(2016) Τι σκαρώνει ο λύκος; Κόκκινη κλωστή δεμένη

2016-08-05 07:46

Από το Άλφα ως το Ωμέγα.

Τι σκαρώνει ο λύκος;

Συγγραφή: Τζένη Κουτσοδημητροπούλου

Εικονογράφηση: Γεωργία Στύλου
Κόκκινη κλωστή δεμένη, 2016

32 σελίδες
ISBN 978-618-5151-12-6

Τιμή € 11,03

 

Η Τζένη Κουτσοδημητροπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Εκεί πρωτοαγάπησε τις ιστορίες και τα παραμύθια. Στο σχολείο, στη δανειστική βιβλιοθήκη, στο σπίτι, στις διακοπές ζούσε παραμυθένιες στιγμές. Στην εφηβεία μετακόμισε στην Ελλάδα όπου συνέχισε να ζει... παραμυθένια, ευτυχώς. Σήμερα διαμένει στην Αθήνα με τον σύζυγό της και τα δύο τους παιδιά. Είναι καθηγήτρια αγγλικής γλώσσας και παράλληλα ασχολείται με την επιμέλεια αγγλικών εκπαιδευτικών βιβλίων. Χάρη σε μετεκπαίδευσή της ασχολείται και με την εξ αποστάσεως διδασκαλία σε μαθητές από όλον τον κόσμο (Οnline Τeaching). 

Τα παραμύθια πάντοτε παρέμειναν η μεγάλη της αγάπη και η συγγραφή τους η κρυφή της επιθυμία. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια δημιουργικής γραφής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και είναι μέλος του συλλόγου SCBWI (The Society of Children's Book Writers and Illustrators) και του IBBY (Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου).

Η Γεωργία Στύλου γεννήθηκε το 1977 στην Κατερίνη. Το 1996 εισήχθη στην Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα με τις σπουδές της εκεί παρακολουθούσε μαθήματα ζωγραφικής, φωτογραφίας και γλυπτικής. Το 2004 ξεκίνησε σπουδές γραφιστικής (ΑΚΤΟ Θεσσαλονίκης) και μετά την αποφοίτησή της ασχολείται επαγγελματικά με την εικονογράφηση παιδικού βιβλίου. Δουλειές της φιλοξενούνται σε βιβλία που έχουν εκδοθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Είναι μητέρα δυο παιδιών και ζει στην Θεσσαλονίκη.

 

Στοπι και φι!

H ζωή ενός ήσυχου χωριού αναστατώνεται με την άφιξη ενός νέου κατοίκου, του Λύκου. Η φήμη που τον συνοδεύει προκαλεί φόβο και ανασφάλεια σε όλους τους κατοίκους. Η εμφάνισή του και μόνο προκαλεί τρόμο.

Κάθε του βλέμμα είναι απειλή. Κάθε του κίνηση είναι ύποπτη.

Όλοι αναρωτιούνται τι να σκαρώνει ο Λύκος.

Μετά από έρευνα όλοι οι κάτοικοι παίρνουν μια απόφαση: Ο Λύκος πρέπει να φύγει πριν γίνει κανένα κακό.

Άραγε, θα τα καταφέρουν;

Μια τρυφερή ιστορία κατά των στερεότυπων και των βιαστικών συμπερασμάτων. Κατά της ξενοφοβίας και των προκαταλήψεων.

 

Τα συν και τα πλην.
 
+ Ένας θρυλικός κακός στα παραμύθια είναι ο λύκος. Αυτός, λοιπόν, πρωταγωνιστεί και σε αυτό το βιβλίο. Όλα ξεκινούν από την απόφασή του να μετακομίσει στο χωριό. Στην αρχή η ζωή του κυλά ήρεμα χωρίς σκαμπανεβάσματα. Πειραματίζεται με αλεύρι, ντομάτες και άλλα υλικά-αρκετά ύποπτα αν αναλογιστεί κανείς το παρελθόν της αγέλης του. Γίνεται στόχος· η μία κίνησή του μετά την άλλη παρεξηγείται χωρίς όμως ο ίδιος να έχει πει κουβέντα ή να έχει κάνει κάτι παράλογο. Ένα ολόκληρο χωριό είναι εναντίον του μόνο και μόνο επειδή κουβαλά την ταμπέλα των προγόνων του… Λύκος! Η συγγραφέας Τζένη Κουτσοδημητροπούλου ξετυλίγει το κουβάρι μιας ευχάριστης, περιπετειώδους ιστορίας με γρήγορη πλοκή, σασπένς, ποιητικές απολήξεις, αστυνομικό σχεδόν σενάριο και μπόλικες δόσεις λεπτού σαρκασμού. Καίριοι προβληματισμοί που απασχολούν τη μαθητική κοινότητα και όχι μόνο απαντώνται σε αυτό το ευφυέστατο παραμύθι. Δεν είναι κακό κάποιος να είναι κλειστός χαρακτήρας. Όλοι πρέπει να είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Τα πηγαδάκια-ψιλή κουβεντούλα- συνήθως μας αποπροσανατολίζουν και μας οδηγούν σε βεβιασμένα και λανθασμένα συμπεράσματα. Κατάλληλο λεξιλόγιο, χωρίς ίχνος διδακτισμού, έμφυτη μελωδικότητα η οποία σε παρασύρει χωρίς δεύτερη σκέψη στην επόμενη και στη μεθεπόμενη σελίδα… διαβάζεται απνευστί! Από τις ιστορίες που θα άξιζε να μεταφραστούν. 
 
+ Η εικονογράφος Γεωργία Στύλου αποτύπωσε πιστά το κείμενο βάζοντας μέχρι και την τελευταία πινελιά η οποία δεν είναι άλλη από την αποτύπωση της έκφρασης του συναισθήματος των ηρώων. Το όλο εγχείρημα από οπτικής πλευράς πιστεύουμε πως δημιουργεί τη ζεστή αυτή ατμόσφαιρα την οποία αναζητούν οι γονείς για να πουν μια γλυκιά καληνύχτα. Τα θερμά μας συγχαρητήρια.
 
-  Κανένα πλην. Σπάνια συναντάμε πια τόσο καλαίσθητες εκδόσεις στα βιβλία σχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας. Σκληρό εξώφυλλο, καλή ποιότητα φύλλου και γραφιστικών υπόσχονται το ακατόρθωτο: να σε ρουφήξουν σε έναν μαγικό κόσμο.

(Αν αλλάζαμε κάτι θα ήταν το εξής: θα φανερώναμε τα μικρά δίστιχα ποιηματάκια που είναι κρυμμένα σε πεζό λόγο μέσα στις παραγράφους.)

 
Μια μικρή γεύση από την προετοιμασία της ανάγνωσης 
και ένας πολύ έξυπνος τρόπος να αξιοποιήσετε τα κουζινικά εργαλεία
των παιδιών σας και να δημιουργήσετε μαζί τους ευχάριστες στιγμές. 
 
 

Γιαμ, γιαμ!

Ήταν ειλικρινά πεντανόστιμο!

 

Συμβουλή: “Nα το μοιραστείτε με φίλους σας και να το χαρίσετε σε μικρούς και μεγάλους, μιας και τα παραμύθια δεν έχουν ηλικιακό κοινό, διαβάζονται από τον καθένα με τη δική του ψυχή.”

 

Αποκτήστε το άμεσα: goo.gl/1FQa9I

 

ΒΙΒΛΙΟΜΠΟΥΚΙΤΣΕΣ

Η παιδική και εφηβική λογοτεχνία στο... πιάτο.

Επιμέλεια στήλης: Θεοφάνης Θεοφάνους

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη