(2012) Η τρίτη μάγισσα, εκδόσεις Μεταίχμιο

2016-01-16 18:28

Από το Άλφα ως το Ωμέγα.

Η τρίτη μάγισσα

Συγγραφή: Μαρία Αγγελίδου
Εικονογράφηση: Κατερίνα Βερούτσου
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2012
27 σελίδες
ISBN 978-960-501-744-6
Τιμή €  3,70

 

Η Μαρία Αγγελίδου γεννήθηκε το 1957 στην Αθήνα και σπούδασε κλασική φιλολογία σε Αθήνα, Γερμανία και Ελβετία. Τα περισσότερα βιβλία της είναι ιστορικά παραμύθια και έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά και τα ισπανικά. Ασχολείται, επίσης, με τη λογοτεχνική μετάφραση και έχει μεταφράσει πάνω από 500 βιβλία, τα μισά από τα οποία είναι για παιδιά. Για το παιδικό αναγνωστικό κοινό έχει επίσης μεταφράσει Σαίξπηρ, Μολιέρο, Δάντη, Θερβάντες, Γκολντόνι κ.ά.. Για τις μεταφράσεις της έχει βραβευτεί τρεις φορές από τη Ελληνική Εταιρεία Μεταφραστών Λογοτεχνίας. Διετέλεσε πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Επαγγελματιών Μεταφραστών και μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, μεταξύ 2000-2004.

 

Η Κατερίνα Βερούτσου γεννήθηκε το 1957 στην Πάτρα. Μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη των Η.Π.Α. και στο Μόντρεαλ του Καναδά. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Μόντρεαλ (Concordia, University of Montreal). Από το 1982 ζει μόνιμα στην Αθήνα. Εργάζεται κυρίως ως εικονογράφος παιδικών βιβλίων και και έχει στο ενεργητικό της πάνω από 150 τίτλους εκπαιδευτικών και λογοτεχνικών βιβλίων. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Παράλληλα με την εικονογράφηση βιβλίων και άλλων εντύπων, έχει ασχοληθεί επαγγελματικά με τη φωτογραφία, τη ζωγραφική και τη ζωγραφική σκηνικών για την τηλεόραση. Το 2009 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης για το βιβλίο "Νεράιδα στο έλατο" του Μάνου Κοντολέων και προτάθηκε για την τιμητική πλακέτα της ΙΒΒΥ. Το 2011 έλαβε το βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για την καλύτερη συνεργασία συγγραφέα και εικονογράφου στο βιβλίο "Το ταλέντο του ήλιου" της Χρυσάνθης Καραΐσκου και του βιβλίου "Είναι κάτι που μένει" του Βασίλη Κουτσιαρή, το 2014.

 

Στοπι και φι!

Υπάρχουν μάγισσες σήμερα; Κι αν ναι, πού ζουν; Τι δουλειά κάνουν; Τι τρώνε και πώς ταξιδεύουν; Σε ποια σχολεία πάνε και με ποιους κάνουν παρέα; Το κυριότερο: τι είδους μάγια κάνουν και πού μπορεί να τις συναντήσει κανείς;

 

Μια φορά κι έναν καιρό... δηλαδή χτες ή σήμερα ή και αύριο... Νάνοι και νεράιδες, δράκοι, μάγισσες και βασιλιάδες πάνε κι έρχονται ανάμεσα στα παραμύθια και στην αλήθεια. Δρόμο παίρνουν και δρόμο αφήνουν, φτάνουν στις άκρες του κόσμου κι ύστερα πάλι γυρίζουν πίσω. Και τέλος ζούνε και κοιμούνται αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα!

Για παιδιά μικρά με μεγάλη φαντασία και για νέους γονείς με πολλή όρεξη! Ιστορίες που διαβάζονται μέσα σε δέκα λεπτά!

 

Τα συν και τα πλην.

Αν όλες οι μάγισσες έχουν ένα ιδιαίτερο χάρισμα, η συγγραφέας και εξαιρετική μεταφράστρια Μαρία Αγγελίδου έχει το εξής: Μπορεί ταυτόχρονα με τις ίδιες λέξεις να απευθύνεται σε δυο ηλικιακές ομάδες. Πρώτη φορά έχω πένα, μελάνι, λευκές σελίδες και δεν ξέρω τι να γράψω. Λες και ρούφηξε εκείνο το ολιγοσέλιδο βιβλιαράκι τις σκέψεις μου. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως δεν θα σβήσει στο πέρασμα του χρόνου. Θα διαβάζεται από γενιά σε γενιά. Ακόμη κι’ όταν φθαρούν οι σελίδες και ο χρόνος ξεφτίσει τις λέξεις και τα χρώματά τους, ακόμα και τότε θα το διηγούνται σαν ανάμνηση και θα το ζωγραφίζουν στους τοίχους. Μια γλυκιά ιστορία για εκκολαπτόμενους συγγραφείς. Όλοι έχουμε ένα έμφυτο χάρισμα. Οφείλουμε να καλλιεργούμε τις αξίες μας. Όποιες κι’ αν είναι αυτές.

Εύθυμο, ευσύνοπτο, με υψηλά νοήματα. Μερικές από τις ετικέτες τις οποίες θα καρφίτσωνα στο τέλος του κειμένου. Η δομή του θυμίζει κλασικά παραμύθια. Μου άρεσε πολύ το μήνυμα πως για να τα καταφέρει κανείς, για να πετύχει, πρέπει να ξεπεράσει το εγώ του, να εξερευνήσει τον κόσμο, να αφήσει ελεύθερο τον εαυτό του και να τεντώσει τις κεραίες του στα ερεθίσματα τα οποία τον περιβάλλουν.

Η τελειομανής Κατερίνα Βερούτσου ανήκει στην κατηγορία εκείνων των εικαστικών που δεν τους αρκούν τα απλά υλικά, που έχουν την τάση να ξεφεύγουν από τις τυποποιημένες φόρμες, που δεν αναπαύονται-συνεχώς αναζητούν κάτι νέο. Εμπλουτίζουν και βελτιώνουν την τεχνική τους παρόλο που στα μάτια του μέσου αναγνώστη και το μισό από όσα πραγματώνουν είναι αρκετό. Με τη συγκεκριμένη εικονογράφηση απέδειξε περίτρανα το μεράκι, το πάθος και την εμμονή της για τη ζωγραφική τέχνη. Εύγε. 

- Κανένα πλην.

 

Μια μικρή γεύση από τις εικόνες του παραμυθιού.

(Από το ιστολόγιο της Κατερίνας

katerinaveroutsou.blogspot.gr/2012/04/blog-post.html)

 

 Γιαμ, γιαμ!

Ήταν ειλικρινά πεντανόστιμο!

 

Συμβουλή: “Nα το μοιραστείτε με φίλους σας και να το χαρίσετε σε μικρούς και μεγάλους, μιας και τα παραμύθια δεν έχουν ηλικιακό κοινό, διαβάζονται από τον καθένα με τη δική του ψυχή.”

 

ΒΙΒΛΙΟΜΠΟΥΚΙΤΣΕΣ

Η παιδική και εφηβική λογοτεχνία στο... πιάτο.

Επιμέλεια στήλης: Θεοφάνης Θεοφάνους

 

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη