Η αγάπη άργησε μια μέρα-Λιλή Ζωγράφου, εκδόσεις Αλεξάνδρεια

2015-02-20 18:25

Απόσπασμα:

    Σου εσωκλείω ένα γράμμα του Τονίνο, σήμερα καθηγητή Ταλιέρι, που έγραψα με υπαγόρευσή του. 

    Η Αικατερίνη περίμενε να σταματήσει το κλάμα της για να διαβάσει και το επόμενο γράμμα.

    

    Ερατώ, τρέμω πως υπάρχεις, τρέμω που ζει μαζί σου η πρώτη λαμπρή εικοσαετία της ζωής μου. 

    Ερατώ, κορίτσι μου, τολμώ και λέω κορίτσι μου γιατί έμαθα από τον φίλτατο Κωνσταντέν ότι δεν έφτιαξες ούτε συ τη ζωή σου οπότε μιλάμε για ένα παραμύθι που μετανάστευσε στην πραγματικότητα ύστερα από σαράντα και χρόνια.

    Βέβαια, Ερατώ, δεν είμαι ο έφηβος που ερωτεύτηκες ούτε και συ το μικροσκοπικό κοριτσάκι που εξαφάνιζα στις παλάμες μου. Αν συμφωνείς με την πρόταση του αδελφού σου κι έρθεις κοντά του, τότε μικρή μου θα ειδωθούμε και μεις και θα διαπιστώσουμε αν είμαστε ένα μαγευτικό παραμύθι που επέζησε. Εγώ ομολογώ θα ’θελα ν’ αντικρύσω ξανά τα μαγευτικά μάτια σου και ν’ ακουμπήσω απάνω τους την υπόλοιπη ζωή μου όση κι αν είναι. 

    Φυσικά δεν θα κάνω τίποτα για να σου επιβάλλω τη σημερινή εικόνα μου, αγαπημένη μικρή Ερατώ. Θα είσαι ελεύθερη να ζήσεις κοντά στον αδελφό σου και να βλεπόμαστε σαν φίλοι. Μήπως κι αυτό δεν είναι υπέροχο; 

Δικός σου Τονίνο

 

    Η Αικατερίνη έκρυψε το γράμμα στην τσέπη της κι έφυγε το απομεσήμερο για το νεκροταφείο, ν’ ανάψει καντήλια, όπως είπε στην Αγγελική την κόρη της. Ο τάφος της Ερατώ και το χώμα απάνω του ήταν χλωρό. Μ’ ένα μαχαιράκι άνοιξε μια τρύπα όσο γινόταν βαθύτερη και παράχωσε το φάκελο με τα δυό γράμματα. 

 

Περισσότερα στις σελίδες του βιβλίου.

 

Πηγή κειμένου και εξωφύλλου του βιβλίου: Η αγάπη άργησε μια μέρα-Λιλή Ζωγράφου, εκδόσεις Αλεξάνδρεια.

Πηγή φωτογραφίας της συγγραφέως: https://www.biblionet.gr

 

Για το BOOK TOUR, Θεοφάνης Θεοφάνους.