«ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ»: Καλώς ήρθατε στο ναρκοπέδιο!

2024-01-30 21:02

    Ελάτε, ρίχτε όλοι σας μια κλεφτή ματιά στην πικρή και πνιγηρή πραγματικότητα του γραφείου των καθηγητών. Όσοι ήδη κόψατε εισιτήριο ήδη πήρατε μια γεύση. Πάω δε στοίχημα ότι η απρόσμενη επιτυχία της ταινίας στην χώρα μας προήλθε από δασκάλους και καθηγητές που βγήκαν απ’ την σκοτεινή αίθουσα με το πιο προβληματισμένο και θλιμμένο ύφος που διαθέτει ο καθένας τους! Άπαντες θυμούνται ότι στην αρχή της καριέρας ξεκίνησαν με όνειρα και σημαία τον ιδεαλισμό και κατέληξαν μ’ εκείνη του κυνικού ρεαλισμού. Ξέρετε ποιο είναι το πιο περιζήτητο μεταπτυχιακό του κλάδου;… «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ»! Ανάθεμα κι αν η θεωρία δίνει έστω και μια ιδέα λύσης σε μια μικροκοινωνία που διαρκώς μεταβάλλεται. Καλώς ήρθατε λοιπόν στο ναρκοπέδιο… για κοπιάστε παρακαλώ!

Imdb

    Πριν 2 χρόνια είδαμε «Στην αυλή του σχολείου», μια σπουδαία διεισδυτική και αποκαλυπτική ταινία για κάποια απ’ όσα λίγο πολύ διαδραματίζονται στον προαύλιο χώρο ενός σχολείου και την επίδραση που έχουν όσα συμβαίνουν στις παιδικές ψυχές. Αντίστοιχα υπάρχουν κι αυτά που συμβαίνουν στα γραφεία του σχολείου και σημαδεύουν ανεξίτηλα τις ψυχές των νεοφερμένων εκπαιδευτικών. Κανένα βιβλίο και κανένας καθηγητής δεν έχει καταφέρει να σε προετοιμάσει για τις απίστευτες καταστάσεις που θ’ αντιμετωπίσεις μέσα στην τάξη με τους μαθητές σου, στις συναντήσεις με τους γονείς τους και στο καθημερινό πάρε δώσε με τους συναδέλφους σου. Ιστορίες απίστευτες προφανώς θα έχεις ακούσει, πιθανόν και να έχεις γελάσει, αυτές που θα ζήσεις όμως θα χαραχτούν στο πετσί σου και δεν θα έχεις καμία διάθεση για γέλια… πιο πιθανό για κλάματα!

    Οι 3 άξονες ενός σχολείου είναι: Δάσκαλοι/ Καθηγητές, Μαθητές, Γονείς. Όλα τ’ απίθανα που δεν μπορείς να φανταστείς ΕΔΩ θα συμβούν! Υπάρχουν βέβαια κι αυτά που θα συμβούν, όπως  μια περίπτωση κλοπής και οι υποψίες στο γερμανικό σχολείο θα πέσουν στον μικρό μουσουλμάνο στην Γερμανία ή στον μικρό Ρομά στην Ελλάδα. Ναι, ιδεοληψίες και ρατσισμός είναι παγκόσμια φαινόμενα, ενήλικας είσαι, υπολογίζεις τις πιθανότητες να βρεθείς απέναντι και σε τέτοιους ανθρώπους. Προσπαθείς τότε να σηκώσεις ανάστημα, επιχειρήματα και να προβάλεις αντιστάσεις. Προσπαθείς να μην ξεφύγει η κατάσταση απ’ τον έλεγχο σου, όμως υπάρχουν και οι περιπτώσεις που και ο έλεγχος θα χαθεί και μαζί της κάθε λογική. Μια τέτοια ακραία περίπτωση αντιμετωπίζει με όση ψυχραιμία μπορεί η εξαιρετική Λ. Μπένες με την καχυποψία, τις στραβές ματιές και τα υπονοούμενα στο γραφείο να τη βομβαρδίζουν. Η λύση ενός προβλήματος απαιτεί αποδείξεις κι εκείνη αν κι έχει στα χέρια της ενδείξεις, πρέπει να ξεπεράσει σκοπέλους εσωτερικούς και φορτούνες εξωτερικές. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα αθώα δακρυσμένα μάτια του αγαπημένου της μαθητή… δύσκολες οι εξισώσεις όταν εμπλέκονται ανθρώπινες ψυχές.

    Δικαίως βρέθηκε στην φετινή 5άδα των φετινών όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας, δικαίως πήρε τόσα βραβεία στην Ευρώπη, δικαίως έκοψε τόσα εισιτήρια… να τη δείτε, αξίζει!

 

Για το BOOK TOUR, Τάσος Μαργέλος.

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη