Στιλό διαρκείας

2014-10-28 17:10

 

"Το βιβλίο με τις ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ"-Ian Harrison, Εκδόσεις Σαββάλας

 

ΣΤΙΛΟ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

 

 

 

"Ο Laszlo Biro είναι γνωστός ως εφευρέτης του πρώτου λειτουργικού στιλό διαρκείας, ώστε χρησιμοποιούμε συχνά το όνομά του για να περιγράψουμε κάθε είδους στιλό - και συνήθως παραβλέπουμε ότι ήταν και γλύπτης, ζωγράφος, υπνωτιστής και δημοσιογράφος. 

 

Χρονολόγιο για το στιλό διαρκείας

 

1888 O John. J. Loud (ΗΠΑ) κατοχυρώνει το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το στιλό διαρκείας, αλλά δεν κατορθώνει να ανακαλύψει κατάλληλο τροφοδότη μελανιού.

1899 Γεννιέται ο Laszlo Biro στις 29 Σεμπτεμβρίου.

1938 Ο Biro κατοχυρώνει ένα πρωτότυπο στιλό διαρκείας.

1943 Ο Biro (που τώρα εργάζεται στην Αργεντινή) κατοχυρώνει το πρώτο λειτουργικό στιλό διαρκείας και εκχωρεί τα βρετανικά δικαιώματα στον Henry Martin (Αγγλία). 

1944 Η Miles-Martin Pen Co. κατασκευάζει τα πρώτα στιλό διαρκείας της Βρετανίας για την πολεμική αεροπορία της χώρας.

1945 Η Eteroen Co. (Αργεντινή) παράγει τα πρώτα εμπορικά διαθέσιμα στιλό διαρκείας (με άδεια από τον Biro στο Μπουένος Άιρες). Ο επιχειρηματίας Milton Reynolds (ΗΠΑ) προσλαμβάνει τον William Huenergardt (ΗΠΑ) για να αντιγράψει την ιδέα του Biro. Αποτέλεσμα είναι το Reynolds Rocket, το  πρώτο στιλό διαρκείας της Αμερικής, που κατοχυρώνεται το 1945 και διατίθεται για πρώτη φορά από το κατάστημα Gimbel's της Νέας Υόρκης την ίδια χρονιά. 

1953 Ο βαρόνος Marcel Bich (Γαλλία) αγοράζει τα δικαιώματα της ευρεσιτεχνίας του Biro και κατασκευάζει το πρώτο στιλό διαρκείας μιας χρήσης, που το διοχετεύει στην αγορά με το όνομα Bic Crystal (στη Βρετανία εμφανίστηκε το 1958).

1978 Η Gillete (ΗΠΑ) εφευρίσκει το πρώτο στιλό διαρκείας με μελάνι που σβήνει, γνωστό ως Eraser Mate. 

1985 Ο Biro πεθαίνει στις 24 Οκτωβρίου, σε ηλικία 86 ετών." 

 

Περισσότερα στις σελίδες του βιβλίου.

 

Πηγή κειμένου και εξωφύλλου του βιβλίου: "Το βιβλίο με τις ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ"-Ian Harrison, Εκδόσεις Σαββάλας.

Πηγή εικόνων: https://www.hir24.hu/root/shared/galleries/2010/47/biro-laszlo-es-a-golyostoll_(1043)/ & 

https://forum.paradoxplaza.com/forum/showthread.php?720979-LOTR-Land-Of-The-Rebels-(1936-CSA-using-TFH-4.02-Deo-Vindice-Mod)/page6 

 

Για το ΒΟΟΚ TOUR, Θεοφάνης Θεοφάνους.