(2017) Το Μηδέν μασκαρεμένο έχει μυστικό κρυμμένο, Κόκκινη κλωστή δεμένη

2017-07-25 14:03

Το μηδέν μασκαρεμένο έχει μυστικό κρυμμένο

Από το Άλφα ως το Ωμέγα.

 Το Μηδέν μασκαρεμένο έχει μυστικό κρυμμένο

Συγγραφή: Σοφία Κλιάνη

Εικονογράφηση: Λιάνα Δενεζάκη

Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, 2017

32 σελίδες
ISBN 
978-618-5151-33-1

Τιμή € 12,90

 

«Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1984, μα δε μεγάλωσα εκεί. Έζησα αρκετά χρόνια στην Πτολεμαΐδα, αλλά ούτε εκεί μεγάλωσα. Η ερώτηση που με προβλημάτιζε περισσότερο απ’όλες ήταν ανέκαθεν μία: “Τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;”...

Ψάχνοντας να βρω την απάντηση, ξεκίνησα ένα οδοιπορικό με πρώτη στάση το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης.

Κάπου εκεί συναντήθηκα με τα παραμύθια, που με παρέσυραν στον κόσμο της αφήγησης, παρακολούθησα μαθήματα σε πειραματικό θεατρικό εργαστήρι, συστήθηκα με τη δραματοθεραπεία, έκανα μαθήματα νοηματικής, έφτιαξα του κόσμου τις χειροτεχνίες, προσπάθησα να μάθω ντραμς, έμαθα να στριμώχνω τις θετικές επιστήμες σε μια τόση δα τάξη νηπιαγωγείου, εκπαιδεύτηκα για να συντονίζω ομάδες σε Σχολές Γονέων και ουφ... τώρα πια ξέρω:

Όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω μικρή!»

 

Η Λιάνα Δενεζάκη είναι εικονογράφος και συγγραφέας. Μέχρι σήμερα έχει εικονογραφήσει περισσότερα από 150 βιβλία πολλών εκδοτικών οίκων ενώ έχει γράψει 18 παιδικά βιβλία κι ένα μυθιστόρημα για ενήλικες. Είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς κι έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις εικονογράφησης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Το 2009 τιμήθηκε με τον Έπαινο Προσχολικής και Πρώτης Σχολικής Ηλικίας του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου "Πηνελόπη Μαξίμου" για το βιβλίο της Ένας Γενναίος Σκύλος, ενώ το 2010 με το Βραβείο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου Μέσης Σχολικής Ηλικίας "Φανής Αποστολίδου" για το βιβλίο Μαρδούκ!. Ανήκει στη συντακτική ομάδα του "Μαγικού Κόσμου" της www.kosvoice.gr που το 2013 βραβεύτηκε ως το "Καλύτερο Ηλεκτρονικό Πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας" από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.
Συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα "100 mirrors-Εργαλεία για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας" στο πλαίσιο του προγράμματος "Δια βίου Μάθηση" (τομεακό πρόγραμμα Εrasmus) ενώ επισκέπτεται πολλά σχολεία σε όλη την Ελλάδα κάθε χρόνο με στόχο την προώθηση της φιλαναγνωσίας μέσα από εργαστήρια λόγου και εικόνας.

 

Στο πι και φι!

Σ' ένα χωριό μοναδικό κατοικούν μονάχα αριθμοί, κι όλοι τους είναι πραγματικά ξεχωριστοί. Κι όμως, τη ζωή τους τη λες και βαρετή... Γιατί δεν ανταλλάσσουν ούτε μισή κουβέντα όσοι είναι μεταξύ τους διαφορετικοί. Κάθε αριθμός εκεί μιλάει μόνο στην οικογένειά του.Σ'αυτό το αλλόκοτο χωριό ζει κι ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό. Μα το Μηδέν δεν έχει δική του οικογένεια, και κανείς ποτέ δεν του μιλάει. Κι έτσι, μια μέρα το Μηδέν αποφασίζει να μασκαρευτεί, παρέα για να βρει, κι ανέμελο παντού να σουλατσάρει. Τι θα συμβεί όταν τρυπώσει στα κρυφά απ' το μικρούλι Ένα ως το μεγάλο Εννιά; Και πώς θ'αλλάξουν όλα ξαφνικά απ' τη δική του αθώα ζαβολιά;

Ένα αριθμοπαραμύθι για την αξία της φιλίας και το αγκάλιασμα της διαφορετικότητας, που μας υπενθυμίζει ότι στη ζωή το "όλοι μαζί" είναι πάντα πιο δυνατό, ενώ το "καθένας μόνος" είναι τόσο βαρετό, που προκαλεί ασταμάτητο χασμουρητό!

 

Τα συν και τα πλην.

Ο εύθυμος και παιχνιδιάρικος τίτλος δημιουργεί ένα ευοίωνο κλίμα για το βιβλίο. Μία ιστορία σωστά δομημένη, με κλιμακωτή ένταση και ξεκάθαρο μήνυμα για τους αναγνώστες. Απλός λόγος -όχι όμως και απλοϊκός- που σε οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον αλληλοσεβασμό, στην ισότητα, στη δικαιοσύνη, τροφοδοτώντας με αρμονικό τρόπο τη σύνδεση και την εξομάλυνση του διαφορετικού. Η συγγραφέας Σοφία Κλιάνη συστήνει τους αριθμούς στα παιδιά προσχολικής ηλικίας και αφήνει στα μεγαλύτερα, μέσα από τη μυθοπλασία, την απόλαυση της ανάγνωσης διανθισμένη με το ευφυές και πνευματώδες χιούμορ της. Την παρθενική της εμφάνιση στον ονειρικό κόσμο των παραμυθιών επισφραγίζει η εύστοχη "εισαγωγή" του εγχειρήματος. Της ευχόμαστε καλό ταξίδι και πάντα επιτυχίες! 

+  Η εικονογράφος και αγαπημένη όλων Λιάνα Δενεζάκη παίζει με τα χρώματα, με τις λέξεις και ενεργοποιεί στο μέγιστο τη φαντασία μας. Δίνει ζωή σε ό,τι σωπαίνει. Οι αριθμοί έχουν χέρια, πόδια, καρδιά, συναισθήματα. Δράκοι, νεράιδες, αερόστατα, ποδήλατα, τροφαντά γουρουνάκια, σκύλοι, γάτες, οι εποχές και τα λατρεμένα της γκρι ποντίκια -εδώ τα συναντάμε ως παντόφλες!- είναι μερικά από τα πλάσματα-στοιχεία που ξεπετάγονται από τις σελίδες και σκορπίζουν άπειρα παιδικά χαμόγελα. Ακολούθησε πιστά το κείμενο συμπληρώνοντας με την εμπειρία της ζωηρές πινελιές. Και... για να λέμε τα πράγματα με τ΄ όνομά τους: Θεωρώ πως το μηδέν - η κεντρική φιγούρα απέκτησε βασιλική εμφάνιση! και είμαι απόλυτα βέβαιος πως στο πέρασμα του χρόνου θ΄ αποκτήσει και άπειρους επιστήθιους φίλους. Εύγε!

 Κανένα πλην. Παραμύθι με σκληρό εξώφυλλο, μεγάλο σε μέγεθος που χωρά στο άνοιγμα της αγκαλιάς του γονείς και παιδιά. 

 

Μια μικρή γεύση από τον ήρωα του βιβλίου.

 

Γιαμ, γιαμ!

Ήταν ειλικρινά πεντανόστιμο!

 

Συμβουλή: “Nα το μοιραστείτε με φίλους σας και να το χαρίσετε σε μικρούς και μεγάλους, μιας και τα παραμύθια δεν έχουν ηλικιακό κοινό, διαβάζονται από τον καθένα με τη δική του ψυχή.”

 

Αποκτήστε το άμεσα: 

goo.gl/uG4fwt 

 

ΒΙΒΛΙΟΜΠΟΥΚΙΤΣΕΣ

Η παιδική και εφηβική λογοτεχνία στο... πιάτο.

Επιμέλεια στήλης: Θεοφάνης Θεοφάνους

 

 

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη