(2017) Χάθηκε η μπάλα, εκδόσεις Ψυχογιός

2017-04-22 10:34

Χάθηκε η μπάλα

Από το Άλφα ως το Ωμέγα.

Χάθηκε η μπάλα 

Συγγραφή: Ελένη Γεωργοστάθη

Εικονογράφηση: Λέλα Στρούτση
Ψυχογιός, 2017 

104 σελίδες

ISBN 978-618-01-1875-9

Τιμή € 7,70

 

ΕΛΕΝΗ ΓΕΩΡΓΟΣΤΑΘΗ

Η Ελένη Γεωργοστάθη γεννήθηκε στη Σπάρτη το 1973. Σπούδασε ελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη  φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Birmingham. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως επιμελήτρια εκδόσεων. Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή σχολικών βοηθημάτων κι έχει εργαστεί ως λημματογράφος σε εγκυκλοπαίδειες και λεξικά. Από το 2012 διατηρεί ιστολόγιο για το παιδικό βιβλίο (miaforakienankairoimikrieleni.blogspot.gr).

 

 

 

Η Λέλα Στρούτση γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Είναι πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει μεταπτυχιακό στο μάρκετινγκ από το Πανεπιστήμιο Aston της Μεγάλης Βρετανίας. Έχει εργαστεί σε διαφημιστικές εταιρείες. 

 

 

Στοπι και φι!

Πότε θα σταματήσει επιτέλους ο καιρός να κάνει τρέλες; 
Κι ο μπαμπάς θα πάψει κάποια στιγμή να καίει το φαγητό; 
Πώς θα τα βγάλει πέρα ο Αντρέας με τον Άρη και την παρέα του; 
Τι ρόλο παίζουν η Σόφη κι η Φώφη; 
Γιατί είναι κακό να πας για κατασκήνωση στην αυλή του κολλητού σου; 
Κι άραγε, φτάνει ένα δεκαήμερο για να βρεις τις απαντήσεις σε τόσα αγωνιώδη ερωτήματα;
Ή μήπως θα χαθεί τελείως η μπάλα;

 

Τα συν και τα πλην.

+ H λογοτέχνις Ελένη Γεωργοστάθη, με τη νέα της παιδική νουβέλα «ΧΑΘΗΚΕ Η ΜΠΑΛΑ!», τρύπωσε μέσα στην καρδιά μας. Φώτισε τις στιγμές και έστειλε στο σκοτάδι την απόγνωση, την αμφιβολία, τα συννεφάκια εκείνα της αποτυχίας και της θλίψης που δυστυχώς έχουν κατακλύσει μικρούς και μεγάλους. Χαρούμενο, απλό αλλά όχι απλοϊκό, αισιόδοξο, με ευφυές  χιούμορ, περιπετειώδες, με κοινωνικές και οικογενειακές προεκτάσεις. Αυτό το βιβλίο τα είχε όλα! Μια λογοτεχνική έκπληξη! Μόλις άφησα πίσω μου την τελευταία σελίδα με διαπέρασε ένα αίσθημα ανακούφισης. Η ελπίδα είναι μια φλόγα που δεν κρυσταλλώνει ποτέ! Και όπως η ίδια η συγγραφέας μού είπε σε συζήτησή μας “…το καλό μάς βρίσκει με τον πιο ανέλπιστο, τον πιο αναπάντεχο τρόπο, αρκεί να έχουμε ανοιχτές κεραίες και αλήθειες μέσα μας.» 

Λεξιλόγιο κατανοητό για παιδιά δημοτικού. Καμία νοηματική χασμωδία. Με γρήγορη εξέλιξη και ρυθμό - ρέουν οι σελίδες σαν να παρακολουθείς έναν αγώνα μπάσκετ. Το εκπληκτικό όμως είναι πως η μπάλα ήταν μόνο η αφορμή για να ξετυλιχθεί αυτό το υπέροχο κουβάρι, το οποίο με μαεστρία -λέξη προς λέξη- η δημιουργός έπλεξε! Ένα νήμα που αγγίζει σε βάθος την ανεργία, τον εκφοβισμό, τη φιλία, τη διαφορετικότητα, τους οικογενειακούς και κοινωνικούς δεσμούς. Χαρίζει σε όλους εμάς που λαχταρούμε να διαβάζουμε κάτι δύο και τρεις φορές, ώστε να εντοπίζουμε και άλλα κρυμμένα σημεία με μηνύματα, ένα άκρως απολαυστικό σύντομο μυθιστόρημα. 

