(2016) Με λένε Δώδεκα, Εκδόσεις Εντύποις

2017-07-23 13:23

Από το Άλφα ως το Ωμέγα.

Με λένε Δώδεκα

Συγγραφή: Λιλή Γάτη

Εικονογράφηση: Σίσυ Κυλερτζή

Εκδόσεις Εντύποις, 2016

86 σελίδες
ISBN 978-618-5019-78-5

Τιμή € 8,48

 

Η Λιλή Γάτη γεννήθηκε στην Αθήνα και έζησε ως τα πρωτοσχολικά της χρόνια στην πατρίδα της καρδιάς της, σ’ ένα μικρό χωριό της Φωκίδας, τα Καστέλλια.

Γράφει για να βλέπει παιδικά μάτια να ταξιδεύουν σε παράξενα, μαγικά μέρη, με μικρές εξαιρέσεις τις στιγμές που γράφει για να ταξιδέψει εκείνη στον κόσμο των «μεγάλων».

Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών από την οποία τιμήθηκε με το Πρώτο Βραβείο στον πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό της, για τη νουβέλα «Εξ αίματος» και με το Δεύτερο Βραβείο, για το παραμύθι «Η βελόνα». Έχει διακριθεί με το Ειδικό Βραβείο «Γιώργης Χαλατσάς», στον πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό «Στέλιος Ξεφλούδας», με το διήγημα «Αθανασία».

Διδάσκει δημιουργική γραφή σε παιδιά κι αυτά τη διδάσκουν φαντασία.

Είναι μέλος της συγγραφικής-δημιουργικής ομάδας «Σακαράκα».

 

Την εικονογράφο Σίσυ Κυλερτζή θα συναντήσετε στα βιβλία παιδικής λογοτεχνίας : “Ο χορός των πλανητών”, “Το βιβλιοφιλαράκι μου”, “Ζαχαρίας ο ευαισθητούλης και ο πειρατής Πειράτιος”, “Με λένε Δώδεκα”,  “Ζαχαρίας ο ευαισθητούλης και το παντοπωλείο της αγάπης”, “Τηλέμαχος ο διαμαντοσαυρούλης”, “Το χαϊδεμένο λιονταράκι”, “Ζαχαρίας ο ευαισθητούλης” και άλλα. 

 

Στοπι και φι!

Ο Δώδεκα είναι ένα μικρό μυρμήγκι με μεγάλα όνειρα που η φωλιά του είναι πολύ περιορισμένη για να τα χωρέσει. Θέλει να είναι ξεχωριστός κι όχι ένας ακόμα αριθμός ανάμεσα στους χιλιάδες αριθμούς της παγκόσμιας μυρμηγκικής ιστορίας. Έτσι, ονειρεύεται να γίνει κατακτητής Λεγεωνάριος, για να κροταλίζει τις δαγκάνες του, και ταυτόχρονα κάνει ό,τι μπορεί για να γλιτώνει τις τιμωρίες, που όλοι του προσφέρουν απλόχερα. Τι θα γίνει, όμως, όταν αρχίσουν τα πραγματικά κροταλίσματα απ’ τις δαγκάνες να πλησιάζουν; Θ’ αντέξουν οι κεραίες του τη φρίκη του πολέμου;

Ο Δώδεκα έρχεται και θα τον αγαπήσετε...

 

Τα συν και τα πλην.


Ένα βιβλίο για την ειρήνη. Ένα αντιπολεμικό εγχειρίδιο για παιδιά δημοτικού και όχι μόνο. Μια παιδική νουβέλα που δεν θα σας αφήσει ασυγκίνητους. Διάλογοι, πρωτοπρόσωπη και τριτοπρόσωπη αφήγηση σ΄ ένα κείμενο που σε παρασύρει με τον "υπόγειο" λυρισμό και τη γρήγορη πλοκή του. H λογοτέχνις Λιλή Γάτη ξέρει καλά πως να δημιουργεί σασπένς, πως να σκηνοθετεί επικές μάχες και πως να μαγνητίζει και να απορροφά τα παιδιά περνώντας τους μηνύματα ζωτικής σημασίας μέσα από μια απολαυστική κινηματογραφική ανάγνωση. Τα οφέλη μια δυνατής φιλίας, η πίστη στο αύριο, η νίκη των αδυνάτων όταν γίνουν μια ομάδα είναι μερικά από όσα θα αποκομίσει κάποιος στο πρώτο ξεφύλλισμα. Κάθε φορά που θα το διαβάζετε θα είναι σαν πρώτη φορά- θα ανακαλύπτετε κάτι καινούργιο. Χωρίς ίχνος κατήχησης και διδακτισμού, με απόλυτη φυσικότητα, κλιμακωτά, μας οδηγεί σε μια μεγαλειώδους σημασίας διαπίστωση: Αν εσύ το πιστέψεις βαθιά μέσα σου, σίγουρα και θα το καταφέρεις. Όλα ξεκινούν και τελειώνουν στα όνειρά μας. 

+  Η εικονογράφος Σίσυ Κυλερτζή φιλοτέχνησε τις εικόνες τις οποίες συνοδεύουν το βιβλίο. Xαρίσε στις σελίδες του σκίτσα που ξεχειλίζουν συναισθήματα χαράς. Ο κεντρικός ήρωας σκιαγραφήθηκε άψογα. Η κίνηση των φιγούρων παραπέμπει σε αληθινά μυρμήγκια. Μέσα σε λίγες γραμμές αποτύπωσε με απόλυτη επιτυχία την αναταραχή, την προσμονή και τις στιγμές περιπέτειας του γλυκύτατου Δώδεκα. Το αποτέλεσμα ήταν ένα από τα καλύτερα εξώφυλλα των τελευταίων ετών. Το χρώμα, η οπτική και πολλά άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά στάθηκαν ικανά να δημιουργήσουν μια εικονική πραγματικότητα. Η αίσθηση πως κοιτάς μέσα από τη σπηλιά - καταφύγιο του εντόμου δημιούργησε μια παιχνιδιάρικη και πρωτότυπη εμπειρία σε μικρούς και μεγάλους αναγνώστες. 

-  Κανένα πλην από πλευράς εκδοτικού οίκου το οποίο να επηρεάζει την αρχική ιδέα. Μπράβο για την επιλογή σχήματος, την ποιότητα φύλλου και τα γραφιστικά του όλου εγχειρήματος.

 

 

 

Μια μικρή γεύση από το βιβλίο.

"Χρώματα, χρώματα,  χρώματα παντού. Κίτρινα και κόκκινα και μοβ και γαλάζια και ροζ και τόσα άλλα που δεν ήξερε αν είχαν όνομα. Σίγουρα, θα είχαν, αλλά ποιος νοιάζεται τώρα για το όνομά τους. Σημασία έχει η ομορφιά τους. Ο κόσμος! Πόσο όμορφος είναι ο κόσμος! Αυτό μάλιστα! Αυτό είναι όνειρο με τα όλα του. Θα γύριζε, λοιπόν, τον κόσμο. Δεν τον χώραγε η φωλιά. Και ίσως με τις περιπέτειές του να έγραφε και βιβλία. Ίσως και το βιβλίο της παγκόσμια μυρμηγκολογίας. Μάλιστα. Ένας σκέτος Δώδεκα που θα γύριζε όλο τον κόσμο. [... ] Ας μην τον έλεγαν Άνεμο όπως τον οδηγό τους ή Ηλιόδωρο όπως τον χθεσινό ιχνηλάτη. Ας τον έλεγαν σκέτο Δώδεκα..."  -σελίδα 77-

 

Γιαμ, γιαμ!

Ήταν ειλικρινά πεντανόστιμο!

 

Συμβουλή: “Nα το μοιραστείτε με φίλους σας και να το χαρίσετε σε μικρούς και μεγάλους, μιας και τα παραμύθια δεν έχουν ηλικιακό κοινό, διαβάζονται από τον καθένα με τη δική του ψυχή.”

 

Αποκτήστε το άμεσα: 

www.protoporia.gr/product_info.php?products_id=448123

 

ΒΙΒΛΙΟΜΠΟΥΚΙΤΣΕΣ

Η παιδική και εφηβική λογοτεχνία στο... πιάτο.

Επιμέλεια στήλης: Θεοφάνης Θεοφάνους

 

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη