(2016) Ο Τυροκοφτερός, Ελληνοεκδοτική

2016-08-07 09:39

Από το Άλφα ως το Ωμέγα.

Ο Τυροκοφτερός

Συγγραφή: Φωτεινή Κωνσταντοπούλου

Εικονογράφηση: mnm design 
Ελληνοεκδοτική, 2016

80 σελίδες
ISBN 978-960-5631-23-9

Τιμή € 8,80

 

Η Φωτεινή Κωνσταντοπούλου, γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι αστυνομικός και τον ελεύθερο χρόνο της αναλαμβάνει να βοηθάει τους ήρωες 

των ιστοριών της να φέρουν εις πέρας πότε τις ζαχαρένιες και πότε τις αλμυρές αποστολές τους.
Ως παιδί ξετρελαινόταν με τα παραμύθια και ως έφηβη να ταξιδεύει με πυξίδα πάντα το όνειρο. Όλες αυτές τις εικόνες και τα συναισθήματα που αποκόμισε από τα ταξίδια της αποτύπωσε και στην πρώτη της συγγραφική προσπάθεια, στο διήγημα με τίτλο: "Στιγμές που ταξίδεψαν στις Πρέσπες" (Εκδ. Άπαρσις, α’ έκδοση 2009, β’ έκδοση 2010). Τον Φεβρουάριο του 2016 έγινε η πρώτη γυναίκα στην Ελλάδα που έλαβε τον τίτλο της 'Υψηλού προφίλ υποστηρίκτριας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες', μία διάκριση πολύ σημαντική που ήρθε να επιβραβεύσει την πολύτιμη προσφορά της στην παγκόσμια εκστρατεία 'Back 2 School', η οποία στηρίζει την πρόσβαση στην εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων. Η τιμητική αυτή αναγνώριση αφορά στο δεύτερο βιβλίο της με τίτλο "Μια ζαχαρένια συνταγή", που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Iανός τον Νοέμβριο του 2015.
Ο τίτλος High Profile Supporter απονέμεται σε προσωπικότητες απ’ όλο τον κόσμο που με την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο συμβάλλουν τα μέγιστα στο έργο της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε., αποτελώντας πηγή έμπνευσης για όλους τους ανθρώπους.

 

Με πολυετή θητεία σε δημιουργικά γραφεία, διαφημιστικές εταιρείες και περιοδικά, η Μαρία Κεκέ, η Νατάσα Πολύζου και η Μαριαλένα Ζερβού αποφάσισαν να συνυπάρξουν, το 2010, στον ίδιο χώρο και να μοιραστούν τις απόψεις και την αγάπη τους για το design. 

 

 

Στοπι και φι!

Με το ΥΠΕΡ-ΣΟΥΠΕΡ-ΒΙΒΛΙΟ που κρατάς στα χέρια σου θα ανακαλύψεις την πλούσια σε θρεπτική αξία προσωπικότητά μου. 
Διαβάζοντας την αυτοβιογραφία μου, θα μάθεις για την αριστοκρατική καταγωγή μου, τα γευστικά όνειρά μου, τη νόστιμη Λίζα (αχ, η Λίζα...), τα ταξίδια μου, αλλά και για το μεγαλοφυές σχέδιό μου! 
Το νιώθω, είμαι σχεδόν βέβαιος δηλαδή, πως, καθώς θα απολαμβάνεις την τελευταία μπουκιά 
-εεε, σελίδα ήθελα να πω- θα διαπιστώσεις και εσύ πόσο έξυπνο, μοναδικό και ταλαντούχο είμαι.

Ο Τυροκοφτερός

Υ.Γ.: Μεταξύ μας, στα σίγουρα θα θέλεις να μου μοιάσεις... 
Αλλά αφού δεν θα μπορείς, τουλάχιστον... κάνε με δικό σου... 
Κάτι θα πάρεις από τη λάμψη μου...

 

Τα συν και τα πλην.

Εύθυμο, ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό!... μερικές από τις "ετικέτες" που θα μπορούσε να φέρει ο τίτλος βιβλίου «Ο Τυροκοφτερός». Χωρισμένο σε πέντε κεφάλαια υπόσχεται να μην σας αφήσει λεπτό σε ησυχία. Από την πρώτη παράγραφο μας βάζει σε σκέψεις, μπορεί και ενεργοποιεί ξεχασμένους μηχανισμούς της ανάγνωσης. Λειτουργεί ως πνευματική τροφή η οποία έχει τη δύναμη να κρατήσει σε εγρήγορση τα παιδιά-μαθητές από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα. Δεν χωρά αμφιβολία πως θα σκορπίσει παντού χαρά, γέλιο και θετική ενέργεια. Ένα βιβλίο όπου η συγγραφέας του Φωτεινή Κωνσταντοπούλου τηρεί τον λόγο της: να μας μάθει τα πάντα για το τυρί-και το πετυχαίνει. Μέσα από την πρωτοπρόσωπη αφήγηση του κεντρικού ήρωα και εμβόλιμα σε αρκετά σημεία-με ευφάνταστους τρόπους- μαθαίνουμε την ιστορία του τυριού, τα βασικά είδη του, τα μέρη παραγωγής του, συναντήσεις του με τη μυθολογία, τα οργανοληπτικά και θρεπτικά του συστατικά και το μεγάλο ταξίδι του ως το ψυγείο. Διάσπαρτα υπάρχουν παιχνίδια λεπτής κινητικότητας, σπαζοκεφαλιές, ερωτήσεις γνώσεων, λαβύρινθοι, ντόμινο και άλλα. Μέσα σε όλο αυτό το συνονθύλευμα πληροφοριών, διασκέδασης και λογοτεχνίας υπάρχει ένα κεφάλαιο αφιερωμένο σε συνταγές με βάση το τυρί -ξεχωρίσαμε την τυρόπιτα χωρίς ρούχα! Ένας υπέροχος τρόπος να έρθετε πιο κοντά στα παιδιά σας/μαθητές σας, να γελάσετε, να συζητήσετε και να δημιουργήσετε αναμνήσεις.

Τα σκίτσα συμπλήρωσαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ιστορία. Καμία εικόνα δεν ήταν στατική. Τα σχέδια έδιναν την αίσθηση της συνεχούς κίνησης. Το δύσκολο στην τέχνη είναι να ξέρεις πότε θα σταματήσεις-πότε θα βάλεις την τελευταία γραμμή. Η Μαριαλένα Ζερβού, η Νατάσα Πολύζου και η Μαρία Κεκέ (η ομάδα mmm design) ξέρουν πολύ καλά πως να εκσυγχρονίζουν τις λέξεις χωρίς να απορροφούν ή να υποδασκελίζουν το κείμενο. Κατάφεραν να κρατήσουν την τέλεια ισορροπία.

Κανένα πλην που να επηρεάζει την αρχική ιδέα των βασικών συντελεστών του. Οι καλές εκδόσεις -όπως η Ελληνοεκδοτική- ξεχωρίζουν από τις μικρές λεπτομέρειες, από τις μικρές πινελιές στο οπισθόφυλλο ενός βιβλίου. (Το μόνο που θα προσθέταμε θα ήταν... μια μικρή αναφορά για το χαλούμι!)

 

-Μια μικρή γεύση από τα πολλά που έχει να σας προσφέρει ο Τυροκοφτερός.

 

Γιαμ, γιαμ!

Ήταν ειλικρινά πεντανόστιμο!

 

Συμβουλή: “Nα το μοιραστείτε με φίλους σας και να το χαρίσετε σε μικρούς και μεγάλους, μιας και τα παραμύθια δεν έχουν ηλικιακό κοινό, διαβάζονται από τον καθένα με τη δική του ψυχή.”

 

Αποκτήστε το άμεσα: goo.gl/rAXs9e

 

ΒΙΒΛΙΟΜΠΟΥΚΙΤΣΕΣ

Η παιδική και εφηβική λογοτεχνία στο... πιάτο.

Επιμέλεια στήλης: Θεοφάνης Θεοφάνους

 

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη