(2015) Φένια, η αγαπημένη των ήχων, Εκδόσεις Πατάκη

2015-12-29 07:04

Από το Άλφα ως το Ωμέγα.

Φένια, η αγαπημένη των ήχων

Συγγραφή: Γιώτα Αλεξάνδρου

Eικονογράφηση: Έφη Λαδά

Εκδόσεις Πατάκη, 2015

32 σελίδες

ISBN: 978-960-16-5621-2

Τιμή € 9,20

 

Το θέατρο και η εκπαίδευση ο φυσικός της χώρος. Κοινός παρανομαστής τους οι ιστορίες. Αυτές που αφηγούνταν με ενθουσιασμό ως ηθοποιός παλαιότερα αλλά και ως νηπιαγωγός τώρα. Στην πορεία, ήρθαν οι δικές της ιστορίες, με την ελπίδα  να προσφέρουν στα παιδιά παραμυθία και συντροφιά στο προσωπικό τους ταξίδι. 

Απολαμβάνει τους ανθρώπους με χαμογελαστές ψυχές, τα "σ΄ αγαπώ" και τις αγκαλιές των παιδιών. Ονειρεύεται ακόμα έναν κόσμο όπου η αλληλεγγύη, ο σεβασμός και η τρυφερότητα θα είναι η μόνη πραγματικότητα. 

Η Έφη Λαδά (effielada.com/elγεννήθηκε σ’ ένα μικρό χωριό της Αχαΐας. Σπούδασε το σχέδιο και το χρώμα στο εργαστήρι του ζωγράφου Γιώργου Βογιατζή. Έχει κάνει την εικονογράφηση σε πάνω από εβδομήντα βιβλία και σε πολλά εξώφυλλα. Έλαβε μέρος σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μερικές από τις οποίες είναι: 15Η Mostra Internazionale d’ illustrazione per l’ Infanziz στην Μπολόνια, υπό την αιγίδα του ΕΚΕΒΙ, με τίτλο «Ξυπόλυτες εικόνες». 26Η  Internathional exhibition of illustrations στο Σαρμέντε BIBIANA, International House of Art for Children (2011, 2015).

    Πραγματοποίησε ατομική έκθεση ζωγραφικής στην Τεχνόπολη (Γκάζι) με τίτλο «Παραμυθοπινελιές, Μια φορά κι έναν καιρό στην Αθήνα…». Επίσης, έκθεση ζωγραφικής με τίτλο “Παραμύθια κάτω από τις στέγες…» στον πολυχώρο Black Duck Multiplarte στην Αθήνα. Έκανε τη σκηνογραφία για τη μουσική παράσταση που ανέβηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, βασισμένη στο ιρλανδέζικο παραμύθι «Ο κούκος των Χριστουγέννων».

    Από το 2012 μέχρι σήμερα συμμετέχει στην “Art Gallery Nucleus, στην Καλιφόρνια, σε ομαδική έκθεση για φιλανθρωπικό σκοπό. Συμμετέχει επίσης στον διαγωνισμό αφίσας Adelaide Fringe 2016 Poster Design Competition.

    Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα ιταλικά, κορεάτικα, ρώσικα και κινέζικα. Το 2006 το βιβλίο της «Τις Κυριακές στο πάρκο…» προτάθηκε για το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης (βραχεία λίστα). Το 2009 της απονεμήθηκε το Βραβείο Εικονογράφησης από το Ελληνικό Τμήμα της IBBY και αναγράφηκε στον τιμητικό πίνακα της IBBY για το βιβλίο “H βροχή των αστεριών». Ήταν υποψήφια για το Astrid Lindgren Memorial Award 2011 και για το Hans Christian Andersen Award 2012.

 

Στοπι και φι!

Πώς θα ήταν ο κόσμος μας, αν είχε μόνο ήχους; Αν αναγνωρίζαμε τα λουλούδια από το άρωμά τους και μόνο; Αν υπήρχε μόνο ένα χρώμα;

Η Φένια, ένα πλάσμα με φωτεινό χαμόγελο και ιδιαίτερες ικανότητες, μας παίρνει από το χέρι για να μας δείξει τον δρόμο...

Έπαινος Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς 2012

 

Τα συν και τα πλην.

