(2009) Ο Νασρεντίν και ο γάιδαρός του, εκδόσεις Παπαδόπουλος

2016-01-25 17:58

Από το Άλφα ως το Ωμέγα.

Ο Νασρεντίν και ο γάιδαρός του

Συγγραφή: Odile Weulersse 

Eικονογράφηση: Rebecca Dautremer 

Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2009

32 σελίδες

ISBN: 978-960-412-934-8

Τιμή € 3.00 €

 

Η Weulersse Odile γεννήθηκε στην Γαλλία το 1938.Το 1958 αποφοίτησε από το Ινστιτούτο Πολτικών Σπουδών στο Παρίσι. Είναι λέκτορας και διδάσκει κινηματογράφο στη Σορβόννη, ενώ έχει γράψει και πολλά σενάρια για την τηλεόραση.

 

Η Rebecca Dautremer είναι Γαλλίδα εικονογράφος παιδικών βιβλίων. Γεννήθηκε στη Gap το 1971. Σπούδασε γραφιστική στο Παρίσι. Έχει εικονογραφήσει περισσότερα από 40 βιβλία για παιδιά. Τα τελευταία χρόνια είναι μια από τις πιο αναγνωρίσιμες εικονογράφους στη Γαλλία και διεθνώς.

 

Στοπι και φι!

Ο Νασρεντίν πάει στην αγορά, βολεύεται στην κουρελού του και αρχίζει να πουλάει την πραμάτεια του. Όλα πάνε καλά μέχρι που... κάποιος του κλέβει τον γάιδαρο!
Για να βρει τον κλέφτη, ο Νασρεντίν επινοεί μια φοβερή ιστορία και ο κόσμος που μαζεύεται γύρω του, εντυπωσιάζεται όλο και περισσότερο...

 

Τα συν και τα πλην.

Ο μικροσκοπικός και πανέξυπνος Νασρεντίν, μας ταξιδεύει στις αγορές της Ανατολής και προσφέρει απλόχερα τους ήχους, τις γεύσεις, τις μυρωδιές της. Η ιστορία στην ουσία ξεκινά με την εξαφάνιση του γάιδαράκου του και ύστερα παίρνει τεράστιες διαστάσεις. Μέσα από μια πομπώδη ομιλία θα καταφέρει να αποκτήσει αυτό που του έκλεψαν. Μια διδαχή για το κακό το οποίο παραμονεύει δίπλα μας. Μια παραβολή για τη δύναμη της αφήγησης.

Η ζωή που ζούμε κάποιες φορές δεν είναι ιδανικά πλασμένη. Δεν έχουμε όμως τίποτα να φοβηθούμε. Όποιος κι' αν είναι ο εχθρός. Ακόμη και αν αυτός είναι αόρατος. Η αλήθεια αργά ή γρήγορα θα τον κάψει. Μην διστάσουμε, μην αφήσουμε την πλάνη να μας λυγίσει. Αν κάποτε σαστίσουμε -μην κάνουμε βήμα πίσω- ας γονατίσουμε και ας ψιθυρίσουμε ένα παραμύθι σαν να είναι η προσευχή μας. Μόλις ξαποστάσουμε θα διαπιστώσουμε πως μερικά βήματα πιο πέρα βρίσκεται ο τελικός προορισμός. Η συγγραφέας Weulersse Odile δημιουργεί έναν μαγικό κόσμο ξεδιπλώνοντας τη δική της απόδοση για τον θρυλικό ήρωα Νασρεντίν Χόντζα και το αποτέλεσμα είναι υπέροχο. 

Δεν μου συμβαίνει συχνά να αφαιρούμε όταν διαβάζω και να με διακατέχει η επιθυμία να επιστρέψω στην προηγούμενη σελίδα για να παρατηρήσω με δέουσα προσοχή την εικονογράφηση. Κάθε εικόνα είναι ένας πίνακας ζωγραφικής, ένα έργο τέχνης. Μια τέχνη σφριγηλή, μεστή, η οποία υπηρετείται με ιδιαίτερο ζήλο από τη δημιουργό της Rebecca Dautremer. Είναι επίσης άξιο θαυμασμού το παιχνίδισμά της με το φως του ήλιου και τις σκιές.

- Κανένα πλην. Αληθινό, κλασικό παραμύθι. Από εκείνα με το σκληρό εξώφυλλο, μεγάλα σε μέγεθος που χωρούν στο άνοιγμα της αγκαλιάς τους γονείς και παιδιά. 

 

Μια μικρή γεύση από τις εικόνες του παραμυθιού.

 

Γιαμ, γιαμ!

Ήταν ειλικρινά πεντανόστιμο!

 

Συμβουλή: “Nα το μοιραστείτε με φίλους σας και να το χαρίσετε σε μικρούς και μεγάλους, μιας και τα παραμύθια δεν έχουν ηλικιακό κοινό, διαβάζονται από τον καθένα με τη δική του ψυχή.”

 

ΒΙΒΛΙΟΜΠΟΥΚΙΤΣΕΣ

Η παιδική και εφηβική λογοτεχνία στο... πιάτο.

Επιμέλεια στήλης: Θεοφάνης Θεοφάνους

 

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη