(2015) Η ευχή της Αστεράτης, Εκδόσεις Φυλάτος

2015-12-16 11:29

Από το Άλφα ως το Ωμέγα.

Η ευχή της Αστεράτης

Συγγραφή: Ζωή Παπαδάκη

Εικονογράφηση: Αθηνά Πετούλη

Εκδόσεις Φυλάτος, 2015

52 σελίδες

ISBN 978-618-5163-56-3

Τιμή € 12,00

 

H Ζωή Παπαδάκη (goo.gl/zL074Hγεννήθηκε στην Πάτρα, στις 17/03/1988, αλλά ο τόπος καταγωγής της είναι τα Παπαδιάνικα Λακωνίας. Σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών στα Ιωάννινα. Έχει συμμετάσχει σε πολλά σεμινάρια παιδαγωγικής και έχει ασχοληθεί με επιμόρφωση για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία. Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην όμορφη Μονεμβασία στο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα Βρεφών και Νηπίων "Παναγία η Χρυσαφίτισσα". Η συγγραφή παιδικών παραμυθιών και ποιημάτων αποκαλύπτει μια παιδική της πτυχή καλά φυλαγμένη. Η απεριόριστη αγάπη που τρέφει για τα παιδιά της δίνει τη δύναμη και την έμπνευση να εργάζεται σκληρά για να γίνει ολοένα και καλύτερη, και να τους προσφέρει ότι πιο όμορφο έχει στην καρδιά της. Στόχος της είναι τα παιδιά να αγαπήσουν τα βιβλία και διαβάζοντας να λαμβάνουν ένα μήνυμα που θα τα καθοδηγεί!

Η Αθηνά Πετούλη - Κούλα (goo.gl/hnYp9q) γεννήθηκε στην Κόρινθο, μεγάλωσε και σπούδασε στην Αθήνα σχέδιο, ζωγραφική με χρώμα, υλικά και μικτές τεχνικές. Ασχολείται με την ζωγραφική (ελαιογραφίες, ακουαρέλες, ακρυλικά, έργα για παιδικά δωμάτια), τη φωτογραφία και την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων. Έχει λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας. Αυτό είναι το τρίτο βιβλίο που εικονογραφεί για παιδιά προσχολικής ηλικίας.

 

Στοπι και φι!

Η νύχτα των Χριστουγέννων έφτασε και ο Φεγγαρένιος, ο αρχηγός της Ουρανοχώρας, αναθέτει μια ξεχωριστή αποστολή σε όλα τα αστεράκια: Να ταξιδέψουν στη γη, να ακούσουν τις ευχές των ανθρώπων και να πραγματοποιήσουν μια από αυτές. Η γλυκιά Αστεράτη ξεκινάει το ταξίδι της αγχωμένη, ώστε να επιλέξει την καλύτερη... Κατά την διάρκεια αυτής της όμορφης και μοναδικής βραδιάς ακούει πολλές ευχές... Ποια είναι η ευχή που θα διαλέξει τελικά? Ποιο είναι το μάθημα που θα λάβει η Αστεράτη στο τέλος αυτής της πρωτόγνωρης εμπειρίας και που θα θυμάται για όλη της τη ζωή?

 

Τα συν και τα πλην.

Σπάνια συναντάς πια στην παιδική λογοτεχνία συγγραφείς που αποτυπώνουν τον κόσμο μέσα από τα μάτια των παιδιών. Που έχουν το χάρισμα της ενσυναίσθησης. Στην εποχή που δυστυχώς υπηρετείται το επιτηδευμένο, οι δημόσιες σχέσεις και τα εκδοτικά τρικ, η Ζωή Παπαδάκη μας δείχνει πως υπάρχει κι ένας άλλος τρόπος για να κατακτήσεις το αναγνωστικό κοινό: Να μεταγγίσεις -χωρίς καθόλου διδακτικό τόνο- το μήνυμα της αγάπης μέσα από τη δύναμη της αλληλεγγύης και της προσφοράς. Αν όλα τα παιδιά θελήσουν να αλλάξει η ροή της ιστορίας, μπορούν να το κάνουν με μια κίνηση, γράφοντας απλά μια ευχή. Μια ευχή για τον συνάνθρωπο. Ένα ξεκάθαρο μήνυμα και μια έμφυτη ποίηση κρύβεται πίσω από τις λέξεις στις σελίδες αυτού του βιβλίου. Με ανακούφιση συναντήσαμε και καλωσορίζουμε στον μαγικό κόσμο της γραφής μια τρυφερή πένα. Μένει μόνο να την ανακαλύψετε κι εσείς.

+ Διθυραμβικές κριτικές για την εικονογράφο Πετούλη Αθηνά. Αισθανθήκαμε πως ήταν η πνοή του κειμένου. Μέσα από τον τρόπο τον οποίο προσέγγισε το παραμύθι κατάφερε με τις  ζωγραφιές της να μας ταξιδέψει στο χριστουγεννιάτικο σύμπαν, να επεξηγήσει, να συμπληρώσει και να μυήσει οποιονδήποτε σελιδοφάγο στον παλμό του βιβλίου. Αν κάποιος είχε αμφιβολία για το αν υπάρχουν άγγελοι, ο Άγιος Βασίλης, η χαρά και η θαλπωρή στο γκρι που πολλές φορές ζούμε… αρκεί να δει μια της πινελιά!

Η αλήθεια είναι πως η κακή ποιότητα εκτύπωσης και γραφιστικής επιμέλειας μείωσε τη δυναμική των εικόνων και κατ’ επέκταση της ιστορίας.

 

(Μια μικρή γεύση από τις εικόνες του παραμυθιού-

    από το προσωπικό αρχείο της εικονογράφου.)

 

Γιαμ, γιαμ!

Ήταν ειλικρινά πεντανόστιμο!

 

Συμβουλή: “Nα το μοιραστείτε με φίλους σας και να το χαρίσετε σε μικρούς και μεγάλους, μιας και τα παραμύθια δεν έχουν ηλικιακό κοινό, διαβάζονται από τον καθένα με τη δική του ψυχή.”

 

ΒΙΒΛΙΟΜΠΟΥΚΙΤΣΕΣ

Η παιδική και εφηβική λογοτεχνία στο... πιάτο.

Επιμέλεια στήλης: Θεοφάνης Θεοφάνους

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη