικά.
Έχει εικονογραφήσει πολλά παιδικά βιβλία, εξώφυλλα βιβλίων, κι έχει κάνει τρεις ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής:
2008 Αίθουσα Σκουφά, Αθήνα / 2007 Αίθουσα Ζήτα-Μί, Θεσσαλονίκη / 2004 Αίθουσα Ζήτα-Μί, Θεσσαλονίκη

 

Στο πι και φι!

Δυο αχώριστες φίλες, η Τυτώ και η Πιπιστρέλα, μόνιμοι φτερωτοί κάτοικοι του Μοναστηριού της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας, γνωρίζουν τον Πτολεμαίο -τελευταίο απόγονο της Ανθεμουσίας Ίλης του Μεγάλου Αλεξάνδρου- και την ιστορία των προγόνων του από τον Γέροντα της Μονής, ενώ τη διηγείται στην οικογένεια που φιλοξενούσε κάτω από τη σκιά ενός δέντρου.

Ο Γέροντας, με το παράδειγμά του, τους μαθαίνει πως ο Θεός είναι αγάπη...

Μια αγάπη ελεύθερη, γεμάτη συγχωρητικότητα που, αν προσπαθήσουμε να τη βάλουμε στη ζωή και την καρδιά μας, θα καταφέρουμε να γίνουμε κάτι παραπάνω από απλοί άνθρωποι.

 

 

Τα συν και τα πλην.

Με αφορμή έναν εύθυμο διάλογο μεταξύ μιας νυχτερίδας και μιας κουκουβάγιας, οι οποίες ζουν στο μοναστήρι της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας, ξεδιπλώνεται ο μίτος της ένδοξης ελληνικής ιστορίας κατά την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Γνωρίζουμε, επίσης, θρησκευτικές μορφές που ο βίος τους και η ακλόνητη πίστη τους έδωσαν και δίνουν κουράγιο σε χιλιάδες ανθρώπους ανά τους αιώνες. Φωλιάζουμε στους κόλπους του μοναστηριού και μίας εκ των δεκάδων οικογενειών που το επισκέπτονται και γινόμαστε κοινωνοί των πραγματικών θησαυρών τής ζωής: της άνευ όρων φιλίας, της ευγένειας και των καλών τρόπων συμπεριφοράς, της φιλοξενίας χωρίς ανταλλάγματα σε όσους το έχουν ανάγκη και του θεσμού της οικογένειας μέσα από ένα σύστημα ιδεών και αξιών. Η συγγραφέας Μαρία Μπραστιάνου ήταν πολύ ξεκάθαρη στο τι ήθελε να πει μέσα από την παρούσα νουβέλα. Δεν δημιούργησε ρωγμές, δεν άφησε αναπάντητα ερωτήματα, δεν χρησιμοποίησε κανενός είδους τρικ για να παραπλανήσει ή να μπερδέψει τους μαθητές. Πήρε ένα κράμα από τη λαογραφία αναδεικνύοντας τον θρησκευτικό, πολιτιστικό και πολιτισμικό πλούτο. Φιλόδοξο εγχείρημα που αξίζει την προσοχή σας. 


+ Ο εικονογράφος Χρήστος Γουσίδης φιλοτέχνησε ένα εξώφυλλο όπου αμέσως εισάγει τους αναγνώστες σε μια εικαστική αναμέτρηση του πλεονασμού έναντι της μίνιμαλ οπτικής του. Έξοχες οι προτομές του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Πτολεμαίου. Σπουδαία και συγκινιτική η αποτύπωση των Αγίων Θεωνά και Θεοφανώ. Σχεδόν μυστικιστική η σχεδίαση των φτερωτών πλασμάτων και του αλόγου ως σύμβολο ελευθερίας, κατάνοιξης και κατάκτησης. Ο δημιουργός προσέλκυσε θετικά το ενδιαφέρον της λογοτεχνικής κοινότητας και όχι μόνο. 

 

Ζούμε σε εποχές όπου η ελευθερία έγινε ελευθεριότητα. Καλό είναι να παρέχουμε στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς βιβλία τα οποία ανασύρουν τις προσπάθειες των προγόνων μας για επιβίωση και διατήρηση της πνευματικής μας κουλτούρας. Κανένα πλην.

 

 

Γιαμ, γιαμ!

Ήταν ειλικρινά πεντανόστιμο!

 

Συμβουλή: “Nα το μοιραστείτε με φίλους σας και να το χαρίσετε σε μικρούς και μεγάλους, μιας και τα παραμύθια δεν έχουν ηλικιακό κοινό, διαβάζονται από τον καθένα με τη δική του ψυχή.”

 

Αποκτήστε το άμεσα: 

www.public.gr/product/books/paidika/paramythia/i-tyto-kai-o-megas-aleksandros/prod9071342pp/

 

ΒΙΒΛΙΟΜΠΟΥΚΙΤΣΕΣ

Η παιδική και εφηβική λογοτεχνία στο... πιάτο.

Επιμέλεια στήλης: Θεοφάνης Θεοφάνους

 

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη