(2015) Το όνειρο του μικρού έλατου, Εκδόσεις Καμπύλη

2015-12-24 17:45

Από το Άλφα ως το Ωμέγα.

Το όνειρο του μικρού έλατου

(Κυκλοφορεί και στην αγγλική γλώσσα με τον τίτλο: The dream of the little fir-tree)

Συγγραφή: Εύη Γίτσα

Eικονογράφηση: Κατερίνα Κατσούρα

Εκδόσεις Καμπύλη, 2015

 20 σελίδες

ISBN: 978-960-6899-27-0

Τιμή € -

 

Η Εύη Γίτσα μεγάλωσε και ζει στη Λάρισα. Από μικρή ασχολείται με την λογοτεχνία συμμετέχοντας σε διαγωνισμούς. Στα φοιτητικά χρόνια έρχεται κοντά -μέσα από ένα διδακτορικό που δεν έχει ολοκληρωθεί.. ως τώρα-με την παιδική λογοτεχνία. Παράλληλα αρθρογραφεί, συμμετέχει σε ερασιτεχνική θεατρική σκηνή, οργανώνει θεατρική ομάδα, λαμβάνει μέρος σε ραδιοφωνική εκπομπή με θέμα τη λογοτεχνία. Όλα τα παραπάνω στάθηκαν μια κληρονομιά σημαντική για να μπορέσει να χαράξει την πορεία της μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας που τόσο αγαπά. Η διδασκαλική της πορεία μέτρα ήδη 13 χρόνια, χρόνια δημιουργικά αλλά και δύσκολα. Είναι περήφανη για τα βραβεία ποίησης και τις διακρίσεις που έχει αποσπάσει σε ευρωπαϊκούς και πανελλήνιους διαγωνισμούς τα τελευταία δυο χρόνια. Είναι μητέρα τριών αγοριών.

 

Η Κατερίνα Κατσούρα γεννήθηκε το 1984 στην Λάρισα όπου ζει και εργάζεται ως εικαστικός. Πτυχιούχος της Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης. Έργάζεται καθημερινά στο εργαστήρι της δημιουργώντας έργα ζωγραφικής, βιτρώ και video art. Με τα έργα της έχει πάρει μέρος σε εκθέσεις και φεστιβάλ στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό. Κάνει μαθήματα ζωγραφικής σε παιδιά και ενηλίκους, σε συλλόγους και παιδικά εργαστήρια.

 

Στοπι και φι!

Μια φορά κι έναν καιρό, σ' ένα μακρινό βουνό ζούσε ένα μικρό μικρό ελατάκι που είχε ένα μεγάλο μεγάλο όνειρο: να γίνει το ομορφότερο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Μόνο που ήταν τόσο μικρό. ... Δε θα τα κατάφερνε πότε. Έτσι πίστεψε. Άφησε το όνειρό του και αποφάσισε να κοιμηθεί, ώσπου να περάσουν τα Χριστούγεννα. Όμως οι ενυδρίδες, ο κάστορας, οι μέλισσες, ο σπίνος και η σοφή κουκουβάγια είχαν άλλη γνώμη. "Δεν είσαι μόνο σου " του φώναξαν.

Μέσα στις σελίδες αυτού του βιβλίου θα ανακαλύψουμε πως ο ένας με τον άλλο και όλοι μαζί μπορούμε να πορευτούμε, χέρι χέρι και να κάνουμε πραγματικότητα μικρά και μεγάλα όνειρα. Είναι αυτή εδώ η ιστορία που ξεκινάει με ένα δάκρυ και κλείνει με ένα μαγικό εντελβάις, το χριστουγεννιάτικο δώρο που θέλησε να κάνει η συγγραφέας Εύη Γίτσα σε όλα τα μικρά και μεγάλα παιδιά που ονειρεύονται.

 

Τα συν και τα πλην.

Τρυφερό, ανθρώπινο, προσεγμένη γραφή. Κορύφωση ως την τελευταία λέξη. Ένα κείμενο που ρέει, που μιλά τη γλώσσα της καρδιάς. Προκαλεί συγκινησιακή φόρτιση. «Δεν είσαι μόνος σου!» είπαν οι συμπρωταγωνιστές αυτού του παραμυθιού στον κεντρικό ήρωα-το  μικρό έλατο. Και είχαν δίκιο! Εκείνη ακριβώς τη στιγμή είναι που η συγγραφέας Εύη Γίτσα περνά υποσυνείδητα στους αναγνώστες της μια αξία μεγαλειώδους σημασίας: την Αλληλεγγύη. Όλα τα όνειρα -όσο άπιαστα, όσο ακατόρθωτα κι’ αν φαντάζουν- μπορούν να γίνουν πραγματικότητα αν οι γύρω μας βάλουν ένα χεράκι, ένα μικρό λιθαράκι… ή όπως στην περίπτωση του μικρού μας έλατου που δεν είχε στολίδια… ένα μήλο, ένα βελανίδι! Εύστοχοι συνειρμοί γεννιούνται μέσα από την πλοκή: Αυτά που έχουμε είναι και αυτά που χρειαζόμαστε. Τα εναλλακτικά στολίδια της ιστορίας συμβολίζουν όλα τα αντικείμενα που υπάρχουν γύρω μας και που η θετική, ευρηματική σκέψη μας μπορεί να τα μετουσιώσει σε κάτι που πάντα ονειρευόμασταν. Ναι, το ευτελές έχει αξία. Το μη χρήσιμο γίνεται χρήσιμο αρκεί να το θελήσουμε.

Η εικονογράφος Κατερίνα Κατσούρα από την πρώτη κιόλας χιονονιφάδα μας μετέφερε στον κόσμο του παραμυθιού. Επέλεξε να αποτυπώσει πιστά αυτό που διάβαζε χωρίς να παρεκκλίνει από το κείμενο. Οι ζωγραφιές της θυμίζουν αυτές των παιδιών. Ένας έξυπνος τρόπος να παροτρύνεις τους μικρούς επίδοξους καλλιτέχνες να πιάσουν εργαλεία, πινέλα και να πειραματιστούν με χρώματα και υλικά. Εύγε! 

-  Θα μπορούσε το όλο εγχείρημα να χαρακτηριστεί μαγικό αν το βιβλίο είχε επιμεληθεί γραφιστικά με περισσότερο ζήλο. Αρκετές από τις εικόνες σου άφηναν την αίσθηση πως δεν ήταν καλά επεξεργασμένες. Αν αυτό ήταν κάποιου είδους τεχνοτροπία, δυστυχώς δεν έδενε με την όλη ιδέα της εικονογράφησης.  

 

Μια μικρή γεύση από τις εικόνες του παραμυθιού.

(Από το προσωπικό αρχείο της εικονογράφου)

 

Γιαμ, γιαμ!

Ήταν ειλικρινά πεντανόστιμο!

 

Συμβουλή: “Nα το μοιραστείτε με φίλους σας και να το χαρίσετε σε μικρούς και μεγάλους, μιας και τα παραμύθια δεν έχουν ηλικιακό κοινό, διαβάζονται από τον καθένα με τη δική του ψυχή.”

 

ΒΙΒΛΙΟΜΠΟΥΚΙΤΣΕΣ

Η παιδική και εφηβική λογοτεχνία στο... πιάτο.

Επιμέλεια στήλης: Θεοφάνης Θεοφάνους

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη