«1917»: Χορταίνει το μάτι, όχι το μυαλό…

2020-02-11 13:58

Το δίδυμο Μέντες – Ντίκινς δημιούργησαν ένα εικαστικό αριστούργημα που θα διδάσκεται ως υποχρεωτικό μάθημα για όσο υπάρχουν σχολές κινηματογράφου! Από την ησυχία στην κραυγή, απ’ τον παράδεισο στην κόλαση για 2 ώρες με τον έρμο στρατιώτη κι εσένα σε συνεχή εγρήγορση να βιώνεις κυριολεκτικά εικόνες απ’ την φρίκη του πολέμου και τον εφιάλτη της Αποκάλυψης. Το σενάριο σε δεύτερη μοίρα, λίγο κλισέ και υπερβολικό, θεμελιώνει ωστόσο με βασικά και στέρεα υλικά μία απ’ τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

Appleworldhellas

Είτε χαρακτηρίζεις το «Blade Runner» αριστούργημα, είτε ανοσιούργημα, είναι αδύνατον να μην θυμάσαι τις εξαιρετικές εικόνες απ’ το μέλλον που μας χάρισε τότε ο Ρ. Ντίκινς… το ξανάκανε λοιπόν υλοποιώντας το τρομερό μονόπλανό του, αποδεικνύοντας ότι η λέξη ευφυΐα για κάποιους καλλιτέχνες δεν έχει όρια! Ο Μέντες εκμεταλλεύεται δεξιοτεχνικά και στο έπακρο την ψευδαίσθηση που δημιουργεί ο Ντίκινς πυροδοτώντας την ένταση και την αδρεναλίνη στα ύψη και ο Τ. Νιούμαν ντύνει όλες αυτές τις εικόνες με μία απ’ τις καλύτερες συνθέσεις της ζωής του. 

Το αποτέλεσμα του στοιχήματος τεχνικά είναι αποστομωτικό και μεγαλειώδες και η μετάβαση απ’ τον ρεαλισμό στον υπερρεαλισμό αριστουργηματική. Ο τελευταίος που θα μείνει όρθιος θα είναι ο ήρωας της ταινίας κι όσο απλό κι αν ακούγεται στην πραγματικότητα είναι μία ιστορία απ’ τον πόλεμο. Αυτό ήθελε εν τέλει ο Μέντες, αυτό μας μοιράστηκε…

 

Για το BOOK TOUR, Τάσος Μαργέλος.