(2015) Ποιος θα πάρει το αυγό; Ελληνοεκδοτική

2016-05-15 15:36

Από το Άλφα ως το Ωμέγα.

Ποιος θα πάρει το αυγό;

Συγγραφή: Σοφία Τσιάμη

Eικονογράφηση: Μαριλένα Αγγελίδου

Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική, 2015

40 σελίδες

ISBN: 978-960-5631-05-5

Τιμή € 12,25

 

Γεννήθηκα σ’ ένα χωριό της Ημαθίας, το Μακροχώρι. Ένα χωριό τόσο μακρύ όσο και το όνομά του. Και δεν θα το πιστέψετε! Οι δρόμοι του έχουν αρχή αλλά δεν έχουν τέλος... Μεγαλώνοντας, ένας απ’ αυτούς μ’ έφερε στην Αθήνα, τη μεγάλη πρωτεύουσα! Ένιωσα μόνη και φοβισμένη, μα για καλή μου τύχη απέκτησα έναν πολύτιμο φίλο, τον Λόγο. Τέσσερα χρόνια με φιλοξένησε στο σπίτι του, μία τεράστια έπαυλη με αμφιθέατρα, βιβλιοθήκες και διακριτικό τίτλο "Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών". 
Ένα πρωί, όντας πλέον Φιλόλογος με βούλα και υπογραφή, πήρα τον δρόμο της επιστροφής. Το σπίτι μου πλημμύρισε βιβλία: γραμματική, αρχαία τραγωδία, νεότερη και σύγχρονη ιστορία. Ακολούθησε και η ξενόγλωσση παιδεία.
Μα σαν γεννήθηκαν τα δύο μου παιδιά, ανακάλυψα πόσο μοναδικά είναι τα παιδικά βιβλία -και ψέματα ή αλήθεια- και τα παραμύθια!
Τα πρώτα με οδήγησαν σε σεμινάρια γραφής. Τα δεύτερα σε σεμινάρια αφήγησης. Πρίγκιπες, πριγκίπισσες, βασιλοπούλες, βασιλόπουλα, δράκοι, νεράιδες, ξωτικά, γοργόνες, πειρατές μού χάρισαν απλόχερα μαγεία! Έτσι, έγραψα την πρώτη μου ιστορία... και μετά τη δεύτερη... και μετά την τρίτη... και μετά την τέταρτη... και μετά την πέμπτη και μετά... η μαγεία συνεχίζεται!
Α! Ξέχασα να σας πω ότι στο μεταξύ άλλαξα πορεία κι απέκτησα καινούρια κατοικία! Ζω, όχι μόνη μου πια, αλλά με τον άνδρα μου και τα δυο μας παιδιά στην Κουλούρα! Ένα χωριό τόσο στρογγυλό, όσο και το όνομά του. Και δεν θα το πιστέψετε! Οι δρόμοι του είναι στρωμένοι με χρυσαφένιο σουσάμι και δεν έχουν ούτε αρχή ούτε τέλος...

 

Γεννήθηκα στην Αυστρία, κάποια στιγμή μετακόμισα στη Γερμανία, μετά ταξίδεψα νότια, στη Θεσσαλονίκη, το ξανασκέφτηκα..., επέστρεψα στη Γερμανία, αλλά μου έλειψε ο ήλιος και η θάλασσα και ήρθα ξανά στην Ελλάδα, στην Αθήνα. Ε, είπα να δοκιμάσω και μια άλλη ήπειρο και έτσι έμεινα στην Αμερική 5 χρόνια. Τελικά, το μεσογειακό μου ταμπεραμέντο δεν με άφησε και... εγκαταστάθηκα στην Ελλάδα, μόνιμα!
Το πρώτο σημαντικό πράγμα που κράτησα στα χέρια μου ήταν μια μπάλα του μπάσκετ. Ασχολήθηκα επαγγελματικά με το άθλημα δέκα χρόνια και μετά το άλλαξα... σε "ποντίκι", δουλεύοντας σε διαφημιστική εταιρεία.
Τώρα, κρατώντας πάντα και το "ποντίκι", το αλλάζω πού και πού με ξυλομπογιές, πινέλα και κάρβουνο... Εικόνες, συναισθήματα και σκέψεις μεταμορφώνονται στο χαρτί και στον υπολογιστή. Έτσι, δημιουργώ έναν δικό μου, μοναδικό κόσμο... Θυμάστε τη Μαίρη Πόπινς;

 
 
Στοπι και φι!

Η κοτούλα η Μαριγώ, κάτοικος εκλεκτός στη Φάρμα Χάρμα, περιμένει πώς και πώς ένα μικρό αυγό, ένα τόσο δα μικρό αυγουλάκι! 
Θέλει πολύ να γίνει μητέρα, μα φαίνεται πως δεν τα καταφέρνει... 
Κι εκεί που έχει πια απελπιστεί, ένα νέο φθάνει σαν αστραπή...

 
Τα συν και τα πλην.

+  Ένα εικονογραφημένο παραμύθι "για την αγάπη της μάνας, για τη μητρότητα, για την επιθυμία της γυναίκας να αποκτήσει ένα παιδάκι, για τις δυσκολίες που μπορεί να συναντήσει στο δρόμο της." Μια ειλικρινής απάντηση στο θέμα της υιοθεσίας. Η συγγραφέας Σοφία Τσιάμη αγγίζει σημαντικά θέματα- με  έναν εύθυμο, λυρικό σχεδόν τρόπο. Γίνεται κοινωνός ηθικών διδαγμάτων, παίρνει θέση σε καθημερινούς προβληματισμούς χωρίς όμως να είναι διδακτική, είναι απλή χωρίς να είναι απλοϊκή. Μιλά τη δική της γλώσσα, τη γλώσσα των παιδιών... αυτή της καρδιάς! Η ιστορία της ηρωίδας είναι τρυφερή, συγκινητική- αφήνει στον αναγνώστη ένα αίσθημα ικανοποίησης με το αίσιο τέλος της. Η ελπίδα είναι ο παλμός αυτού του βιβλίου που φωλιάζει μέσα μας από την πρώτη κιόλας σελίδα. Η επιμονή και η υπομονή -ξεκάθαρο μήνυμα του λογοτεχνικού πονήματος- σε οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην επίλυση όλων των προβλημάτων. Ακόμα και στην παύση υπάρχει δημιουργία μουσικής μέσα της. Τα θερμά μας συγχαρητήρια.

+  Όλα τα αντικείμενα έχουν λεία, τραχιά, βελούδινη ή οποιαδήποτε άλλου είδους υφή. Η εικονογράφος κατόρθωσε να αφήσει στον αναγνώστη την ανάγλυφη αυτή αίσθηση! Μικροί θησαυροί σε κάθε γωνιά του βιβλίου σε περιμένουν να τους ανακαλύψεις. Τι υπέροχο ένα παιδί αφήνοντας πίσω του την τελευταία ζωγραφιά να θέλει να ψηλαφίσει τον κόσμο γύρω του! Στην εποχή της ψηφιακής εικόνας η δημιουργός προσθέτει κάτι καινούριο με τη γραφίδα της θυμίζοντάς μας πως ο επαγγελματισμός δεν μπορεί παρά να δικαιώσει το τελικό αποτέλεσμα. Πολλοί μπορούν να σκιτσάρουν καλά, άλλοι τόσοι μπορούν να ντύσουν με ευφάνταστους συνδυασμούς χρωμάτων τα έργα τους, αλλά ελάχιστοι έχουν τη μαγική ικανότητα να μεταδώσουν συναισθήματα μέσα από το εγχείρημά τους και η Μαριλένα Αγγελίδου ανήκει σε αυτούς.

Κανένα πλην από εκδοτικής πλευράς που να επηρεάζει την αρχική ιδέα. 

(Το κόστος του βιβλίου ανταποκρίνεται στην αισθητική και ποιότητά του. Πολυτελής έκδοση!)

 
 
Μια μικρή γεύση από τις εικόνες του παραμυθιού.
 
 
 

Γιαμ, γιαμ!

Ήταν ειλικρινά πεντανόστιμο!

 

Συμβουλή: “Nα το μοιραστείτε με φίλους σας και να το χαρίσετε σε μικρούς και μεγάλους, μιας και τα παραμύθια δεν έχουν ηλικιακό κοινό, διαβάζονται από τον καθένα με τη δική του ψυχή.”

 

ΒΙΒΛΙΟΜΠΟΥΚΙΤΣΕΣ

Η παιδική και εφηβική λογοτεχνία στο... πιάτο.

Επιμέλεια στήλης: Θεοφάνης Θεοφάνους

 

 
«Σχολή μαθητευόμενων ποιητών»
 
Εγγραφές όλο τον χρόνο 
 
• Για κορίτσια και αγόρια δημοτικού (Ελλάδα, Κύπρο και ομογένεια)
• Ολοκληρωμένο πρόγραμμα 4 εβδομαδιαίων συναντήσεων
• Κόστος: 40 ευρώ – εφάπαξ, στο κόστος συμπεριλαμβάνεται η αποστολή του πτυχίου – βεβαίωση συμμετοχής και μια μικρή έκπληξη!
• Σύγχρονη και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση
(συναντήσεις μέσω της πλατφόρμας Zoom)
• Πρωτότυπα βίντεο, online παιχνίδια, δραστηριότητες αξιολόγησης, αυτοαξιολόγησης, αλληλεπίδρασης και ένα εφημεριδάκι που τα σπάει!
• Αναλυτική ανατροφοδότηση στις εργασίες των παιδιών
 
Αυτή η λογοτεχνική συντροφιά θα τα έχει όλα!
 
Συντονίζει ο ελληνοκύπριος ποιητής Θεοφάνης Θεοφάνους
Δηλώσεις συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση: theofanis_theofanous@yahoo.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6978198751

 

Απ' το οπισθόφυλλο της έκδοσης

Αυτό είναι το Αλάτι, που, εκτός απ' τα φαγητά μας, νοστιμίζει απ' το φθινόπωρο του 2019 και τη λογοτεχνία!

Άνθρωποι από Ελλάδα, Κύπρο και Αγγλία συνδεθήκαμε μέσω μιας συγγραφικής συντροφιάς μοναδικής.

Για δώδεκα εβδομάδες μοιραζόμασταν σκέψεις και συναισθήματα.

Μελετούσαμε διάφορα λογοτεχνικά είδη, γράφαμε κι ετοιμαζόμασταν σταδιακά για την έκδοση αυτού του βιβλίου.

Σήμερα ο α΄ κύκλος του εργαστηρίου συγγραφής παρουσιάζει τη δουλειά του.

ISBN: 978-618-85110-0-2

Νεοελληνική πεζογραφία, διήγημα, ποίηση

12,50

Ζητήστε το σε όλα τα φυσικά και ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία.


Αποκτήστε το άμεσα: 

https://www.booktourmagazine.com/