(2018) Αστυπάλαια με λένε, Ελληνοεκδοτική

2018-06-04 09:50

 

Από το Άλφα ως το Ωμέγα.

Αστυπάλαια με λένε 

Συγγραφή: Φωτεινή Κωνσταντοπούλου

Εικονογράφηση: Μαριάννα Φραγκούλη

Ελληνοεκδοτική, 2018

32 σελίδες
ISBN 978-960-563-209-0

Τιμή € 9,00

 

Η Φωτεινή Κωνσταντοπούλου, γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι αστυνομικός και τον ελεύθερο χρόνο της αναλαμβάνει να βοηθάει τους ήρωες 

των ιστοριών της να φέρουν εις πέρας πότε τις ζαχαρένιες και πότε τις αλμυρές αποστολές τους. Ως παιδί ξετρελαινόταν με τα παραμύθια και ως έφηβη να ταξιδεύει με πυξίδα πάντα το όνειρο. Όλες αυτές τις εικόνες και τα συναισθήματα που αποκόμισε από τα ταξίδια της αποτύπωσε και στην πρώτη της συγγραφική προσπάθεια, στο διήγημα με τίτλο: "Στιγμές που ταξίδεψαν στις Πρέσπες" (Εκδ. Άπαρσις, α’ έκδοση 2009, β’ έκδοση 2010). Τον Φεβρουάριο του 2016 έγινε η πρώτη γυναίκα στην Ελλάδα που έλαβε τον τίτλο της 'Υψηλού προφίλ υποστηρίκτριας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες', μία διάκριση πολύ σημαντική που ήρθε να επιβραβεύσει την πολύτιμη προσφορά της στην παγκόσμια εκστρατεία 'Back 2 School', η οποία στηρίζει την πρόσβαση στην εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων. Η τιμητική αυτή αναγνώριση αφορά στο δεύτερο βιβλίο της με τίτλο "Μια ζαχαρένια συνταγή", που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Iανός τον Νοέμβριο του 2015.
Ο τίτλος High Profile Supporter απονέμεται σε προσωπικότητες απ’ όλο τον κόσμο που με την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο συμβάλλουν τα μέγιστα στο έργο της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε., αποτελώντας πηγή έμπνευσης για όλους τους ανθρώπους.

 

 Η Μαριάννα Φραγκούλη γεννήθηκε στην Αθήνα, το καλοκαίρι του 1988. Από τότε που θυμάται τον εαυτό της κρατούσε ένα μολύβι στα χέρια και ζωγράφιζε τα πάντα..., προσπαθώντας να αφήσει το καλλιτεχνικό της αποτύπωμα. Όσο μεγάλωνε το "μικρόβιο" της ζωγραφικής την κυνηγούσε σε κάθε βήμα της. Σίγουρη πια πως αυτό που ήθελε να κάνει στη ζωή της ήταν να εικονογραφεί παραμύθια για παιδιά, το 2007-2010 φοίτησε στη σχολή ΑΚΤΟ, στην ειδικότητα Sketch, Comic, Cartoon. Παράλληλα με τις σπουδές της, το διάστημα 2009/2010 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα στην εικονογράφηση παιδικού βιβλίου. Έχει συμμετάσχει σε έκθεση ζωγραφικής τον Γενάρη του 2016. Ονειρεύεται οι φανταστικοί της φίλοι και ήρωες να παίρνουν "ζωή" σε όμορφες ιστορίες, όπως στο βιβλίο "Οι Ομπρελίτσες", που είναι η πρώτη της εικονογράφηση βιβλίου.

 

Στοπι και φι!

Τι κρύβουν οι βράχοι που ’ναι σκορπισμένοι στις θάλασσες;
Ποιος φυλάγει την κόρη με την άδολη καλοσύνη στην καρδιά;
Τι σχήμα έχει η καρδιά της, ποια χρώματα αναβλύζει;
Ποιος μπορεί να πει τ’ όνομα του κοριτσιού, ποιος να το αντικρίσει;
Γιατί να γίνει η «αγάπη» φυλακή, γιατί να γίνει φόβος; 

 

Τα συν και τα πλην.

+ Ένα ποιητικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους. Μια ιστορία αγάπης από εκείνες που σε κάνουν να ονειρεύεσαι και να σε σκέφτεσαι πως το αύριο είναι ένα δροσερό καλοκαιράκι με καταγάλανα κρυστάλλινα νερά όπου καθρεφτίζονται τ΄ αστέρια. Διαβάζεται με μια ανάσα. Από την πρώτη φράση τρυπώνεις σ΄ έναν άλλο κόσμο. Ολότελα μαγικό. Σαν τους θρύλους που εξιστορούνται από γενιά σε γενιά. Έχει σασπένς, καρδιοχτύπια, γρήγορο ρυθμό, μελωδικότητα και κατανοητό λεξιλόγιο. Έντονο το στοιχείο του λυρισμού και δομή όπου ακολουθεί τ΄ αρχέτυπα των κλασικών παραμυθιών. Η συγγραφέας Φωτεινή Κωνσταντοπούλου επιστρέφει στα λογοτεχνικά δρώμενα με μια εξαιρετική ιδέα. Μας θυμίζει πως κάθε τόπος, κάθε νησί έχει τη δική του κυρά – που δεν είναι κατ΄ ανάγκην ορατό πρόσωπο και δημιουργεί τον δικό της ύμνο για το νησί της Αστυπάλαιας.

 

Η εικονογράφος Μαριάννα Φραγκούλη ακολούθησε πιστά το ύφος του κειμένου. Και το φως και το σκοτάδι της ήταν εξίσου εξαιρετικά. Οι εικόνες της σε μια αέναη κίνηση που σε παρασύρουν σε χορό και τραγούδι. Εικόνες που, παρόλο που ακολουθούν την κορύφωση του παραμυθιού και την δικαιολογημένη εγρήγορσή του, διατηρούν ταυτόχρονα τη γαλήνη της θάλασσας και το λευκό του νησιού που σε καθηλώνει, σε ακινητοποιεί και σε αγκιστρώνει. Τι όμορφο ένας αναγνώστης να αφήνει πίσω του την τελευταία σελίδα και να νιώθει γεμάτος, πλήρης.

 

-  Κανένα πλην. Μέρος των εσόδων θα διατεθεί για κοινωφελείς σκοπούς στους κατοίκους του νησιού. Το βιβλίο μπορεί ν΄ αποτελέσει ιδανικό τουριστικό ενθύμιο.

 


 

Γιαμ, γιαμ!

Ήταν ειλικρινά πεντανόστιμο!

 

Συμβουλή: “Nα το μοιραστείτε με φίλους σας και να το χαρίσετε σε μικρούς και μεγάλους, μιας και τα παραμύθια δεν έχουν ηλικιακό κοινό, διαβάζονται από τον καθένα με τη δική του ψυχή.”

 

Αποκτήστε το άμεσα: 

www.ianos.gr/astipalaia-me-lene-0435344.html

 

 

ΒΙΒΛΙΟΜΠΟΥΚΙΤΣΕΣ

Η παιδική και εφηβική λογοτεχνία στο... πιάτο.

Επιμέλεια στήλης: Θεοφάνης Θεοφάνους

 
«Σχολή μαθητευόμενων ποιητών»
 
Εγγραφές όλο τον χρόνο 
 
• Για κορίτσια και αγόρια δημοτικού (Ελλάδα, Κύπρο και ομογένεια)
• Ολοκληρωμένο πρόγραμμα 4 εβδομαδιαίων συναντήσεων
• Κόστος: 40 ευρώ – εφάπαξ, στο κόστος συμπεριλαμβάνεται η αποστολή του πτυχίου – βεβαίωση συμμετοχής και μια μικρή έκπληξη!
• Σύγχρονη και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση
(συναντήσεις μέσω της πλατφόρμας Zoom)
• Πρωτότυπα βίντεο, online παιχνίδια, δραστηριότητες αξιολόγησης, αυτοαξιολόγησης, αλληλεπίδρασης και ένα εφημεριδάκι που τα σπάει!
• Αναλυτική ανατροφοδότηση στις εργασίες των παιδιών
 
Αυτή η λογοτεχνική συντροφιά θα τα έχει όλα!
 
Συντονίζει ο ελληνοκύπριος ποιητής Θεοφάνης Θεοφάνους
Δηλώσεις συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση: theofanis_theofanous@yahoo.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6978198751

 

Απ' το οπισθόφυλλο της έκδοσης

Αυτό είναι το Αλάτι, που, εκτός απ' τα φαγητά μας, νοστιμίζει απ' το φθινόπωρο του 2019 και τη λογοτεχνία!

Άνθρωποι από Ελλάδα, Κύπρο και Αγγλία συνδεθήκαμε μέσω μιας συγγραφικής συντροφιάς μοναδικής.

Για δώδεκα εβδομάδες μοιραζόμασταν σκέψεις και συναισθήματα.

Μελετούσαμε διάφορα λογοτεχνικά είδη, γράφαμε κι ετοιμαζόμασταν σταδιακά για την έκδοση αυτού του βιβλίου.

Σήμερα ο α΄ κύκλος του εργαστηρίου συγγραφής παρουσιάζει τη δουλειά του.

ISBN: 978-618-85110-0-2

Νεοελληνική πεζογραφία, διήγημα, ποίηση

12,50

Ζητήστε το σε όλα τα φυσικά και ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία.


Αποκτήστε το άμεσα: 

https://www.booktourmagazine.com/