+ Σάρκα, οστά, κίνηση, χρώμα και χαμόγελα στους ήρωες έδωσε η επίσης ταλαντούχα και πολυαγαπημένη Λέλα Στρούτση. Από την πλευρά τού εικονογράφου οι παιδικές νουβέλες θεωρούνται δύσκολο είδος λόγου. Δεν είναι βιβλία βομβαρδισμένα με εικόνες και χρώματα. Το κείμενο καταλαμβάνει περισσότερη έκταση στο βιβλίο. Αυτό σημαίνει πως ο δημιουργός θα πρέπει μέσα σε λίγα σκίτσα να αποδώσει τους χαρακτήρες, την έκφρασή τους, την κίνηση και να εντοπίσει τα σημεία εκείνα που θα αναδείξουν συναισθήματα της ιστορίας. Η Στρούτση αποτύπωσε πιστά αυτό που διάβασε χωρίς να παρεκκλίνει από το κείμενο. Αξιοσημείωτο πως ο τρόπος σκέψης της ταυτίζεται με τον παλμό των ηλικιών του σήμερα. Ο σύγχρονος αυτός τρόπος προσέγγισής της ανέβασε τον πήχη ψηλά. 

- Κανένα πλην που να επηρεάζει την αρχική ιδέα των βασικών συντελεστών του. 

 
Μια μικρή γεύση από το κείμενο του παραμυθιού.
 
"Στη γειτονιά μας δεν υπάρχει άλλο γηπεδάκι. Γι΄ αυτό κι όσοι πάνε να παίξουν μπάσκετ εκεί, πιάνουν μόνο τη μία μπασκέτα και την άλλη την αφήνουν για άλλες παρέες. Είναι κάτι σαν κανόνας. Αυτό τον καιρό, βέβαια, οι περισσότεροι λείπουν σε διακοπές και σε κατασκηνώσεις και σε παππούδες, και σχεδόν πάντα είμαστε μόνοι.
Ήμασταν, θέλω να πω. Γιατί την περασμένη βδομάδα εμφανίστηκε ξαφνικά μια παρέα μεγαλύτερων παιδιών που δε σεβόταν τους κανόνες. Η μια μπασκέτα δεν τους χωρούσε, κι όλο κι απλωνόνταν προς το μέρος μας."


 

Γιαμ, γιαμ!

Ήταν ειλικρινά πεντανόστιμο!

 

Συμβουλή: “Nα το μοιραστείτε με φίλους σας και να το χαρίσετε σε μικρούς και μεγάλους, μιας και τα παραμύθια δεν έχουν ηλικιακό κοινό, διαβάζονται από τον καθένα με τη δική του ψυχή.”

 

Αποκτήστε το άμεσα:

www.psichogios.gr/site/Books/show/1003881/xathhke-h-mpala

 

ΒΙΒΛΙΟΜΠΟΥΚΙΤΣΕΣ

Η παιδική και εφηβική λογοτεχνία στο... πιάτο.

Επιμέλεια στήλης: Θεοφάνης Θεοφάνους

 

 

 
«Σχολή μαθητευόμενων ποιητών»
 
Εγγραφές όλο τον χρόνο 
 
• Για κορίτσια και αγόρια δημοτικού (Ελλάδα, Κύπρο και ομογένεια)
• Ολοκληρωμένο πρόγραμμα 4 εβδομαδιαίων συναντήσεων
• Κόστος: 40 ευρώ – εφάπαξ, στο κόστος συμπεριλαμβάνεται η αποστολή του πτυχίου – βεβαίωση συμμετοχής και μια μικρή έκπληξη!
• Σύγχρονη και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση
(συναντήσεις μέσω της πλατφόρμας Zoom)
• Πρωτότυπα βίντεο, online παιχνίδια, δραστηριότητες αξιολόγησης, αυτοαξιολόγησης, αλληλεπίδρασης και ένα εφημεριδάκι που τα σπάει!
• Αναλυτική ανατροφοδότηση στις εργασίες των παιδιών
 
Αυτή η λογοτεχνική συντροφιά θα τα έχει όλα!
 
Συντονίζει ο ελληνοκύπριος ποιητής Θεοφάνης Θεοφάνους
Δηλώσεις συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση: theofanis_theofanous@yahoo.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6978198751

 

Απ' το οπισθόφυλλο της έκδοσης

Αυτό είναι το Αλάτι, που, εκτός απ' τα φαγητά μας, νοστιμίζει απ' το φθινόπωρο του 2019 και τη λογοτεχνία!

Άνθρωποι από Ελλάδα, Κύπρο και Αγγλία συνδεθήκαμε μέσω μιας συγγραφικής συντροφιάς μοναδικής.

Για δώδεκα εβδομάδες μοιραζόμασταν σκέψεις και συναισθήματα.

Μελετούσαμε διάφορα λογοτεχνικά είδη, γράφαμε κι ετοιμαζόμασταν σταδιακά για την έκδοση αυτού του βιβλίου.

Σήμερα ο α΄ κύκλος του εργαστηρίου συγγραφής παρουσιάζει τη δουλειά του.

ISBN: 978-618-85110-0-2

Νεοελληνική πεζογραφία, διήγημα, ποίηση

12,50

Ζητήστε το σε όλα τα φυσικά και ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία.


Αποκτήστε το άμεσα: 

https://www.booktourmagazine.com/