Η Γιώτα Αλεξάνδρου έχει κατακτήσει την τέχνη της γραφής. Στέκεται στις μικρές λεπτομέρειες. Δεν σου αφήνει αμφιβολία γι’ αυτό που θέλει να μεταδώσει. Κείμενο ευαίσθητο όσον αφορά τη θεματολογία του. Η επιλογή να μας διηγείται την ιστορία ένα μικρό παιδί ήταν τόσο, μα τόσο, καλοδουλεμένη από πλευράς λεξιλογίου που νιώσαμε από την αρχή της απολαυστικής ανάγνωσης τη μαγεία του παραμυθιού. Ευρηματικό το σημείο με τη δασκάλα η οποία δεν εξέφρασε το θυμό της. Δεν έχασε την ψυχραιμία της. Δεν έλυσε το πρόβλημα που προέκυψε επιπλήττοντας τους μαθητές της. Αντιθέτως τους παρέσυρε σε ένα παιχνίδι, σε ένα μάθημα ενσυναίσθησης. Πρέπει οπωσδήποτε να διαβαστεί από όλους τους εκπαιδευτικούς και να υπάρχει σε κάθε σχολική βιβλιοθήκη. Ένα βιβλίο γραμμένο αρχικά για την αποδοχή των ατόμων με προβλήματα όρασης που, όμως, αγγίζει και άλλα κοινωνικά θέματα. Ένα λογοτέχνημα για την αδελφική αγάπη, για τους εξυπνάκηδες στα σχολεία και πώς να τους κατευνάσετε, ένας ύμνος για τη διαφορετικότητα. Μια έκρηξη συναισθημάτων.

Το παραμύθι έχει φιλοτεχνήσει η πολυαγαπημένη Έφη Λαδά. Πώς κρίνει κάποιος ένα έργο τέχνης; Το κοιτά αποστασιοποιημένος, προσπαθεί να ανασύρει τις σχολές και τα ρεύματα ζωγραφικής. Παρατηρεί εκστασιασμένος, μιλά αργά, σχεδόν χωρίς φωνή. Ακόμα και η δυνατή ένταση αισθάνεσαι πως θα πληγώσει το κομψοτέχνημα που έχεις αντίκρυ σου. Κάπως έτσι, και με περισσότερο δέος –μιας και ανάλογα βιβλία τοποθετούνται ως αγαλματίδιο σε ακλόνητο βάθρο- ανυπομονείς να δεις τι κρύβεται στην επόμενη σελίδα και στην επόμενη…

Τι να επισημαίνει κανείς για τον άνθρωπο που έδωσε μια ιδιαίτερη ταυτότητα στην παιδική-εφηβική λογοτεχνία στην Ελλάδα; Τι εγκώμια να πλέξει που δεν θα ακουστούν κοινότυπα; Ακόμα και όταν οι λέξεις επιβάλλουν η εικόνα που τις συνοδεύει να είναι στατική, ακόμα και τότε το βλέμμα των ηρώων σε διαπερνά. Διεισδύει μέσα σου. Υπάρχει κίνηση. Τα χρώματα της ίριδας παρελαύουν, αναμιγνύονται, δημιουργούνται νέα, μοναδικά, που γεννήθηκαν μόνο για εκείνην… από εκείνην.

Συμπλήρωσε, επεξήγησε, αποτύπωσε πιστά όπου κρινόταν απαραίτητο τις σκέψεις της συγγραφέως, μα, κυρίως, τοποθέτησε τα γεγονότα, τους ήρωες, τον χρόνο σε μια άλλη διάσταση. Ολότελα δική της.

Μας  χάρισε -για ακόμη μια φορά- ένα οπτικό αριστούργημα!

Θα ήταν προτιμότερο ο συγκεκριμένος τίτλος να έβγαινε στην αγορά με σκληρό εξώφυλλο. Μπορεί ο εκδοτικός οίκος να μειώνει την ποιότητα της έκδοσης για να φτάσει πιο οικονομικά στον αναγνώστη, αλλά, ταυτόχρονα, αφαιρεί κάτι από τη μαγεία και την αίγλη του παραμυθιού. Η υφή, η αίσθηση ενός "δεμένου" βιβλίου οδηγεί στη σφαίρα της φαντασίας. Πράγμα απαραίτητο όταν απευθύνεσαι σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας. Ας ελπίσουμε σε μία από τις επόμενες ανατυπώσεις-είμαστε πεπεισμένοι πως θα είναι αρκετές- να το συναντήσουμε και σε άλλο περιτύλιγμα!

 

Μια μικρή γεύση από τις εικόνες του παραμυθιού.

 

Γιαμ, γιαμ!

Ήταν ειλικρινά πεντανόστιμο!

 

Συμβουλή: “Nα το μοιραστείτε με φίλους σας και να το χαρίσετε σε μικρούς και μεγάλους, μιας και τα παραμύθια δεν έχουν ηλικιακό κοινό, διαβάζονται από τον καθένα με τη δική του ψυχή.”

 

ΒΙΒΛΙΟΜΠΟΥΚΙΤΣΕΣ

Η παιδική και εφηβική λογοτεχνία στο... πιάτο.

Επιμέλεια στήλης: Θεοφάνης Θεοφάνους

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη