(2006) ΠΟΙΗΜΑΤΑ για την άνοιξη και το καλοκαίρι/ (2006) ΠΟΙΗΜΑΤΑ για το φθινόπωρο και το χειμώνα, εκδόσεις Πατάκη

2016-01-07 17:05

Από το Άλφα ως το Ωμέγα.

Ποιήματα για την άνοιξη και το καλοκαίρι 
& Ποιήματα για το φθινόπωρο και το χειμώνα. 

Συγγραφή ποιημάτων: Ελένη Χριστούλα Πατελοδήμου
Συγγραφή δραστηριοτήτων: Βασιλική Νίκα
Εικονογράφηση: Απόστολος Καραστεργίου
Εκδόσεις Πατάκη, 2006
48 σελίδες
ISBN 960-16-1890-2, ISBN-13 978-960-16-1890-6
Τιμή € 2,00 (Τιμή στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Πατάκη € 1,40!)

 

Η Ελένη Χριστούλα-Πατελοδήμου γεννήθηκε το 1952 στο Γερακάρι Αγιάς της Λάρισας. Είναι συνταξιούχος Νηπιαγωγός με πλούσια συγγραφική δραστηριότητα και διαρκή ενασχόληση με την προώθηση του παιδικού βιβλίου.

Έχει βραβευθεί σε πανελλήνιους διαγωνισμούς τρεις φορές.

Το 1984 εμφανίζεται η πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο 777 ποιήματα για μικρά παιδιά.

Το 1998 η Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά της απονέμει έπαινο για το ποίημά της «Το παγκάκι», που αφορά στα ναρκωτικά.

Το 1999 το περιοδικό ΠΟΛΥΠΤΥΧΟ της απονέμει στην Αθήνα έπαινο για το ποίημά της «Υπάρχει ελπίδα».

Το 2000 εκδίδεται από τις εκδόσεις «Καστανιώτη» το βιβλίο της για παιδιά «Το θεατράκι του Μύλου».

Έχει γράψει επίσης τις ποιητικές συλλογές: «Ψαθάκι με κορδέλα θαλασσιά»,  «Σε κορνίζα παλιά», «Ποιήματα για την Άνοιξη και το Καλοκαίρι» (θαλασσί) και «Ποιήματα για το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα» (κόκκινο) βιβλία που περιέχουν και πολλές δραστηριότητες για παιδιά, «Γιορτάζουμε», καθώς και το διήγημά  «Το βραχιόλι και το δαχτυλίδι».

Έχει συνεργαστεί με εφημερίδες και περιοδικά όλης της χώρας για την έκδοση ενθέτων, που αφορούν στην παιδική – και όχι μόνο- λογοτεχνία

'Εχει διατελέσει Αντιπρόεδρος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Εκπαιδευτικών Νομού Λάρισας και μέλος του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

 

Ο Απόστολος Καραστεργίου γεννήθηκε το 1973 στην Αθήνα οπού ζει και εργάζεται. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και στο University of East London. Στο παρελθόν έχει παρουσιάσει ατομικές εκθέσεις στην γκαλερί Els Hanappe Underground. Το 2008 πήρε μέρος στην ομαδική έκθεση "Επιλεκτική Γνώση", στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος, που οργανώθηκε από το Ίδρυμα Σύγχρονης Τέχνης και Σκέψης (ITYS).

 

 

Η Βασιλική Νίκα γεννήθηκε στην Χαλκίδα το 1963. Σπούδασε παιδαγωγικά και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη μεταφρασεολογία. Είναι διδάκτωρ Κοινωνικής Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Από το 2001 μεταφράζει βιβλία κυρίως από τα ιταλικά. Το 2007 τιμήθηκε από την Εταιρεία Μεταφραστών Λογοτεχνίας με το Βραβείο Μετάφρασης ξένου λογοτεχνικού έργου για παιδιά ενώ το 2006 αναγράφηκε στον Τιμητικό Πίνακα Άντερσεν 2006. Παράλληλα είναι συγγραφέας πολλών εκπαιδευτικών βιβλίων, ενώ διευθύνει και τις λογοτεχνικές σειρές "Χωρίς Σωσίβιο" και "Στα Βαθιά" που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις "Πατάκη".

 

Στοπι και φι!

Είκοσι ποιήματα ταξιδεύουν με τους στίχους τους τα μικρά παιδιά στην άνοιξη και στο καλοκαίρι. Οι συνοδευτικές δραστηριότητες θα τους δώσουν την ευκαιρία, παράλληλα με την απόλαυση που προσφέρει η ποίηση, να εξασκηθούν και σε προγραφικές και προμαθηματικές έννοιες στο σπίτι ή στο σχολείο.

 

Τα συν και τα πλην.

Δύο καλοδουλεμένα βιβλία ποίησης, σμιλευμένα από τεχνίτη του είδους, για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Εμπνευσμένα από τις εποχές, από τον χρόνο, από την ίδια την ύπαρξη. Μικρά σε μέγεθος μα άρτια–πολύ δύσκολο να αποδώσεις οποιοδήποτε θέμα σε τόσους λίγους στίχους. Στην εποχή μας τα περισσότερα θέματα στην παιδική λογοτεχνία και ιδιαίτερα στην ποίηση είναι χιλιοειπωμένα. Εδώ όμως ο τρόπος είναι ο οποίος βοηθά τα στιχουργήματα να ξεχωρίζουν. Ξεχειλίζουν λυρισμό, μελωδικότητα, με σχεδόν τέλεια ρίμα. Η ποιήτρια Ελένη Χριστούλα-Πατελοδήμου δεν γράφει με διάθεση εντυπωσιασμού μα τη διακρίνει η παιδική αφέλεια (ανεμελιά), η αγνότητα, η τρυφεράδα ενός ανθρώπου που έχει βρει το νόημα της ζωής. Έχεις την αίσθηση πως κάθε ποίημα είναι ένα πανέμορφα πλεγμένο ρούχο. Ένα ρούχο που σε καλεί να το φορέσεις και να διασκεδάσεις με τις χαρές της φύσης, που σε ωθεί να αλληλεπιδράσεις με τους γύρω σου, που δεν διδάσκει μα σε μαθαίνει πώς να μαθαίνεις… να βιώνεις, να δέχεσαι τα θετικά ερεθίσματα τα οποία λαμβάνεις από το περιβάλλον της καθημερινότητάς σου. Το σύνολο της θεματολογίας επαφίεται απόλυτα στο γνωστικό αντικείμενο των ηλικιών που απευθύνεται. Το ίδιο και το λεξιλόγιό του. Η παιδική ποίηση στα καλύτερά της. Ξεχωρίζουν τα ποιήματα: “Στο σκαρί”, “Ταξιδεύω”, “O τζίτζικας”, “Ελάτε”, “Κράτα μου το χέρι”.

Δραστηριότητες απλές, κατανοητές, ακολουθείται μία λογική σειρά στον βαθμό δυσκολίας τους. Ενδυναμώνουν και παροτρύνουν τους μικρούς αναγνώστες στο να ολοκληρώνουν ό,τι ξεκινούν-μιας και η λύση τους είναι εύκολη. Δεν έχουν στόχο να παιδεύσουν αλλά να κάνουν την ποίηση καθαρά διαδραστική. Η τοποθέτηση των παιχνιδοασκήσεων δίπλα από κάθε ποίημα δεν χρήζει απλώς το παιδί ως αναγνώστη μα συμμετέχει ενεργά με έμμεσο τρόπο στο όλον του ποιήματος. Τα εύσημα, λοιπόν, στη Βασιλική Νίκα. Αξίζει να σημειωθεί πως η ιδέα και το πατρόν για την κατασκευή ενός ημερολογίου τρενάκι έχει κερδίσει τις εντυπώσεις. 

Θαυμάσιες οι εικόνες του Απόστολου Καραστεργίου οι οποίες κατόρθωσαν να μην αλλοιώσουν την παιδικότητα των κειμένων. Αντίθετα σφύζουν από χρώματα και από καλή αίσθηση της ζωγραφικής. Αποτυπώνουν την πραγματικότητα αποδίδοντας πάντα τη φωτεινή πλευρά των πραγμάτων.

Συνήθως στα περισσότερα άρθρα της στήλης στο σημείο των πλην αναφερόμαστε στα γραφιστικά ατοπήματα, για τη σχέση τιμής και τελικού προϊόντος, για την ποιότητα της έκδοσης και άλλα συναφή θέματα. Είμαι πανευτυχής γιατί σε αυτά τα δυο μικρά αριστουργήματα όλα πήγαν κατ’ ευχήν. Κατά τη γνώμη μας το ιδανικό δώρο για εκπαιδευτικούς προς τους μαθητές τους και η πιο γλυκιά χειρονομία που θα μπορούσε να κάνει γονιός/κηδεμόνας προς όλους τους συμμαθητές του παιδιού. Ένα σημάδι ευγνωμοσύνης προς τους νέους του φίλους. Η σχολική βαθμίδα του νηπιαγωγείου αποτελεί σημείο ορόσημο για την κοινωνικοποίηση, συναισθηματική και νοητική ανάπτυξη. Οφείλουμε να είμαστε εκεί σε κάθε τους βήμα._

 

Σας παραθέτουμε ένα εύθυμο ποίημα -μια μικρή γεύση-

από τη συλλογή ποιημάτων για την άνοιξη και το καλοκαίρι.

 

Ο τζίτζικας

 

Είναι το τραγούδι σου

κάθε καλοκαίρι

συντροφιά μας και χαρά

μες στο μεσημέρι.

 

Το χειμώνα μη θαρρείς 

πως θα σε ξεχάσω.

Θέλω να 'ρθεις σπίτι μου 

για να σε χορτάσω.

 

Και... φτωχέ μου βιολιστή,

διόλου μη σε μέλλει,

αν ζητιάνο θα σε πουν,

αν σε πουν τεμπέλη.

 

Γιαμ, γιαμ!

Ήταν ειλικρινά πεντανόστιμα!

 

Συμβουλή: “Nα τα μοιραστείτε με φίλους σας και να τα χαρίσετε σε μικρούς και μεγάλους, μιας και οι συλλογές παιδικής ποίησης δεν έχουν ηλικιακό κοινό, διαβάζονται από τον καθένα με τη δική του ψυχή.”

 

ΒΙΒΛΙΟΜΠΟΥΚΙΤΣΕΣ

Η παιδική και εφηβική λογοτεχνία στο... πιάτο.

Επιμέλεια στήλης: Θεοφάνης Θεοφάνους

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη